Zerowanie linek czy faktycznie ustawiać na zero?

Pytania odnośnie naprawy, budowy, i modyfikacji sprzętu.
Awatar użytkownika
smithpl
Kontaktowanie:

Post13 wrz 2011, 12:45

No właśnie, jak wiemy linki kite możemy zerować lub spowodować że bar po zaciągnięci ląduje w połowie linki nośnej.
W opcji połowy kite ma większy power , jak w pełni zzerujemy to kite staje się "delikatniejszy" ale... jak wy ustawiacie?

Awatar użytkownika
k_gabra
Deska: Neuron '11
Latawiec: Crossbow '09
Postawił piwka: 2 razy
Kontaktowanie:

Post13 wrz 2011, 12:53

smithpl pisze:"delikatniejszy" ale...

niedokończona myśl, tzn?

Ja mam ustawione na zero, linki po zaciągniętym barze i odpuszczonej taśmie (max mocy) są sobie równe. Jezeli w danym dniu mam za mocno, lub za slabo mam doczepione pigtailsy do koncówek przy tipach, gdzie moge sobie dlugość sterówek 'skrócic/wydłużyć' o 5cm, w zależnośći od podczepienia steróek do pigtailsów.

Awatar użytkownika
smithpl
Kontaktowanie:

Post13 wrz 2011, 16:52

delikatniekszy znaczy z mniejsza moca :-)

zauwazylem ze ostatnio co mi wpada bar do rak to ustawiony jest nie na rowne linki tylko tak ze nosne sa dluzsze o 4-6cm stad moje pytanie.
( ja oczywiscie od razu je zzerowalem :-) )
Ostatni bar na ktorym plywalem az zamykal mojego kite ktory zaczynal spadac po zaciagnieciu baru na maks przy slabszym wietrze.

jas.

Post13 wrz 2011, 18:22

Tak faktycznie ustawiać na zero. Chyba ze uprząż ma taka konstrukcje ze musza być nierowne, ale to rzadkość.
Skracanie linek sterujących w stosunku do nośnych ma bardzo mały zakres az osiągnie się efekt większego oporu latawca niż generowany ciąg i dalej bieg wsteczny. W slabym wietrze najwazniejsze jest jak pracujemy latawcem.
Do tego dochodzi fakt, iż jeśli rozpędzimy się dostatecznie by trzymać latawiec w miejscu bardzo często optimum mocy wcale nie jest z barem zaciągniętym po czikena… chyba ze zaciągniemy odrobinę taśmę, co może ponownie niektórych dziwić.
A złe ustawienie linek szczególnie karci osoby wypinające się z haka.

Awatar użytkownika
smithpl
Kontaktowanie:

Post13 wrz 2011, 21:42

dzieki, no to juz spie spokojnie z linkami na zero :-)

andrzejwodejszo
Deska: SU-2, MOSES
Latawiec: komórkowe Ozony / SU-2 / Moses
Postawił piwka: 77 razy
Dostał piwko: 46 razy
Kontaktowanie:

Post14 wrz 2011, 11:59

ja sobie skracam sterówki :) robię dodatkowy węzełek 5cm dalej :) - edek ma wtedy jeszcze większego kopa i loty są jeszcze wyższe :D nawet przy kiteloopach full moc non stop i nie ma problemów ( oczywiście max 20 węzłów ) powyżej jakoś się boje (tzn nie próbowałem )na 11stce :P

Wróć do „Zrób to Sam & Naprawa Sprzętu”