Nobile Kiss System

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
morky

Post31 sty 2012, 13:53

http://nobilekiteboarding.com/index_en. ... tem&id=774

przy padach, przy finach, przy... ;)

Ktokolwiek widział...? Ktokolwiek wie...? ;)

pytania do osób, ktore mialy (nie?)przyjemnosc zobaczyc, dotknac, plywac - zastanawiam sie nad zakupem, ew pozostane przy pierwszym wyborze jakim jest
SP AIR PRO, DAS perf

Podziekowal za opinie :)

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post31 sty 2012, 22:03

morky pisze:

pytania do osób, ktore mialy (nie?)przyjemnosc zobaczyc, dotknac, plywac - zastanawiam sie nad zakupem..

mam PRZ-yjemność widzieć, dotykać --> UŻYWAĆ od września,
przepływałem 3 tygodnie w Egipcie, później 3 w Brazylii.. --? SĄ wytrzymałe

Obrazek

IFSy Nobile ewoluują w dobrym kierunku
są z roku na rok coraz lepsze..
optymalnie komfortowe a jednocześnie sprężyste = czuć deskę,
precyzyjne w prowadzeniu,
dobre wybicie,
ładnie amortyzują

wady - nie są zbyt lekkie - jeśli to komuś przeszkadza ( mi nie )
no i PRZEGIĘTA w tym roku cena detaliczna :?

pzdr

morky

Post31 sty 2012, 22:50

system wydaje sie prosty w obsłudze - czy rzeczywiscie? jak oceniasz jego trwalosc?
i czy stosowales to rozwiazanie rowniez przy finach? na zdjeciu masz tradycyjne mocowanie
dzieki za info :)

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post01 lut 2012, 11:40

morky pisze:system wydaje sie prosty w obsłudze - czy rzeczywiscie? jak oceniasz jego trwalosc?

TAK - JEST prosty w obsłudze - faktyczne "beznarzędziowo"
choć mi standardowe srubki + śrubokręty nie przeszkadzają
jedyne CO bym zmienił właściwie we WSZYSTKICH mocowaniach zarówno padów/strapów jak i finów to ŁBY śrub :idea:
z krzyżakowych LUB płaskich na "krzyżakowo/płaskie"
coś jak zwykle w cybantach lub wielu wiązaniach narciarskich:

Obrazek

by można było używać obu śrubokrętów zamiennie
bieganie i szukanie właściwego śrubokręta potrafi "rozgrzać" :wink: przed sesją
dwa, że jak się "zjedzie" łeb w krzyżaku - pozostaje rozwiercanie i wykręcanie kombinerkami
a można by płaskim wykręcić..
takie małe spostrzeżenie..

TRWAŁOŚĆ: na razie bez najmniejszych zastrzeżeń :idea: :hand:
z tego wnoszę - że użyto BARDZO wytrzymałego tworzywa - bo naprawdę MOCNO dokręcałem i finy i padsy..

morky pisze:i czy stosowales to rozwiazanie rowniez przy finach? na zdjeciu masz tradycyjne mocowanie

Obrazek

tak, jasne że używałem, we wszystkich deskach Nobile 2012 , które posiadamy
osobiście nie bardzo mogę używać tego systemu w swojej desce bo mam w Armadzie standardowo DWA :idea: otworki a każdy fin - a nie trzy

Obrazek

więc musiałbym nawiercić trzecie otworki po środku - co akurat nie jest żadnym problemem ani dla mnie - ani dla deski
lub ..jak to robiłem z innymi Armadami - wykręcić motylki i wkręcać na dwie normalne śrubki..

mógłbym TAK zrobić, problem "tylko" w tym , że osobiście nie używam finów Nobile - które standardowo mają 55mm chyba
(choć na powyższym obrazku są też widoczne 35tki a nawet chyba niższe..)
a ja używam dość krótkich finów 20 mm - więc nie Nobilowych..
w związku z czym montuję je "tradycyjnie" - bo same finy mają DWA otworki.. teoretycznie mógłbym użyć 8iu motylków - po dwa na fin - też powinno zadziałać..
ale ..do szczęścia mi ten "skądinąd" pomysłowy :idea: patent potrzebny nie jest.. tym bardziej że nigdy finów nie odkręcam: 20stki do transportu w niczym nie przeszkadzają..

pzdr

Awatar użytkownika
march_in
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 17 razy
Kontaktowanie:

Post01 lut 2012, 15:19

a czy jak sie kupuje deche z finami to daja w zestawie i sruby i motylki tak zeby mozna bylo wybrac? czy skazuja cie na patent?

Awatar użytkownika
boldek
Deska: Shinn Ronson, Sling Celeritas
Latawiec: Eleveight RS 8, 10, 12
Postawił piwka: 50 razy
Dostał piwko: 72 razy

Post01 lut 2012, 19:00

Gdzieś na zdjęciach widziałem wersję deski Nobile 2012 ze starymi (standardowymi) mocowaniami finów, więc wydaje mi się, że masz możliwość wyboru: nowy patent (z trzema otworami w miejscu mocowania fina) lub stara wersja (z dwoma otworami). Niech mnie Ziomek poprawi jeśli się mylę...

Sebastian Kite.pl
Deska: Różnie
Latawiec: Różnie
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post01 lut 2012, 19:29

march_in pisze:a czy jak sie kupuje deche z finami to daja w zestawie i sruby i motylki tak zeby mozna bylo wybrac? czy skazuja cie na patent?

Cześć,

Nie skazują;) Masz pełen zestaw i montujesz jak chcesz.

Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
march_in
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 17 razy
Kontaktowanie:

Post01 lut 2012, 19:42

Sebastian Kite.pl pisze:
march_in pisze:a czy jak sie kupuje deche z finami to daja w zestawie i sruby i motylki tak zeby mozna bylo wybrac? czy skazuja cie na patent?

Cześć,

Nie skazują;) Masz pełen zestaw i montujesz jak chcesz.

Pozdrawiam,

cool, podoba mnie sie ta koncepcja :thumb:

Lussik | EASY Surf Center
Deska: Nobile
Latawiec: Gaastra
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 27 razy

Post01 lut 2012, 19:53

Ziomek. pisze:więc musiałbym nawiercić trzecie otworki po środku - co akurat nie jest żadnym problemem ani dla mnie - ani dla deski

Czy nie jest to problemem dla deski to pewien nie jestem... wywiercenie dodatkowej dziury w miejscu, na które działają duże siły (np. podczas lądowania) może skończyć się złamanym tipem...

Pozdr
Lussik

kitesurfshop.pl
Kontaktowanie:

Post02 lut 2012, 11:19

Pozostaje tylko jeden mały problem natury estetycznej.... Decydując się na montaż tradycyjnie odkręcamy plastikowe blokady od systemu KISS... i niestety na widoku pozostaje jedna malutka dziureczka po wkręcie do drewna..... Pewnie estetom będzie to przeszkadzać i będą używać systemu KISS nie tylko dla wygody....

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post04 lut 2012, 14:00

Lussik | EASY Surf Center pisze:
Czy nie jest to problemem dla deski to pewien nie jestem... wywiercenie dodatkowej dziury w miejscu, na które działają duże siły (np. podczas lądowania) może skończyć się złamanym tipem...

..nie wiem JAKICH desek używasz ( to znaczy: "wiem - ale nie powiem" :snooty: )
ale dla tych których JA używam - NIE jest to ŻADEN problem :hand: ..ręczę :idea:

pzdr

Lussik | EASY Surf Center
Deska: Nobile
Latawiec: Gaastra
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 27 razy

Post04 lut 2012, 14:29

.nie wiem JAKICH desek używasz ( to znaczy: "wiem - ale nie powiem" )

haha, ja w moich wiercić nie muszę :D 8)

ale dla tych których JA używam - NIE jest to ŻADEN problem ..ręczę

Jak to kiedyś zostało powiedziane w jednym polskim filmie "dałbym sobie rękę obciąć... i teraz kur.. nie miałbym ręki" :D

A tak naprawdę to z inżynierskiego punktu widzenia naprawdę słabo widzę wiercenie dodatkowej dziury pomiędzy dwiema innymi, położonymi tak blisko siebie, w miejscu które "przyjmuje na klatę" takie obciążenia. No chyba że twoje deski mają stalowe rdzenie :wink:

No ale znając życie na pewno się nie przekonamy...

Pozdr
Lussik

maniek1975
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 9 razy

Post06 lut 2012, 17:28

Ten system to bajer .. Normalne śruby i śrubokręt w plecaku to lepsze rozwiązanie i najprostsze. Ja np mam problemy z przykrecaniem tych motylków przy padach ..Może grube paluchy itd zwykłym śrubokretem idzie mi znacznie szybciej.. Same pady i strapy 2012 wyglądają zacnie a bajer z motylkiem kwestia gustu...

seba76
Deska: Nobile NHP/50Fifthy
Latawiec: Cabrinha/North/Wainman
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 4 razy
Kontaktowanie:

Post08 lut 2012, 02:14

morky pisze:http://nobilekiteboarding.com/index_en.php?p=Accessories:Item&id=774

przy padach, przy finach, przy... ;)

pytania do osób, ktore mialy (nie?)przyjemnosc zobaczyc, dotknac, plywac - zastanawiam sie nad zakupem, ew pozostane przy pierwszym wyborze jakim jest
SP AIR PRO, DAS perf

Podziekowal za opinie :)

Ja nie widze tutaj zadnych problemow ??? kupujac deske dostajesz kompletny zestaw - masz opcje montazu finów,kapci na stary standardowy sposób lub nowy tzw KISS - jak dla mnie Super - mam posiadam

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post15 lut 2012, 08:21

Hej, testowaliśmy system w Hamacie, później do stycznia w Brazylii - moim zdaniem jeśli chodzi o pady i strapy system działa bez zarzutu, a nawet jest ułatwieniem ( choć mi osobiście IFSy W OGÓLE nie leżą - kwestia indywidualna ;)). Na pewno jednak są solidne, trwałe i dobrze wykonane, a "czucie" to już co kto woli...
Co do finów - więcej z tym zabawy niż pożytku chyba - generalnie jak dotąd trzeba było brać na wyjazd tylko śrubokręt, teraz bywa że przydają się i kombinerki ;) Po prostu tradycyjne "śrubki" zapewniają lepsze mocowanie finów, przynajmniej tak to odebrałem na przykładzie kilku desek.

Wróć do „Recenzje & Opinie”