Snowkite Kraków

Snowkiting - wszystko związane z tą zimową odmianą kitesurfingu.
szpilasty

Post30 sty 2012, 21:25

Odwiedziłem dzisiaj Skałę - Grodzisko. Parkowałem dokładnie w tym miejscu. Poletko do startu bylo blisko i przy dzisiejszym wschodnim wietrze idealnie można było sie wychalsować bez zbędnego chodzenia na wieksze obszary bardziej na północ. Miejscowka fajna faktycznie tyle że pokrywa śniegu jest już mocno przewiana i moja deska ucierpiała co nie co. :cry: Co do warunków wiatrowych to jak z pogodynki "wiatr zmienny wschodni porywisty w porywach dochodzący do 35km/h" - było go dużo a nawet okolo godziny 14 za dużo nawet na moje skromne 7m.

Podsumowując sa poletka z lepszym i gorszym naśnieżeniem, gdzieniegdzie widać lód i wystajace kopce ziemi. Trzeba się liczyć z porysowaniem slizgów. :mrgreen:

Chętnie sie dowiem o innych "miejscówkach" napewno sa niedaleko ale prosiłbym o szczegóły gdzie to dokładnie jest:

Awatar użytkownika
hucho hucho

Post08 lut 2012, 20:28

Widzę że nikt już nie chce się wypowiadać na temat spotu w Sułoszowej....
Rozreklamował ktoś ten spot w tępie ekspresowym tyle że nie przekazał razem z mapką dojazdu informacji o zasadach panujących w miejscu parkowania...
Zachowanie niektórych a nawet większej części parkujących pozostawia wiele do życzenia....Miejsc do parkowania ( na prywatnej poseji !!!! ) jest na kilka samochodów i trzeba przejść tylko 20 m żeby rozłożyć latawiec lecz niektórym widzę ciężko i wjeżdzali samochodem na pole orne gospodarza gdzie my startujemy i lądujemy latawce.
Jak dla mnie to możecie nawet bez wysiadania samochodu startować latawce tyle że można pojechać sobie 2 km dalej a nie robić byd...... w tym miesjcu.
Przestrzeni w okolicy jest na kilkadziesiąt samochodów i setki latawców więc dlaczego to miejsce....
Gospodarz minę ostatnio miał nie tęgą jak to zobaczył...
Oby miał krótką pamięć i przez takie zachowanie niektórych nie zakazał wszystkim parkować.
Jak ktoś nie ma 2,5 zeta na piwo dla gospodarza to choć podejdzie zapytać czy może zaparkować a nie tak jak było przez kilka ostatnich razy że na 10-15 parkujących samochodów były się zapytać tylko dwie osoby....???
Od trzech sezonów parkuję tam samochód i zawsze po przyjeździe idę do gospodarza się zapytać czy mogę, nie było nigdy problemu zawsze pozwalał choć czasami trzeba było pojechać po 0,5 l.
Nie przeszkadza mi tłok na spocie bo miejsca jest tam ogrom i miło jest spotykać się i pojeździć w większym gronie ale .......

Awatar użytkownika
Krzysztof-L
Deska: NHP
Latawiec: Ozone
Postawił piwka: 47 razy
Dostał piwko: 37 razy

Post08 lut 2012, 20:51

bardzo słuszna uwaga, często w przypływie adrenaliny zapominamy o zwyczajnym savoir vivre /patrz onegdaj Goczłkowice/
Ciekaw jestem jakie milibyśmy miny gdyby takie stado bez pardonu wjechało na nasze podwórko?
Wielki szacunek dla gospodarza z Sułoszowej za tolerancję :thumbsup:

Awatar użytkownika
wieloryb
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post08 lut 2012, 21:41

sam ostatnio chodziłem z piwem i szukałem gospodarza
mam tylko pewne obawy czy przez takie przyjazne częstowanie nie popadnie nam chłop w alkoholizm , chyba że to już za późno :hand:
nie zmienia to jednak faktu ,że temat ma być załatwiony po męsku - weźmy sobie to wszyscy do serca

Awatar użytkownika
hucho hucho

Post09 lut 2012, 19:26

teraz chyba mniej pije...
zaczyna z zainteresowaniem oglądać jak się na latawcach jeździ :thumb:
...może niedługo do nas dołączy...
w końcu ma koło domu jedno z najlepszych w małopolsce miejsc na snowkite :D

Awatar użytkownika
wieloryb
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post09 lut 2012, 20:40

hehe dobre , jeszcze gospodarz będzie śmigał z nami , no i może jakie centrum snowkitingu otworzy na swoim ranczo :idea:
...to i to sport tylko po piciu jakoś wątroba bardziej boli :) zaczynam go rozumieć

szpilasty

Post10 lut 2012, 13:51

hucho hucho pisze:Widzę że nikt już nie chce się wypowiadać na temat spotu w Sułoszowej....
Rozreklamował ktoś ten spot w tępie ekspresowym tyle że nie przekazał razem z mapką dojazdu informacji o zasadach panujących w miejscu parkowania...

To poprosze o te mapki i dokładniejsze wytyczne. W Krakowie mieszkam od niedawna i nie znam miejscówek. Jeżeli już uda mi sie wyrwać na snowkiting to raczej nie będzie to weekend i może sie okazac że jestem sam na spocie. Jak byłem w Skale - Grodzisko to widziałem że pole (na zakręcie przy znaku Skała> Grodzisko<) było rozjechane samochodami. Parkowałem jak najbardziej nieinwazyjnie, jeżeli macie informacje co do tego pola to proszę o podanie. Miałem coprawda w bagażniku browarka jak by co, niechciałbym jednak nieporozumień i nerwów.
Lepiej nie psuć opini kajciarzom. Każde informacje są w tym pomocne.

Jeszcze co do nazewnictwa miejscówek. Skałą jak się okazuje niektórzy określają: Sułoszową zapewne ze względu na pobliska Pieskową Skałę oraz Skałę - Grodzisko.

GURU 10.5
Latawiec: OZONE EDGE, C4, CATALYST
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post13 lut 2012, 15:34

hucho hucho pisze:Rozreklamował ktoś ten spot w tempie ekspresowym tyle że nie przekazał razem z mapką dojazdu informacji o zasadach panujących w miejscu parkowania...
Zachowanie niektórych a nawet większej części parkujących pozostawia wiele do życzenia....Miejsc do parkowania ( na prywatnej poseji !!!! ) jest na kilka samochodów i trzeba przejść tylko 20 m żeby rozłożyć latawiec lecz niektórym widzę ciężko i wjeżdzali samochodem na pole orne gospodarza gdzie my startujemy i lądujemy latawce.

Nie przeszkadza mi tłok na spocie bo miejsca jest tam ogrom i miło jest spotykać się i pojeździć w większym gronie ale .......

Masz całkowitą rację :!:

Przyczyniłem się "nieco" do tego :roll: , ale nie przypuszczałem, że kajciarze mogą taką siarę robić :doh: , no w życiu by mi do głowy by mi nie przyszło, że można wjeżdżać autem na cudze pole , tam gdzie startuje się, ląduje latawce :doh: , mając elegancki parking u gospodarza, 20m od spotu. Żenua na całego :? , pomijając aspekt bezpieczeństwa, bo startując, lądując latawiec, w razie błędu można wyje..ać w czyjeś ...Uno, czy Corollę :doh: i co wtedy? szpital, afera, etc :naughty: ..no i Uno do kasacji :wink:

Rozmawiałem z kilkoma osobami, które wjechały autem na spot, rozumiem, że mogło to wyniknąć w przypadku tych osób z jakiegoś nieporozumienia/ niedopowiedzenia- ktoś coś usłyszał, że podobno, ktoś coś mówił..etc ;)[ w przypadku pozostałych to niestety zwykła poracha jest :doh: ]

Więc jeszcze raz przypominam:[ wszystko uzgodnione z gospodarzem :thumb: ]

Wszytko będzie ok. i będziemy długo cieszyć się jazdą na tym spocie i komfortem zaparkowania auta u gospodarza jeśli będziemy przestrzegać podstawowych zasad [ gwarantuję, to naprawdę nie boli;)]

1.Auta parkujemy na parkingu [ tak aby kolejni mogli wjechać i ..wyjechać;)]

2. W dobrym tonie jest dać co jakiś czas <piwo> gospodarzowi i zapytać o parkowanie [ tak z grzeczności, bo wiadomo, że się zgodzi;)]

3.O innych ogólnoludzkich zasadach nie będę wspominał[ typu - nie produkowanie śmieci wokół siebie, etc], bo przecież wiadomo, generalnie kajciarze są ok. :thumb: , no chyba, że ktoś się nie czuje to sorry :wink: :lol:

Tyle , do zobaczenia na spocie :hand:

lukas78

Post15 lut 2012, 14:33

witam czy wybiera sie ktos jutro na Grabie ? ja powinienem byc około godz. 13 moze w koncu uda mi sie cos polatac ehhh.

Awatar użytkownika
hucho hucho

Post15 lut 2012, 14:40

Ja dopiero w niedziele cisne jak będzie silno wiało to do Sułoszowej a jak słabo to biorę boxa i rurke na Grabie i tam pojeździmy

Awatar użytkownika
robinm
Deska: Nobile, North
Latawiec: Nemesis, Bandit
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 5 razy

Post17 lut 2012, 08:09

Ma ktoś jakieś nowsze wieści z Jury? Jak ze śniegiem, można brać nową dechę czy dalej wystają kamole?

PS. Wczoraj w górach lekkiego, przewianego puchu po pachy i dalej pada.

adman.
Dostał piwko: 1 raz

Post17 lut 2012, 08:18

robinm pisze:Ma ktoś jakieś nowsze wieści z Jury? Jak ze śniegiem, można brać nową dechę czy dalej wystają kamole?

Śniegu dowaliło mase. Nie ma prawa nic wystawać :thumb:

GURU 10.5
Kontaktowanie:

Post17 lut 2012, 11:15

adman. pisze:
robinm pisze:Ma ktoś jakieś nowsze wieści z Jury? Jak ze śniegiem, można brać nową dechę czy dalej wystają kamole?

...niestety tak nie jest! :!:

...miejscami jest nawiane 70cm, średnio ok 30/40cm , ale sporo też miejsc gdzie jest wywiane i wystaje skiba i kamienie, szkoda nowej deski!

adman.
Dostał piwko: 1 raz

Post17 lut 2012, 13:48

GURU 10.5 pisze:
adman. pisze:

...niestety tak nie jest! :!:

...miejscami jest nawiane 70cm, średnio ok 30/40cm , ale sporo też miejsc gdzie jest wywiane i wystaje skiba i kamienie, szkoda nowej deski!

Hmmmm :shock:

A kiedy byłeś?? Ja wczoraj wychodząc z domu rano do pracy musiałem wyszukać która z tych ogromnych zasp to mój samochód :shock: Naprawde dosypało mnóstwo śniegu wczoraj i dziś i nadal pada. Może rzeczywiście być gdzieś jest miejscami przewiane :roll: Trzeba uważać z nowymi dechami.

GURU 10.5
Kontaktowanie:

Post17 lut 2012, 16:01

...piszę o warunkach na spocie, a nie koło domu :wink: :hand:

Wróć do „Snowkiting Forum”