Wykonałem mały research i to co znalazłem:
Z tańszych (wg cen biletów) opcji mamy do wyboru:
1. lot przez Moskwę i HongKong/Hanoi z Aeroflot
2. lot przez Stambuł z Turkish
3. lot przez Bangkok, Hanoi lub Seul z liniami azjatyckimi (jest 3-4)
4. lot przez Dohę z Qatar
opcja 4 wydaje równać się innym pomysłom typu Fra,Paryż i inne europejskie huby.
Kasowo najlepszy Aerofłot, do 20/2 bilet Moskwa-SGN 299EUR. Ale parę rzeczy trzeba doliczyć - nie jestem pewny wizy, ale chyba nawet przy tranzycie/transferze jest w Rosji wymagana.
Tani Waw-Mos 650zł (airbaltic itp)
Mos-Hanoi/HK 1170zł
Hanoi/HK 420zł
Ruska wiza 160zł
Razem 650+1170+420+160=2400, podróż około 2-3 dni (zależy czy chcemy sobie zrobić overlapy przy wielkim locie).
Niewykluczone, że oba "doloty" można szarpnąć taniej, ale weźcie, że nigdzie nie liczę dopłat za bagaż kite'owy/quiver. Kłopot może być też z lotniskami (we wszystkich miastach jest po parę lotnisk) więc możliwe że dochodzą opłaty za transfery/taxi. Pluem natomiast jest, że można przy okazji zobaczyć co nieco.
Kolejny to Turkish, cenę podają najniższą 790EUR Waw-SGN. Czas podróży 18h. Cena zatem 3080zł, całkiem możliwe że bez dopłat za bagaż. Tzn na pewno nie ma dopłat jak ktoś ma status senator w Star, ale że linia cywilizowana to zakładam, że nawet zwykłych śmiertelników nie szargają za quiver.
Ceny linii azjatyckich to około 3200-3600. Minusem jest też konieczność dostania się do jakiegoś huba, więc dodatkowa koszt. Możnaby pojść na to, jeśli uda się wstrzelić w jaką promocję pewnie.
Także jak dla mnie jest wybór pomiędzy opcją 1 a 2. Gdybym nie miał szybkiego wylotu (chcę lecieć 25/2) pewnie skorzystałbym z opcji ruskiej - tym bardziej, że na wizę się czeka do 14 dni - natomiast teraz chyba wejdę w turczynki.
Mam też nadzieję, że zdążę się poszczepić na czas

Aha, przy wszystkich lotach brałem pobyt 3-tygodniowy.