PORADY SPRZĘTOWE! JAKI LATAWIEC I DESKA NA POCZĄTEK?

Forum dla początkujących
Awatar użytkownika
jedi1
Postawił piwka: 132 razy
Dostał piwko: 83 razy
Kontaktowanie:

Post06 mar 2012, 15:39

Barosz21 pisze:No cos tam kombinuje UH
Raley skocze swobodnie. S- bend nie próbowałem ale myśle że wejdzie.
W tym roku chce zacząć dopiero w bezwietrzne dni torturować wyciag, niestety jak dotąd dziewica. A za motorówką to tylko na nartach wodnych :)

Zastanów się, czy chcesz kupić dechę głównie na wyciąg czy głównie na kite. Jak to pierwsze to wybierz wakeboard, jak to drugie to decha do kite (pod buty, a nie każda) będzie lepsza.

Barosz21
Deska: SU-2 Warcraft
Latawiec: Zeeko Krush
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post06 mar 2012, 15:48

jedi1 pisze:
W tym roku chce zacząć dopiero w bezwietrzne dni torturować wyciag, niestety jak dotąd dziewica. A za motorówką to tylko na nartach wodnych :)

Zastanów się, czy chcesz kupić dechę głównie na wyciąg czy głównie na kite. Jak to pierwsze to wybierz wakeboard, jak to drugie to decha do kite (pod buty, a nie każda) będzie lepsza.

Decha głównie na kite ma być. Wyciag? raczej pożyczę od nich.
A o czym myślisz? jak wtedy wygląda taka decha dopasowana do wiązań? jakie wiązania wtedy? jakei plusy w porównaniu do zwykłego TT? Czy nie lepiej mieć zwykłą deche np to moje su i do tego taką bardziej wake- bo rozumiem że jedna bedzie lepsza a druga gorsza w pewnych rzeczach.

Awatar użytkownika
jedi1
Kontaktowanie:

Post06 mar 2012, 16:10

Barosz21 pisze:
jedi1 pisze:

Decha głównie na kite ma być. Wyciag? raczej pożyczę od nich.
A o czym myślisz? jak wtedy wygląda taka decha dopasowana do wiązań? jakie wiązania wtedy? jakei plusy w porównaniu do zwykłego TT? Czy nie lepiej mieć zwykłą deche np to moje su i do tego taką bardziej wake- bo rozumiem że jedna bedzie lepsza a druga gorsza w pewnych rzeczach.

Decha pod wiązania przewidziana do kite ma mniejszy rocker od desek wake przez co odpala szybciej, lepiej ostrzy i jest szybsza. Taka deska też jest projektowana do jazdy na krawędzi, a nie na płaska jak deski wake, ale to aż tak dużego znaczenia nie ma. Na wyciągu z kolei będzie miała mniejszy pop (podobno, bo o wyciągu to się raczej wypowiadać nie powinienem). W porównaniu do Su-2 to raczej różnica między dechą pod wiązania będzie duża, bo z kolei ona będzie miała sporo większy rocker. Z większym rockerem się wiążą plusy, jak fajny pop, lekkość ślizgania deski, miękkie lądowania ale z kolei jest wolniejsza i gorzej ostrzy. Deskę pod wiązania też kupujesz większą sporo z wyżej wymienionych powodów.

Polecam ten filmik, gdzie Hadlow opowiada o swojej desce kite pod wiązania.

phpBB [video]

Użycie wakeboardu na kite z kolei to będziesz potrzebował więcej mocy w latawcu. Niektóre deski wake się zupełnie do tego nie nadają, bo mają tak duży rocker. Slingshot i Liquid Force mają parę modeli na których da radę, ale moje doświadczenie jest w tym marne, bo tylko raz próbowałem przy słabym wietrze. No, ale deski wake z kolei są zwykle bardziej wytrzymałe, bo są specjalnie wzmocnione na przeszkody (co najmniej dwie dechy kite też to mają).

Co do wiązań na deskę kite, to Liquid Force robi specjalne wiązania pod kite (ja takie kupiłem), ale one się w zasadzie nie różnią od wiązań wake, więc po prostu wybierasz, które Ci pasują. Teraz wszystkie wiązania chyba mają rozstaw 6 cali, więc problemów z dopasowaniem nie ma, jeśli nie kupujesz sprzętu starszego niż 2010.

Jest jednak parę osób, które opływały więcej sprzętu to może lepiej wyjaśnią o co chodzi.

Barosz21
Kontaktowanie:

Post06 mar 2012, 16:21

No to super w takim razie dziękuję. Zwrócę uwagę na to co pisałeś. Myślałem szczerze mówiąc własnie o Slingu bo mam i lubię latawki ale i liquid mi podszedł tym bardziej po paru obejżanych filmikach.
A firmy jak Jobe/obrien? Nadaje się to na kite? No i co to konkretnie znaczy duzo dłuższa w moim wypadku- 135-140?

Awatar użytkownika
jedi1
Kontaktowanie:

Post06 mar 2012, 16:29

Barosz21 pisze:No to super w takim razie dziękuję. Zwrócę uwagę na to co pisałeś. Myślałem szczerze mówiąc własnie o Slingu bo mam i lubię latawki ale i liquid mi podszedł tym bardziej po paru obejżanych filmikach.
A firmy jak Jobe/obrien? Nadaje się to na kite? No i co to konkretnie znaczy duzo dłuższa w moim wypadku- 135-140?

O wakeboardach to Ci niestety nic nie powiem. Na kitescoop.com parę osób pływa na wakeboardach i podają jakie działają, więc tam szukaj.

Co do długości to ja ważę 70 kg i wziąłem 140 Cabrinha Custom i mi pasuje. Także raczej 140 i w górę, ale to zależy też od konkretnej deski.

Generalnie najważniejsze rzeczy na wspomnianym wyżej forum wygrzebiesz.

Awatar użytkownika
FilipN
Postawił piwka: 68 razy
Dostał piwko: 77 razy

Post06 mar 2012, 16:49

"wszystko można... tylko po co?"
Powiedz mi proszę po co Ci wakeboard do pływania na kajcie?? Bo to chyba najważniejsze pytanie.
Jeżeli nie zamierzasz jednocześnie na tej desce b. często pływać na wyciągu, ostro katując przeszkody, nie ma on najmniejszego sensu.
To już lepiej kupić deskę kajtową, przeznaczoną do wakestyle. Wielu producentow ma je w ofercie, np. Cabrinha Custom, Best Profanity, Airush FS Park i wiele, wiele innych. Mają budowę zbliżoną do wakeboardu, możliwość pływania w butach i są wytrzymalsze w kontakcie z przeszkodami... wiec nawet na wyciągu, używane od czasu do czasu, dadzą radę. Zreszta parę osób w zeszłym roku plywalo w wakeprojekcie na takich deskach (chłopaki od Konia na Customie, Przemass na Profanity) i "jakoś" dawali radę. W opcji kite+niezbyt często kabel to zdecydowanie lepsze rozwiazanie.

Pytanie drugie - czy chcesz pływać w butach, a jeżeli tak to dla czego?

kite24.pl
Deska: SU-2
Latawiec: Gin Cannibal
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 29 razy
Kontaktowanie:

Post06 mar 2012, 17:00

naish Arcade spełnia wszystkie oczekiwania na kite i na waka tylko kwestia butów lub próbować na tych wiązaniach
Obrazek
Obrazek
Barosz21 pisze:No to super w takim razie dziękuję. Zwrócę uwagę na to co pisałeś. Myślałem szczerze mówiąc własnie o Slingu bo mam i lubię latawki ale i liquid mi podszedł tym bardziej po paru obejżanych filmikach.

Barosz21
Kontaktowanie:

Post06 mar 2012, 18:33

FilipN pisze:"wszystko można... tylko po co?"
Powiedz mi proszę po co Ci wakeboard do pływania na kajcie?? Bo to chyba najważniejsze pytanie.
Jeżeli nie zamierzasz jednocześnie na tej desce b. często pływać na wyciągu, ostro katując przeszkody, nie ma on najmniejszego sensu.
To już lepiej kupić deskę kajtową, przeznaczoną do wakestyle. Wielu producentow ma je w ofercie, np. Cabrinha Custom, Best Profanity, Airush FS Park i wiele, wiele innych. Mają budowę zbliżoną do wakeboardu, możliwość pływania w butach i są wytrzymalsze w kontakcie z przeszkodami... wiec nawet na wyciągu, używane od czasu do czasu, dadzą radę. Zreszta parę osób w zeszłym roku plywalo w wakeprojekcie na takich deskach (chłopaki od Konia na Customie, Przemass na Profanity) i "jakoś" dawali radę. W opcji kite+niezbyt często kabel to zdecydowanie lepsze rozwiazanie.

Pytanie drugie - czy chcesz pływać w butach, a jeżeli tak to dla czego?

Zastanawiam się czy każdy kto chce kupić musi znać juz odpowiedź na te pytania :) Z ciekawości?? Bo pdoobają mi się filmiki z gosciami co jeżdzą wake. Może wydaje mi się że skoki z krawędzi i techniczne sztuczki bardziej mnei kręcą niż KL i skoki przez zenit a moja deska raczej ni daje mi tego. A MOŻE SIĘ MYLĘ I FAKTYCZNIE DESKA WAKE NIE JEST POTRZEBNA a należy kupić lepszą dechę. Zastanowiłem się co bym Ci odpwoeidział gdybyś mnie spytał 3 lata temu po co kupuje kite. Czego oczekuje :)
No ale może masz rację. Może najpierw powinienem przetestować gdzieś deske wake a potem kupić. Może tak jak pisze Wenzel Arcade (bo o tej desce myślałem) juz mi wystarczy. Albo inna deska podpisana przez producenta wakestyle.
A dlaczego buty? póki nie latałem to Ci nie odpowiem ale chyba pomagają przy katowaniu krawędzi i obrotach, czy są tylko potrzebne przy przeszkodoach a ja się mylę?
Tak jak powiedziałem wiedza moja jest żadna, obudziłem sie i pomyślałem a może deska wake na nowy sezon. Po przetestowaniu wave np stwierdziłem że to kompletnie nie dla mnie.

Jurgen
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 13 razy
Kontaktowanie:

Post06 mar 2012, 22:12

Barosz21 pisze:Z ciekawości??

Wpadaj nad morze :) Dam Ci popływać w LF DLX z butami U2 :thumb:

Barosz21
Kontaktowanie:

Post06 mar 2012, 23:17

chętnie bym się postarał:) jak się ociepli tyćkę tak do 7-8 stopni wody. A Ty Jurgen dlaczego wybrałeś deche wake?

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post06 mar 2012, 23:31

Barosz21 pisze:A dlaczego buty? póki nie latałem to Ci nie odpowiem ale chyba pomagają przy katowaniu krawędzi i obrotach, czy są tylko potrzebne przy przeszkodoach a ja się mylę?.

moje skromne zdanie , a "miszczem wiązań" na pewno nie jestem :hand: w tym temacie jest takie, że ..UTRUDNIAJĄ a nie pomagają :hand:
może to kwestia przyzwyczajenia do strapów - ale KAŻDY trik w butach jest dla mnie trudniejszy i ..cieszy dużo bardziej :D
możliwość wykopania deski czy to przy skoku, czy na przeszkodach jednak daje poczucie bezpieczeństwa..

a "głupie" raily czy s-bend na nowo daje przyjemność :D

Obrazek

pzdr

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post06 mar 2012, 23:33

Barosz21 pisze:.. A Ty Jurgen dlaczego wybrałeś deche wake?

..bo ta turbofalach nie zgubi :shifty: :wink:

pzdr

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post06 mar 2012, 23:41

.

optymistyczne podejście :hand:
znam wiele osób , które raily ładują od 2-3 sezonów - a do eSki przełamaćsię nie mogą -ALE - SZCZERZE POWODZENIA :idea:

Barosz21 pisze:
Aha też pamietajcie że nie chciałbym może od razu 2000zł wydawać na deche. raczej proszę o wytyczne czym się kierować chociaż konkretne modele w dobrej cenie też spoko.

jak tu kilka osób wspomniało, PROFANITY BESTa jest niezłym wyborem, ja sobie właśnie zamawiam..

Obrazek

Obrazek

..i mimo ceny detal 599 erło - "jestem pewien" że można NOWĄ 2012 wyrwać spooroo poniżej 2000 plnów --> info na maila ;>

pzdr

Barosz21
Kontaktowanie:

Post06 mar 2012, 23:47

no tak ;) dzięki za wskazówki. więc do czego sklasyfikowali byście Wake? komu byście polecali?

Co do S-ki to obyś nie wykrakał:P

Całkiem fajna grafika tego profanity. No to poproszę to Info jakby co z butem jakimś:) na prv?

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post07 mar 2012, 00:22

Barosz21 pisze:no tak ;) dzięki za wskazówki. więc do czego sklasyfikowali byście Wake? komu byście polecali?

..każdemu kto chce poczuć "COŚ NOWEGO" w kiteBOARDINGU
jasne, że Tobie też :thumb:
ale nauki to nie ułatwi...

Barosz21 pisze:
Całkiem fajna grafika tego profanity. No to poproszę to Info jakby co z butem jakimś:) na prv?

no PACZ! ..a mnie się "tak se" widzi :?
wiązania to nieco inna bajka - bo do najtańszych nie należą
ale skoro strapy + pady 2012 potrafią podchodzić już w detalu pod 600 pln ;/

cena NOWEGO blatu BETS PROFANITY 2012 ( z finami :idea:) jak pisałem z 599 erło - grubo poniżej 2 tys pln.
(ale jednak BEZ wiązań, tudzież "Mastercrafta-X" a nawet co gorsza "Wincha" :wink: )

pzdr

Wróć do „Pierwsze Kroki”