Krótka ankieta dot. urazowości w kitesurfingu.

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
malutkaaa

Post23 mar 2012, 10:11

Witam! (=

Jestem studentką AWF we Wrocławiu i przeprowadzam badania do pracy magisterskiej dotyczącej urazowości w kitesurfingu. Bardzo proszę o pomoc- wypełnienie poniższej ankiety.

http://www.wbadanie.pl/​ankieta/246516140/

*Zobowiązuję się zamieścić wyniki badań na forum*

Z góry dziękuję za pomoc!
Majka

Awatar użytkownika
FilipN
Postawił piwka: 68 razy
Dostał piwko: 77 razy

Post23 mar 2012, 10:29

Niestety link, nawet po skopiowaniu i wklejeniu w przeglądarkę nie działa.

malutkaaa

Post23 mar 2012, 10:37

Poniżej działąjący link do ankiety:
http://www.wbadanie.pl/ankieta/246516140/1/

Sprawdziłam, teraz powinno działać na 100% (=
Dziękuję łanie i pozdrawiam !

Awatar użytkownika
briku
Postawił piwka: 3 razy
Kontaktowanie:

Post23 mar 2012, 10:41

Działa. Wypełnione.

unhooked
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 23 razy

Post23 mar 2012, 11:29

Jak ktos zaznaczyl odp "nie" w pyt. 5, to chyba powinien byc od razu koniec ankiety? Bo dalsze pytania sa nastawione, ze jednak do urazu doszlo :roll:

P.S. Czy poziom umiejetnosci (pyt.2) zostal wystopniowany? Wg mnie instruktor nie musi byc "lepszy" od zaawansowanego kitesurfera :oops:

Awatar użytkownika
FilipN
Postawił piwka: 68 razy
Dostał piwko: 77 razy

Post23 mar 2012, 11:54

unhooked pisze:P.S. Czy poziom umiejetnosci (pyt.2) zostal wystopniowany? Wg mnie instruktor nie musi byc "lepszy" od zaawansowanego kitesurfera :oops:

też się nad tym zastanawiałem. Często instruktor pływa słabiej niż ktoś mocno zaawansowany, nie mówiąc już o zawodniku...

malutkaaa

Post23 mar 2012, 13:04

Dziekuję za cenną uwagę, w kwestii wyjaśnienia:

Zgadzam się i rozumiem ze umiejętności osób wyszczególnionych jako "zaawansowane" mogą być różne od posiadanych przez instruktora.
W przeprowadzanym badaniu chciałam sprawdzić zależność pomiędzy osobami, które uprawiają ten sport samodzielnie i osoby wyszkolone, posiadające licencję

Mam nadzieje ze wyjaśniłam w sposób wyczerpujący wasze wątpliwości.

Awatar użytkownika
bolo272
Postawił piwka: 1 raz
Kontaktowanie:

Post23 mar 2012, 15:00

wypełniłem

dodałbym jeszcze urazy łokci do listy, chociaż sam nie miałem to przetrenowanie często mi się zdażało

pozdro

Awatar użytkownika
TrueKejner
Deska: Shinn
Latawiec: Cabrinha
Postawił piwka: 157 razy
Dostał piwko: 193 razy

Post23 mar 2012, 16:06

Nie chcę być niemiły ale czy w ogóle przemyślałaś tą ankietę? Dla mnie to jeden wielki chaos- wygląda to tak jakbyś nie miała za bardzo pojęcia o kajcie.
np:
-często pojawia się "źle wykonana ewolucja". jak to może być przyczyną urazu? następstwem złych ewolucji są np upadki na płytką wodę, uderzenia w części sprzętu itd. Także nie rozumiem po co pojawia się ta opcja w ogóle, to tylko dezorientuje w całej tej ankiecie
- to samo z "trudne warunki pogodowe". Rozumiem że chodzi tu o złą ocenę tych warunków, czyli np pływanie przy za silnym wietrze.
- "częste ponawianie startów z wody" w pyt nr 10- umiem sobie wyobrazić o co w tym chodzi ale nie ma to za dużo sensu.
- "zaklinowanie stóp w strapach" w kajcie 99% urazów związanych ze strapami powodowane jest tym że noga wypada ze strapa, czyli zupełnie na odwrót.

Wiem że się czepiam ale jak chcesz mieć wiarygodne wyniki to zrób ankietę, która ma sens. A poza tym to już nie pierwsza taka ankieta, która na forum główne trafia.

Awatar użytkownika
surfbabe
Deska: su2 custom
Latawiec: FX, nemesis
Postawił piwka: 47 razy
Dostał piwko: 29 razy

Post23 mar 2012, 16:26

malutkaaa pisze:W przeprowadzanym badaniu chciałam sprawdzić zależność pomiędzy osobami, które uprawiają ten sport samodzielnie i osoby wyszkolone, posiadające licencję

Mam nadzieje ze wyjaśniłam w sposób wyczerpujący wasze wątpliwości.

Jestem niemal pewna, że panowie FilipN i unhooked mają na myśli nie tylko skillsy nabyte przez samouków. Otóż z całą pewnością ci, których nazwałabyś zaawansowanymi mają więcej wiedzy i przygotowania merytorycznego właśnie, bo wynikającego, poza zdobywaną przez lata wiedzą z pewnych i sprawdzonych źródeł to jeszcze, albo i przede wszystkim wynikających z opływania. Obawiam się, żebyś nie założyła, że panowie instruktorzy potrafią się lepiej do pływania przygotować i uchronić przed kontuzjami, tylko z powodu zdobycia licencji, którą można zrobić w 2 tygodnie.

Awatar użytkownika
JarekJ
Deska: T5
Latawiec: Bularoo 9,Charger 12,speed3 19
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post23 mar 2012, 22:35

miałem uraz oka,a w ankiecie nie ma jak tego napisać !

Awatar użytkownika
Krzysztof-L
Deska: NHP
Latawiec: Ozone
Postawił piwka: 47 razy
Dostał piwko: 37 razy

Post24 mar 2012, 03:39

w ankiecie brakuje urazu głowy, nie fizycznego :mrgreen:

Awatar użytkownika
123
Postawił piwka: 14 razy

Post24 mar 2012, 11:46

dlaczego nie można wybrać kilku opcji dla punktu 6?
6. Czy kontuzji doznałeś pływając w akwenach:
W Polsce,
W Europie (poza Polską),
Poza Europą.

tomeqkine

Post24 mar 2012, 16:23

Kilka uwag pod wzgledem merytorycznym:
- skala umiejetnosci do dupy, poszukaj w necie niemcy robili pomiary urazow w kite i tam zapodali skale umiejetnosci (na podstawie trikow jakie potrafisz robic)
- kontuzja to inaczej stluczenie a nie uraz, wiec nie mozesz zamiennie uzywac slowa uraz i kontuzja - mgr masz oblane z marszu
Generalnie popatrz w necie jak inni robili takie ankiety i na ich podstawie stworz wlasna, no i za duzo pytan zdecydowanie nikt tego po 17 pyt nie wypelnia skrupulatnie, wiem bo doktorat robie z urazow w kitesurfingu.
Powodzenia

daga
Deska: F-one TX
Latawiec: F-one Bandit
Postawił piwka: 4 razy

Post24 mar 2012, 21:03

TrueKejner pisze:- "zaklinowanie stóp w strapach" w kajcie 99% urazów związanych ze strapami powodowane jest tym że noga wypada ze strapa, czyli zupełnie na odwrót.

- nie w strapach a w strzemionach;) ale zgadzam sie z trescia, problem zostaje z jedna noga:)

tomeqkine pisze:nikt tego po 17 pyt nie wypelnia skrupulatnie

Pytan bylo 18, ale dalam rade :)

Natomiast co do samej ankiety, to tez mam wrazenie, ze niektore proponowane odpowiedzi nie trzymaly sie rzeczywistosci.

A kolejna rzecz ktora mnie zastanawia, to cos duzo bylo ostatnio ankiet o urazach w kitesurfingu. Czy to modne? Bo kajt to taki niebezpieczny sport?

Wróć do „Forum Główne”