**SILESIA SNOWKITE**

Snowkiting - wszystko związane z tą zimową odmianą kitesurfingu.
Awatar użytkownika
szed
Deska: CF, North, Shin
Latawiec: Naish
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 31 razy
Kontaktowanie:

Post26 gru 2010, 15:51

Dzisiaj naprawdę super śmiganie na Bańgowskich polach. Śniegu wystarczająca ilość i przede wszystkim nie czuć zupełnie pod spodem zaoranego pola (dobry zmrożony podkład). Byłem też na Parcinie ale niestety tam jest wysoko i wszystko było przewiane. Aż szkoda, że tylko sami tu dzisiaj śmigaliśmy.
Obrazek
Obrazek

Aaaaa.. no i Krusch 12 był w akcji. Naprawdę jestem pod wrażeniem tego latawca. Bardzo stabilna maszyna i naprawdę szybki latawiec. Jedynie co mi nie pasuje to ten system ERA. Wiem, że to niby ma być jakieś tam usprawnienie w stawaniu latawca ale pytam się po co?? Dla mnie bez sensu komplikowanie czegoś co jest dobre i proste. Napewno to zdemontuję.

Awatar użytkownika
wieloryb
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post26 gru 2010, 18:04

szed pisze:
Aaaaa.. no i Krusch 12 był w akcji. Naprawdę jestem pod wrażeniem tego latawca. Bardzo stabilna maszyna i naprawdę szybki latawiec. Jedynie co mi nie pasuje to ten system ERA. Wiem, że to niby ma być jakieś tam usprawnienie w stawaniu latawca ale pytam się po co?? Dla mnie bez sensu komplikowanie czegoś co jest dobre i proste. Napewno to zdemontuję.

Adam system ERA jest zajeb...... i na pewno docenisz go w skrajnych warunkach kiedy kiepsko wieje i nikt nie postawi latawca samemu na wodzie/śniegu tylko Ty . Po prostu jesteś niezależny.
Ja już przetestowałem go w mocnych jak i słabych wiatrach i działa wyśmienicie.
Dzisiaj wiało konkretnie to pewnie nie było potrzeby użycia ERY bo to każdy latawiec wstanie.
Po kilku sesjach powiem szczerze że obecnie nie wyobrażam sobie śmigania bez ERY.
ERA to super patent - Twórca powinien dostać Nobla . :thumb: Pewnie w przyszłości wszystkie latawce bedą to miały .
widzę że Ola nawet śmigała - brawo :clap:

Awatar użytkownika
szed
Kontaktowanie:

Post26 gru 2010, 19:03

Ola po Brazylii daje rade :).
A co do ERY to jeszcze zobaczymy.. Ja generalnie jestem zwolenikiem prostoty i niekomplikowania na siłę. Sam się zastanów: jak mocno wieje to jak sam powiedziałeś nikt nie ma problemu z postawieniem latawca. Natomiast jak wieje tak słabo, że nie dam rady postawić latawca samemu to znaczy, że poprostu wcale nie wieje :wink: Ja wówczas zchodzę z wody czy snow-spotu.. proste. Jakoś nie kumam ideii tego systemu kompletnie i nie widze zastosowania dla mnie. Natomiast już wiem, że rozplątanie tzw. 'makaronu' jak się ma tą piątą linkę ERY graniczy z cudem.. nie życzę nikomu i obyś nie musiał się o tym przekonać..

milasz

Post26 gru 2010, 21:24

Koledzy,
Wasze zimowe i letnie wyczyny zatkają;
z podziwem czytam wasze opisy śmigania na snowkite.

Na nartach radzę sobie dobrze, dwa sezony temu zacząłem z landkite (OZON ACCS 6m,Waroo 10m).
Nigdy nie próbowałem nart i kite jednocześnie.
Bardzo chciałbym podłączyć się z Wami na jakiś łatwy spot i rozpocząć przygodę z SNWKTE pod okiem TAKICH WYJADACZY.
Zależy mi na kilku radach i krytycznym spojrzeniu fachowca na początek aby samemu nie przebijać głową muru.
Proszę podpowiedzcie gdzie w najbliższym czasie można spróbować i skorzystać z Waszej porady.

Pozdrawiam
M
mathev(małpka)o2.pl

Awatar użytkownika
Krzysztof-L
Deska: NHP
Latawiec: Ozone
Postawił piwka: 47 razy
Dostał piwko: 37 razy

Post27 gru 2010, 00:35

hej, krush wygląda zarąbiasto!
Jeśli chodzi o patent era to w ks clou jest samodzielne startowanie/gaszenie latawca oraz restart z krawędzią natarcia na śniegu.
O ile to pomoże to warto "zainwestować" w dodatkową linkę, imho.

Awatar użytkownika
szed
Kontaktowanie:

Post27 gru 2010, 07:08

Krzysztof-L pisze:hej, krush wygląda zarąbiasto!
Jeśli chodzi o patent era to w ks clou jest samodzielne startowanie/gaszenie latawca oraz restart z krawędzią natarcia na śniegu.
O ile to pomoże to warto "zainwestować" w dodatkową linkę, imho.

No tak Krzysiu, wiem. Ale do tej pory jakos dawalem sobie z tym rade na innych latawcach bez takich wynalazkow :wink: Mysle, ze kazdy przynajmniej srednio doswiadczony kajter nie ma wiekszego problemu ze startem/ladowaniem samodzielnie latawca w normalnych warunkach. A jak jest mocno granicznie z wiatrem to ja i tak nigdy sie nie odwaze 'bawic' samemu tylko wole aby ktos mi pomogl w tej czynnosci mimo wszystko :wink:

Awatar użytkownika
wieloryb
Kontaktowanie:

Post27 gru 2010, 08:39

chłopaki nie róbmy offtopa , nie ma co się uszczęśliwiać na siłę ,czas sam to zweryfikuje
ja i tak twierdzę ,że tak jak szybko zdemontujesz ERA tak szybko ją zamontujesz z powrotem :hand:

Czy ktoś może mi powiedzieć jakie kierunki są obsługiwane w Istebnej ?

Awatar użytkownika
robinm
Deska: Nobile, North
Latawiec: Nemesis, Bandit
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 5 razy

Post27 gru 2010, 08:48

Istebna S lub odwrotnie N ale przy tym kierunku kitujesz od strony wyciągów.

Awatar użytkownika
wieloryb
Kontaktowanie:

Post27 gru 2010, 09:03

robinm pisze:Istebna S lub odwrotnie N ale przy tym kierunku kitujesz od strony wyciągów.

a SW lub W daje radę bo na weekend wstępnie tak pokazuje ?

Awatar użytkownika
szed
Kontaktowanie:

Post27 gru 2010, 09:03

No wstępnie wygląda na to Tomuś, że uda nam się trochę pokajtować na Groniu w sobotę i niedzielę :)

Awatar użytkownika
robinm

Post27 gru 2010, 09:22

SW jest OK. Latałem przy tym kierunku. A co wybiera się ktoś na sylwestrowy weekend?

Awatar użytkownika
szed
Kontaktowanie:

Post27 gru 2010, 09:24

robinm pisze:SW jest OK. Latałem przy tym kierunku. A co wybiera się ktoś na sylwestrowy weekend?

No my tam bedziemy spora ekipa od piatku do niedzieli (ja nawet do poniedzialku).
Jak cos to jestesmy tutaj: http://www.lesniczowka-istebna.pl/ czyli praktycznie na samym spocie :thumb:

sslaweek
Dostał piwko: 1 raz

Post27 gru 2010, 14:21

Jakby ktoś się chciał podłączyc to jedziemy ekpą Środa/Czwartek na Martinske Hole

adamo
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 10 razy
Kontaktowanie:

Post27 gru 2010, 22:05

Siema,
na Groniu jest spoko :idea: , ostatnio tam wyciskam z wiatru ile się tylko da ,
"tera" trochę się zjechało towarzystwa świątecznego także można się polansować
Fotka z dzisiaj , niestety wiatru zero ale chociaż przyjemna lampa dopisała 8)

Obrazek
Obrazek
Obrazek

pzdr

:wink:

Awatar użytkownika
robinm

Post27 gru 2010, 22:25

Widzę że puchu brak. Jutro ma padać i może trochę powiać. W środę z Generałem może ruszymy gdzieś w góry na 2 dni więc daj jutro znać.
Byle do łykendu bo się ładny opad i wiatr zapowiada.

Wróć do „Snowkiting Forum”