Ziomku,
wiem kiedy byłeś pierwszy raz, sam ten wyjazd POMAGAŁEM organizować

żeby nie być gołosłownym
viewtopic.php?f=7&t=21366&hilit=wake.pl+brazyliaale nieważne...
Co do fot - no właśnie - ja za dużo zdjęć SUPER płaskiej wody z odpływu w Paracuru NIE MAM - dlaczego? Bo dużo bardziej wolałem, zwłaszcza w tym roku, super płaską wodę w szczycie PRZYPŁYWU - pomiędzy falami, co widać na drugiej fotce - nie tyle dla mnie jest ważne miejsce wybicia...co lądowania. Jest też mniej tłoku...
Nie chciałem używać nie swoich fot, nie pracując już z Pauliną, ale mam nadzieję że się nie obrazi - ODPŁYW w Paracuru
Paula

Sebastian

ja

...nie jest to może SUPER FLAT, gorszy jednak niż w Somie

natomiast nie można powiedzieć żeby był chop - tak jak pisałem - w najlepszych dniach RAFA wynurza się z wody a laguna jest napełniona DO PASA...
...szkoda że nie wierzysz...
Owszem, prowadziłem szkołę w Paracuru, ze względów głównie "politycznych" oraz moich osobistych ( nowy spot ) nie będę jej prowadził po raz kolejny w tym roku - będę za to w Guariju, gdzie moim zdaniem warunki są TAKIE SAME jeśli nie lepsze, poza tym że jest cisza i spokój zamiast imprezy a to już co kto lubi

Dlaczego w Paracuru czy Guariju zapytasz? Ano dlatego że ja lubię NAJLEPSZE miejsca, na szkołę również - a do takich Cumbuco bym NIE ZALICZYŁ nigdy.
Zawodnicy? Uwielbiają też Tarifę

Fuertę

Cape Town...Zawodnicy kierują się nie tylko jakością miejsca, także BLISKOŚCIĄ, obecnością innych, imprezami a jakże itd itp - to wszystko w Cumbuco jest, przecież tego nie ukrywam.
Laguna w tym roku była mega mała, praktycznie ogarniała na jednym halsie tylko, na jednej z sesji płynąłem za Asią Litwin, za mną 3 ludzi w kolejce do triku, wybiłem się do 313 po lądowaniu w moich linkach wylądował jakiś Niemiec po danglepassie z drugiego halsu....październik. Pomijam
czystość 
,
zapach 
i
ilość wody

- takie mam zdanie o tym spocie właśnie. W styczniu to co innego - MIODZIK na 12stki....
LEPSZE LAGUNY ? Proszę bardzo -
- Przede wszystkim - 2 laguny pomiędzy Lagoinhą a Guariju - zalewowe, warto zwrócić uwagę na pływy, ale 0 rafy, pełen luz, a co najważniejsze - 0 LUDZI - będziemy tam w tym roku, Ty - jeszcze CHYBA nie byłeś...- zapraszamy!

- druga - PECEM - mega flat, ale jeszcze lepszy wave, szkoda że na side offshore plus 0 infrastruktury - laguna zalewowa, bliskość portu zakłóca wiatr - dlatego właśnie nie ma tam generalnie poza dwonwindem czego szukać

- Tabuba - super laguna w bliskości Fortalezy, mega dobry spot, niestety dość płytki ( kolana, udo ), za to 0 rafy i można wyskoczyć na pływanie z hotelu.
- Taiba - mega laguna, znana swego czasu równie dobrze jak Cumbuco, nie ma problemu z treningiem o ile się WIE gdzie trzeba pływać, a gdzie są kamienie.

Wrzucę filmik Kasi to podlinkuję...
Tyle chyba - szkoda że zarzucasz nieobiektywizm, naprawdę MÓGŁBYM pracować w lepszych miejscach na całym świecie, w kraju hiszpańsko języcznym na czym mi zależy, może za lepszą kasę - NIE CHCĘ - bo Brazylia powala mnie wiatrem a to jest najważniejsze na tą chwilę....tyle.
Nie kreuję się na guru brazylijskiego, są w okolicy ludzie z DUŻO większym doświadczeniem - Igor, Paula, Marchewa - można pogadać, zapytać się co i jak.
pzdr.