Ubezpieczenie OC na 2012

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Barosz21
Deska: SU-2 Warcraft
Latawiec: Zeeko Krush
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post16 kwie 2012, 00:31

pepek pisze:Jak sie ma euro 26 do kitesurfing? ktoś wie? Jest to OC wiec moze w zawodach z takim można by startować?

Mi babka mówiła że kitesurfing się zalicza do tej droższej Euro 26 poszerzonej o sporty extramalne.
Nie wiedziała jednak co to za sport wiec 100% pewności nie mam.

Awatar użytkownika
MatDe
Deska: Su-2
Kontaktowanie:

Post16 kwie 2012, 23:31

Do euro26 kajt sie zalicza

amatorskie sporty letnie i zimowe – następujące sporty uprawiane rekreacyjnie w warunkach letnich lub zimowych: narciarstwo, snowboard,
surfing, windsurfing, kitesurfing, a także wszelkiego rodzaju zajęcia teambuldingowe (np. paintball);

http://euro26.pl/public/filemanager/SWU ... 011+OC.pdf

robertdr
Deska: biały Yamay
Latawiec: trzy gabrysie
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post17 kwie 2012, 08:51

MatDe pisze:Do euro26 kajt sie zalicza

amatorskie sporty letnie i zimowe – następujące sporty uprawiane rekreacyjnie w warunkach letnich lub zimowych: narciarstwo, snowboard,
surfing, windsurfing, kitesurfing, a także wszelkiego rodzaju zajęcia teambuldingowe (np. paintball);

http://euro26.pl/public/filemanager/SWU ... 011+OC.pdf

Każde ubezpieczenie jest lepsze niż żadne, ALE....
Zwracam uwaga na kilka zapisów:
1. paragraf 25 ustęp 2 - franszyza redukcyjna i integralna w wysokości 250 EU - innymi słowami zrobisz szkode wycenioną na 240EU - płacisz sam całą kwotę. Zrobisz szkodę za 300EU oni płacą 50EU Ty 250EU
2. par 25 ust 4 ppk10, 11, 12, 13 - według mnie żadne sporty w OC w karcie WORLD nie są objęte ochroną (koszty leczenia itp w sportach zimowych... TAK, ale nie OC)
3.par 25 ust 4 ppk 9 kraj rezydencji - jeżeli ktoś pracuje na legalu i podlega ubezpieczeniu, lub ma czasowe pozwolenie na pobyt (i się o tym dowiedzą) karta nie działa ani na leczenie, ani na OC
4. par 33 ust 3 ppk1 jeżeli ktoś pojedzie do Egiptu i znowu wybuchną zamieszki, a Wy nie wrócicie w ciągu 7 dni towarzystwo nie odpowiada za nic. Ale tak jest u wszystkich, a nawet gorzej bo nie dają 7 dni na powrót.
5. par 33 ust 3 ppk 11 - nie działa na terytorium UAS I Kanady

pozdrawiam
Robert

robertdr
Kontaktowanie:

Post17 kwie 2012, 22:41

Ponieważ dostałe wiele maili z prośbą o podanie informacji o ubezpieczeniu proponuję następujący układ - w załączniku macie tabelę z podstawowymi informacjami kilku ubezpieczycieli ich ubezpieczeń. Poczytajcie i kiedy będziecie potrzebowali bardziej szczegółowej podpowiedzi piszcie na priva. Nie napisałem o wszystkich firmach, bo jest ich ponad 70, wybrałem kilka wartych rozważenia dla różnych osób (tych co do pracy, razem z majątkiem, na ubogo :D )
Nie napisałem o Warcie, bo kupiło ją HDI i na pewno ich flagowa Rodzina zostanie - inne nie wiadomo, poczekajmy. Nie pisałem o cenie, bo: po pierwsze każdy ma inną kieszeń, po drugie dla mnie ważniejszy jest zakres (po co mi coś co się nie przyda), po trzecie jedni amatorsko inni zawodowo itd.
Teraz najważniejsze:NIE SPRZEDAJĘ UBEZPIECZEŃ (ja ich uczę), ale mam znajomych agentów w takich miastach jak 3city, Wawa, Olsztyn, Toruń, Bydgoszcz, Poznań, Szczecin, Wrocław, Słupsk i mogę dać namiary. W mniejszych miastach też, ale pytajcie bo za długo wymieniać. Jeżeli nie ma Waszego miasta napiszcie, która opcja jest dla Was najlepsza to podam dokładną nazwę ubezpieczenia, - niestety czasami w jednej firmie, w dwóch ubezpieczeniach OC są inne zapisy (vide PZMTU - w Rodzinie OC jest ok, a w Dom Max, który jest super kite jest be :doh: ), a agenta znajdziecie sami. Jeszcze jedno - jak będziecie sie zastanawiać nad zakresem terytorialnym, a np. do Egiptu lub dalej może polecicie raz w roku na tydzień do trzech, to czasami lepiej kupić na PL lub Europę, a na wyjazd kupić razem z kosztami leczenia, bo będzie to koszt około 20zł.
Przeczytajcie też posta powyżej.

pozdrawiam
Robert

POMOCY NIE MOGĘ WKLEIĆ TABELI - napisał, że rozszerzenie docx jest zablokowane

Awatar użytkownika
Bax
Deska: SU-2 ProSeries 2013
Latawiec: Ozone Enduro 12 i 8m
Postawił piwka: 16 razy

Post19 kwie 2012, 07:57

robertdr pisze:
POMOCY NIE MOGĘ WKLEIĆ TABELI - napisał, że rozszerzenie docx jest zablokowane

Może ktoś pomoże koledze bo ja nie potrafię.

Temat bardzo gorący bo sezon już w pełni , że o majówce nie wspomnę.

robertdr :thumb:

pozdro
Bax

Awatar użytkownika
march_in
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 17 razy
Kontaktowanie:

Post19 kwie 2012, 08:54

a moze link do dokumentu publicznego na google?
albo np zmienic rozszerzenie i zalaczyc link do obrazka czy czegos tam?

andrek
Deska: PocketAir/AirWave&Race/Bhoot
Latawiec: NOTUS Rev&Air
Dostał piwko: 12 razy
Kontaktowanie:

Post19 kwie 2012, 08:54

robertdr pisze:POMOCY NIE MOGĘ WKLEIĆ TABELI - napisał, że rozszerzenie docx jest zablokowane

najłatwiej będzie jak ją "gdzieś" wrzucisz jako plik ogólnie dostępny i podasz link i każdy zainteresowany sobie ściągnie . Możesz skorzystać np. z tego http://www.plikos.pl/ (pierwszy wynik google ;) )

pozdróweczka

Awatar użytkownika
Adam S
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post19 kwie 2012, 09:31

robertdr,
chwalebna inicjatywa.
Wyślij mi proszę plik - wystawię go na pskite.pl

andrek
Deska: PocketAir/AirWave&Race/Bhoot
Latawiec: NOTUS Rev&Air
Dostał piwko: 12 razy
Kontaktowanie:

Post19 kwie 2012, 20:24

poniżej link do pobrania tabeli robertdr
http://www.sendspace.pl/file/4b6c1ddf922c7fe7000bf76

pozdróweczka

robertdr
Kontaktowanie:

Post19 kwie 2012, 21:23

Uwaga w poniedziałek wrzucę porównanie na wyjazdy zagraniczne, bo robi się mała kicha i ciężko znaleźć ubezpieczenie na kite'a - nie chodzi mi tylko o OC, ale o koszty leczenia.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
blaaz
Deska: NHP2011
Latawiec: C4-12, B3-7
Kontaktowanie:

Post26 kwie 2012, 11:54

Od kilku lat ubezpieczam mieszkanie 'i okolicę' w Hestii, dokładnie polisa Hestia 7. W pakiecie mam też OC. Składka 26zł/rok, odpowiedzialność do 200.000.
Zapytałem dziś wprost o uprawianie KS i taką otrzymałem odpowiedź:

Drogi Kliencie,

W odpowiedzi uprzejmie informuję, że jesli uprawiasz ten sport poza sekcją, zgrupowaniem, etc, odpowiadamy w ramach ryzyka OC w życiu prywatnym.

Z wyrazami szacunku,

....

robertdr
Kontaktowanie:

Post26 kwie 2012, 16:09

blaaz pisze:Od kilku lat ubezpieczam mieszkanie 'i okolicę' w Hestii, dokładnie polisa Hestia 7. W pakiecie mam też OC. Składka 26zł/rok, odpowiedzialność do 200.000.
Zapytałem dziś wprost o uprawianie KS i taką otrzymałem odpowiedź:

Drogi Kliencie,

W odpowiedzi uprzejmie informuję, że jesli uprawiasz ten sport poza sekcją, zgrupowaniem, etc, odpowiadamy w ramach ryzyka OC w życiu prywatnym.

Z wyrazami szacunku,

....

........ 200 tys na wszystkie w okresie ubezpieczenia, jednak nie wiecej niż 100tys na jedno (par37 OWU). Z zapisów wynika też, że za dodatkowa składką da się ubezpieczyć w ramach sekcji, klubów......
Generalnie dobra firma, a wpady zaliczaja wszyscy :D

pozdrawiam
R

Awatar użytkownika
kodi
Deska: nobile, lf, north, cab...
Latawiec: lf, north, nobile
Kontaktowanie:

Post26 kwie 2012, 20:02

ja sie ubezpieczam przez polskie stowarzyszenie paralotniowe z racji uprawiania innych sportow które obejmuje to ubezpieczenie. a dokładnie wy mienione jest:

Opcja II zakres rozszerzony o amatorskie uprawianie sportu: narciarstwo, snowboard, nurkowanie, modelarstwo, narty wodne, wakeboard, windsurfing, kitesurfing.
- limit odpowiedzialności do sumy gwarancyjnej, maksymalnie 1 000 000 PLN (dotyczy amatorskiego uprawiania sportu).

Suma gwarancyjna wariantowo:
1. 350.000 PLN - składka - 70 PLN (od osoby)
2. 1.200.000 PLN - składka - 115 PLN (od osoby)
3. 2.000.000 PLN - składka - 180 PLN (od osoby)

plus roczna składka członkowska w psp 35pln

co daje łącznie w 2 warianie 150PLN

podchodzą dość uczciwie bo słyszałem już o paru wypadkach i nie było większych problemów z wypłacaniem.

a i jeszcze jedno ubezpieczenie obejmuje cały nasz glob.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
G.I.Kala
Deska: tona pop
Latawiec: ss rpm 69
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 3 razy

Post20 maja 2012, 18:05

Hej!
Czy ktos sprawdzil dokladnie i skorzystal z tej opcji z pierwszego postu? Zaczynam dopiero nauke, ale chcialabym sie zabezpieczyc.
Pozdrawiam
G.I.Kala

Wróć do „Forum Główne”