Master Kiteboarding RED SEA CROSS "Start" !

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
stani21
Deska: Czapla KiteBoards 2014
Latawiec: 12m Ocean Razor,8m Ocean Razor
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post03 mar 2012, 02:17

solution pisze:Gregor wiadomo cos?

Jakjes nowe wspolrzedne?

Awatar użytkownika
slawek
Postawił piwka: 18 razy
Kontaktowanie:

Post03 mar 2012, 02:20

Trzeba uderzać do ministerstwa spraw zagranicznych, zbieranie kasy teraz nie spowoduje poszukiwań.

flash

Post03 mar 2012, 02:21

Pisze, że zero informacji, więc brak.
Z tym zakończeniem akcji ratunkowej nie przesadzajmy. Caly brzeg zawsze jest pokryty stacjami obserwacji wzrokowej. Jeśli faktycznie był 30 km od wyspy to jest szansa, że go wzrokówka namierzy. U nas na westerplatte stoi coś co ja nazywam ET - takie ustrostwo na termowizje co widzi jak na helu ludzie po krzakach się kopulują. Posądza, że saudyjczycy jeszcze lepszy sprzęt mają i z brzegu czeszą morze.
W kitesurfingu na takie wyprawy są takie latarnie radarowe jakieś które powodują, że jesteście widoczni na radarach?

Awatar użytkownika
blazejzbaszyn
Deska: Nobile T5 134x41 2011
Latawiec: Best Kahoona v3
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post03 mar 2012, 02:24

gregorg pisze:nic, zero sygnału od 21.30 ...

Gregor czy sygnał wcześniej informował w takich samych odstępach czasu? np. co 30 min nowy sygnał?

gregorg
Kontaktowanie:

Post03 mar 2012, 02:24

PS. dajcie sobie teraz spokój z tymi dywagacjami na temat sponsorów, organizacji itp. Piszę jeszcze raz : to jest samotny i prywatny wyczyn.

nevalon
Deska: Underground
Latawiec: Peter Lynn Escape, Fury, Swell
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post03 mar 2012, 02:25

flash pisze:W kitesurfingu na takie wyprawy są takie latarnie radarowe jakieś które powodują, że jesteście widoczni na radarach?

To druga taka wyprawa w światowym kitesurfingu - pierwszą była przeprawa Janka przez Bałtyk do Szwecji. Nie wydaje mi się, żeby ktoś coś takiego zaprojektował, chyba że miałby przytwierdzony do siebie aktywny odbijacz fal radarowych jachtowy - jednak wątpię... Janek trzymaj się ;-(

Awatar użytkownika
dobry-ziom
Kontaktowanie:

Post03 mar 2012, 02:26

ktos sie moze orietuje jaka jest mniej wiecej temperatura wody na morzu czerwonym?

flash

Post03 mar 2012, 02:27

Zarzuciłem temat na forum krótkofalarskim z konkretnymi falami żeby połączyli się z arabią i im zlecili nasłuch. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Pytanie ile zasięgu ma jego radio.
Co do temperatury na morzu - jeśli dryfuje i jest w piance to nie ma ona znaczenia w tamtych, ciepłych rejonach.

gregorg
Kontaktowanie:

Post03 mar 2012, 02:29

blazejzbaszyn pisze:

Gregor czy sygnał wcześniej informował w takich samych odstępach czasu? np. co 30 min nowy sygnał?

Do 21.23 sygnał był praktycznie co godzinę , tak jak podawałem. Od 21.23 nic się nie dzieje. Czytaj brak sygnału. k**** !!!

Awatar użytkownika
s0828
Deska: SU2
Latawiec: FS Sp4: 8, 12, 21

Post03 mar 2012, 02:30

Pisze z komórki, więc niestety nie mam pewności, czy wszystko co napiszę tu dotrze. Chyba nie pojawił się mój post, w którym prosiłem byście na mnie psów nie wieszali.

Jak Wszyscy trzymam kciuki za szczęśliwe zakończenie tej historii!

Jak trzeba będzie, dołożę się do składki na pokrycie akcji ratowniczej.

Wszystko to jednak nie zmienia mojego odrębnego zdania, które zbudowałem sobie czytając opis szarży naszego ułana na Bałtyku. Uważam, że tamta akcja jak i ta, były mega nieodpowiedzialne. Za dużo widziałem akcji SAR w Łebie trenując wave w trudnych warunkach. Ich interwencje, to naprawdę nie jest bułka z masłem. Sporo ryzykują za każdym razem.
Oczywiście w tej historii mamy nutkę romantycznych histori, jak zdobywanie bieguna przez Amundsena i Scotta, cóż Wam do tego, jeśli jestem za tym by biegun zdobyć i szczęśliwie z niego wrócić w stylu Amundsena?

Ps: ubezpieczenie nawet alpiniści są w stanie wykupić na najtrudniejsze wyprawy, kwestią oczywiście jest stawka tego ubezpieczenia, budżet wyprawy, sponsorzy...

Awatar użytkownika
razor

Post03 mar 2012, 02:31

Flash, się rozpisales.
Ratownictwo w górach np jest w polsce bezplatne.
Nie pisałem że nie należy ratować - należy,
Być może potem tylko rachunek 100keur się pojawi
Takie życie i należy to wkalkulować w taki wyczyn

O oczywiście, ubezpieczenie na wszystko by będzie...
Ostatnio zmieniony 03 mar 2012, 02:35 przez razor, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
blazejzbaszyn
Deska: Nobile T5 134x41 2011
Latawiec: Best Kahoona v3
Kontaktowanie:

Post03 mar 2012, 02:31

gregorg pisze:
blazejzbaszyn pisze:

Do 21.23 sygnał był praktycznie co godzinę , tak jak podawałem. Od 21.23 nic się nie dzieje. Czytaj brak sygnału. k**** !!!

Tak wiem że od 21.30 do teraz nie ma sygnału. Interesowała mnie sytuacja przed 21

gregorg
Kontaktowanie:

Post03 mar 2012, 02:34

Średnio co 30 min był sygnał.

flash

Post03 mar 2012, 02:37

Razor- tylko w PL jest górskie bezpłatne. Cała europa- albo masz ubezpieczenie albo płac. Nikt po Ciebie ZA DARMO nie będzie leciał bo nóżke się skręci. Czy to alpy czy tatry poza polską. I PL chce wymusić ubezpieczenia bo nie ma komu płacić za ratownictwo. Oni są organizacjami ochotniczymi z dotacji i po prostu siana nie mają. Ratownictwo morskie z konwencji każdy kraj musi mieć i jest z budżetu dotowane. Piszę tylko jak jest - nigdzie nie jestem ugryźliwy - naprawdę! :)
Pozdrawiam.
GREG - ile bateria trzyma w takim ustrostwie i do ilu metrów pod wodą widzi satelity?
Ostatnio zmieniony 03 mar 2012, 02:40 przez flash, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Sylvo
Latawiec: Takoon Nova2 12m2
Kontaktowanie:

Post03 mar 2012, 02:40

Witam wszystkich
Do tej pory sie nie udzielalem ale uwaznie sledze zarowno watek jak i wiadomosci z nadzieja ze wszystko dobrze sie skonczy. Chcialbym nawiazac do przedmowcow na temat Ratownictwa Morskiego. Prawda jest ze ratowanie zycia na morzu jest abslolutnym priorytetem, i to nie tylko jest obowiazkiem SAR. Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie, ale pracowalem na statkach i wiem ze w razie zagrozenia zycia i nadania sygnalu SOS nie tylko jednostki ratownicze ale i kazda jednostka cywilna znajdujaca sie w poblizu ma obowiazek na ten sygnal odpowiedziec i ruszyc na poszukiwania. Tak mnie przynajmniej uczyli kiedy zaczynalem przygode z morzem. Mam nadzieje ze od tamtej pory nic sie nie zmienilo i ze nie dotyczy to tylko statkow...
Jestem przekonany ze gdyby cala akcja rozgrywala sie na Baltyku to juz niejedna motorowka i niejeden kuter krazylyby po naszych wodach, nawet bez dokladnych koordynatow, nie wspominajac juz o naszych wspanialych ratownikach.
Janek, trzymaj sie....

Wróć do „Forum Główne”