SUCHY BOLEK - JAKI na sezon 2010/2011 ?

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
mkmiec
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post24 wrz 2010, 13:13

Jak dobrze masz dopasowany i dopiety trapez to nie powinien sie przekrecac przy switchu czy blindzie w haku.

wyjechany

Post25 wrz 2010, 19:35

Czy jest jakis suchar pomijajac GUL-a ,ktory ma wklejone buty.Czemu wszyscy producenci tego nie stosuja, czy ma to jakies minusy?Kolega ma i normalnie wciska sie w skarpetach zamiast zakladac buty neoprenowe chyba to cieplej zawsze :?: :roll:

Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post25 wrz 2010, 19:51

wyjechany pisze:Czy jest jakis suchar pomijajac GUL-a ,ktory ma wklejone buty.Czemu wszyscy producenci tego nie stosuja, czy ma to jakies minusy?Kolega ma i normalnie wciska sie w skarpetach zamiast zakladac buty neoprenowe chyba to cieplej zawsze :?: :roll:

W SSC rozmawiałem o tym z importerem Mystica, to mówił, że to się nie opłaca sklepom i producentowi. Musieliby ściągać bardzo dużo sucharów o różnych rozmiarach i dodatkowo rozmiarach buta, co się po prostu nie opłaca. Względy czysto ekonomiczne.

jachu
Deska: Ronix Kinetik STD
Latawiec: Sesitec 2.0
Kontaktowanie:

Post27 wrz 2010, 13:11

Ekonomia to jedno, a latwosc uszkodzenia takiego buta drugie, wedlug mnie na dluzsza mete, taki but na stale nie ma sensu.

Awatar użytkownika
lockin
Deska: T5
Latawiec: RRD

Post20 paź 2010, 12:42

jachu pisze:Ekonomia to jedno, a latwosc uszkodzenia takiego buta drugie, wedlug mnie na dluzsza mete, taki but na stale nie ma sensu.

Popieram
Ale mimo wszystko w niedziele na Rozkoszy wytrzymałem w suchaczu 2h w wodzie i było git
Niestety moje stopy już tak różowo nie miały (buty 3mm), przez godzine powrotu do domu dochodziły do siebie
Z palcami u rąk i rękawiczkami Mystica nie było najmniejszych problemów

Wniosek jeden - muszę uszczelnić buty by woda nie wlewała się do środka lub zmienić buty na 5/7mm

Awatar użytkownika
Qba-EPP11
Deska: Czapla Kite., Moses
Latawiec: RRD, Cabrinha, Airush
Dostał piwko: 15 razy
Kontaktowanie:

Post20 paź 2010, 13:17

Zgadza sie rękawice Mystica Dry Glov dają rade. A co do marznących stóp to w Niedziele na Rozkoszy też mi troche nogi przemarzły ale poratowałem sie skarpetkami neoprenowymi.
Potem było OK

Awatar użytkownika
cex
Deska: Nobile 50/50
Latawiec: Vapor 10, Flexifoil Atom 12 15
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post20 paź 2010, 18:40

christo pisze:
christo pisze:Witam,

Mam zamiar wkrótce kupić suchego i mój wybór oscyluje między MYSTICiem i LUCIFEREM. Oglądałem już oba i teoretycznie lepiej wygląda LUCIFER ale... nie przekonuje mnie system wkładania trapezu pod kurtkę tzn. konkretnie co sie dzieje przy jeździe na switchu??? Czy jak trapez sie przekręci na biodrach, to czy ta scalona kurtka się nie porwie? Proszę o komentarz Luciferowca :D

Czy nikt nie jezdzil w LUCIFERze na switchu? :?

Wyskocze w ten weekend i dam znac co i jak. Plywalem w trapezie siedzacym ponad 3 mc i powiem ze nic mi sie nie przetarlo anie nie porwalo, wydaje mi sie ze jak sie uzywa siodelka to bolek jest bardziej narazony na przetarcie lub porwanie w kroczu a jednak nic sie nie stalo. /na switchu jeszcze nie smigalem w lucku/
Plywalem ok 3 mc na poczatku roku ale nie plywalem na tyle dobrze jak teraz.
Duzy progres przez ten sezon.
Pinio powinien cos wiecej na ten temat wiedziec

tomi
Deska: AIR E OLA
Latawiec: Neo
Kontaktowanie:

Post21 paź 2010, 10:48

nie kupuj tylko dry fashion straszne gówno. Używałem ten badziew, non top się pruł, przeciekał aż w końcu wszystkimi szwami łapał wodę. Po moim ostatnim pływaniu w nim byłem bardziej mokry niż koledzy w piankach z neoprenu. Na szczęście wymienili mi w ramach gwarancji na mystica, za co wielkie podziękowanie dla dystrybutora.

Awatar użytkownika
Fin
Deska: F1 Trax HRD
Latawiec: Core Riot XR3 12/9/7
Postawił piwka: 37 razy
Dostał piwko: 17 razy

Post03 maja 2011, 20:46

Chciałbym odświeżyć temat. Po tegorocznej majówce jestem zdecydowany na zakup suchego bolka. Głównie do pływania w okresie kwiecień-maj oraz październik-listopad.

Mam trzy typy:
Mystic Force Drysuit - najlepsza cena
OR Pyro Pro - opinia jako jeden z najlepszych, ale czy warty faktycznie takiej różnicy w cenie
NPX Lucifer - pytanie czy wyróżnia go tylko design, dość ciekawe rozwiązanie z trapezem pod kurtą, cenowo dość drogi. Zastanawiam się też czy nie jest utrudniony dostęp do zrywki przy liszu ?

Przejrzałem różne opinie tutaj i na kiteforum.com, ale opinie są podzielone.

Awatar użytkownika
jedi1
Kontaktowanie:

Post03 maja 2011, 21:37

Fin pisze:Chciałbym odświeżyć temat. Po tegorocznej majówce jestem zdecydowany na zakup suchego bolka. Głównie do pływania w okresie kwiecień-maj oraz październik-listopad.

Mam trzy typy:
Mystic Force Drysuit - najlepsza cena
OR Pyro Pro - opinia jako jeden z najlepszych, ale czy warty faktycznie takiej różnicy w cenie
NPX Lucifer - pytanie czy wyróżnia go tylko design, dość ciekawe rozwiązanie z trapezem pod kurtą, cenowo dość drogi. Zastanawiam się też czy nie jest utrudniony dostęp do zrywki przy liszu ?

Przejrzałem różne opinie tutaj i na kiteforum.com, ale opinie są podzielone.

Sprawdź Iona jeszcze, co prawda go nie testowałem, ale w nim powinno być zdecydowanie cieplej w wodzie, bo to jednak neopren na zewnątrz, a nie materiał. OR Predator też się spoko wydaje, ale to jest pianka wkładana jeszcze na suchara, czyli już chyba przesada :)

patron
Postawił piwka: 6 razy
Kontaktowanie:

Post03 maja 2011, 22:00

Fin pisze:Zastanawiam się też czy nie jest utrudniony dostęp do zrywki przy liszu ?

Tak pomyślałem chwilę, ale chyba bym się o to nie martwił, bo przecież zrywka, kiedy chcesz jej użyć i tak będzie na bank napięta, więc podwinie kurtkę na pewno i będzie w zwyklym dla siebie zasiegu ;-)

seba76
Deska: Nobile NHP/50Fifthy
Latawiec: Cabrinha/North/Wainman
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 4 razy
Kontaktowanie:

Post04 maja 2011, 01:36

Najcieplejszy bedzie ION - pytanie tylko czy nie za ciepły
Mystic - mam i moge go spokonie polecic
NPX Lucifer - posiada kolega i nie narzeka - oczywiście żeby nie było do każdego woda się dostanie przy mocniejszym upadku.

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post04 maja 2011, 10:42

Wiesz, co większość snowkiterów zakłada trapez pod kurtke, patrz np Murphy i dają radę switch , blind, no problem ;)

Awatar użytkownika
jedi1
Kontaktowanie:

Post04 maja 2011, 11:33

seba76 pisze:Najcieplejszy bedzie ION - pytanie tylko czy nie za ciepły

Mi tam jest w Mystiku bardzo zimno jak trzeba body dragiem po deskę zasuwać, a woda ma 5 stopni, więc wcale bym nie pogardził dodatkową izolacją w postaci neoprenu. Jak komuś za ciepło to zawsze można mniej ciuchów włożyć pod spód. Tylko cena Iona zdecydowanie odstrasza i pytanie jak z jakością wykonania tego, bo widziałem jedynie zdjęcia na stronie producenta.

evolutionVIII
Deska: nkb
Latawiec: nkb
Kontaktowanie:

Post04 maja 2011, 11:47

jedi1 pisze:
seba76 pisze:Najcieplejszy bedzie ION - pytanie tylko czy nie za ciepły

Mi tam jest w Mystiku bardzo zimno jak trzeba body dragiem po deskę zasuwać, a woda ma 5 stopni, więc wcale bym nie pogardził dodatkową izolacją w postaci neoprenu. Jak komuś za ciepło to zawsze można mniej ciuchów włożyć pod spód. Tylko cena Iona zdecydowanie odstrasza i pytanie jak z jakością wykonania tego, bo widziałem jedynie zdjęcia na stronie producenta.

Używam 2-gi sezon - nic sie nie rozkleja i nie rozlatuje.

Wróć do „Recenzje & Opinie”