Jak ktoś lubi lubi stare gry komputerowe, fajny temat

Dyskusje nie związane z profilem forum.
Awatar użytkownika
Pinio
Postawił piwka: 25 razy
Dostał piwko: 30 razy

Post01 sie 2011, 09:26

Jak ja zaczynałem tasiemek już nie stosowano.
A gry jeśli to tak można nazwać polegały na podawaniu liczb a Odra obliczała pozycję
lotu na księżyc czy coś takiego efekt drukowało się na drukarce wielkości fiata 126p :lol:
Obok stał też drugi super komputer w owych czasach szczyt techniki radzieckiej RIAD ale ten jakoś się nie przyjął chociaż twórcy bardzo nalegali. Mera o której wspominałem służyła do wprowadzania danych wejściowych do Odry.
Wszystko było bardzo niezawodnym organizmem działało bardzo dobrze i co najważniejsze wszystko wymyślili
i zrobili Polscy inżynierowie. Inne kraje ówczesnego bloku komunistycznego też doceniły moc tego urządzenia
i też zamawiały u nas Odrę.
Ciekawostka :arrow: Czeska Odra przyczyniła się w 1999r do zestrzelenia nad byłą Jugosławią
niewidzialnego samolotu F-117 :shock: potem juz był widzialny :wink:
Amerykanie byli wściekli a Serbowie ożenili to co zostało Ruskim.
Trochę zboczyłem z tematu ale chyba ciekawie :wink:

Awatar użytkownika
Iwan
Deska: Nobile NHP
Latawiec: Cabrinha Crossbow
Postawił piwka: 4 razy
Kontaktowanie:

Post01 sie 2011, 09:49

Pinio pisze: Czeska Odra przyczyniła się w 1999r do zestrzelenia nad byłą Jugosławią
niewidzialnego samolotu F-117 :shock: potem juz był widzialny :wink:
Amerykanie byli wściekli a Serbowie ożenili to co zostało Ruskim.
Trochę zboczyłem z tematu ale chyba ciekawie :wink:

Trochę zdziwiło mnie, że napisałeś o czeskiej Odrze, która pracowała jeszcze w 1999 roku. Miałem już wówczas w domu PC, który zapewne miał większą moc obliczeniową ;). Ale zdziwiłem się jeszcze bardziej, gdy trochę poszperałem i znalazłem takie info: 1 maja 2010 roku o godzinie 9:18 została wyłączona ostatnia w Polsce działająca maszyna tego typu. Jest nią Odra 1305 zainstalowana na stacji Lublin Tatary [2]. Komputer został wyłączony i zastąpiony przez system korzystający z sieci Internet [1]. Ostatni komputer polskiej produkcji Odra, który funkcjonował w lubelskich PKP nieprzerwanie od 1974 r., zakończył swą pracę - poinformowała gazeta "Polska The Times" (PAP - 10-05-2010 05:03).

Maszyna przypominała wielką szafę, a nie powszechnie znany komputer typu PC. Zajmowała 40 mkw. Na początku produkcji takie modele zamiast dysku twardego miały szpule z taśmami magnetycznymi.
Taka pamięć taśmowa miała ok. 7 MB pojemności (sto tysięcy razy większą ma teraz wiele komputerów domowych). Odra 1305 w Lublinie sprawowała się bez zarzutu. Na razie nie wiadomo, jaki będzie jej los. [2]

Awatar użytkownika
Pinio
Postawił piwka: 25 razy
Dostał piwko: 30 razy

Post01 sie 2011, 10:04

W 90 latach weszły emulatory Odry nie było już dysków talerzowych i taśm :idea:
Ciekawostka :arrow: taśmy były identyczne z tymi z video miały tylko inne opakowanie nawet niektórzy próbowali je przekładać ale marnie to wychodziło :wink:
Jestem pc men 20 lat i pracowałem w poważnych firmach nigdy nie żałowali kasy na ludzi i sprzęt :D
Po Odrze kupili zestaw IBM AS/400 za 40 miliardów ówczesnych złotych.
Było to tyle kasy, że jak odbierałem AS’a i zobaczyłem fakturę to strach miałem to wieźć z Warszawki do 3-city.
AS/400 też był fajny ale grać się już nie dało :wink:
link do artykułu o Odrze która "zestrzeliła" F-117 http://www.newsweek.pl/artykuly/sekcje/ ... u-,59316,1

Awatar użytkownika
Iwan
Kontaktowanie:

Post01 sie 2011, 18:25

Ciekawy art, nie wiedziałem, że nad projektem kontrolę sprawował niejaki Thanasis Kamburelis. Więc nie do końca było tak, że to wyłącznie dzieło polskich inżynierów... Natomiast wątek o radzieckim Raidzie i wyścigu komputerów w Brnie, rewelacja.

Awatar użytkownika
przemekskowron
Deska: -SharkENERGY-
Latawiec: -SharkENERGY-
Postawił piwka: 3 razy
Kontaktowanie:

Post03 sie 2011, 21:28

alesz się zrobił ciekawy kącik chyba musze wygrzebać ze strychu to stare C64 prawie jak 16lat temu :thumbsup: :idea:

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post06 sie 2011, 11:49

Iwan pisze:
Trochę zdziwiło mnie, że napisałeś o czeskiej Odrze, która pracowała jeszcze w 1999 roku. Miałem już wówczas w domu PC, który zapewne miał większą moc obliczeniową ;)]

Poczytaj o komputerach wykorzystywanych na promach kosmicznych.. to sie dopiero zdziwisz.. a najlepsze jest to ze dzisiejsze moce obliczeniowe na nic by sie zdaly przez miniaturyzacje czesci uzywanych w nowych maszynach... Ryzyko zwarcia jest zbyt wielkie... Mimo ze systemy sa dublowane 4 krotnie...

U mnie w piwnicy lezy gdzies Amstrad jeszcze to byla maszyna wtedy :)

Awatar użytkownika
Iwan
Kontaktowanie:

Post11 wrz 2011, 08:04

Podbijam temat, pojawiała się część druga: http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzj ... -4094.html

Wróć do „Offtopic”