Problem z barem, Jak naprawić?

Pytania odnośnie naprawy, budowy, i modyfikacji sprzętu.
Awatar użytkownika
Archie
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post12 kwie 2011, 10:43

Mam problem z moim barem od Flexifoila Ion2, Mianowicie rozwaliła mi sie ta blaszka która przechodzi przez środek baru (a przez nią linka depowera i linka od lisza). Na początki ułamał mi się kawałek tej blaszki i haczył i linkę depowera tak, ze zaczął ją niszczyć. Zdecydowałem się wiec zdemontować tą blaszkę, w tym momencie węgiel z baru była na wierzchu. Na linkę depowera dałem folię(taka rurka) termokurczliwą, miałem nadzieję, że zda to egzamin, ale niestety, narożniki baru są zbyt ostre i po pierwszym pływaniu bar wręcz zmasakrował tą folie na lince. Skończyły mi sie pomysły i teraz nie wiem co zrobić, bo pływać tak nie mogę - zniszczę linkę :/
Macie może jakieś pomysły jak się z tym uporać?? najlepiej byłoby wsadzić znów taka blaszkę, ale cholera wie skąd taka wziąć:/ Opcja z folią nie zdała egzaminu, tak więc co innego mozna zrobić :?:
poniżej fotki baru:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Wiktorek
Deska: Skywalker, OR Mako!
Latawiec: RRDs, Rally
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 11 razy

Post12 kwie 2011, 14:35

Bary RRD mają znacznie twardsze "izolacje" na lince depowera. Może wykorzystasz taką część lub zrobisz otulinę z wężyka z castoramy na jej wzór :roll:
Obrazek
fotka ze strony abcsurf.pl

Awatar użytkownika
Archie
Kontaktowanie:

Post12 kwie 2011, 15:09

Bary od cabrinhy też tak mają, Myślę że nawet taki wężyk by szybko poległ, ponieważ krawędzi baru są ostre i podczas silnego wiatru po prostu się wrzynają w linkę. Z reszta zarówno RRD jak i Cabrinha oprócz takiego wężyka na lince, to maja jeszcze tą blaszkę z zaokrąglonymi brzegami w barze. Ja moich obszlifować nie mogę za bardzo, bo po pierwszę, boje sie naruszyć konstrukcję baru (osłabić go takim zabiegiem) po drugie, gumowy grip baru mi na to nie pozwala, musiałbym ryciąc gumę w tym miejscu an barze, a chciałbym tego uniknąć. Jedyną opcją jaką widzę to wsadzić jakaś blaszkę tak ajk to było wcześniej, ale skąd ją wytrzasnąć?? :(

Awatar użytkownika
k_gabra
Deska: Neuron '11
Latawiec: Crossbow '09
Postawił piwka: 2 razy
Kontaktowanie:

Post12 kwie 2011, 15:35

Ja bym to spróbował zrobić tak, że kupiłbym kilka cm takiego węża ogrodowego, lub czegoś podobnego co ma mniejszą grubość ścianki i starał się z tego w jakis sposób zrobić zamiennik dla blaszki. Ewentualnie, jakiś taki wąż ogrodowy i starać się nim 'wyłożyć' blaszkę od środka (tak jak idą przez nią linki). A koncówki węża zagiął tak żeby wchodziły pod blaszkę w momencie jej wcisnięcia w bar, wtedy nie masz na zewnątrz tych ostrych krawędzi. Dodatkowo może jakims brzeszczotem uciąć te obszarpania ładnie i wtedy walczyć z tym wężem.

Pozniej zrobie rysunek jak mi się to widzi bo nie chce mi sie wstawać po myszke.

Awatar użytkownika
march_in
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 17 razy
Kontaktowanie:

Post12 kwie 2011, 15:42

ja bym sie nie pierdzielil i kupil gdzies sam drazek, kiedys mozna bylo w naishu kupic. mozna by tez sprobowac zywica zalac i wyszlifowac, ale i tak nie masz pewnosci czy sie bedzie trzymac.

patron
Postawił piwka: 6 razy
Kontaktowanie:

Post12 kwie 2011, 15:46

Dokładnie jak mówi Marcin: Albo żywica i szlifowanie (ale IMHO to prowizorka) albo kupić nowy drążek (kwestia 100-150zł) a nawet używany (widziałem nawet poniżej 50zł)

Awatar użytkownika
Archie
Kontaktowanie:

Post12 kwie 2011, 16:17

Z żywicą już nie raz miałem przyjemność pracować i z doświadczenia wiem, że jest ona zbyt krucha aby w tym miejscu zrobić wyprawki z niej. Od wypinania sie unhook ta blacha przy barze cała mi sie powyginała, tak więc żywica tutaj by poległa. Co do węża to w prawdopodobnie też nie wyjdzie, ponieważ bar od flexi jest bardzo cienki, a dziurka w nim jest wąska (pamietajmy, ze mają przez nią przejść dwie linki, depowera i od lisza).
Tak wiec niestety chyba bede musiał nowego drążka poszukać:/

No nic... Dzieki panowie ;)

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post12 kwie 2011, 16:39

Ja wynajde kilka od 50 do 150zł

patron
Kontaktowanie:

Post12 kwie 2011, 18:08

Prześlij mi Koniu proszę kilka najtańszych jakie wynajdziesz ;-)
Chętnie bym sobie urządził profesjonalniejszy bar do kiteroomingu niż aktualnie posiadam :)

Ech.. sezon idzie :P

Awatar użytkownika
Archie
Kontaktowanie:

Post13 kwie 2011, 01:12

Jeśli chcesz to jak kupie nowy drążek to mogę Tobie sprzedać mój. W kieteroomingu raczej brak blaszki Nie będzie Ci przeszkadzał:P

patron
Kontaktowanie:

Post13 kwie 2011, 07:12

Słuszna uwaga ;-)

Wróć do „Zrób to Sam & Naprawa Sprzętu”