Eurosee?

Ustawki na pływanko, transport, spotkania, noclegi, imprezy, itp.
Dziećkowice | Kadyny | Mazury | Poręba | Poznań | Szczecin | Trójmiasto | Wrocław | Zegrze
zuzanna
Deska: Nobile 555
Latawiec: Advance Kajman

Post12 lip 2011, 14:11

Czy przy kierunku W i SW (jak w prognozie na czwartek i piątek) da się popływać na Eurosee? Z którego miejsca?
Wybiera się może ktoś z okolic Wrocławia?

Awatar użytkownika
sander
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post12 lip 2011, 18:21

Da się praktycznie przy każdym kierunku (o ile nic się nie zmieniło w tym roku i dalej pozwalają pływać po południowej stronie). W czwartek przy kierunku SW powinno być ok na surf beach (północna plaża), na piątek prognozy pokazują na razie W, przy tym kierunku lepiej byłoby rozbić się po drugiej stronie (na południowo-wschodniej plaży), bo na surf beach wiatr będzie lekko od brzegu, chociaż i tak podejrzewam że większość jak nie wszyscy rozbiją się na surf beach. Ostatnio pływaliśmy na Eurosee przy wietrze WSW, wszyscy pływali na surf beach pomimo tego że wiało lekko off shore i przy brzegu wiatr był bardziej niestabilny i słabszy niż na środku jeziora, nie wiem czy to dlatego że po drugiej stronie są gorsze warunki do startowania i lądowania, czy dlatego że tam gonią.
W dziale spoty wkleiłem mapkę jak dojechać na surf beach, jadąc tam po raz pierwszy można mieć problem z dotarciem na spot, m.in dlatego że trzeba pojechać 50m ścieżką rowerową (będzie znak zakazu i tabliczka że nie dotyczy surf beach, kiedyś jej nie było i mieliśmy problem z dotarciem na miejsce).
Na miejscu jest parkomat, parkowanie na cały dzień to 3 euro za auto osobowe (trzeba mieć bilon), dodatkowo od tego sezonu wprowadzono opłaty za korzystanie z akwenu (6 euro/doba za kajta/ws), szczerze mówiąc nie wiem gdzie i jak się płaci, byliśmy w tym sezonie 2 razy i jeszcze nie płaciliśmy.

zuzanna
Deska: Nobile 555
Latawiec: Advance Kajman

Post17 lip 2011, 18:34

Dzięki za szczegółowe informacje. Bajorko opływane w piątek. Pływaliśmy przy WSW do W. Wygląda super, piękna plaża, kupa miejsca do rozłożenia ale wiatr nierówny:( Nie wiem czy tak trafiliśmy czy taka specyfika miejsca (jak to na śródlądziu), czy kierunek... Miało być 15-16knt, pływałam na 10m, momentami na depowerze a momentami latawiec spadał i robiło się pusto na wodzie, potem znowu faza się robiła. Ale na pewno warto się wybrać :-)

Awatar użytkownika
sander
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post17 lip 2011, 19:15

Dla mnie największym atutem tego zbiornika oprócz mega plaży jest super czysta woda, jak się zajedzie na marine to woda ma tam błękitny kolor, na naszych bajorkach niestety nie spotykany. Wiatr rzeczywiście jest dosyć nierówny jak to na śródlądziu, a tym bardziej przy kierunku WSW-W, bo wieje trochę przez ląd, my ostatnim razem pływaliśmy przy takim samym kierunku i przy brzegu wiatr był niestabilny, a 200-300m od brzegu było już wyraźnie lepiej, szkoda że po drugiej stronie jeziorka nie ma podobnej plaży dla surferów.

Wróć do „Kto/Gdzie/Kiedy”