SOMA BAY Egipt

Miejscówki Kitesurfingowe
Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post23 kwie 2011, 12:21

przemass pisze:. Z tego co widziałem, czytałem i słyszałem i trochę szybciej niż pierwsze polskie zorganizowane wyjazdy w to miejsce, jest tam bardzo OK...

Pojedziemy, zobaczymy, napiszemy ;)

..po co czekać - pisz teraz :wink:

jak napisałem: miejsce uważam za "świetne" do nauki nowych trików :lol:
(nasza fotka z przedwczoraj..)

Obrazek

..jak widać nie ma zagrożenia wbicia się głową w dno.. za płytko na to..
za to by połamać obie kości w nodze - "idealne" :( ..i chciałbym by to był tylko żart..

podsumowując: powtórzę się, bo już na początku to pisałem - nie jest to zły spot
ale SĄ LEPSZE :idea:
jeśli chodzi o Egipt - jest na pewno w czołówce
ale gdy ceny wrócą do normy - nie wiem czy warto płacić tyle - czy lepiej poszukać pierwszej z brzegu Brazylii :idea: w podobnej..
zeszłej zimy byliśmy tam z WAKE.PL w okolicach ..1000 euro za 2 tygodnie :idea: (przelot, hotel, śniadania, transfery, ubezpieczenie itd) - czyli PEŁNA oferta, bez kolacji i karnetów :wink:

ja do Somy na pewno wrócę..
ale są miejsca gdzie będę wracał chętniej
oraz ..będę szukał dalej.. mi windsurferzy na szczęście nie każą jeździć tam gdzie ONI mają dobrze.... :wink:

pzdr

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post23 kwie 2011, 18:38

Ziomku, wszystko się zgadza - oczywiście jeśli wiesz ( a przecież WIESZ ? ) że robiąc wyjazd w spot pływowy bo OD nich zależy wszystko - od dostępności pływania po obecność wiatru nawet :idea: Ze spotów w które organizowaliśmy wyjazdy, JAK wiesz powinieneś sprawdzić przynajmniej:

- cały Egipt z wyjątkiem Śródziemnego
- Całą Brazylię jeszcze dokładniej nawet

ZWŁASZCZA jadąc na tydzień można dobrać czas, kiedy woda jest większą część dnia...

Dlatego, dzięki uprzejmości DaGi i RSZ, sądząc wtedy jeszcze że pojedziemy do EL Gouny, pozyskaliśmy tabelkę, najbliższego do El G miejsca pomiarowego, którym jest właśnie....Soma Bay :roll:

Tu możesz przejrzeć sobie terminy, zobaczyć JAK wygląda WASZ wyjazd, a jak terminy od 6go do 13go - bo TO jest nasz główny termin szkoleniowy - dlatego szkolenie w drugim tyg. przewidujemy na zapytanie, a miejsce do pływania dla siebie to już sobie znajdziemy :wink: Choćby w TLE Twojego zdjęcia nie wygląda źle...no ale jeśli TRZEBA być przy brzegu bo...no właśnie, co? To się pływa po płytkim ...ryzykując :?

http://www.mobilegeographics.com:81/cal ... /5760.html

Śmiem twierdzić że nieszczęśliwy wypadek Jacka nie wydarzył się na zbyt głębokiej wodzie? Niestety, takie wypadki zdarzały się i w El Gounie i w Ras Sudr jak również na lagunkowych spotach brazylijskich - dlatego nic nie poradzimy - jedziemy w fajne miejsce, wybieramy dobre pływy - nie przez przypadek NIE jedziemy w majówkę - chociaż uwierz mi, że DOŚĆ oblegany termin....

Jak to sprawdzić - do Ciebie nie trzeba w sumie pisać tego, ale może początkującym się przyda jak będą coś planować:

W skrócie w większości spotów w zasięgu "do 3000 pln" ma 4 zmianowy system pływowy - to oznacza że mamy 2 przypływy i 2 odpływy dziennie. Czas każdego przypływu i każdego odpływu przesuwa się dziennie do przodu o różnicę czasów między dniem księżycowym a ziemskim - czyli średnio można przyjąć ok 45min do przodu ( od pół do 1,5 h w praktyce )...No i tu ciężko się dopasować - zmiany przychodzą codziennie, godziny szkoleń trzeba przesuwać i tyle. Natomiast mamy jeszcze jeden czynnik jakim jest WYSOKOŚĆ plywu. W najprostszym skrócie - zależy ona od pozycji księżyca i oddziaływania jego grawitacji względem ziemi ) W okresie pełni i nowiu - różnice pływów są największe - okres NAJNIŻSZEJ wody ( płytko ) i NAJWYŻSZEJ wody ( chop ). Dlatego w przypadku spotów np Paracuru wybieramy takie okresy, chcemy żeby laguna zeszła jak najniżej do płaskiej wody, a fala przyszła jak największa. Natomiast w Soma, El Gounie, Ras Sudr itd jest dokładnie odwrotnie - chcemy mieć wodę jak najdłużej... :idea:

W naszym terminie NAJNIŻSZY pływ ma 0,21,przez większą część tygodnia 0,3 , WASZ NAJNIŻSZY - był 18go tak? 0,9 - wiesz ile znaczy 11cm w płytkich lagunach?
To oczywiście oznacza że będzie też mniej przypływu a więc też mniej TURBOCZOPU o którym pisałeś jeszcze kilka dni temu... :wink:
Wynika to oczywiście z faz księżyca, rozpisanych zresztą w tabeli.

przemass
Kontaktowanie:

Post23 kwie 2011, 18:45

Ziomek. pisze:oraz ..będę szukał dalej.. mi windsurferzy na szczęście nie każą jeździć tam gdzie ONI mają dobrze.... :wink:
pzdr

Mi też nie - nie mamy klientów windsurfingowych.

Jak dotąd:

- 4 wyjazdy Wake.pl do Egiptu
-1 wyjazd do Brazylii
- 1 wyjazd do Livigno

były organizowane przeze mnie we współpracy z Ellare.pl zazwyczaj - i z tego co pamiętam akurat o tym GDZIE i KIEDY jedziemy to ja decydowałem ? Tobie zależało na wietrze ...;)

Można to zresztą sprawdzić przeglądając wątki na KF...

Ten wyjazd organizuję JA i tylko JA we współpracy z Ellare w ramach MOJEJ szkoły - przykre że każdą rzecz musisz wykorzystywać do drobnych "inteligentnych" być może zagwostek...

P.S> Jeśli znajdziesz 20 windsurferów którzy chcą jechać nawet do Zaafarany żeby ich pouczyć - daj znać, my to zrobimy z przyjemnością, będzie 20 kajciarzy więcej :!: :wink:

Awatar użytkownika
IQM1
Deska: Nobile NHP Split
Latawiec: Core Riot XR / XR 2/ XR 4
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 7 razy
Kontaktowanie:

Post23 kwie 2011, 18:50

Jak już mówiliście, ciężki gość z tego ziomka - pogonisz go jednymi drzwiami to wejdzie drugimi :thumbsup: a tak szczerze to jest bardzo :(

Awatar użytkownika
color1
Deska: nkb
Latawiec: nkb
Dostał piwko: 19 razy

Post23 kwie 2011, 19:21

Ziomek. pisze:- czy lepiej poszukać pierwszej z brzegu Brazylii :idea: w podobnej.. zeszłej zimy byliśmy tam z WAKE.PL w okolicach ..1000 euro za 2 tygodnie :idea: (przelot, hotel, śniadania, transfery, ubezpieczenie itd)
pzdr

toż to tanio jak jak barszcz... może masz jakieś szczegóły dot. tegorocznej (jesienno-zimowej) oferty ?

Awatar użytkownika
robi69
Deska: nobile NHP Split
Latawiec: Ozone, Wainman
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 6 razy

Post23 kwie 2011, 19:56

Ja też chętnie skorzystam z takiej promocji :lol:

color1 pisze:
Ziomek. pisze:- czy lepiej poszukać pierwszej z brzegu Brazylii :idea: w podobnej.. zeszłej zimy byliśmy tam z WAKE.PL w okolicach ..1000 euro za 2 tygodnie :idea: (przelot, hotel, śniadania, transfery, ubezpieczenie itd)
pzdr

toż to tanio jak jak barszcz... może masz jakieś szczegóły dot. tegorocznej (jesienno-zimowej) oferty ?

przemass
Kontaktowanie:

Post23 kwie 2011, 20:58

IQM1 pisze:Jak już mówiliście, ciężki gość z tego ziomka - pogonisz go jednymi drzwiami to wejdzie drugimi :thumbsup: a tak szczerze to jest bardzo :(

Ależ to bardzo dobrze, ja generalnie nie mam nic do ukrycia, a kwestia naszego wyjazdu i oglądalności tego wątku jest jak najbardziej :thumb:

Przecież gdyby się nie okazało że są źle dobrane pływy, wszystko byłoby OK na tym wyjeździe :) No, ale nigdzie nie może być przecież TAK dobrze jak na Eko - tylko że jak dotąd, może tylko JEDNA osoba na tym forum tak uważa :wink: :wink: :wink:

Do Brazylii też były takie oferty, spotkaliśmy się nawet w tym roku. Jeśli ktoś woli pływać na Cauipe jest to bardzo dobra opcja moim zdaniem...NIestety TAMTEN wyjazd też nie trafił najlepiej - wybieranie terminu grudniowego niestety daje normalnie 70-80% szans na pływanie, a w tak słabym sezonie jaki był w tym roku 50-60 % - no i tak właśnie było....Tydzień - dwa pobytu w jakimś miejscu nie oznacza że się je W OGÓLE zna ;)

Sebastian Kite.pl
Deska: Różnie
Latawiec: Różnie
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post24 kwie 2011, 08:55

color1 pisze:
pzdr

Hej,

Żadna tajemnica, poszło na priv.

Pozdrwiam,

Zuza
Deska: Cabrinha Custom
Latawiec: Cabrinha Chaos
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post24 kwie 2011, 12:53

Hm, przecież w Soma Bay jest mnóstwo miejsca na głębokiej wodzie na lewo od rafy... co za problem tam uczyć się trików? Płytka przy brzegu to tam jest do uczenia kursantów... wszystkie tamtejsze szkoły które korzystają z Soma tak właśnie robią, zaawansowanych wysyła się dalej... plus dalej w zatoce szkwałów nie ma za specjalnie i wiatr z zasady jest side-shore.

No i można zawsze wybrać inny hotel niż ten przy Soma, chociażby Yara Beach kawałek dalej który stoi przy samej plaży i tam jest spot z wyznaczoną strefa kajtową (chociaż tam akurat dosyć szkwali z powodu hoteli wybudowanych przy jednym z brzegów), a jak dobrze wieje na Soma to wszędzie roi się aż od tanich lokalnych mini-busów którymi można podjeżdżać na spot.

przemass
Kontaktowanie:

Post24 kwie 2011, 12:58

Zuza pisze:Hm, przecież w Soma Bay jest mnóstwo miejsca na głębokiej wodzie na lewo od rafy... co za problem tam uczyć się trików? Płytka przy brzegu to tam jest do uczenia kursantów... wszystkie tamtejsze szkoły które korzystają z Soma tak właśnie robią, zaawansowanych wysyła się dalej... plus dalej w zatoce szkwałów nie ma za specjalnie i wiatr z zasady jest side-shore.

No i można zawsze wybrać inny hotel niż ten przy Soma, chociażby Yara Beach kawałek dalej który stoi przy samej plaży i tam jest spot z wyznaczoną strefa kajtową (chociaż tam akurat dosyć szkwali z powodu hoteli wybudowanych przy jednym z brzegów), a jak dobrze wieje na Soma to wszędzie roi się aż od tanich lokalnych mini-busów którymi można podjeżdżać na spot.

Niestety, "czasem" JEST to problem... :wink:

Zwłaszcza jak się już JEST na wyjeździe, gdzie nie ma wody, a konkurencja ROBI wyjazd za 2 tygodnie, gdy "akurat" woda JEST .... :wink: 8)

zapraszamy :)

przemass
Kontaktowanie:

Post24 kwie 2011, 13:31

No i jeszcze może mały OBIEKTYWNY updejcik z kitebeaches.com

http://www.kitebeaches.com/kitesurf/loc ... y_bay.html

...gdzie wyczytacie m. in.

- Best Tide = High Tide

- water - flat to choppy

- Best Months:

- May
- June
- July
- August
- September

- Be careful with jumping in the shallow area, the water can be pretty low and you can get injured quickly.

Opinie użytkowników w tym admina KF.com ( Toby )

07-04-26 Toby: nice bay, gets very shallow or dry during summer. But if you have water, it is a perfect spot for beginners! Some corals, watch out!
05-09-11 Luca: Very nice if you like strong wind!!! 25-30 knots every day in summer from 10 to 4 pm then 15 knots till 6 pm

Pozdrawiam i Wesołych :idea: :wink:

Zuza
Deska: Cabrinha Custom
Latawiec: Cabrinha Chaos
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post24 kwie 2011, 13:41

przemass pisze:Niestety, "czasem" JEST to problem... :wink:

Zwłaszcza jak się już JEST na wyjeździe, gdzie nie ma wody, a konkurencja ROBI wyjazd za 2 tygodnie, gdy "akurat" woda JEST .... :wink: 8)

zapraszamy :)

aha, rozumiem, to co innego :P Z tym że tam nawet przy wysokim stanie wody na tej płytkiej części nie jest zbyt bezpiecznie robić tricki... no ale da się :P Gdzieniegdzie są skrawki rafy, można sobie niefajnie rozwalić nogę jak ma się pecha. Dla Soma są dobre tabele pływów więc przynajmniej wiadomo czego się spodziewać, ale o tym już chyba było :) Ja co prawda miałam trochę lepiej bo do Soma przypływaliśmy łodzią i parkowaliśmy sobie po prostu dalej na granicy głębokiego z płytkim, ale tam nie jest tak daleko żeby się nie dało podhalsować :P to jest naprawdę bardzo fajne miejsce...

no nic, nie wtrącam się już, miłego wyjazdu :P

przemass
Kontaktowanie:

Post24 kwie 2011, 13:45

Zuza pisze: Ja co prawda miałam trochę lepiej bo do Soma przypływaliśmy łodzią i parkowaliśmy sobie po prostu dalej na granicy głębokiego z płytkim, ale tam nie jest tak daleko żeby się nie dało podhalsować :P to jest naprawdę bardzo fajne miejsce...

Hmm, jeśli się chce, to się wiele rzeczy DA...;)

dzięki za info, pozdrawiam

P.

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post25 kwie 2011, 13:54

/
przemass pisze: zazwyczaj - i z tego co pamiętam akurat o tym GDZIE i KIEDY jedziemy to ja decydowałem ?

hehe, i tym optymistycznym akcentem , ten któremu się nie chce zrywa się z wątku,
z życzeniami by Tobie, chwaląc dzień o poranku, chciało się przynajmniej w połowie tak długo jak mnie :wink:

pzdr

przemass
Kontaktowanie:

Post25 kwie 2011, 16:29

Tak proponuję...Do czasu wyjazdu.

Pzdr.

Wróć do „Spoty”