kupiłem 3 ha pola pod latawca

Snowkiting - wszystko związane z tą zimową odmianą kitesurfingu.
Gość

Post17 wrz 2005, 20:07

no i mam pare pytan (jesli uwazacie je za glupie to uprzedzam ze zielony jestem):

1. Czy latawiec trzeba dostosowywac do wagi ciała?

2. Na zime to sie dmuchany(to sie chyba twardy mowi) czy miękki stosuje?

2. Ile m2 kupic na początek kupic?

3. Czy drążek ściagając do siebie powoduje zwolnienie tempa/siły latawca? czy tak to działa? i czy drązek w ogole sie sciąga?:)

4. Czy latawcem z którego sie zaczyna mozna odfrunąć a potem walnac np o skarpe?

5. Jesli nie j.w. to czy podczas wyskoku?

6. Czy mozna stosowac deske tą która mam "do zjazdów bez latawca"?

7. Czy wazna jest grubosc pokrywy śniegowej? Czy w głebokim sniegu np nie utkne?:)

8. Czy nie plączą się linki z latawce miękkiego? Start tego latawca jakis skomplikowany jest?

9. Gdzieś wyczytałem ze linki u początkujących moga poobrywać palce. To mit czy prawda? Prosze o podanie prawdopodobienstwa procentowo:)

10. Czy te VIPERY sa dobre i gdzie je kupic?

11. Jaki mi polecacie latawiec majac na uwadze ze nie chce jakiegos malego gniota którego bede sprzedawal po 3 tygodniach nauki. Moze jakis nie tyle dla sredniozaawansowanych co dla wyzejamatorskich?:)

ps. Mam problem bo na wichurze mieszkam i do jakiejs szkoły kite mam daleko

Awatar użytkownika
w@riat
Kontaktowanie:

Post17 wrz 2005, 20:32

1. Jak najbardziej.
2. Na miękkich się smiga inaczej komorowych (twarde? a skąd te określenie)
2?. To zależy ile ważysz i jaki typ latawca potrzebujesz.
3. Tak ściąga się. Ściągnięcie powoduje zwolnienie tempa i siły latawca.
4. Jeśli latawiec będzie wystarczająco duży to tak.
5. Oczywiście jeśli ktoś nie ma zielonego pojęcia o latawcach i bierze się za skoki od razu
6. A skąd mamy wiedzieć jaką masz deskę ?
7. Kwestia gustu. Ja tam wole średni puch :-P hehe
8. W każdym latawcu mogą się poplątać linki. Start nie jest skomplikowany przy latawcu komorowym.
9. To nie mit. Można i głowe uciąć (100% jeśli zawieniesz sobie linke wokół palce na silnym wietrze i wystartujesz latawiec :lol: ) hehehe
10. Nie orientuje się więc nie odpowiem. Ja tylko Ozonami handluje
11. Zależy ile pieniążków chcesz przeznaczyć. Jeśli dużo to tylko Ozone Frenzy ale licz się z wydadkiem 4-5 tyś zł. Ale są i tańsze. Zgłoś się do mnie a dobierzemy coś taniego.

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post17 wrz 2005, 20:35

1. tak , do sily wiatru, uniejętności i wagi
2. oba , z przewagą miękkich (komorowych)
3. na zimę? w Polsce? komorowca 6-8m2, pompowańca 8-12m2
4. -
5. -
6. tak
7. ważna, im guubsza, tym większe opory i rozmiar, można "utknąć"
8. -
9. nie spotkalem i nie slyszalem o nikim z poobrywanymi palcami
10. nie / w signx.pl
11. zależy od WSZYSTKIEGO

ps: będę nudny , ale zajrzyj moze do książki "Szkola Kitesurfingu"
znajdziesz w niej bardziej szczególowe odpowiedzi na większość z pytań powyzej i "kilka" innych

Awatar użytkownika
Maverick
Kontaktowanie:

Post17 wrz 2005, 20:46

Gdzie te 3 h??

Grzegorz

Post17 wrz 2005, 22:07

fajnie, dzieki za odpowiedzi

pare wyjasnien

waze 86 kg, spadnie do 80

mam deske uniwersalną dobrano zarowno do ciezaru jak i do wzrostu, to dobra deska

mieszkam w polsce w kotlinie kłodzkiej

hektary mam ale zartowalem ze kupilem pod latawca, tak czy inaczej trzeba je wykorzystac

a jak nie to znam tereny gdzie są potezne pola na których wieje przez 7 na 10 dni. Nie wiem czy wsrod kajciarzy(?) tereny sa tak istotne jak dla kolekcjonera znaczki ale jesli tak to powiem wam gdzie te tereny:) Ew. czy kajciarze zbieraja sie w klubie i rozmawiaja cala noc o kajtowaniu (jak ktos zartu nie rozumie niech sobie pooglada kabaret w objezdzie "Blue Collar"):)

na desce narazie jezdzilem przez jeden sezon i bylo fojnie. Chociaz w sumie zdarzylo sie ze raz upadłem na lepetyne i sie poplakalem jak dziecko (30 letni facet) bo nie moglem sobie przypomniec gdzie jestem:)

teraz wiecie o mnie wszystko

ale ten latawiec to mi sie cholera podoba, ciezko o tym NIE myslec.

ps. Ziomek, poradników nie chce bo według nich żeby iść na ryby trzeba kupic 28 składników/przyrządów a najlepiej do tego jeszcze jakby sie miało nowego jeepa w kolorze zielonym oczywiscie wszystko markowe

pps. nie bede wydawal 4-5 tysięcy złotych na latawiec, w tej opcji to juz wole kupic pare linek, pare książek, troche materiału i samemu sprzedawac po 1500 zł.

patron
Postawił piwka: 6 razy
Kontaktowanie:

Post17 wrz 2005, 22:31

Swoją drogą to co powiesz jak byśmy kiedyś wpadli pośmigać u Ciebie na polu? :P

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post18 wrz 2005, 05:38

Grzegorz pisze:
ps. Ziomek, poradników nie chce bo według nich żeby iść na ryby trzeba kupic 28 składników/przyrządów a najlepiej do tego jeszcze jakby sie miało nowego jeepa w kolorze zielonym oczywiscie wszystko markowe

.

z tego co sobie przypominam, we wspomnianym "poradniku"
niewiele jest o Jeepach i jeszcze mniej o przyrządach na ryby... :roll:

ale oczywiście zawsze mozesz nadal zadawać pytania typu:
4. Czy latawcem z którego sie zaczyna mozna odfrunąć a potem walnac np o skarpe?
a my tu będziemy ladnie odpowiadać :wink:

btw: nie znam NIGDZIE w Polsce ani na świecie miejsca, w którym wialoby na 7 z dziesiąciu dni :idea:
..a chętnie poznam :?:

byw2: mialem przyjemność snowkajtować w Kotlinie Klodzkiej
min w miejscówce Lewin Klodzki (oprócz Zieleńca, w którym nie trzeba snowkajtowac, bo jest "super" snowpark :? :wink: )
znanej szerszej publice być może z wieeelkiego schroniska dla zwierząt
"wieeeelkiej" "gwiazdy" Vieletty V.
bylo to ok kajtowanie
na 4m komorowcy
więc kulo ok
tyle że w tych górzystych okolicach nie proponowalbym NAUKI :idea:
nieźle kręci i kopie :?

Awatar użytkownika
JastrząB
Postawił piwka: 18 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post18 wrz 2005, 10:02

Ziomek. pisze:btw: nie znam NIGDZIE w Polsce ani na świecie miejsca, w którym wialoby na 7 z dziesiąciu dni :idea:
..a chętnie poznam :?:

a 9 z dziesieciu moze byc?
http://www.windguru.cz/int/historie.php ... &model=gfs
Jedynie sniegu nie ma, ale to chyba nawet lepiej.

Ciekawe jak ten wykres ma sie do rzeczywistosci... Mam zamiar sprawdzic w niedalekiej przyszlosci 8)
Pzdr.

Grzegorz

Post18 wrz 2005, 11:09

btw: nie znam NIGDZIE w Polsce ani na świecie miejsca, w którym wialoby na 7 z dziesiąciu dni
..a chętnie poznam

ty to ty straszne tyly z geografii masz. Don miałby gdzie dzis powalczyc, np na terenach skandynawskich, u nas nad morzem, potem w okolicy poznania no na wschodzie naszego kraju. To tereny przewidziane pod pozyskiwanie energi a na nich 7/10 to katastrofa. Moze poczytaj wiecej gazet ale nie takich glupiutkich tylko madzrejszych:)

no i jeszcze jak ty twierdzisz ze kotlina to tylko i wylacznie teren gorzysty to masz juz kompletne tyły:) stary, nie trzeba było sie tak rozpedzac az do tej wioletty, trzeba bylo jechac przepisowo to wtedy moze zobaczylbys 10 - 15 km przed wiolettą tereny po lewej i po prawej:)

no tyły masz straszne:) no a jak ty twierdzisz do tego wszystkiego ze kotlina to tereny gorzyste toś "pszepat"*

*przepat - to brat opata, podobno kiedys wyszet i nie wrócił:)

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post19 wrz 2005, 00:02

z mądrzejszych to ja glównie "BRAVO" i "Chwila dla Ciebie"

tyly z Geografii mam , a jakże , to nie tajemnica
natomiasta NADAL chętnie poznam teren z wiatrem 7/na10 :idea: :idea:
:?: :?:

jeśli WSPOMNIANY przeze mnie Zieleniec i Lewin nie leży na terenach górzystych to przepraszam
może faktycznie nie zauwazulem nizin, bo mi pagóry zaslonily :?

tereny po prawej i lewej od Violetty znam
i "polecam" z dwóch względów na snow-kite:
a) nadzwyczaj rzadko tam leży ODPOWIEDNIA warstwa śniegu
b) nadzwyczaj często pod tą lichą warstwą jest zamarznięta żywa gleba. a'la "kretowisko"

Grzegorz

Post19 wrz 2005, 19:41

"tyly z Geografii mam , a jakże , to nie tajemnica
natomiasta NADAL chętnie poznam teren z wiatrem 7/na10"

no jak ty chcesz poznać skoro ty sie uczyć nie chcesz?:) chcesz poznac? TYLE ksiazek do geografii jest:)

te tereny nie sa po prawej i po lewej od wioletty, one sa po prawej i po lewej 10 moze 15 km PRZED wiolettą. To sa zadbane i rowne pola bo pewnie polityka jakiegos:) one sa rowne a jesli tobie kret i jego górka przeszkadza to jestes zywym przykładem baletnicy ktorej przeszkadzal rąbek od spódnicy:)

jesli chodzi o pokrywe sniezna na tym terenie, grubo sie mylisz, ona ma wszystkie stany grubosci i twardosci przez okres zimy, od pierwszej warstwy ktorqa z czasem zamarza (jako ze niezle tam wieje to robi sie rowna jak zyleta), tworzy sie wtedy taka skorupa twarda, przez pokrywe puchowa z podlozem tej pierwszej (to co lubisz najbardziej - rownosc) az po zaspy w samym srodku zimy.

"jeśli WSPOMNIANY przeze mnie Zieleniec i Lewin nie leży na terenach górzystych to przepraszam
może faktycznie nie zauwazulem nizin, bo mi pagóry zaslonily "

fajnie wiesz, taka drobna roznica "tereny gorzyste" i "tereny górskie". Sa jeszcze wyzyny, niziny i rowniny ale tobie to wsio ryba:) dlatego potem chodzisz po forum i opowiadasz ze w kotlinie klodzkiej nie ma rownych terenow do kajtowania:)

Jeszcze tak odnosnie tej pokrywy. Miedzynarodowka ma 1 priorytet odswiezania drog sposrod wszystkich. Na takiej/tej drodze malo kiedy odsniezary zawodzą, do tego wszystkiego musza OSUSZYC ulice, dokladnie tak....zeby sucha byla. Na odcinku o ktorym rozmawiamy piaskarki w zimie nie wyrabiają, tworzą sie na ulicy zaspy na wysokosc 50-80 cm. A ty tak po prostu twierdzisz ze tam jest cienko ze sniegiem tylko dlatego ze byles tam raz a i to pewnie byles w zlym momencie. No i do tego poleciałeś na wiolkę która ci powiedziala ze góra przed nią i za nią to równino-wyzyno-niziny:)

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post19 wrz 2005, 21:20

wydawalo mi się że od początku pisalem o
terenach GÓRZYSTYCH nie GÓRSKICH :idea:

fakt : NIE MIESZKAM TAM
i w ciągu ostatnich 6ciu lat bylem może "tylko" ze czterdzieści razy :roll:
może więcej
ale nie znam rejonu TAK dobsz jak autochtoni..

"KOTLINA" jak sama nazwa wskazuje :idea:
warto gdy ma OBNIŻENIE terenu

i ta oczywiście MA
ale ze śniegiem tam nie tęgo

dlatego też wylądowalem u Violetty
gdzie kręcilo

tyle..

Awatar użytkownika
Max/Łódź
Deska: Naish Haze
Latawiec: Flysurfer Speed
Kontaktowanie:

Post20 wrz 2005, 17:01

Tak z ciekawosci ile pi razy oko kosztuje 3ha ? Pytam powaznie, szukam terenu pod tor offroadowy...

Awatar użytkownika
Neykon
Deska: z OBI
Latawiec: ze Składnicy Harcerskiej
Dostał piwko: 1 raz

Post20 wrz 2005, 17:46

Max/Łódź pisze:Tak z ciekawosci ile pi razy oko kosztuje 3ha ? Pytam powaznie, szukam terenu pod tor offroadowy...

a to zalezy od rodzaju gleby (klas uzytkowa, pastwiska nieuzytki inne pierdoly), lokalizacji itd.

jesli myslisz na serio o ziemi to zglos sie do Aancji Rynku Rolnego czy jak to sie zwie, kiedys odbywały sie przetargi a teraz nie wiem bo Ceny poszly ostro w gore (po wstapieniu do UE oczywiste) i jest duzo chetnych.

a z tym wiaterkiem hmmm, Ciekawe jak wieje w okolicach Pasłeka :lol:

Grzegorz

Post20 wrz 2005, 20:22

"wydawalo mi się że od początku pisalem o
terenach GÓRZYSTYCH nie GÓRSKICH "

no oczywiscie
tyle tylko ze nie widzisz roznicy miedzy gorzystym a gorskim, no bo....znajdz plaski teren na gorskim terenie

w gorzystym znajdziesz mnostwo tego.
Nie mozesz tez tlumaczyc ze sniegu tutaj nie tego bo tego....i to duzo tego. Jestem tak przekonany o swojej racji ze zaczynam wierzyc ze kitujesz nas tu wszystkich. No bo jak mozna gadac ze nie ma sniegu jak co zime zastanawiam sie czy dojade do sklepu chlopie. To tak jakbys powiedzial tym na mazurach ze fajnie tam jest tylko cienko z wodą mają.

Max

nie zglaszaj sie nigdzie dopoki nie wybierzesz miejsca, najlepiej zdala od uzdrowisk (tam za pole 10 m x 20 m zaplacisz okolo 400 - 600 tysięcy:) )
Najlepiej nie kupuj w terenie zabudowanym. Niedaleko mnie gmina za wiecej jak hektar pola chciala 16 tysiecy zlotych. Jeszcze 5 lat temu mozna bylo taka ziemie, no nie wiem(?) 2 ha kupic za 5 tysiecy. Ziemia ostro poszla w gore.
No i tak jak ta babeczka mowila, wazna jest klasa ziemi.

Wróć do „Snowkiting Forum”