ZEEKO NOTUS 3 -2011

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
Awatar użytkownika
IgorS
Deska: North/Nobile/Cab
Latawiec: Cabrinha, AirRush
Dostał piwko: 1 raz

Post04 kwie 2012, 13:38

Prosiłbym aby ktoś znający się na rzeczy podsumował model Notus 12 oraz 14LW i wypełnił poniższą rubrykę ala Range of Use North'a, bo miałem kupować słabowiatrowego North'a w postaci Dyno, gdzie miałbym prawdopodobnie duże problemy z restartem z wody (tak było w modelach 2011) a po przeczytaniu tego wątka czuję silne parcie na Zeeko.

Już nawet nie marzę aby porównać do któregoś z modeli North'a :wink:

Druga sprawa to faktyczny zakres wiatrowy, skoro na 12-tce podobna już pływa się od 9 węzełków, to po co inwestować w 14-tkę?
Założeniem jest pływanie przy wietrze rzędu 8-12 węzłów bez utraty wysokości, na desce typu wave lub TT 140cm oraz wadze 80kg.

Skala 1-10, gdzie 10 the best

New School:
- Loop ability
- Pop
- C kite feeling
Freeride
- Comfort
- Hang Time
- Depower Ability
- Sheet and Go
Wave:
- Stability
- Steering when Depowered
- Reactivity Steering
Race:
- Low End
- UpWind Ability

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post05 kwie 2012, 09:58

New School: mozliwy ale zbyt cienki jestem zeby oceniac hp jak najbardziej , tricki z krawedzi typu railly s-bend na luzaku .Uh lata swietnie zadnego backstall nie trzeba zaciagac depowera reaktywnosc bardzo dobra i umiarkowane sily na barze (raczej lzejszy niz ciezszy jak na duzy rozmiar)
- Loop ability ciezko tu o loopach mowc ale 14 uh spokojnie mozna zakrecic
- Pop jak sie mocno wycisnie krawedz kopniecie ma i ladnie luzuje linki
- C kite feeling juz zapomnialem jak to jest :wink: - lzejszy ,przyjemniejszy ,szersz zakres
Freeride
- Comfort 10(z + za ere)
- Hang Time 7 (w mocnych wiatrach 10)latalem na lepiej ciagnacych kiteach do gory ale w mocniejszych wiatrach naprawde gigant
- Depower Ability 10(zaskakujaco dobry gorny zakres moim zdaniem - zwlaszcza ze jest bez bloczkow!!!)
- Sheet and Go ?
Wave:
- Stability 10
- Steering when Depowered 10
- Reactivity Steering 10
Race:
- Low End 7(w porownaniu do modelu 2010)
- UpWind Ability 10
Moja ocena dotyczy 14 z 2011 .Wogole to ciezko oceniac 12-14 w kategori kitea do wave czy kiteloopow :lol: . Tegorocznego nie mialem w rekach .Nie rozwazal bym nawet 12 .Jesli juz wiekszy rozmiar dla 80kg to co najmniej 14 potem w dol (9 7 5) . Zakresy obecnych kiteow znacznie sie polepszyly i wielkie latawce znowu daja rady .Wydaje mi sie ze era ciezkich lokomotyw jest juz za nami (nie wiem jak w norcie :wink: :D )

Awatar użytkownika
IgorS

Post05 kwie 2012, 10:22

Hmm, widzę że nie ma żadnych wad oraz jest tak wszechstronny że tylko może zabraknąć umiejętności użytkownikowi do jego ogarnięcia :?
Zapewne przyszłe modele już niczego nowego nie wniosą :twisted: , brzmi to troszkę zbyt różowo, bo chyba każdy kite jest ku jakiemuś stylowi ukierunkowany i ma jakieś słabe punkty bo ewolucja musi trwać :D .
Troszkę mnie martwi cienka główna tuba oraz to że trzeba go mocno pompować :? (czy barometr jest w pompce na stanie?), chodzi o wytrzymałość materiału i szwów. Czy nie zdarza się go scukierkować oraz czy nie ma efektu jellyfish?

Domyślam się że relunch najłatwiejszy ze wszystkich marek 8)

Czy nikt nie ma takiej maszyny na wybrzeżu (3-city) aby móc chociaż dotknąć (może być majówka), skoro to taki fajny sprzęt :?:

Jak kupię to nie będę już mógł marudzić :lol:

Awatar użytkownika
rolnik

Post05 kwie 2012, 11:08

Troszkę mnie martwi cienka główna tuba oraz to że trzeba go mocno pompować :?
:naughty: nie jest cienka :idea:
Czy nie zdarza się go scukierkować oraz czy nie ma efektu jellyfish?
Gdzie Ty byles jak Cie nie bylo ostatni raz jelyfishowanie widzialem w edku 09 wczesniej w linku ze zlym bridlem i rhino chyba 2 .
Scukierkowac na sile mozna bylo 2010 .Moglo sie przytrafic przewiniecie przez uzde bo byla dosyc dluga ( ale naprawde trzeba sie bylo starac) 2011 to juz niemozliwe prosta krotka uzda i defakto 4 linki .
widzę że nie ma żadnych wad
jak dobrze sie wczytasz to drobna znajdzesz hehe niemniej na poziomie zaawansowanego ridera tak uwazam .Natomiast trudno mi ocenic na poziomie zawodnika w danej dyscyplinie typu freestyle czy race i jego preferencji osobistych.
Gdyby przykladowo Pusiek wial na test 14 notusa zaraz wypunktowal by co mu nie lezy jak chodzi o fs w porownaniu z torhem :wink: (chyba ze dostal by od sponsora na zawsze :lol:)

Awatar użytkownika
rolnik

Post05 kwie 2012, 11:15

bo ewolucja musi trwać :D
czy aby na pewno ? zawsze cos mozna ulepszyc ale czasem lepsze jest wrogiem dobrego dla tego harakter w tej akurat marce jest caly czas zachowywany i jakis diametralnych zmian nie ma .Mnie osobiscie bardzo to cieszy .To wcale nie znaczy ze stoja w miejscu :naughty: .

Awatar użytkownika
sebro
Postawił piwka: 13 razy
Dostał piwko: 17 razy
Kontaktowanie:

Post05 kwie 2012, 11:47

IgorS pisze:Czy nikt nie ma takiej maszyny na wybrzeżu (3-city) aby móc chociaż dotknąć (może być majówka), skoro to taki fajny sprzęt :?:

Z tym możesz mieć problem.
Od roku pływam na Notusie 2010 12m (wczoraj doszła 7m 2010 :mrgreen: ) i przez ten czas tylko raz widziałem czyjąś siódemkę z 2009.
Poza tym Zeepustynia :D
A szkoda...

Awatar użytkownika
wieloryb
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post05 kwie 2012, 14:20

IgorS pisze:Troszkę mnie martwi cienka główna tuba oraz to że trzeba go mocno pompować :? :

Nie wiem gdzie to widziałeś ale na pewno nie w modelu z 2011 . Główna tuba jest całkiem gruba , może tak było we wcześniejszym modelu z 2010.
No i w 2011 masz inny rozkład tub poprzecznych w stosunku do 2010.

Awatar użytkownika
IgorS

Post05 kwie 2012, 14:31

Na forum zagranicznym latawiec został dobrze oceniony jeżeli chodzi w własności "jezdne" natomiast jakość użytych materiałów słabo wypadła (model 2011), nie wiem czy chodzi o awaryjność czy zużywanie się materiałów.

Swoją Gabryśkę XB9 męczyłem 5 lat i wyglądała po tym czasie ciągle dobrze (linki najszybciej sparciały), więc ta firma jest dla mnie wzorem jakości, chociaż i tak widziałem roczny latawiec tej samej marki zakatowany na śmierć (moczenie w solance i prażenie na wietrze i słońcu) i rozumiem, że wszystko zależy od "inteligencji" użytkownika.

andrek
Deska: PocketAir/AirWave&Race/Bhoot
Latawiec: NOTUS Rev&Air
Postawił piwka: 16 razy
Dostał piwko: 12 razy
Kontaktowanie:

Post05 kwie 2012, 18:34

ciężko jest mi uwierzyć w słabą jakość kite'ów zeeko. Trochę mi ich przez ręce przeszło i nie zdarzyła się jeszcze reklamacja samego kite'a. Nie twierdzę że nie ma żadnych usterek , na pewno jak przy każdej produkcji bywają niedopatrzenia (w zeszłym sezonie w 2 barach urwał się chickenfinger - jednemu Panu nawet 2 ja nie 3 razy ;) ) ale to "promil" przy wszystkich użytkownikach (nie pisze o samej Polsce )

Uważam że same kite'y są uszyte solidnie i z bardzo dobrych materiałów a widziałem już kilka rzeczy (np.pękające tuby główne na pół w nowej latawce przy pierwszym pompowaniu - marka nie ważna) Jako ciekawostka : Na system one-pump nie było ani jednej usterki w 2011 roku -dane od producenta :idea: Ja sam od ponad 3lat wysłałem kilka klipsów od one-pump'a do użytkowników ZEEKO ale były to mechaniczne uszkodzenia (np.zbyt mocne ściskanie przy zwijaniu kite'a) . Wracają do nas w rozliczeniu( przy zakupie nowych) używki z 2009 i 2010 i ciężko im cokolwiek zarzucić , jasne że jest to też kwestia częstotliwości używania i "szanowania" sprzętu -także są w gorszym i lepszym stanie jak wszystko- i nie ma powodu by nie przeżyły towjego Xbowa :hand:

Jeżeli chodzi o 14 LW nie chcę o nim pisać bo , jak już pisałem kiedyś, nie jestem fanem takich rozmiarów i mam małe doświadczenie. Natomiast uważam że jest naprawdę "szybki" i zwinny kite jak na ten rozmiar :idea: Ale tak jak napisałem jest nawet tu na forum kilku bardziej w nie wpływanych użytkowników

Co do testów to w zeszłym roku na długi week-end można było wszystkie rozmiary wypróbować na testach w Surshop.pl na 1/2 wyspy. Jak napisałem Ci w mailu w tym sezonie też zorganizujemy coś w tamtej okolicy (czekam na propozycję) nie znam tamtych spotów i chętnie zrobię coś pod "zamówienie" czyli jak będzie kilku chętnych w jednym rejonie z przyjemnością wpadnę zeekowozem (może samo Trójmiasto -które bardzo lubię i mam tam wielu znajomych ;) )

pozdróweczka

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post05 kwie 2012, 20:20

rolnik pisze:Freeride
- Comfort 10(z + za ere)
- Hang Time 7 (w mocnych wiatrach 10)latalem na lepiej ciagnacych kiteach do gory ale w mocniejszych wiatrach naprawde gigant
- Depower Ability 10(zaskakujaco dobry gorny zakres moim zdaniem - zwlaszcza ze jest bez bloczkow!!!)
- Sheet and Go ?
Wave:
- Stability 10
- Steering when Depowered 10
- Reactivity Steering 10
Race:
- Low End 7(w porownaniu do modelu 2010)
- UpWind Ability 10

MNIÓD-MALYNA :lol:

a skala jest do 50ciu? :thumb:

W ŻYCIU w rękach nie miałem żadnego latawca , który choćby zbliżył się do tylu 8mek - co TU jest 10tek :hand:
wliczając wszystkie kajty TOP-TEN-EVER
nawet żadna z firm kitesurfingowych TAK nie określiła nigdy żadnego modelu
po prostu NIE ISTNIEJE żaden TAK WSZECHSTRONNY produkt

wrzućcie mi go na dwa tygodnie do bazy
to Wam go opiszę po swojemu - na priv na początek :hand:
tylko, żeby nie było później jak ze SKY-T'ami i kilkunastoma innymi gwiazdkami jednego sezonu :hand:
że mnie potem znielubili za "rjecenzję" żałując, że w ogóle do testów oddali..

co do wytrzymałości - 2 tygodnie w bazie to mało - ale dwa miesiące powiedzą już wiele :idea:

brałwo!

pzdr

Awatar użytkownika
IgorS

Post05 kwie 2012, 21:35

Ziom, chyba nie masz co liczyć na testy, bo krytyka nawet konstruktywna nie jest mile widziana, zwłaszcza z Twoich ust :twisted:
Ale na pewno by się to przydało jakby faktycznie osoby "pro" mogły wtedy stanąć po obydwu stronach barykady, chociaż zazwyczaj kończy się to pyskówkami :(

Osobiście jak sprawdzam nowy model latawca to słucham swego ciała i już po paru halsach wiem czy będzie mi odpowiadać.
Najciekawsze jest to że jakiekolwiek opinie nigdy nie będą miarodajne, bo każdy rider jest inny i ma inne czucie latawca oraz inne potrzeby, zwłaszcza że "pro" widzą to wszystko w innym pryzmacie niż rekreacyjniacy jak ja.

Dla porównania dodam, że z North'a 2011 jako latawiec słabowiatrowy podszedł mi North Dyno 16m, natomiast 13 w ogóle mi nie leżała i zdaje mi się że dużo gorzej prowadziło się ją w powietrzu.

Fuse w każdym rozmiarze to fatalna pomyłka.

Natomiast z serii Rebel 11-12m (2011-2012) super latawce, natomiast 9-tka totalna porażka (model 2010).

Wnioskuje z tego że przy ocenie latawca należy zaznaczyć nie tylko markę, model, rok, ale również i rozmiar bo inaczej będzie to tylko generalizowanie.

TIKKO_aloha
Deska: custom 140
Latawiec: Switchblade/nomad
Postawił piwka: 3 razy
Kontaktowanie:

Post05 kwie 2012, 21:39

rozwaliła mnie wypowiedź wyżej.

wybierzcie sobie testerów, napiszcie recenzje...
paliwo dalej bedzie niedrogie a srednia krajowa wysoka

Awatar użytkownika
rolnik

Post05 kwie 2012, 21:40

W ŻYCIU w rękach nie miałem żadnego latawca , który choćby zbliżył się do tylu 8mek - co TU jest 10tek :hand:
szkoda :( predko nie bedziesz mial
NIE ISTNIEJE żaden TAK WSZECHSTRONNY produkt

Powiedzial co wiedzial :lol: ale wszechstronne baletnice istnieja wtedy produkt robi sie wszechstronny

jakość użytych materiałów słabo wypadła (model 2011)
zwyczajnie niemozliwe . Nie ustepuje Cabrhini a jesli mam ocenic awaryjnosc to z ozonami mialem wiecej klopotow .Bardzo dobre solidne i staranne wykonanie .Konkretne mielonki na falach nie robily wiekszego wrazenia na moich latawcach .Po sezonie intensywnego latania lato zima moge powiedziec ze nosza slady uzywania. Specjalnie o kitey nie dbam i zadko plucze ze slonej wody , o transporcie 3 kiteow w jednym w podrecznym to juz nie wspomne :doh: .

andrek
Deska: PocketAir/AirWave&Race/Bhoot
Latawiec: NOTUS Rev&Air
Postawił piwka: 16 razy
Dostał piwko: 12 razy
Kontaktowanie:

Post05 kwie 2012, 22:12

IgorS pisze: krytyka nawet konstruktywna nie jest mile widziana, zwłaszcza z Twoich ust :twisted:

nie wiem skąd takie wnioski w temacie ZEEKO? ..... jak ktoś kto nigdy nie miał danego kite w rękach może KONSTRUKTYWNIE krytykować??

co do testów to tak jak napisałem okazja była i będzie, kto chciał,mógł skorzystał i ma swoją opinie (taką czy inną)! nie mam szkółki na Półwyspie i nie jestem tam co week-end bo znam lepsze spoty bliżej nas :idea: niemniej testy w sezonie będą tu i tam!

Tak jak odpisałem do Ciebie w mailu nie mogę dać czyjegoś używanego kite'a do testów :!: sami nie mamy już modeli 2011. Co innego 2012 ale o tym też pisałem.

a co do testów kite'ów przez Ziomka to był on, z tego co wiem, w trakcie ostatnich całkiem niedaleko (z tego co widziałem to nawet spłynął koło molo) ale widocznie nie był zainteresowany i nie widzę powodu by ciągnąć ten temat :idea:

pozdróweczka.

Awatar użytkownika
Korpuch
Latawiec: Neo
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 21 razy

Post06 kwie 2012, 08:41

Kupuj Igor kupuj, bo też się przymierzam do Notusów z 2011 tylko nie ma gdzie tego u nas przetestować...
A jak kupisz to mam nadzieję, że dasz sie przepłynąć :)

Wróć do „Recenzje & Opinie”