Dziwne zachowanie Rhino 2009

Forum dla początkujących
Dezmo

Post24 sty 2011, 22:59

Tak, można ale to jest regulacja skoku baru-a dlugość linek pozostaje taka sama, a poza tym skracając środkowe automatycznie dluższe będą sterujące i tym samym jesteśmy w punkcie wyjścia.

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post24 sty 2011, 23:37

Nie do konca .Jesli zmniejszysz skok baru o 10 cm bez wplywu na relacje sterujace nosne tym samym nie bedziesz tak mocno domykal kitea (przeciagal go) i kite przestanie spadac w powerzone .Moja rada spróbuj utrzymac kitea nad soba ale nie operujac barem w skrajnych polozeniach tylko mniej wiecej w srodku linki depowera (w polowie ) jesli kite bedzie chcial przeleciec za ciebie ( przepasc) przyciagnij bar do siebie+- 15cm jesli zacznie sie cofac wypusc bar podobnie 15+-cm i tak nim pracuj nie wiecej . Jesli Kite bedzie sie zachowywal ok zanczy ze masz zbyt dlugi skok baru .

Dezmo

Post25 sty 2011, 15:16

Dzięki :thumbsup: niedlugo zobaczymy jak to dziala :)

Awatar użytkownika
Red
Dostał piwko: 5 razy
Kontaktowanie:

Post25 sty 2011, 20:15

Dezmo pisze:
A co do piątej linki-jest luźno i nie ma bata, żeby to ona wyplaszczala latawiec.

I tu się kolego możesz zdziwić.
5 linka jest luźna ale tylko do kulki gdzie się robi linką nośną, jeżeli od kulki do kajta będzie za krótka to wypłaszczy latawiec na 100%.Po prostu linki nośne wydłużają się na całej swojej długości a 5 linka pracuje tylko od kulki wiec wydłuży się znacznie mniej.
Ja w moim rebelu do 5 linki przy "V" przy kajcie dołożyłem 0k. 30 cm linki z supełkami i w zależności od warunków podpinam inaczej i latawiec zachowuje się bardzo dobrze. Jak wieje słabo to podpinam tak że oryginał jest dłuższy tylko o 5cm, a jak wieje ostro to wydłużam na maxa.

Dezmo

Post26 sty 2011, 09:50

jest luźno od kulki do kajta :)

Awatar użytkownika
Red
Dostał piwko: 5 razy
Kontaktowanie:

Post26 sty 2011, 16:21

Dezmo pisze:jest luźno od kulki do kajta :)

Nie no całkiem luźno nie może być , bo ten odcinek jest elementem nośnym i nawet jakbyś go chciał zrobić luźnym to się nie da bo latawiec się wtedy złoży ( przerabiałem ten motyw kiedyś jak źle podpiąłem linkę i się odpięła przy starcie) i wyglądał jak Vegas :D Ogólnie chodzi o to że jak kajt stoi w zenicie to linki nośne i piąta powinny być napięte, jak piąta będzie za krótka to kajt będzie wisiał tylko na niej i sterówkach( nośne będą luźne) i wtedy będzie przelatywał za głowę na odpuszczonym barze.

Dezmo

Post27 sty 2011, 13:03

No wlaśnie u mnie jest chyba odwrotnie :evil: - 5 linka jest napięta do kulki, a dalej jest już luźno, poza tym spece od northa, gdy zapytalem o 5 linkę stwierdzili, że tak ma być. Przecież to jest linka bezpieczeństwa, a nie nośna :P Przynajmniej tak mi się wydaje.... Jak tylko będę mial możliwość zabawy latawcem wypróbuje wszystkie metody i podzielę się z wami co zadzialalo :thumb:

Angoola
Deska: North Pro Models
Latawiec: North For All
Lokalizacja: . Ustka . Rowy . Łeba . Słupsk . www.angoola.pl, Evo , Select , WHIP, NKB, 2011 .
Kontaktowanie:

Post15 mar 2011, 15:22

Dezmo pisze:No wlaśnie u mnie jest chyba odwrotnie :evil: - 5 linka jest napięta do kulki, a dalej jest już luźno, poza tym spece od northa, gdy zapytalem o 5 linkę stwierdzili, że tak ma być. Przecież to jest linka bezpieczeństwa, a nie nośna :P Przynajmniej tak mi się wydaje.... Jak tylko będę mial możliwość zabawy latawcem wypróbuje wszystkie metody i podzielę się z wami co zadzialalo :thumb:

W przypadku płaskich latawców North'a typu Rebel czy Rhino, piaty element pełni funkcje elementu konstrukcji, stabilizując profil tuby głównej, jak również jest cześcią systemu bezpieczeństwa.
Najlepszym rozwiązaniem w tej sytuacji było by podstawić drugi bar z fabrycznymi ustawieniami, jeśli będzie wszystko dobrze to należałoby porównać oba bary a felerny ustawić na wzór fabrycznego.
Bez doświadczenia nie ryzykowałbym modyfikacji na podstawie postów, zabawa w skracanie lub wydłużanie lin bez wiedzy może nieść za sobą nieprzyjemne konsekwencje. Nie powinieneś mieć większego problemu ze znalezieniem drugiego baru na podmianę, czasami cierpliwość
pozwala zaoszczędzić strat w zdrowiu lub w sprzęcie.
pozdrawiam :thumb:
ps. gdzie na co dzień pływasz?

Wróć do „Pierwsze Kroki”