Co zabrać wiosną do Soma Bay.... 16.03.2012

Forum dla początkujących
Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post21 sty 2012, 18:40

binkowscy1 pisze:a czy wszystkie kahoony były udane czy tez mieli wpade
a cabrinhy ??

jak to sie przedstawia u liderów

odpowiadam na temat Kahoon - bo moje doświadczenie z nimi jest spoore - w przeciwieństwie do Cabriń...

- FAKTY : ANI JEDNA SZTUKA z kilkudziesięciu Kahoon w sezonie 2011 nie trafiła do Celarka :idea: - czytaj nie wymagała szycia - nie została rozwalona itd a nie że zmieniliśmy żaglomistrza ;)
a kursanci jak wiemy są nieeezłymi "testerami" :wink:
nie wiem Z CZEGO to wynika - ale TAK jest.. co mnie jako właSciciela szkoły CIESZY niezmiernie, bo nie muszę się już w połowie maja martwić na czym będziemy szkolić..
(a znam modele i CAŁE brandy - z którymi TAK niestety było i nadal JEST :? )

fakt 2 - nie zamawiamy wersji One Pump - bo osobiście nie spotkałem się i nie wierzę w wytrzymałość tego rozwiązania w SZKOLNEJ eksploatacji
..prywatnie użytkowane? ..inna bajka..

fakt3 : (do którego nie liczę , że liczna konkurencja się przyzna :wink: w swoich konstrukcjach) - BALONY - kilka szt - chyba 4 x 7,5 2011 i 2 x 11,5 miało przetarcia balony na Tipach :idea: wynikające z "wadliwych szwów" - takie modele ( KUPIONE W WAKE.PL - nie u pana Gienka z Allegro) były OD RĘKI wymieniane na nowe - w najgorszym wypadku NOWY BALON ..

tyle.. na powyższych podstawach określiłbym Kahoonę jako jeden z najwytrzymalszych latawców, z jakimi miałem do czynienia :]
i TYLU i TAKICH "wad" życzyłbym konkurencyjnym produktom..

na temat "wad" innych brandów - kolejną książkę mógłbym napisać.. ale..pozwólmy ją napisać ICH DYSTRYBUTROM :hand:

pzdr

Awatar użytkownika
binkowscy1
Latawiec: Best kahoona 11,5

Post23 sty 2012, 19:49

jezeli wiadomo na poczatku strasznie latawce walą w wodę
to napiszcie jakie wstają najłatwiej w głebszej wodzie i generalnie którego najprosciej postawic.

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post24 sty 2012, 08:58

binkowscy1 pisze:to napiszcie jakie wstają najłatwiej w głebszej wodzie i generalnie którego najprosciej postawic.

nie zadawaj TAKICH pytań..

określenie NAJ.. nie jest ..NAJ-lepsze :wink:

jest sporo konstrukcji które BANALNIE wstają :idea:
czasem problemem jest wręcz, że ..wstają SAME :idea: i nie masz chwili na odpoczynek czy ogarnięcie się..

pzdr

robertdr
Deska: biały Yamay
Latawiec: trzy gabrysie
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post24 sty 2012, 10:21

binkowscy1 pisze:jezeli wiadomo na poczatku strasznie latawce walą w wodę
to napiszcie jakie wstają najłatwiej w głebszej wodzie i generalnie którego najprosciej postawic.

Dopiero zaczynasz, tak więc posłuchaj rady "prywaciarza" a nie tych co dilują jakąś marką.
Parę lat temu po kusie kupiłem Ozone'a - bo wszyscy mówili, że to mercedes (cenowo też :D )wśród kajtów i dzisiaj wiem, że dużo w tym prawdy - jak stanieją to kupię. Ale wtedy wydałem kupę kasy i miałem z niego marny pożytek - to tak jakbyś po kursie na prawko wsiadł do bolida F1 - nie wykorzystasz techniki i się zmachasz. Przesiadłem się wtedy na Cabrinha'e i nareszcie miałem frajdę z pływania. Po pierwsze najlepszy (moim zdaniem) system bezpieczeństwa (IDS) co na początku ma znaczenie, bardzo dobrze wstaje z wody i to czego doświadczyłem na początku na, z czym w innych kitach miałem problem: położony na wodzie (stoisz do pasa) nawet przy bardzo silnym wietrze leży potulnie jak baranek na wodzie. Możesz spokojnie podrapać się za uchem :D zjeść batonika :lol: czy co tam zapragniesz, a kite spokojnie czeka. Ozone i Besty tak się nie zachowywały i parę razy przeciągnęły mnie po zatoce. Jak pływałem w Brazyli (głeboka woda) splątał mnie pewien żabojad na Naishu i musieliśmy spłynąć na brzeg - jego kite walił o wodę raz za razem, a moja gabrysia spokojnie sunęła po wodzie, do brzegu Na dzisiaj mam 2 switche i convertra i nie narzekam, winda ok (jasne, że Edge ma lepszą) dół i góra wystarczające i pewnie posłuży ci kilka ładnych lat zanim otrzaskasz się na tyle, że potestujesz co dla Ciebie będzie najlepsze. Syn mojego kolegi pare kitów opływał i jemu pasuje Wainman, ale dla mnie bar jest taki jakiś "plastikowy" tak samo w Nobile.

Pewnie wsadziłem kijek w mrowisko zachwalając jedną markę i zaraz posypią się komentarze dyskredytujące, albo przynajmniej opisujące wady gabrysi, ale pamiętaj, że to opinia użytkownika w żaden sposób nie związanego z tym biznesem.

pozdrawiam
Robert

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post24 sty 2012, 15:46

robertdr pisze:Dopiero zaczynasz, tak więc posłuchaj rady "prywaciarza" a nie tych co dilują jakąś marką.

... ale pamiętaj, że to opinia użytkownika w żaden sposób nie związanego z tym biznesem.

no tak, i TO jest "ARGUMENT" " :thumb: "
..pozwalający wypisywać "stejki bzdur"
a Ci co siedzą "biznesowo" - choćby od kilkunastu lat w temacie - to .."morda w kubeł" :wink:

krótko: TO , że Twoja Kabrysia akurat leżała - a Francuza , Niemca czy Mozambiczanina Naish "miotał Nim jak szatan"
JEST dziełem PRZYPADKU :idea:
a nie REGUŁĄ :idea:
ŻADNĄ
i z NICZYM NIE ZWIĄZANĄ - poza tym , że TAK - a nie inaczej się Wam akurat splątały latawce..

więc może sroczki ZANIM ponownie bezpodstawnie pochwalicie swoje ogonki - zastanówcie się czy przypadkiem nie odsłaniacie swojej indolencji :wink:
..w przypadku której, nawet jeśli odlatujecie co rok zimować do Brazylii - posypie się krytyka..

na temat "doskonałości" RECONU - który dziwnym trafem zmienia się nie do poznania niemal co roku :roll:
niech każdy wyciągnie SWOJE wnioski :wink:

"..ale pamiętaj, że to opinia użytkownika na wiele sposobów związanego z tym biznesem" :naughty:

pozdrawiam
Ziomek

Awatar użytkownika
luzszymon
Deska: NHP '11
Latawiec: C4/Catalyst
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post24 sty 2012, 16:15

robertdr pisze:Parę lat temu po kusie kupiłem Ozone'a - bo wszyscy mówili, że to mercedes (cenowo też :D )wśród kajtów i dzisiaj wiem, że dużo w tym prawdy - jak stanieją to kupię. Ale wtedy wydałem kupę kasy i miałem z niego marny pożytek - to tak jakbyś po kursie na prawko wsiadł do bolida F1 - nie wykorzystasz techniki i się zmachasz. Przesiadłem się wtedy na Cabrinha'e i nareszcie miałem frajdę z pływania.

Nie można porównywać latawców z 2007 czy 2008 roku do tych 2011 czy 2012. Ba! Nie można nawet porównywać tego samego rocznika - liczy się MODEL i ROCZNIK.
Ozone i Besty tak się nie zachowywały i parę razy przeciągnęły mnie po zatoce. Jak pływałem w Brazyli (głeboka woda) splątał mnie pewien żabojad na Naishu i musieliśmy spłynąć na brzeg - jego kite walił o wodę raz za razem, a moja gabrysia spokojnie sunęła po wodzie, do brzegu
Przypadek. Akurat tak się splątały.
Na dzisiaj mam 2 switche i convertra i nie narzekam
dół i góra wystarczające i pewnie posłuży ci kilka ładnych lat zanim otrzaskasz się na tyle, że potestujesz co dla Ciebie będzie najlepsze.
Jak masz 3 latawce to wiadomo że zakres przyzwoity ;)

RobertDr jest ze swoich latawców zadowolony, i bardzo fajnie. Ale z opinią że inne firmy niż Cab będą cię masakrowały się całkowicie nie zgadzam. Śmiem nawet twierdzić że mogą być przyjemniejsze - wystarczy spojrzeć na pewną reklamę jak Cab gościem miota po plaży :naughty:

Wiele firm ma obecnie udane modele. W miarę tani (nie bez przesady) i w bardzo dobrym stanie kite w aktualnej technologi powienien cię zadowolić.. Jak będziesz na tyle ogarniał żeby nie modlić się i wpatrywać w latawiec żeby wrócić w to samo miejsce, to zaczniesz widzieć otaczający cię świat. Wtedy sobie potestujesz i zobaczysz że niektóre latawce mają lepszy dół, inne świetną górę, jedne szarpią a jeszcze inne pięknie "wyrywają z butów".

Nie sugeruj się opiniami tych co "coś słyszeli" albo "pływali KIEDYŚ na JAKIMŚ Ozone czy BEST".
Gdybyś chciał kupić auto - Nie kupuj nigdy FORDA bo podobno kiedyś były modele odpalane korbą a ja mam 15 letnią corsę i se ją odpalam kluczykiem.

robertdr
Kontaktowanie:

Post24 sty 2012, 17:29

Wiedziałem, że się zacznie i wiedziałem kto zacznie - "biznesmenowi" w jednych gaciach nie odpisuje, bo on jak krowa nie zmienia poglądów (no chyba, że zaczyna dilować nową marką, już tak było :D ).

Binkowscy 1 - jak pobędziesz na tym forum dłużej poznasz Ziomka aż za dobrze - on nawet jak zapytasz o kolor piasku i temperaturę wody odpowie, że jego szkoła i sprzęt jest najlepszy. Jego opinie dotyczące sprzętu dziel przez 8, albo lepiej 10,w innych sprawach wie co mówi, bo trochę w tym siedzi. Napisałem abyś uważał na handlujących sprzętem (vide: "gaciowy"), bo ich opinie nie zawsze są obiektywne i często w zakamuflowany sposób chcą zareklamować swoje. Nie napisałem, że chodzi o Ziomka, ale skoro znowu się mnie czepia - NA NIEGO PRZY ZAKUPACH UWAŻAJ NAJBARDZIEJ.

Luzszymon - tak jak napisałem to moja subiektywna opinia, ale nie twierdzę, że to najlepsze latawki. Odpowiedziałem na zapytanie osoby, która potrzebowała porady, a że dobrze mi się pływa na gabrysiach to je zachwalam. Tak jak napisałem waiman też był ok, ale bar mi nie pasuje. Jedna z osób, która chciała pomóc wymieniła 12 !!! firm i po dwa słowa o nich - nie uważam aby mój opis i uzasadnienie było gorsze.
ps. jedna z moich furek to ford..........

R

Awatar użytkownika
luzszymon
Deska: NHP '11
Latawiec: C4/Catalyst
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post24 sty 2012, 18:06

Nie chciałem cię atakować, ale uważam że aż takich różnic w latawcach żeby na jednych był wypas a na drugich miotało to nie ma. Co do IDS to owszem fajnie ale tu gdzie są podczepione 4 sznurki od kija do latawca magia nie występuje ;)

Awatar użytkownika
binkowscy1
Latawiec: Best kahoona 11,5

Post24 sty 2012, 18:38

pojechaliscie troche
- Ziomal widze jest wyczulony, moge powiedzic tylko tyle ze chodziło mi jak producenci to klasyfikują - wiesz Ziomek skoro od kilku lat "masz" jedną marke na pokładzie to może faktycznie nie smigasz innymi bo niewiem nie pozwala Ci na przykłąd umowa ....
chodziło mi o poglądy wszystkich uzytkowników - cos w rodzaju // kolego kup se to i to na poczatek sie nacieszysz - nie umęczy Cie ten kite etc....etc...
forum jest dla poczatkujących czy dla superiorów...????

a tu .....
cholera

i jak tu teraz napisac spytać czy dokonałem dobrego wyboru kupując kohona v2 - qrcze i nie dostać monitorem od lapka po łapach :?: :| :?

chłopaki troche luzu
moja branża przechodzi teraz cieżkie chwile ale nie daje sie sprowokować

a co do fordów to mielismy w "rodzinie" dwa a nawet jeden był z hamerykyiy i smigały jak tralala
jeszcze kwestia korby - wiezrze bardziej czasem korbie i kluczykowi niżli dropsowi od zapalania w aucie mojej żony
czy coś wygladem przypomina neo-angin moze zapalić sportową benzynę.....

z góry przepraszam jesli prowokowałem jakaś niemiłą atmosferke

P

robertdr
Kontaktowanie:

Post24 sty 2012, 19:15

Niestety tutaj to norma, zrobiłem błąd, że nie wysłałem swojej opinii na priva :oops: Często tak robię aby uniknąć pyskówek (najczęściej z "obiektywnym biznesmenem"), który stosuje "agresywny/ chamski" marketing. Co do zakupionej latawki jestem ostatni aby krytykować zakup, mam nadzieję że będzie dobrze służyła. O desce i trapezie napiszę na priva. Fajnie, że nie zraziłeś się do forum i pytaj, bo kto pyta...... ten wa więcej wątpliwości :D

R

Awatar użytkownika
peg
Deska: C.L.A.S.H
Latawiec: EVO, Rebel, Vegas
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post24 sty 2012, 21:50

binkowscy1 pisze: czy dokonałem dobrego wyboru kupując kohona v2

będzie Pan zadowolony :thumb:

ALOHA!!

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post25 sty 2012, 11:28

robertdr pisze:Wiedziałem, że się zacznie i wiedziałem kto zacznie - "biznesmenowi" w jednych gaciach nie odpisuje, Jego opinie dotyczące sprzętu
dziel przez 8, albo lepiej 10,

dziękuję za słowa uznania :hand:
natomiast słowa robertdr spokojnie możesz mnożyć "razy 8, albo lepiej 10"
- a po podsumowaniu daj nam znać od kogo dowiedziałeś się więcej :wink:

pzdr

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post25 sty 2012, 11:50

binkowscy1 pisze:pojechaliscie troche
- Ziomal widze jest wyczulony,

możesz to TAK nazywać :hand:
to jest moja niezmienna reakcja, na wypisywanie STEKU BZDUR :idea:
inaczej powyższego wpisu robertdr nazwać nie można
NIGDZIE nie napisałem że moje jest mojsze - a mam wrażenie , że tego właśnie dopuścił się robertdr

binkowscy1 pisze:.. wiesz Ziomek skoro od kilku lat "masz" jedną marke na pokładzie to może faktycznie nie smigasz innymi bo niewiem nie pozwala Ci na przykłąd umowa ....

umowę mam JEDYNIE ze SOBĄ SAMYM - by używać w miarę możliwości tego, co służy MI :idea: najlepiej
(nie tylko jeśli chodzi o kite )
a co do moich doświadczeń, testowania i prób latawców , desek etc - to zapewniam Cię, że na 99% * KAŻDEGO sezonu mam do czynienia z kilkukrotnie większą ilością modeli
niż dr robert w całej swojej dotychczasowej karierze :hand:
*1 procent zostawiam sobiegdyby tenże anonim okazał się np etatowym testerem przykładowo KiteboardingMag.com :hand:

krótko: nie twierdzę, że Cabrinia jest zła - absolutnie - zawsze wymieniam ją jednym tchem w czołówce polecanych przeze mnie firm
niestety o reconie tego powiedzieć nie mogę :idea:

robertdr pisze:Wiedziałem, że się zacznie i wiedziałem kto zacznie - "biznesmenowi" w jednych gaciach nie odpisuje, bo on jak krowa .. (vide: "gaciowy"),

niezmiennie tanie te twoje docinki :wink: - daruj sobie wpisy o kolorowych gaciach :wink: - nie rusza mnie, nawet gdybyś nie był anonimowy :wink:
(lub wstaw SWOJE zdjęcia, np z pierwszych prób słicza, czy co tam .. :thumb: - mi to nie przeszkadza :hand: )
i WCALE mnie nie dziwi , że się splątałeś - ja też mam swoje ulubione marki, które staram się jak mogę omijać z daleka na KAŻDYM akwenie na świecie :hand:
a skoro "wiesz, że się zacznie" - bo skomentuję pierdoły, które piszesz - to .. PO CO TO robisz?

pzdr

Awatar użytkownika
mary.dk
Deska: Aero, Airush - Compact, Slayer
Latawiec: Airush Wave
Postawił piwka: 58 razy
Dostał piwko: 88 razy

Post25 sty 2012, 21:17

:lol: ...co za debata :doh:
Przeciez ziomek grzecznie napisal ze jest zwiazany z biznesem,
w czym to niby przeszkadza ?
Ja moge tylko ziomkowi pozazdroscic ze nam podebral Gisele,
i to z pewnoscia o czyms swiadczy :hand:

Pozdro...

robertdr
Kontaktowanie:

Post26 sty 2012, 20:46

mary.dk pisze::lol: ...co za debata :doh:
Przeciez ziomek grzecznie napisal ze jest zwiazany z biznesem,
w czym to niby przeszkadza ?
Ja moge tylko ziomkowi pozazdroscic ze nam podebral Gisele,
i to z pewnoscia o czyms swiadczy :hand:
Pozdro...

Do Mary.dk
Mnie nie przeszkadza,że ktoś siedzi w tym i z tego żyje, każdy z czegoś żyje (nawet jak jest rentierem :D ). Mnie przeszkadza jak to robi.

pozdrawiam

Wróć do „Pierwsze Kroki”