centralwings-przewoz sprzetu

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
Kris.
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post27 cze 2005, 13:13

Witam,ma ktos jakies doswiadczenie w kwestii przewozu sprzetu tymi,badz innymi tanimi liniami??Wg. ich www oplata za deche windserfingowa lub snowboard to 25Euro.Jak to wyglada w praktyce?

Włodar
Kontaktowanie:

Post27 cze 2005, 13:55

Cześć,
Wydaje mi się, że podstawową informacją jest dopuszczalna waga bagażu, który można ze sobą zabrać. Z tego co pamiętam na osobę przypada zwykle 20 kg bagażu (nie pamiętam czy chodzi tutaj o podręczny bagaż, który zabierasz na pokład, czy o całość). W każdym razie linie lotnicze sobie coś takiego ustalają. Za każdy kg przekraczający tę wagę, kasują ekstra i tutaj trzeba się dowiedzieć ile, bo te opłaty są zróżnicowane. Także dowiedz się ile Centralwings pozwalają ze sobą zabrać i ile kasują za tzw. nadbagaż. No i oczywiście musisz wiedzieć ile Twój sprzęt waży. Akurat tutaj podają takie informacje, gdyż pewnie przyjmują jakiś standard dla tego rodzaju sprzętu.

Według mnie, podstawowymi wytycznymi są jednak dopuszczalny bagaż na osobę oraz opłata za dodatkowy bagaż (w rozumieniu wagi).

Awatar użytkownika
Johny
Kontaktowanie:

Post27 cze 2005, 19:22

Czesc,

W sprawie przewozu sprzetu samolotem mam pewne doswiadczenie, wprawdzie zwiazane z polskimi liniami LOT aczkolwiek zawsze to jakas informacja.

Otoz Włodar ma racje, na osobe przypada (standardowo) 20 kg bagazu, ktory idzie do luku bagazowego. Bagaz podreczny to jest 6kg na osobei jeszcze jakies kryteria objetosciowe/wymiary bagazu.
Ale wracajac do sprzetu to NIESTETY ale zazwyczja kierownik lotu decyduje czy dany bagaz jest bagazem normalnym(ubrania itp) czy jet to sprzet. W cennikach linii lotniczych nie ma pozycji Kiteboarding, jest natomiast pozycja windsurfing, paragliding i snowboarding.
Jesli kierownik lotu zadecyduje ze jest to windsurfing a zazwyczja tak jest, to oplata w PLL LOT wynosi 40$ za sztuke, czyli za torbe ze sprzetem.

Co do dodatkowych kilogramow to oplata wynosi okolo 6$ za dodatkowy kilogram powyzej przydzielonych 20kg do kazdego pasazera.

jak mowie nie wiem jak jest z innymi liniami, mam dosiwadczenie tylko z LOTem ale moge powiedziec ze ciekzo jest zalatwic taniej.

Ciekzo ale nie jest to niemozliwe.Jest kilka mozliwosci:
1.- mozna przkupic kierownika lotu i sie zgodzi ze to jest normalna torba.
2.- mozna nie przyznawac sie ze jest to sprzet do sportów wodnych, mowiac ze jest to kite, i nie umiesz wytlumaczyc inaczej, a ze nie ma w cenniku to cie nie skasują bo jak, ewentualnie dodatkowe kg
3.- mozna zapakowac sowje ubrania i inne rzeczy to torby ze sprzetem i isc na lotnisko tylko z jedna torba i mowic ze sa tam uubrania, mozna nawet cos wyciagnac zeby im pokazac.

Puki co tyle mi przyszlo do glowy. Ale jak mi sie cos przypomni to napisze.

Pozdrawiam i zycze powodzenia na lotnisku.
Johny

PS. zapomnialem powiedzec ze moze byc problem na lotnisku panstwa do ktorego lecisz w dordze powrotnej, ale tlumaczac ze przyleciales i nic nie musiales doplacac powinno sie udac.

Robson

Post02 lip 2005, 13:55

Wlasnie wrocilem z Rodos gdzie lecielismy Centralwings.
Za przewoz torby ze sprzetem zaplacilismy 200 zl. Jest to najnizsza stawka z cennika na bagaz ponad dpouszczalny. O doplacie decyduje ciezar ale rowniez i wymiar. Wszystko co ma wiecej niz 120cm (o ile dobrze pamietam) wymaga doplaty.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
C A M E L
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post03 lip 2005, 00:32

Spróbuj zminimalizować swoje bambetle i daj kity na bagaż.
Weż ile wlezie do ręcznego. Najcięższe rzeczy - tego nie ważą.
Do 25kg w głównym powinno prześć jeżeli będzie odprawiała Pani, a ty się będziesz ładnie uśmiechał :) o tak :!:
Odkręć stateteczniki od dechy i weź do kabiny. W B737 wchodzi 140 cm do skrzynki nad głową.

Jak może już wiesz mamy polską bazę kitową w Egipcie. Latało się wielokrotnie i zawsze tak przechodziło. Raz trzeba było przewieźć 10 latwaców w wielkim quiwerze do windsurfingu no i było 200 pln dopłaty.
W powrotnej drodze z Egiptu możesz wziąć ile chcesz - tam nikt nie zajmuje się takimi rzeczami jak ważenie.
Tyle doświadczeń

Wróć do „Forum Główne”