Stowarzyszenie Instruktorów Kitesurfingu - in progress

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
zaq
Deska: Clash
Latawiec: Ozone Catalist
Postawił piwka: 21 razy
Dostał piwko: 71 razy
Kontaktowanie:

Post17 lut 2012, 21:06

@Przemass
Bo nie zajmuje sie zawodowo KS ;) ... a na serio, uważam że stan zawieszenia w którymś momencie się skończy.
Związek zawodowy zawodników pt. PSK (skoro w tą strone chce iść), nie rozwiaże też spraw za wszystkich.

Albo dogadacie się miedzy sobą bezpośrednio, lub przy organizacjach które już są.
Jeśli z tego pójdziecie w stronę zwiazku, to może być nawet ciekawe. Dużo szans wtedy przez KS w PL...

Albo, standard sam się "wprowadzi". :twisted: przez PZŻ lub POIK. Lub cokolwiek innego się pojawi.

Jeśli w urzednicy będą chcieli wprowadzać jakieś regulacje"zgodnie z normami EU", to nie będą robić łapanki na KF.pl
czy na Helu, tylko poszukają gotowców. I kto wtedy będzie miał głos? Ile bedzie wtedy kwiku "łamanie wolności KS".
I wtedy pewnie, nawet to "złe PSK", okaże się "swoje"...

Dorian :: SurfPoint
Latawiec: North Vegas
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 12 razy
Kontaktowanie:

Post18 lut 2012, 01:34

przemass pisze:Tylko małe pytanie - rozumiem że naszym celem jest założenie własnej organizacji, będącej odpowiednikiem POIK, a raczej jego zastępcą ;), legitymowanej przez polskie środowisko kite? Jeśli tak - jestem ALL IN.
pzdr

no to chyba pierwsze czym trzeba sie zajac, czyli sprecyzowac dokladny cel :)
ale chyba czujemy wszyscy o co kaman.
Nie bede sie juz z tym bawil o tej godzinie, ale jesli Lussik mnie nie uprzedzi to zaloze rano grupe na fb.

Awatar użytkownika
Pinio
Postawił piwka: 25 razy
Dostał piwko: 30 razy

Post18 lut 2012, 05:30

No to POWODZENIA I SUKCESÓW :thumb:

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post18 lut 2012, 09:48

przemass pisze: Po pierwsze sądziłem od początku że miał być związek KITE a nie zawodników kite - myliłem się - ale OK, Wasza praca, Wasze rezultaty. Tak również i teraz - Wasz wybór, Wasza strata. Odcinacie się coraz bardziej zamiast zbliżać, efekty widać na KF :hand: Naprawdę bez urazy - piszę mój pogląd po prostu na sprawę.

Na spotkaniu inicjującym powstanie PSKite na wiosne w 2010 w Warszawie uzgodniliśmy, że związek to dalszy kierunek rozwoju PSKIte. Nic się nie zmieniło.
Tylko nie chodziło nam o polski związek zawodników, bo byłoby to grube naciągnięcie lecz stworzenie komórki zajmującej się sceną zawodniczą, bo na tym się znamy.
Liczymy na to, fachowcy w innych tematach okołoKS widząc jak poukładaliśmy scenę zawodniczą powołają swoje stowarzyszenia i razem będziemy iść w kierunku
POLSKIEGO ZWIĄZKU KITEBOARDINGU
Adam i ja wiemy ile czasu zajmuje założenie stowarzyszenia i zbudowanie np takiej strony:
http://pskite.pl zawierającej choćby taką podstronę:
http://pskite.pl/index.php/zawody/przepisy.html
Moje szczęscie jest takie, że mam w brud czasu i praktycznie w całości poświęciłem go dla budowania fundamentów PSKite.
Zdaję sobie sprawę, że niewielu ma taki komfort czasowy, więc istnieje również opcja łatwiejsza dla chętnych do ciężkiej orki czyli stworzenie komórki specjalistycznej wewnątrz PSKite. Np Komisja ds Szkoleń Rekreacyjnych (ktokolwiek przekona środowisko), Komisja Instruktorów (jak się zorganizują i będą chcieli), Komisja Snowkitingu (jak nie puszczą szybko śniegi), Komisja LandKitingu, Icekitingu itd... Każda komórka zarządzana przez fachowców a nie prezesa Adam czy sekratarza brokułkę :wink:
Oczywiście powstawanie dodatkowych komórek oraz zmiany w statucie to byłaby demokratczna decyzja Walnego PSKite a nie zamordębiorcy BraCuru.

Dla uprzedzonych polecam uważną lekturę całego linkowanego wątku oraz wyniki ankiety datowanej kwiecień 2010:
http://landkiting.pl/forum/viewtopic.php?t=4554
Dla leniwych zacytuję pierwszy post:
Chciałbym dowiedzieć się jakie jest nastawienie zawodniczego środowiska landkitowców do wspólnego stowarzyszenia reprezentującego interesy polskich zawodników uprawiających kiteboarding (kitesurfing, land/snow/buggy/powerkiting).
Wiem, że tylko nieliczni z Was startują w zawodach międzynarodowych i kwestia zrzeszenia nie jest tak istotna jak to się dzieje w kitesurfingu.
Część z was uprawia również kitesurfing i raczej orientujecie się w zmianach w strukturach organizacyjnych światowego kitesurfingu.
Polscy zawodnicy kitesurfingu są na szybkiej drodze stworzenia Polskiego Stowarzyszenia Kiteboardingu: http://pskiteboardingu.wordpress.com
Chcielibyśmy zaprosić zainteresowanych zawodników i ludzi aktywnych do udziału w pracach organizacyjnych w celu stworzenia komórki landkitingu przy PSK.
Na koniec zauważe jeszcze raz, że PSK to stowarzyszenie jedynie dla zawodników (szczególnie tych którzy chcą startować w zawodach międzynarodowych), dlatego wypełniając ankietę proszę weźcie to pod uwagę

O najbliższych planach PSK można dowiedzieć się więcej na:
http://pskiteboardingu.wordpress.com/
Pozdrawiam
Marek Rowiński Sr.

Lussik | EASY Surf Center
Deska: Nobile
Latawiec: Gaastra
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 27 razy

Post18 lut 2012, 10:10

Dorian założył grupę: http://www.facebook.com/groups/366943313329691/

Wszystkich chętnych do współpracy zapraszamy :thumbsup:

Wystarczy kliknąć "poproś o dodanie do grupy" czy coś takiego :)

Pozdrawiam
Lussik

Awatar użytkownika
DziQ
Deska: Best / Nobile
Latawiec: Slingshot / Airush
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 3 razy

Post18 lut 2012, 11:02

Lussik | EASY Surf Center pisze:Dorian założył grupę: http://www.facebook.com/groups/366943313329691/

Wystarczy kliknąć "poproś o dodanie do grupy" czy coś takiego :)

Pozdrawiam
Lussik

Witam,

Jeśli ktoś wie lub kiedyś słyszał...swojego czasu była podobna sytuacja z futbolem amerykańskim w Polsce. Sport zapewne jeszcze bardziej niszowy, każdy chciał rozkręcic swoje stowarzyszenie: sędziów/zawodników lub nawet sympatyków. Oczywiście powstawały konflikty i walka o wyższość Ponieważ nie było chętnych tylko dwie z kilku drużyn założyło Stowarzyszenie Polski Związek Futbolu Amerykańskiego, które przetrwało do dziś i jest tym "oficjalnym". Jednak od założenia do fukcjonowania mineło kilka lat między innymi wojenki pomiędzy drużynami....konkluzja jest taka, że stowarzyszenie "związek" zaczął dopiero działać jak wszyscy przedstawiciele drużyn/sędziów zostali zaproszeni do współpracy.

Wiem, że w KS jest to troszkę trudniejsze i zapewne bardziej żmudne, natomiast z doświadczenia wiem, że jak się chce to wszystko można...dogadać się też. Pomagałem rozkręcać FA w Polsce od samego początku i jedyne co mogę dodać, to życzę Wam sukcesu w ogarnięciu do końca tematu Ks w Polsce, sport jest tego wart Tylko nigdy do końca nie zamykajcie się na żadne pomysły / środowiska. Jak tylko będę mógł zawsze będe wspierać i pomagać w takich inicjatywach.

GL i pozdro !!!

Awatar użytkownika
BraCuru
Deska: BraCuru Hover, SABfoil
Latawiec: Flysurfer Sonics
Postawił piwka: 185 razy
Dostał piwko: 374 razy
Kontaktowanie:

Post18 lut 2012, 12:29

Lussik | EASY Surf Center pisze:Dorian założył grupę: http://www.facebook.com/groups/366943313329691/

Po paru godzinach ilośc zainteresowanych całkiem obiecująca :shock:
Uważajcie na nazwę: SIK - może być wykorzystane przez uprzedzonych w mistrzowskim stylu "pskit".
Nie bez powodu POIK ma w nazwie Organizacja bo gdyby było Stowarzyszenie wyszłoby jeszcze śmieszniej :wink:

Awatar użytkownika
DziQ
Deska: Best / Nobile
Latawiec: Slingshot / Airush
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 3 razy

Post18 lut 2012, 12:39

I jeszcze moje własne zdanie w tym temacie ;)

Szczerze uważam, że lepiej by było za zgodą wszystkich zostawic jedno stowarzynie jakim np jest PSkite i nie tworzyc kolejnych. Stworzyć wydział ds. szkolenia i instruktorów i rozszerzyc działalność. Oczywiście jeżeli samo PSkite by było tym zainteresowane.

Od razu napisze, że nie jestem w żaden sposób z nim związany i jest to czysto teoretyczne gdybanie ;)

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post18 lut 2012, 12:52

DziQ pisze:I jeszcze moje własne zdanie w tym temacie ;)

Szczerze uważam, że lepiej by było za zgodą wszystkich zostawic jedno stowarzynie jakim np jest PSkite i nie tworzyc kolejnych. Stworzyć wydział ds. szkolenia i instruktorów i rozszerzyc działalność. Oczywiście jeżeli samo PSkite by było tym zainteresowane.

Od razu napisze, że nie jestem w żaden sposób z nim związany i jest to czysto teoretyczne gdybanie ;)

Aby stworzyć związek i tak potrzebne są 3 stowarzyszenia :idea:

Awatar użytkownika
przemjas
Deska: SU-2 Prorider
Latawiec: SS RPM 10m
Postawił piwka: 22 razy
Dostał piwko: 18 razy
Kontaktowanie:

Post18 lut 2012, 13:16

dwa już są: PSKite i Warszawskie stowarzyszenie, no a teraz stworzyć trzeba kolejne instruktorów

Smokie
Kontaktowanie:

Post18 lut 2012, 13:17

3 poważne stowarzyszenia ;)

Sebastian Kite.pl
Deska: Różnie
Latawiec: Różnie
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post18 lut 2012, 13:57

Myślę, że wspomniana wcześniej przez kogoś opcja: PSKite, Instruktorzy i snow/landkite byłoby dobrą opcją. Dosyć naturalnie podzieloną, przynajmniej w Polsce i kompleksowo mógłby jakiś sensowny związek z tego powstać.

Pozdrawiam,

Lussik | EASY Surf Center
Deska: Nobile
Latawiec: Gaastra
Postawił piwka: 3 razy
Dostał piwko: 27 razy

Post18 lut 2012, 14:02

Też jestem myśli że łatwiej będzie "podłączyć się" pod istniejącą już strukturę (oczywiście o ile PSkite się zgodzi) niż tworzyć coś zupełnie nowego - znacznie większe szanse na powodzenie akcji.

Pozdr
L

Smokie
Kontaktowanie:

Post18 lut 2012, 20:22

Ale jak mamy tworzyć związek, a chyba on jest niezbędny, aby przepychać rzeczy na poziomie ministerialnym i legislacyjnym, to musimy mieć 3 silne stowarzyszenia jak mniemam.

Dorian :: SurfPoint
Latawiec: North Vegas
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 12 razy
Kontaktowanie:

Post18 lut 2012, 21:37

i jednomyslne co do celu dzialania :)

Wróć do „Forum Główne”