Kitesurfing - sport ekstremalny

Dyskusje nie związane z profilem forum.
boks

Post12 mar 2012, 21:44

Witam, kiedyś próbowałem kitesurfungu, niestety z różnych powodów zaniechałem tego sportu.
Do czasu ostatniego wyczynu pana jana nie pamiętałem niemal o nim, jednak zrobiło się teraz na tyle gwarnie, że przypomniałem sobie o kiteforum.
Ciągle slychać jaki ten kitesurfing to ekstremalny sport.

Moje pytanie brzmi, czy naprawde to jest ekstremalny sport, i ew dlaczego tak uważacie?
Co w tym sporcie jest, co czyni go EKSTREMALNYM?

POSTY NIE ZWIĄZANE Z TEMATEM LĄDUJĄ W ŚMIETNIKU

Awatar użytkownika
ted
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 2 razy
Kontaktowanie:

Post12 mar 2012, 22:06

A nawet jeśli to co z tego. Moim zdaniem nie jest ekstremalny. Sport jak każdy inny. Płyniesz lewo, płyniesz prawo, buzia do słońca. Tylko trzeba uważać na tłok na wodzie. Ale na drogach też jest tłok i też trzeba uważać.

Awatar użytkownika
odi100
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 5 razy
Kontaktowanie:

Post12 mar 2012, 22:14

nie pamiętałem niemal o nim, jednak zrobiło się teraz na tyle gwarnie, że przypomniałem sobie

Ja tez czesto o nim zapominam, ale jak sobie przypomne to strach mnie bierze!
Najgorzej jest w jeziorach na pd Polski, bo trzeba uwazac na rekiny i inne gady pływajace :!:

Awatar użytkownika
djbartekk
Deska: Czapla Kiteboards
Latawiec: F-one Bandit Flysurfer Cronix
Postawił piwka: 14 razy
Dostał piwko: 4 razy
Kontaktowanie:

Post12 mar 2012, 22:25

boks pisze:Co w tym sporcie jest, co czyni go EKSTREMALNYM?

tak - to prawda, przy mocniejszym wietrze kitesurferzy przeskakuja nad Półwyspem Helskim 8)

Awatar użytkownika
Neykon
Deska: z OBI
Latawiec: ze Składnicy Harcerskiej
Dostał piwko: 1 raz

Post12 mar 2012, 22:31

ted pisze:

Moim zdaniem nie jest ekstremalny. Sport jak każdy inny. Płyniesz lewo, płyniesz prawo, buzia do słońca. Tylko trzeba uważać na tłok na wodzie. Ale na drogach też jest tłok i też trzeba uważać.

No to żebyś się nie musiał przekonać.

ps. jak mnie wqr to pokolenie wychowane na bowach, helu itd. Z kim nie pogadasz, twierdzi ...puszczam bar i jestem bezpieczny, (wybaczcie za określenie) gówno prawda!!! Pamiętajcie wiatr i woda zabija!!! Tak więc wszystko dla ludzi, ale z głową!!!

boks

Post12 mar 2012, 22:55

Neykon pisze:
ted pisze:

Moim zdaniem nie jest ekstremalny. Sport jak każdy inny. Płyniesz lewo, płyniesz prawo, buzia do słońca. Tylko trzeba uważać na tłok na wodzie. Ale na drogach też jest tłok i też trzeba uważać.

No to żebyś się nie musiał przekonać.

ps. jak mnie wqr to pokolenie wychowane na bowach, helu itd. Z kim nie pogadasz, twierdzi ...puszczam bar i jestem bezpieczny, (wybaczcie za określenie) gówno prawda!!! Pamiętajcie wiatr i woda zabija!!! Tak więc wszystko dla ludzi, ale z głową!!!

Neykon widze ze starzem jesteś doświadczonym kitesurferem.
jakie jest twoje zdanie, tak czy nie? Jeżeli tak, to dlaczego?

Awatar użytkownika
Neykon

Post12 mar 2012, 23:03

Jeżeli tak, to dlaczego?

Na tak zadane pytanie, odpowiadam:

Polecam zapoznac sie z literatura fachowa, polska i zagraniczna. A to dlatego ze starz nie jest jednoznaczny z autorytetem :thumbsup:

cass

Post12 mar 2012, 23:12

Ceny sprzetu sa ekstremalne, podobnie jak ceny samych wycieczek, jesli chcesz uprawiac kitesurfing aktywnie.

A co do bezpieczenstwa (bo obecnie w ten sposob klasyfikuje sie sporty ekstremalne) to przy obecnym poziomie zaawansowania sprzetu i w wypadku dobrego instruktora to bym nie powiedzial ze ten sport jest ekstremalny na chwile obecna. Znacznie latwiej zrobic sobie krzywde na nartach.

boks

Post12 mar 2012, 23:14

Literatura nie odpowiada na być może banalne pytania. Ja wiem o wypadkach, ale gdzie sie nie zdarzają.
Zadane proste pytanie do osób uprawiających ten sport..
Tak lub nie, i dlaczego?

boks

Post12 mar 2012, 23:15

cass pisze:Ceny sprzetu sa ekstremalne, podobnie jak ceny samych wycieczek, jesli chcesz uprawiac kitesurfing aktywnie.

A co do bezpieczenstwa (bo obecnie w ten sposob klasyfikuje sie sporty ekstremalne) to przy obecnym poziomie zaawansowania sprzetu i w wypadku dobrego instruktora to bym nie powiedzial ze ten sport jest ekstremalny na chwile obecna. Znacznie latwiej zrobic sobie krzywde na nartach.

O takie odpowiedzi mi wlasnie chodzi. dzięki!

Awatar użytkownika
Neykon

Post12 mar 2012, 23:26

@boks nie wypadki, ich liczba decyduja o tym czy cos jest ekstremalne lub nie. Poczytaj o otoczeniu w jakim uprawiasz ten sport, o jego zmiennosci itd.

boks

Post12 mar 2012, 23:37

czy jest jakiś problem w tym aby odpowiedzieć jednoznacznie na to pytanie, i uzasadnić?
takie dane potrzebuje

boks

Post12 mar 2012, 23:46

Nic nie pisze, i czemu mam nie pytać teraz?
To jest jakaś tajemnica?
Słysze w koło jakie ten kite niebezpieczny, ile to wypadków. a jak sie sam uczyłem, to nie wydałwał mi sie taki.
zadałem proste pytanie, ktore powinno generowac prostą odpowiedż: TAK lub NIE i poprosiłem uzasadnienie.
Piszecie takimi ogródkami tutaj, jak sie rozmawia w koncernie farmaceutycznym w palarni.
Litości

Awatar użytkownika
color1
Deska: nkb
Latawiec: nkb
Dostał piwko: 19 razy

Post12 mar 2012, 23:53

boks pisze:Moje pytanie brzmi, czy naprawde to jest ekstremalny sport, i ew dlaczego tak uważacie?
Co w tym sporcie jest, co czyni go EKSTREMALNYM?

to nie jest sport ekstremalny, jest to sport wysokiego (a właściwie podwyższonego) ryzyka, gdyż np. uprawiany jest na wodzie, gdzie w grę wchodzi prędkość i względnie akrobacje jak również obecność innych uczestników. równie dobrze sportem ekstremalnym może być jazda na rowerze, tyle że nie po ścieżce rowerowej tylko jazda górska lub akrobatyczna. najlepiej zwróć się z tym pytaniem do jakiegokolwiek TU i zapytaj czemu w taryfikatorze kwalifikują ks jako sport wysokiego ryzyka (ekstremalne to spadochroniarstwo, wspinaczka wysokogórska).

każdy sport może okazać się "ekstremalny" jeśli nie uprawia się go z głową...

a poza tym...., słyszałem o kilku poważnych wypadkach (widziałem jeden, gdy latawiec przeciągnął kobitę po spocie quebra mar), ale o dziwo te wydarzyły się na/przy plaży, podczas startu, lądowania latawca.
Ostatnio zmieniony 12 mar 2012, 23:57 przez color1, łącznie zmieniany 1 raz.

boks

Post12 mar 2012, 23:56

dzieki za odpowiedź plus uzasadnienie.
0:2 na NIE jak do teraz
ktoś jeszcze?

Wróć do „Offtopic”