Czy kask rozwiaze problem bolu szyji ?

Forum dla początkujących
Awatar użytkownika
ebol
Deska: Nobile
Latawiec: only Flexi

Post03 maja 2011, 20:08

Po ostatnim plywaniu ( poziom beginner + skoki +transy ) od upadkow na czaszke strasznie szyja nawala. czy helmet rozwiaze problem ? w sumie glowa bedzie ciezsza i szyja bardziej dociazona.

Awatar użytkownika
jarul7
Deska: su2
Latawiec: torch
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post03 maja 2011, 20:23

Wsumie to sam sobie odpowiedziałeś kask odpada :D mysle ,że lepszym rozwiązaniem bedzie jakis gorset usztywniajacy na szyje.
A najlepiej byloby sie wykurować i nauczyc lądować na nogach bo na głowie faktycznie troche może bolec :lol:

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post05 maja 2011, 20:02

Nie znam się bo rehabilitantem nie jestem, ale większość problemów bólowo - mięśniowych w kajcie bierze się z braku przygotowania fizycznego przed pływaniem.

Pamiętam z judo, że wykonywaliśmy dużo ćwiczeń oporowych ( obie ręce na pochyloną głowę i "ciągniesz" do tyłu, to samo na boki ). Do tego robiliśmy dużo rozciągań w podporze - opierasz głowę na macie jak do stania na głowie i powoli przenosisz ciężar ciała na trójkąt - głowa plus ręce. Po pewnej wprawie zabierasz ręce i wspierasz się na samej głowie. Nigdy nie miałem problemów z szyją, chociaż zdarzało się spaść nieraz ciut bardziej hardcorowo niż na kite.

Ziomek z tego co wiem miał też problem z szyją...powinien wiedzieć dużo więcej niż ja o rehabilitacji tego typu.

Aha, no i tak jak piszę - ja nie jestem po fizjo, także lepiej zapytać specjalisty - jak zawsze zresztą.

pzdr

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post05 maja 2011, 22:36

przemass pisze:
Ziomek z tego co wiem miał też problem z szyją...

nie żebym nie był przygotowany fizycznie
mi tego tłumaczyć nie trzeba że warto być w formie
konkretnie zasadziłem marchewkę w wodzie do kolan z kilku metrów bez latawca już
dziw że skoczyło się generalnie ok

ćwiczenia wzmacniające i rozciągające jakie tylko Ci przyjdą do głowy
Przemo ładnie opisał
+ np wyciąganie głowy bez oporu do góry i w przód oraz do tyłu i na boki
i rozciąganie ciągnąc dłonią w w/w strony...

pzdr

Wróć do „Pierwsze Kroki”