Sunny England czyli Kite save the Queen

Ustawki na pływanko, transport, spotkania, noclegi, imprezy, itp.
Dziećkowice | Kadyny | Mazury | Poręba | Poznań | Szczecin | Trójmiasto | Wrocław | Zegrze
Awatar użytkownika
artekg
Deska: Crazy Fly
Latawiec: pare....cabrinha, north
Kontaktowanie:

Post10 lip 2011, 00:02

No coz, plan sie wieczorem zmienil no i wyladawalisby w Lee on the Solent, do poludnia 15-17kn, chmurki ale i tak sie fajnie plywalo, jak sie zaczal przyplyw rozwialo sie mocniej no i trzeba bylo latawke podmienic.....
Z tego co widze wszyscy tam obecni mieli banana na ustach, a jak juz wyszlo slonce na calego to juz tylko sama przyjemnosc ....
:clap: :clap: :clap: :clap: :clap:
Wiec dzionek udany.....
:D :D
No mercy----brak nam Ciebie....To dla calej az 8ki tam obecnej.

Nomercy
Deska: Parapet z OBI
Latawiec: TESCO Bag
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post10 lip 2011, 00:05

coz, a u mnie flauta :? :? :? :?
moze pod koniec nastepnego tygodnia sie cos rozwieje, to sobie poplywam :roll: :roll: :roll:

a o Poole pisalem myrcin wczesniej wiec sam sie przekonales ze to zadna sciema :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 10 lip 2011, 09:40 przez Nomercy, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
raq

Post10 lip 2011, 09:50

Wrzucam na szybko film z low costowego 3 dniowego wypadu na Wyspy. Prognoza wskazala nam Camber Sands.
Filmik zadna rewelacja. Czlowiek sie uczy cale zycie: plywac i krecic filmy ;)
http://www.youtube.com/watch?v=eylRCEm492A
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
myrcin
Deska: Nobile
Latawiec: Wainmann / F-one

Post10 lip 2011, 10:24

raq filmik spoko, muzyczka przyjemna :)
Jak montujesz kamere na linki i jaka to kamera?

Awatar użytkownika
raq

Post10 lip 2011, 11:16

Kamerka to GoPro. Strona producenta: http://gopro.com/
Mozna ja kupic z zestawem do montowania na linkach kajta, kasku etc. Fajna zabawka.

Awatar użytkownika
myrcin

Post10 lip 2011, 11:38

GoPro HD mam. Kupilem w zestawie Motorsport i teraz zastanawiam się nad dokupieniem Kite Mount Kit. Rozumiem z Twojej odpowiedzi, że tego właśnie używasz i jest ok?
Znasz może jakiś patent jak podmontować GoPro do tuby? Tak aby z samej góry filmowała?

Awatar użytkownika
fokus123
Deska: SU-2
Latawiec: Core
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 2 razy

Post10 lip 2011, 11:44

myrcin pisze:I jak tam na Camber Sands dzisiaj?
W Poole było bardzo fajnie. Jestem zadowolony bo pierwszy raz od dawna popływałem :) Wiało spox, nie wiem ile węzłów ale tak pewnie coś koło 15-16 trochę czasami szkwaliło ale bez przesady. Co do wcześniejszej dyskusji na temat tego czy Poole Harbour to miejsce dobre do pływania, nauki itp to moje zdanie zmieniało się w ciągu dnia. Przyjechałem około 11:30 zaczynał się przypływ, bardzo dobrze sie pływało. W tamtym momencie zastanawiałem sie o czym pisali tutaj wszyscy Ci, którzy narzekali. Jednak jak wszedłem ponownie na wodę po jakiejś krótkiej przerwie, był już wysoki poziom wody, godzina późniejsza więc wszystkie śpiochy i inne przyjechały...niestety.
Od tego momentu zrozumiałem o czym piszecie. Jednak moje zdanie jest odrobine inne. Na Helu zdarzało mi się nie jeden raz pływać gdy ludzi było więcej, ok miejsca też więcej ale podstawowa różnica jest inna. Co by nie mówić o kitesurferach (tych co potrafią i tych uczących włączając w to szkółki) to raczej wszscy starają się jakoś normalnie/logicznie/bezpieczenie zachowyać. Oczywiście są wyjątki ale o tym nie mówie. Niestety w Poole debilizm ludzi sięga zenitu. Zasada typu "mam kask na mojej makówce i uczę się to mogę robić co mi się podoba" to chyba podstawowa zasada wpajana w tych szkółkach. Zero rozglądania się dookoła siebie, chodzenie z latawcem tuż nad wodą w poprzek "tras" po których ludzie pływają, nieudolne zwroty bez sprawdzenia czy jest wystarczająco dużo miejsca. Co tam dalej, odpalanie latwców na tej wąskiej "plaży" jakby do cholery nie można było wejść kilka metrów do płytkiej, ciepłej wody (wiało on-shore). Szczytem wszystkiego była para (chyba dziadkowie) którzy władowali dwie małe dziewczynki (tak ze 4 lata około mogły mieć) do dmuchanego koła i taplali się tam gdzie wszyscy startują, lądują, pływają i inne cuda uprawiają.
Ten poziom debilizmu jest jeszcze wyższy niż prezentowany przez Londyńczyków w weekend na ścieżkach rowerowych lub współdzielonych. Wydaje mi się że myślą tak: "Ide sobie z moją kobitą, piesi mają pierwszeństwo to mogę robić co chcę...tylko nie pamiętam że jak mnie gość rozjedzie rowerem to będzie bardzo źle (głownie dla pieszego)"

Pływałem kiedyś w Camber Sands i to samo tam się działo z kursantami którzy robili co chcieli, tak że to chyba specyfika angoli.

Awatar użytkownika
raq

Post11 lip 2011, 10:56

Znasz może jakiś patent jak podmontować GoPro do tuby? Tak aby z samej góry filmowała?

Można próbować przywiązać kamerkę do samej czasy latawca, chyba najlepiej w okolicy zaworków, tam gdzie zapinasz leash podczas pompowania.
Jednak GoPro nie ma zoomu i może być mało ciekawe ujęcie. Bartek, z którym pływałem w Camber zaliczył kilka ładnych skoków ale niestety daleko od kamerki i na filmie widać tylko skaczącą kropkę:( - wyciąłem więc ten kawałek.
Mimo, że to nagranie HD to zoomowanie w programach do edycji (np. iMovie na Mac'u) powoduje pikselizację.

Nomercy
Deska: Parapet z OBI
Latawiec: TESCO Bag
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post11 lip 2011, 11:07

spoko filmik raq :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

a co poziomu szkolenia w UK... cóz ksiazke mozna by napisac o akcjach jakie widzialem w ciagu tych kilku lat plywania , :doh: :doh: :doh: :doh:

PS. Jade w Tatry na tydzien, oderwac sie od latawca :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: na jakis czas :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Awatar użytkownika
raq

Post11 lip 2011, 11:31

Kite Mount Kit. Rozumiem z Twojej odpowiedzi, że tego właśnie używasz i jest ok?

To mocowanie jest super. W czterech miejscach przeplata się sprytnie linki (power lines) i kamerka trzyma się na maxa pewnie.

Awatar użytkownika
artekg
Kontaktowanie:

Post11 lip 2011, 12:36

raq pisze:

Można próbować przywiązać kamerkę do samej czasy latawca, chyba najlepiej w okolicy zaworków, tam gdzie zapinasz leash podczas pompowania.
Jednak GoPro nie ma zoomu i może być mało ciekawe ujęcie. Bartek, z którym pływałem w Camber zaliczył kilka ładnych skoków ale niestety daleko od kamerki i na filmie widać tylko skaczącą kropkę:( - wyciąłem więc ten kawałek.
Mimo, że to nagranie HD to zoomowanie w programach do edycji (np. iMovie na Mac'u) powoduje pikselizację.

Patent do tuby---HOME MADE DEVICE
NA rzepy, pasuje do kazdego kita, zdjecie i zalozenuie zajmuje pare sekund.......
Załączniki
Photo0132.jpg
Pewny i wyprobowany....
Photo0132.jpg (223.1 KiB) Przejrzano 1911 razy

Awatar użytkownika
artekg
Kontaktowanie:

Post11 lip 2011, 12:44

A tak wyglada zdjecie......
Załączniki
GOPR0170.JPG
GOPR0170.JPG (221.85 KiB) Przejrzano 1911 razy

Awatar użytkownika
raq

Post11 lip 2011, 13:00

artekg pisze:A tak wyglada zdjecie......

Woooooow! Cofam to co napisałem o nieciekawym ujęciu. Konkretna fota! Super.

Awatar użytkownika
myrcin

Post11 lip 2011, 17:36

Artekg no wlasnie takie ujecia gdzies widzialem i mi sie zachcialo :) Bomba. Jakbys napisal gdzie kupowales rzepy to bylbym wdzieczny?
ehhh i ten widok...El Gouna :)

mkiter

Post12 lip 2011, 10:09

Witam,

Czy plywal ktos kiedys w Newquay albo okolicach? Chce sie tam wybrac w ten weekend. Z tego co znalazlem w necie to jedno z lepszych miejsc to Watergate Bay (5 mil na polnoc od Newquay). Ponizej link do recenzji:

http://www.skyhooked.co.uk/2011/05/corn ... rgate-bay/

Co byscie polecali w okolicy?

Dzieki i pozdrawiam

Wróć do „Kto/Gdzie/Kiedy”