skrócenie linek

Pytania odnośnie naprawy, budowy, i modyfikacji sprzętu.
pepek
Kontaktowanie:

Post07 lut 2011, 18:14

Przy skracaniu linek warto sprawdzić ich stan :wink: krótkie linki szybciej się niszczą. Kite tez bardziej dostaje, bo krótkie linki są mniej rozciągliwe. W zeszłym sezonie(2010) pierwszym na krótkich linkach, załatwiłem dwa komplety linek(fakt nie były nowe, ale zdawało się że jeszcze trochę pociągną) i w zasadzie wszystkie linki brigle.. Zdarzało się że parę pływań z rzędu pękła mi jakaś linka i sobie nie popływałem wystarczająco. Wiadomo że najgorzej jak pęka przy kiteloopie :D
No ale może jak będziesz miał 18 to tak szybko się nie zepsują :wink: zastanawiam się już od dłuższego czasu czy tez takich sobie nie zrobić :)
Crazy Horse super sposób :thumb: musze przemyśleć jak załatwie kolejne linki :)

p.s. Linka normalnej długości 24m jeszcze mi nigdy nie pękła :) ale kto wie.. żeby się to nigdy nie zdarzyło :pray:
Ostatnio zmieniony 07 lut 2011, 18:30 przez pepek, łącznie zmieniany 1 raz.

kowalm
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post07 lut 2011, 18:24

Koniu, tylko trochę problematyczne jest to rozwiązanie na pięciolinkowcu :roll:

Awatar użytkownika
kfiecien
Deska: flexifoil hadlow free/wakestyl
Latawiec: PrimaDonna Vegas Vibe
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post07 lut 2011, 19:06

Crazy Horse pisze:
kfiecien pisze:dzięki za podpowiedzi, dobry motyw z tym wyjęciem rdzenia, teraz tylko jeszcze trzeba zrobić :) no i szykujcie się fotoreporterzy będą grube kiteloopy w tym sezonie :)

A no to jak sie wygadales, to skaldaj na pół do 12m, zadncyh przeróbek itp.
pompujesz kita i robisz to na biegu w 10minut:

1.rozwijasz linki nornmlanie
2.wracasz z koncówkami do baru
3. zaczepiasz koncowki przy barze tam, gdize sie da, jelsi wsyztskie linki sa 24 (np bez IDS, jak w Cabr), to banał, zaczepiasz przy koncowkach, ktore sa podczpeione od storny baru
4. naciagasz kazda linke zlozona na pol i w srodkowym miejscu robisz pętelke i zaczepiasz na supełek (jesli nie ma, to robisz go na pig tailsie, za petelka)
5. upewnij się, ze linki są równe

gotowe ;)

Oczywisice otrzymujemy tez efekt "podwójnych linek" ale to w niczym nie przeszkadza.

U mnie nie wchodzi w grę bo ma przednie linki w kształcie Y więc za cholerę ich nie złoże no i z 24m na 12m to trochę spory przeskok, chyba narazie zostane przy 18m

Awatar użytkownika
kfiecien
Deska: flexifoil hadlow free/wakestyl
Latawiec: PrimaDonna Vegas Vibe
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post07 lut 2011, 19:08

pepek pisze:Przy skracaniu linek warto sprawdzić ich stan :wink: krótkie linki szybciej się niszczą. Kite tez bardziej dostaje, bo krótkie linki są mniej rozciągliwe. W zeszłym sezonie(2010) pierwszym na krótkich linkach, załatwiłem dwa komplety linek(fakt nie były nowe, ale zdawało się że jeszcze trochę pociągną) i w zasadzie wszystkie linki brigle.. Zdarzało się że parę pływań z rzędu pękła mi jakaś linka i sobie nie popływałem wystarczająco. Wiadomo że najgorzej jak pęka przy kiteloopie :D
No ale może jak będziesz miał 18 to tak szybko się nie zepsują :wink: zastanawiam się już od dłuższego czasu czy tez takich sobie nie zrobić :)
Crazy Horse super sposób :thumb: musze przemyśleć jak załatwie kolejne linki :)

p.s. Linka normalnej długości 24m jeszcze mi nigdy nie pękła :) ale kto wie.. żeby się to nigdy nie zdarzyło :pray:

a na jakich Ty latasz, bo pamiętam jak raz Cię startowałem to prawie mogłem Ci 5kę przybić :)

pepek
Kontaktowanie:

Post07 lut 2011, 22:50

około 11m ale nie sugerowałbym się tym zbytnio ;)

Awatar użytkownika
Grzegorz KiteLife
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 32 razy
Kontaktowanie:

Post09 maja 2013, 01:51

k_gabra pisze:Kup linkę żeglarska z 1,5m (więcej dla zapasu lepiej mieć) z rdzeniem (ok fi 3mm - bo linka od latawca ma gdzieś 2mm z tego co się orientuję), a sama linka fi 4-5mm. Potnij kupioną linkę na odcinki 25-30cm, wyciągnij z nich rdzeń a w te miejsce przeciągnij linkę (2 kawałki 25cm na jednej lince kita na końcach tej linki) i tak mający=ą linkę z oplotem (koszulką) dobrze wytrymować i przeszyć nicią żeglarską ok 3zl za 2m? (wystarczy tyle) Dla lepszego efektu, żeby pocięta linka się nie pruła, końcówki (koszulki) przed przełożeniem przez nie linkę można delikatnie opalić zapalniczką/ogniem.

co wiadomo pogrubia linkę i tym samym ułatwia zaciskanie a raczej odczepianie linek

główna rola tego patentu to wzmocnienie linki od kita w miejscach gdzie jest najbardziej narażona na zużycie (zerwanie?)

także, myślę że obowiązkowo trzeba to zrobić...

Jakiś patent na przeciągnięcie linki przez koszulkę?

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post09 maja 2013, 10:45

Grzegorz KiteLife pisze:

Jakiś patent na przeciągnięcie linki przez koszulkę?

..podłączam się do pytania :?: :?:
peace

TIKKO_aloha
Deska: custom 140
Latawiec: Switchblade/nomad
Postawił piwka: 3 razy
Kontaktowanie:

Post09 maja 2013, 11:01

posiadam :) ale nie wiem czy jestem w stnaie to opisowo wytlumaczyc...

najprościej to chuba taśmą można, naklejasz, robisz luźny sztywny dlugi dzundzel cieniutki, przeciagasz razem z doklejona linką ;)

Awatar użytkownika
march_in
Dostał piwko: 17 razy
Kontaktowanie:

Post09 maja 2013, 11:04

a nie latwiej jest igla nić?

TIKKO_aloha
Deska: custom 140
Latawiec: Switchblade/nomad
Postawił piwka: 3 razy
Kontaktowanie:

Post09 maja 2013, 11:06

nie kazda tak przelozysz, to jest tez dobry patent np jak przez mikrodziurę chce sie gruby depower przelozyc, np w ozonowych barach itp :)

pietras

Post25 maja 2013, 15:42

Cześć
Macie kłopot z linkami mogę pomóc, łączę linki, robię przedłużki, zakańczam końcówki, do kupienia również linka z metra (oryginalna Northoska - 5 zł mb)depower też wymienię zapraszam Warszawa 22 616 04 34, 601 28 22 33 Piotr, w sezonie również Chałupy 3 na Helu

Wróć do „Zrób to Sam & Naprawa Sprzętu”