Zatoka-Plan zagospodarowania

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Famay
Latawiec: Cabrinha
Postawił piwka: 18 razy
Dostał piwko: 17 razy

Post27 sty 2011, 21:39

Czy macie jakieś info na temat zagospodarowania wzdłuż zatoki puckiej i trzciną. Plan ma objąć cały półwysep ok 10 m w wodę ,zarybianie itd.To jedyne info jakie posiadam.Jeżeli macie coś więcej proszę pisać :!:

Z góry dziękuje... :D

Famay
Latawiec: Cabrinha
Postawił piwka: 18 razy
Dostał piwko: 17 razy

Post27 sty 2011, 21:41

Pablo
Deska: Slingshot Dwarf Craft 3'6"
Latawiec: Slingshot SST 2017 6/8/10
Postawił piwka: 12 razy
Dostał piwko: 62 razy
Kontaktowanie:

Post29 sty 2011, 23:53

Ponieważ jak widać nie da się uratować z tego tematu postów, które miały sens bo były przeplatane offtopikiem, tak więc muszę ponownie skrócić ten temat do prawie samego początku //Admin

yanosik
Deska: DaMystery
Latawiec: Twister
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post30 sty 2011, 00:38

Eeeh, tam !!!!
:doh:
Ostatnio zmieniony 06 lut 2011, 22:41 przez yanosik, łącznie zmieniany 1 raz.

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post30 sty 2011, 09:30

Wrzucam to co wylądowało w śmietniku :D

w necie można znaleźć pełną dokumentację dotyczącą tego co będzie się działo w ciągu najbliższych 4 lat, jak ekosystem został zmieniony i co trzeba odtworzyć.

tu jest plan jeden......
http://wyborcza.pl/1,75476,8143402,Alar ... ckiej.html

i takie tam ......
http://trojmiasto.gazeta.pl/trojmiasto/ ... Pucka.html

http://hel.univ.gda.pl/info/SPN_Skora_rozdzial.pdf

W dużym stopniu nie należy mylić działań ekologów z działaniami Ministerstwa Środowiska, Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i innych organizacji rządowych działających na rzecz poprawy bądź zachowania obecnego stanu środowiska. Organizacje, stowarzyszenia, kluby ekologiczne często skupiają się tylko na wybranych częściach ekosystemu pomijając inne ważne jego części i interesy grup społecznych.

.... Największą bolączką naszego narodu niestety jest brak świadomości ekologicznej, żeby ją zmienić potrzeba niestety co najmniej 2 pokoleń. Technologie i rozwiązania prawne dają radę, ale to społeczeństwo...
Tereny chronione czyli Parki Narodowe czy Obszary Ochrony NATURA 2000 nie przez przypadek znajdują się akurat w miejscach, z których najbardziej chcielibyśmy korzystać. Ale warto jednak docenić to co mamy bo tak naprawdę niewiele tego zostało.

Awatar użytkownika
mary.dk
Deska: Aero, Airush - Compact, Slayer
Latawiec: Airush Wave
Postawił piwka: 58 razy
Dostał piwko: 88 razy

Post30 sty 2011, 19:06

Cos mi sie wydaje pablo ze talibowie ci placa :naughty:

Pozdro...

Pablo
Deska: Slingshot Dwarf Craft 3'6"
Latawiec: Slingshot SST 2017 6/8/10
Postawił piwka: 12 razy
Dostał piwko: 62 razy
Kontaktowanie:

Post30 sty 2011, 19:15

mary.dk pisze:Cos mi sie wydaje pablo ze talibowie ci placa :naughty:

Pozdro...

i w dodatku jestem bananem z warszawy hehe

ale już bez offtopików proszę :pray:

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post31 sty 2011, 12:06

Smokie - dzięki za linki do materiałów. Ciekaw jestem co sądzisz na temat mojej poniższej rozkminy:
1. Linia brzegowa Półwyspu od strony Zatoki to około 35km.
2. Linia kempingów: Ch1 - 400m, Ch2 - 700m, Ch3 - 350m, Ch-4 - 800m, Ch -5 300m, Ch6 - 400m. Razem dokładnie 3km czyli około 8% całej linii od strony Zatoki.
3. Największym zagrożeniem utraty bioróżnorodności jest fizyczna destrukacja czyli falochrony, umocnienia brzegu, pogłębianie torów wodnych etc.
4. Czemu nie wybudować marmurowanych wybrzeży ze złotymi schodami, bursztynowymi pomostami i slipami z nierdzewki na odcinku 3km? Do tego zrobić cywilizowane warunki dla turystów na kempingach, klimatyzowane kible wyposażone w telewizorki 3D HD LED z podglądem kamery on-line na Zatokę w każdej kabinie. Fekalia powinny być wywożone samolotami gdzieś daleko stąd, powiedzmy nie bliżej niż Pamir Wschodni.Wybudować 6 pasmową autostradę - po jednej nitce na każdy kemping, itd,itp. Aha - i zostawić jeden kemping w aktualnym stanie co by niezamożni też mogli podziwiać bujne morszczyny i inne parposze.
5. Skasowac podatkiem eko do bólu tych którym Hel się podoba i wjeżdzają na ta helską autostradę (a będzie ich coraz więcej, bo społeczeństwo nam się bogaci).
6. Następnie za te pieniądze posadzić na 32 km szeroki pas trzcin tak na 100m a może wystarczy na drugi pas tropikalnych palm sadzanych każdej wiosny.
Wszyscy byliby szczęśliwi - czyż nie?

Poza tym w artykule Pana Skóry zastanawiła mnie jedna rzecz - czy ważniejszy jest los grupy rybek niż ludzi mieszkających na Półwyspie?
Z tego co rozumiem to najwiekszym złem dla ekosystemu są falochrony i umocnienia mające na celu ochronę brzegu przed destrukcyjnym działaniem fal morskich.
Jak bardzo się mylę?

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post31 sty 2011, 12:35

a Ty znowu popadasz w skrajność.
Co innego sytuacja w której ktoś chce całkowicie wykurzyć turystów żeby posadzić sobie trzciny i zarybić akwen i stworzyć skansen najlepiej z całej Polski. A co innego próba odbudowy ekosystemu w zgodzie z lokalnymi potrzebami mieszkańców. Jak dla mnie to z płw problem wygląda następująco - pozwala się na masową turystykę, jednocześnie nie dbając o zapewnienie jakiejkolwiek infrastruktury (nieważne czy powinno się tego wymagać od gminy czy od dzierżawców). Robi się z tego wolna amerykanka, która prowadzi do całkowitej dewastacji okolicy przez mieszkańców, turystów, dzierżawców i każdego kto tam przebywa. Nie jestem w temacie na tyle, żeby móc ocenić, kiedy ekosystem zatoki po prostu padnie - czy będzie to 10, 15 czy 50 lat. Ale przy takiej sytuacji jaka jest w tej chwili będziemy wkrótce pływać we własnym g... No ale nieważne - ważne jest to żeby się nachapać póki można (i wcale to nie są przecież bogaci dzierżawcy z warszawki).
Ja nie wiem czy ktokolwiek rozmawia z mieszkańcami na ten temat i czy mieszkańcy chcą o tym rozmawiać. Bo przecież Pani Krysia z Kuźnicy chce tylko, żeby mieć kwaterki zabookowane przez cały rok, a nie o to czy w puckiej będzie szczupak czy lekko przyduszona flądra. Ostatecznie ryby też pewnie można zamawiać od chińczyka a nie od lokalnych rybaków czyż nie? A polski turysta jest głupi i przyjedzie tam niezależnie czy będzie ładnie, czy dzieci będą waliły prosto do wody bo nikt nie postawi kibli przy wejściu na plażę, a w knajpie i tak wybierze tuńczyka bo polska ryba będzie passe.

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post31 sty 2011, 17:14

A co ja takie offtopowego znowu tu niby napisalem, bo jakos nie kojarze ?????? ! ! ! ! ! ! ! ! !

Tak pisałem przeniesione zostały wszystkie posty, nawet te na temat bo inaczej się nie dało //Admin

Awatar użytkownika
eska
Postawił piwka: 51 razy
Dostał piwko: 30 razy
Kontaktowanie:

Post31 sty 2011, 18:49

Crazy Horse pisze:Małe Morze już nie może doczekać się trzcin :thumb: :clap: :D :twisted:

Lisek na pewno będize w nie sikał po kilka razy dziennie, Hanka pobiega po nich z gołym tyłkiem, a my kitem też często nie wychamujemy i wpłyniemy/wylądujemy w nich.

Najbliższy możliwy termin sadzenia, to końcówka tego sezonu sierpien/wrzesień ale mogą i za rok jeszcze, jak się nie wyrobią.
Generlanie dostali na to 3 lata, teraz minie drugi rok.

MM ma niestety podpisana umowę jako pierwszy camping, choćby ze względu, że podlega pod Władek i wszyscy, ze wszystkich urzędów się znają.

Nie wierze, że zasadzi je np. "Faja" pozostaje tylko pytanie ile przyjdize mu za to "nie zasadzenie", czy późniejsze oficjalne zdewastowanie zapłacić 8)
Ok przyjada do niego z sadzonkami i tak po prostu nie wpuści ic na camping, nie no raczje nie ma wyjścia, bo UM będize chciał się dostać do swojego pasa przybrzeżnego ale co będize z biednymi sadzonkami po tym jak UM opuści camping :wink:

Jakby ktoś miał "trochę niepotrzebnego wodoru" w domu, to sadzonki chodują.... uwaga w oczyszczalni w Swarzewie :wink:

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post31 sty 2011, 19:54

Wracając do tematu, ochrzczony na MM jako ( w skrócie ) FOF podobno sam bezpośrednio "wbił" się z tematem Półwyspu do Unii i ogarnął dofinansowanie na trzciny, a jego wieloletni plan najlepiej zrobiłby z "Kosy" Park Narodowy z zakazem wstępu i specjlanymi przepustkami dla mieszkańców.

Myślę, że śnią mu się raczej nie długie węgłerze ale foki w Zatoce ;)

Smokie
Kontaktowanie:

Post31 sty 2011, 20:06

foczek to tam co nie miara, ale on może nie wie gdzie szukać, a teraz jeszcze Solara zamkneli :lol:

Smokie
Kontaktowanie:

Post05 lut 2011, 11:05

Sułtan
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post09 lut 2011, 17:44

co ty FOF nie znasz to ty stara... :P :P :P