Tansze paliwo

Dyskusje nie związane z profilem forum.
Awatar użytkownika
dpacior
Latawiec: dmuchawiec, wiatr....
Postawił piwka: 22 razy
Dostał piwko: 14 razy

Post27 mar 2011, 22:31

bart_dr pisze:ciekawe jak wyglada sprawa z gazem ziemnym , kiedys byl o polowe tanszy od LPG tylko czy sa stacje na ktorych mozna tankowac?

Z CNG jest dokaldnie tak samo jak bylo 7 lat temu - nie powstala zadna nowa stacja obslugujaca to paliwo, cyzli jest ich cos koo 30 w kraju (bodajze 27, ale głowy co do dokladnej liczby nie dam) w dodatku tego sie spala tyle ze wzgledny sens montowania jet tylko w malych dostawczakach, lub wiekszych bo butle przerastaja objetosciowo bagazniki kompaktow

Awatar użytkownika
max_rm
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 5 razy

Post28 mar 2011, 08:37

Piotrekb pisze: No chyba że ktoś chce sobie przedłużyć co nieco i kupuje V6 a potem przerabia na frytkownice. Jak dla mnie to pocieranie dupy szkłem...

Hej, a co masz konkretnie na myśli? Proszę o argumentację :doh:

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post28 mar 2011, 12:33

nie wiem jak na gazie, ale mój focus II w trasie z boxem spala ok. 25% więcej paliwa do tego wątpliwy komfort jazdy z boxem (szumi), pilnowanie samochodu na każdym postoju (polska specyfika podpierdalania wszystkiego co się da), konieczne dobre miejsce na przechowywanie (bo pod domem to znowu się znajdzie jakiś debil co by chciał zobaczyć co jest w środku a nie ma kluczyka), no i cena.

NIech już się zrobi ciepło to nie będziemy debatować na bzdurne tematy tylko każdy wsiądzie w furę i pojedzie na spot ;)

RAFAŁ

Post28 mar 2011, 12:58

Ja w swojej osobówce 3.5L V6 przy 90-100 spokojnej jazdy to nie wiem ile pali.
A przy 200 18 litrów/100 :wink:
Jak chcecie tanio jeździć to kupcie sobie Daewoo Tico w gazie spalanie 7-8 l/100. :wink:

bart_dr

Post29 mar 2011, 11:31

do Tico lepszy duzy zagiel

Piotrekb
Deska: Squad 5,9/SU2 Prorider
Latawiec: LF NRG 12/ SB 8
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 2 razy

Post29 mar 2011, 15:00

jak sie jezdzi z Boxem? jest cichy? jak wioze surfa na dachu to straszny swist ze ciezko sie jedzie w dluga trase, mysle o boksie wiekszym

Wszystko zależy od prędkości z jaką się poruszasz oraz od kształtu trumienki. Ja mam Thule Spirit (już chyba nieoferowany) który nie dość że jest aerodynamiczny to jeszcze jest nisko osadzony na belkach co minimalizuje szum. Z samymi belkami paradoksalnie jeździ się o wiele gorzej :idea:
max_rm pisze:
Piotrekb pisze: No chyba że ktoś chce sobie przedłużyć co nieco i kupuje V6 a potem przerabia na frytkownice. Jak dla mnie to pocieranie dupy szkłem...

Hej, a co masz konkretnie na myśli? Proszę o argumentację :doh:

O jaką argumentację Ci chodzi? Wyraziłem chyba jasno moje podejście do tematu. Dobra to może inaczej: w 2005 miałem peugeota 206RC który palił mi około 12 l/100km ale ceny paliw były na tyle znośne że stać mnie było na takie auto. Aktualnie docieram DSa z silnikiem 1.4HDi i oszałamiajacą mocą 70KM :lol: Dla czego? Bo na Hel wolę jeździć wolniej ale częściej :thumb: . Inna sprawa co kogo kręci. Dla mnie samochód to tylko i wyłącznie środek komunikacji a nie pasja.
Ja realizuję się na wodzie 8) .

Awatar użytkownika
briku
Postawił piwka: 3 razy
Kontaktowanie:

Post30 mar 2011, 10:57

Akcja jest bez sensu. No i widać, że goście z Orlenu czy Shella mają fajny team kreatywny :)

Poza tym BP i Statoil nie są najwiekszymi stacjami. W 2009 roku statystyka wyglądała tak (http://naftagaz.pl/analiza/14-06-2010/polski-rynek-paliw-2009):
1. Orlen 1747
2. BP 384
3. Shell 381
4. Lotos 327
5. Statoil 291

Czy nie lepiej by było zbojkotować wszystkie stacje i przesiąść sie na rowery albo komunikacje miejska?

bart_dr

Post31 mar 2011, 01:48

akcja gdyby naprawde doszla do skutku mogla by przynies efekt, tak mi sie wydaje bo:
na obnizenie akcyzy nie mamy szans , jest bliska limitu europejskiego,
kazda stacja w polsce czy to prywatna czy z tych dwoch wielkich koncernow kupuje paliwo od Lotosa i Orlenu po tej jakze wysokiej cenie:) a to z powodu takiego ze gotowego paliwa nie oplaca sie transportowac na wieksze odlegosci, transport zbyt drogi, wiec tak sobie mysle ze gdyby nagle sprzedaz na stacjach obnizyla si eo jakies 70 % , moze te koncerny zrezygnowalby z marzy , lub wymyslily sposob na transport wlasnego tanszego paliwa.
ale polanscy i tak beda placic bo to bez sensu albo spisek lol

Awatar użytkownika
max_rm
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 5 razy

Post31 mar 2011, 08:10

bart_dr pisze:akcja gdyby naprawde doszla do skutku mogla by przynies efekt, tak mi sie wydaje bo:
na obnizenie akcyzy nie mamy szans , jest bliska limitu europejskiego,
kazda stacja w polsce czy to prywatna czy z tych dwoch wielkich koncernow kupuje paliwo od Lotosa i Orlenu po tej jakze wysokiej cenie:) a to z powodu takiego ze gotowego paliwa nie oplaca sie transportowac na wieksze odlegosci, transport zbyt drogi, wiec tak sobie mysle ze gdyby nagle sprzedaz na stacjach obnizyla si eo jakies 70 % , moze te koncerny zrezygnowalby z marzy , lub wymyslily sposob na transport wlasnego tanszego paliwa.
ale polanscy i tak beda placic bo to bez sensu albo spisek lol

Zapominasz o bardzo ważnej sprawie - klienci stacji paliwowych to nie tylko Ty, ja i pozostali kierowcy osobówek. Ale to także: kierowca DHL, który Ci dostarcza przesyłki; kierowca TIRu, który zaopatruje Twój ulubiony sklep; policjant, który będzie jechać za nami 10km, żeby nagrać jak przekraczamy prędkość na "autobanie" S7; kierowca karetki etc... I cała ta grupa kierowców nie może zrezygnować z jazdy, i zazwyczaj ma podpisane umowy z konkretną siecią. Chodzi mi o to, że nawet jeśli wszyscy zrezygnujemy z tankowania paliwa i przesiądziemy się na rower/komunikację miejską, to sprzedaż raczej się nie obniży o te 70%. A nawet gdyby się obniżyła, to na bank prezesi się dogadają, żeby jeszcze bardziej podwyższyć ceny, bo mają stałych klientów, którzy nie mają alternatywy. :roll:

Awatar użytkownika
eska
Postawił piwka: 51 razy
Dostał piwko: 30 razy
Kontaktowanie:

Post01 kwie 2011, 00:13

onzo pisze: Jak przejedziesz dieslem ponad 90-120tysi to obecnie dobrze go jak najszybciej sprzedać.

Oj tam, oj tam do 500 000 diesel pociągnie :P 150 000 - wymiana sprzęgła, 300 000 wymiana wtrysków :) I kolejne 200 000 jak nówką :P

Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post01 kwie 2011, 18:52

wiesz, zależy jaki diesel i na co się uprzeć ;)

Mój Tata też się kiedyś chwalił, że Fiatem Brava przejeździł 250tys bez remontu silnika (benzyna) i gdyby nie sprzedał to dalej by nim jeździł (szkoda tylko, że już nic się w nim nie nadawało do użycia ;) )

PawelGlw
Deska: AH Pro
Latawiec: Cabrinha SB i ND

Post03 kwie 2011, 18:15

czy to diesel czy benzyna, czy gaz LPG co za roznica...
Prawda jest taka ze tansze paliwo.... to tylko ogolnośiatowa rewolucja moze zmienic, kapitalizm jest najgorsza swiatowa choroba! wystarczy przytoczyc przyklady firm ktore wprowadzily do seryjnej produkcji pojazdy z alternatywnym napedem (elektrycznym) te ktore to zrobily z "niewiadomych" powodow wrzucajją zaporowe ceny na swoje EKOLOGICZNE pojazdy.
Zbojkotowanie tylko jeden 2 rafineri doprowadziloby tylko do odsprzedania danej rafinerii do innych rąk KAPITALISTYCZNYCH oczywiscie
Obrazek
powyższy obrazek powinien wytłumaczyć calkiem sporo

niestety rewolucja na skale swiatowa moze doprowadzic... do oplakanych skutkow, wliczamy tu woje swiatowa (buisnes)P.S.
niewiedziec czemu nasuwa mi sie propozycja OBEJRZENIA albo odswierzenie filmu pt. ZEIGEIST
zcentralizowanie władzy, tego powinnismy sie obawaiać

slawek pisze:wysoka cena paliwa jest spowodowana wysokimi podatkami wchodzacymi wsklad paliwa w polsce i z tej perspektywy obnizenie przez producenta ceny paliwa nawet o polowe nie wiele wplywa na cene koncowa. tak wiec proponuje raczej w nadchodzacych wyborach zastanowic sie nad oddanym glosem.
Obrazek
Obrazek

uproszczenie przykladowo systemu podakowego w polsce spowodowaloby wzrost ceny zakupu, lub marż sprzedaży w rezultacie mniej albo wiecej utrzymanie sie ceny "swiatowej" a ta z koleji jest w rekach kogo... kapitalistow z za tzw kurtyny

nasze kajtowe życiorysy pomimo naszych pomysłow bede napewno przez jeszcze jakiś czas podyktowane cenami surowcow strategicznych, ktorych alternatywne odpowiedniki beda przez ten czas kapitalistycznie blokowane w obawie przed rewolucja ktora jest tylko .... kwestią czasu

Wróć do „Offtopic”