ZEGRZE

Ustawki na pływanko, transport, spotkania, noclegi, imprezy, itp.
Dziećkowice | Kadyny | Mazury | Poręba | Poznań | Szczecin | Trójmiasto | Wrocław | Zegrze
Awatar użytkownika
konop
Postawił piwka: 6 razy
Dostał piwko: 7 razy

Post13 kwie 2012, 16:58

"...Kierunek wiatru oznaczamy według stron świata, określając skąd wieje (np. jeżeli powietrze przemieszcza się z północnego wschodu na południowy zachód mówimy o wietrze północno-wschodnim)."
Źródło http://www.windsurfing.pl/post/558,2-wiatr

Nie chciało mi się za bardzo szukać, ale jak ktoś ciekawy polecam google.

Kucza
Latawiec: Bandit III 11m2

Post13 kwie 2012, 17:04

Fajnie, dzięki za wyjaśnienie Konop!

Awatar użytkownika
esiek32
Deska: Nobile 666
Latawiec: Naish Cult 2008 12, 7,5m
Kontaktowanie:

Post13 kwie 2012, 18:32

Hejka, jeśli coś z tego w niedzielę będzie to powinienem się pokazać i się pochlapać w bajorku.Pozdr

Smokie
Deska: Semente Pocket Rocket, 77
Latawiec: Slingshot RPM
Postawił piwka: 121 razy
Dostał piwko: 77 razy
Kontaktowanie:

Post13 kwie 2012, 20:28

Kucza pisze:A no to super, nic nie będzie zasłaniało... Ja też właśnie nie wiem czy mówi się skąd wieje czy dokąd...

Ale może ktoś nas uświadomi...

:doh: :doh: :doh: :doh: oho ale znowu się będzie działo

tak dla przypomnienia viewtopic.php?f=22&t=31445

kacmar

Post14 kwie 2012, 10:30

rusza ktoś jutro, podobno ma coś się dziać!? :)

Awatar użytkownika
march_in
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 17 razy
Kontaktowanie:

Post14 kwie 2012, 10:34

taaaa tylko ktora prognoza jest dobra...

Awatar użytkownika
esiek32
Deska: Nobile 666
Latawiec: Naish Cult 2008 12, 7,5m
Kontaktowanie:

Post14 kwie 2012, 12:06

Smokie pisze:
Kucza pisze:A no to super, nic nie będzie zasłaniało... Ja też właśnie nie wiem czy mówi się skąd wieje czy dokąd...

Ale może ktoś nas uświadomi...

:doh: :doh: :doh: :doh: oho ale znowu się będzie działo

tak dla przypomnienia viewtopic.php?f=22&t=31445

Kiedy przyjechałem do Warszawy i pierwszy raz pojechałem nad zalew pływać też myślałem, że gadają jakieś pierdoły o tych warunkach pływania na tym akwenie. Chłopak z nad morza, więc nic mnie nie zdziwi. A tu szok po pierwszym razie i walka na wodzie z dzikim wiatrem, brakiem miejsca na lądzie itd. Za każdym razem jak jechałem pływać nad zalew zacząłem mieć szacunek do tego spotu i panujących tam warunków. Zdrowie ma się tylko jedno. To tak ogólnie co myślę o pływaniu na zalewie, ale oczywiście mam nadzieję ze w tym roku będę miał więcej czasu i się wybiorę jak tylko powieje w jakiś weekend.
"jak się nie ma, co się lubi - to się lubi, co się ma"

Pozdr

Awatar użytkownika
jasieksurf
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post14 kwie 2012, 19:23

Sam osobiści na kicie na zegrzu pływam od 6 lat i tylko raz zdarzyło mi się wracać na piechotę brzegiem (zdechł wiatr)
Ale wcześniej około 10 lat pływałem na desce windsurfingowej i pamiętam takie powiedzenie: "kto nauczy się pływać na zegrzu poradzi sobie w każdych warunkach"

Jak progno się utrzyma jestem około 10.00

Awatar użytkownika
march_in
Kontaktowanie:

Post15 kwie 2012, 00:29

Ta a ja pamietam palme w mojej glowie kiedy to po kursie kupiłem 15m yarge i pojechałem nad zegrze.do dzis sie ciesze ze ona wtedy przepadala.tydzien po moim debiucie byl wypadek na zegrzu.dalo mi to wtedy sporo do myślenia.pozdrawiam milosnikow tropikow

Awatar użytkownika
surfbabe
Deska: su2 custom
Latawiec: FX, nemesis
Postawił piwka: 47 razy
Dostał piwko: 29 razy

Post15 kwie 2012, 13:11

Yarga pewnie nie przepadała tylko dlatego, że C nie kochają zenitu...;)
Wypływałam karnie kilka dobrych sezonów na Zegrzu na ws-sie (najwięcej z portu i z dzikiej, na wdw byłam tylko parę razy) i to, co wkurzało mnie najbardziej to dziury (szkwały były fajne;)) i odkręcanie się wiatru... no a jak ostrzej powiało, to kartoflisko, czyli falki, które nie przychodziły z jednego kierunku i waliły znienacka w łydki... poza tym prognozy nazbyt często były przeszacowane, a warunki na miejscu rozczarowujące.

niemniej jednak, jak już któryś sezon z rzędu, i tym razem planuję wpaść któregoś dnia i może okaże się, że nie jest tak źle ;)

to która prognoza, panowie, jest dla zegrza najbardziej rzetelna, ICM?

Awatar użytkownika
march_in
Kontaktowanie:

Post15 kwie 2012, 13:24

jak juz sie calkiem niezle ogarnia, to zegrze jest oka, ale jak na wizyte po kursie iko2 w zeszlym roku to o wiele za wczesnie ;)
niech ktos powie jak dzis bo np meteo dzis lipa, wf siadlo, wg pokazywal calkiem calkiem. co sie sprawdzilo? zazwyczaj meteo na niepotret sie sprawdzalo, chociaz w swieta dziwnie to sie wszystko sprawdzilo. niby mialo wiac z 15-20 i siadac, przyjezdzam wieje 6-8 po godzinie wlacza sie i wieje 12-25 przez jakies 2h.

Kucza
Latawiec: Bandit III 11m2

Post15 kwie 2012, 14:39

Mi w końcu też się dziś nie udało dotrzeć. A co do kursu iko2 to rzeczywiście miałem w zeszłym roku i to pod koniec naszego sezonu ale trochę jeszcze podłapałem w lutym i wydaje mi się, że na trudniejszym spocie niż Zegrze... Nie jestem jeszcze skyjumperem ani skywalkerem ;) ale pływam i chcę pływać więc jeżeli jest miejsce gdzie można to robić to nie należy nikogo zniechęcać... co najwyżej ostrzegać.

No i mam nadzieję, że nie będziecie musieli mówić mi: "a nie mówiłem" ;).

Pozdrawiam Wszystkich i do zobaczenia nad Zegrzem albo zatoką (którą atakuje na całą majówkę - jeśli są chętni do zrzutki na wachę to zapraszam).

POzdro,
Michał.

Awatar użytkownika
wirus12
Deska: JOKE, 666, 77
Latawiec: RPM, FUEL
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 3 razy
Kontaktowanie:

Post15 kwie 2012, 15:40

dzisiaj
Obrazek

reszta FB :wink:

Awatar użytkownika
march_in
Kontaktowanie:

Post15 kwie 2012, 16:00

ale teczowa szmatka :)

Awatar użytkownika
maliniak
Deska: CLASH 134
Latawiec: SS RPM 10m
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 7 razy

Post15 kwie 2012, 20:14

Kucza pisze:Mi w końcu też się dziś nie udało dotrzeć. A co do kursu iko2 to rzeczywiście miałem w zeszłym roku i to pod koniec naszego sezonu ale trochę jeszcze podłapałem w lutym i wydaje mi się, że na trudniejszym spocie niż Zegrze... Nie jestem jeszcze skyjumperem ani skywalkerem ;) ale pływam i chcę pływać więc jeżeli jest miejsce gdzie można to robić to nie należy nikogo zniechęcać... co najwyżej ostrzegać.

Nie żebym był jakimś zegrzyńskim wyjadaczem czy coś ale troche już zdążyłem zapoznać się z tym miejscem. Przede wszystkm na Zegrzu trzeba bardzo dobrze pływać pod wiatr bo tu po prostu nie ma gdzie spływać i dobijać do brzegu. Czy kurs iko2 + jakieś tam popływanie w lutym Ci wystarczy…. podejrzewam, że nie ma opcji :hand: !!! Nie żebym chciał robić z Ciebie jakiegoś lamera ale odpowiedz sobie szczerze na pytania:
- czy potrafisz pływać pod wiatr niemal natychmiast po wejściu w ślizg?
- czy potrafisz body dragi pod wiatr?
- czy nie masz oporów psychicznych przed brakiem gruntu pod stopami (na Zegrzu wszędzie jest głęboko)?
- czy uważasz, że dasz radę wystartować latawiec na bezgruncie z wody przy granicznym wietrze (uwierz mi to wcale nie jest takie hop siup – szczególnie jak zgubisz deskę i nie masz czym się zaprzeć)?
- czy jesteś gotowy na niespodziewane szkwały z 12knt do 30knt?
- czy masz się za w miarę dobrego kitesurfera (mam na myśli czysto freeraidowe umiejętności)?

Jeśli na któreś pytanie nie jesteś w stanie odpowiedzieć stanowczo TAK to odradzam Ci zabawy na Zegrzu. Po prostu szkoda ryzykować zdrowia i sprzętu. Najlepiej jakbyś się wypływał na jakimś bezpiecznym spocie (czyt. Hel) i dopiero za jakiś czas zawitał na zalewie. Ja zanim pierwszy raz ruszyłem na Zegrze to wypływałem kilkadziesiąt godzin na połwyspie żeby poczuć się pewnym :thumb: ! Bardzo dużo mi to pomogło! Taka moja dobra rada :roll: .

Kucza pisze:trochę jeszcze podłapałem w lutym i wydaje mi się, że na trudniejszym spocie niż Zegrze...

ciekawi mnie co to był za spot :doh:.

Wróć do „Kto/Gdzie/Kiedy”