EVO 2011 & Kahoona V3

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
kiteman

Post30 lip 2011, 18:39

Nowe latawce 2011, North EVO 12 czy BEST Kahoona 11,5 jest lepszym rozwiązaniem dla początkującej osoby?. Która ma lepszy RZECZYWISTY zakres wiatrowy i pozwoli w miarę szybko tworzyć progres? I jak jest z wytrzymałością tych latawców( z tego co wiem to kahoona posiada łączenia z kevlaru) wytrzymają parę mocnych uderzeń w wodę?
Proszę o wasze w miarę sensowne opinie, gdyż mam zamiar jednego z nich kupić. :)
Ostatnio zmieniony 30 lip 2011, 19:20 przez kiteman, łącznie zmieniany 1 raz.

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post30 lip 2011, 18:59

moje doświadczenie z Evo jest zbyt małe, by porównywać
wiec odpowiem na pytania , na które ZNAM odpowiedź:

kiteman pisze:Nowe latawce 2011, North EVO 12 czy BEST Kahoona 11,5 jest lepszym rozwiązaniem dla początkującej osoby?.

nie wiem JAK Evo - ale trudno mi wyobrazić sobie lepszy wybór dla początkującego / średniozaawansowanego niż KAhoona :idea:
podobnie dobry? - być może - ale o lepszy? naprawdę trudno..

kiteman pisze: Która ma lepszy RZECZYWISTY zakres wiatrowy..

DOLNY Zakres KAhoony jest WYBITNY :idea:
jak to z Deltami - górny nie jest już genialny..

kiteman pisze:.. i pozwoli w miarę szybko tworzy progres?

Kahoona na pewno umożliwia i przyspiesza progres, z kilku bardzo ważnych powodów:
- super wstawanie z wody
- super ostrzenie
- super dolny zakres
- małe siły na barze
( to cechy które na pewno pozwalają zwiększyć ilość czasu na pływanie / ćwiczenie skoków)

- kite zachowuje się intuicyjnie i przewidywalnie
- przy tym jest dość zwinny

kiteman pisze:.. I jak jest z wytrzymałością tych latawców( z tego co wiem to kahoona posiada łączenia z kevlaru) wytrzymają parę mocnych uderzeń w wodę?

ilość rozwalonych o wodę Kahoon 2011 w WAKE.PL - od ponad 3 miesięcy szkoleń ..ZERO :idea: :shock:
powtórzę: Z-E-R-O :idea:
na kilkadziesiąt szt na szkole..

a nie wynika to z braku wiatru - bo jak wszyscy wiemy - w tym sezonie na brak wiatru nie narzekamy

mamy ze dwie sztuki rozjechane przez WSów i jedną przez kolego KSa..
oraz dwie z wadliwym balonem - jedną wymieniliśmy od ręki klientowi..

tyle w temacie Kahoony

pzdr

Papo
Postawił piwka: 1 raz

Post31 lip 2011, 11:10

ja mam 9 i 12 evo 2011, evo mogę opisać tak samo jak Ziomek opisał kahoone z tym że jak dla mnie ma duże siły na barze w porównaniu np do obssesi

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post31 lip 2011, 15:44

Pływałem i uczyłem i na Evo i na Kahoonach. Oba są bardzo dobrymi latawcami do szkolenia.

12 Evo moim zdaniem zakres dolny taki sam jak 11,5 Kahoona - ewentualną różnicę ciężko stwierdzić, zakres górny - podobny.

Plusem jest na pewno dodatkowe usztywnienie w postaci środkowej tuby poprzecznej - zarówno jeśli chodzi o wytrzymałość jak i stabilność.

Szkoliłem na pierwszym modelu Evo w 2009 roku, latawce latały tak sobie a na dodatek nie miały najlepszej jakości. W tym roku nie dzieje się z nimi nic, można wręcz powiedzieć że są lepsze od Rebeli ( bardziej wszechstronne dla początkującego ), podobnie zresztą jak druga delta Northa - Neo, również bardzo udana konstrukcja. Jesteśmy wręcz zaskoczeni dobrą jakością Northów - poza drobiazgami nie dzieje się nic.

Nie będę się rozpisywał o zwrotności, szybkości itd. - wiadomo że delty powyżej 11m to już nie są "bzyki" ;) ale na pewno latawiec "nie przeszkadza" w pływaniu. Po prostu - bardzo dobry kite dla początkującego-średniozaawansowanego.

Bar - 4ro lub 5cio linkowy, polecam ten pierwszy :wink: Bardzo dobry, praktycznie niezmieniany od lat system bezpieczeństwa na barze, praktycznie niemożliwe "samowypięcie", wszystkie elementy stalowe lub z b. mocnego plastiku - solidna robota. Minusem są różne długości ( linki sterujące krótsze niż linki mocy ) - North sprzedaje je jednak "parami" - w razie konieczności wymiany.

Małe rozmiary - jedne z łatwiejszych i bardziej przyjaznych do pierwszych kiteloopów w haku, o dziwo, potrafią "kopnąć" :idea:

Wróć do „Recenzje & Opinie”