POIK - sezon 2012

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
POIK
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 1 raz

Post10 maja 2012, 16:48

Witamy serdecznie !

Za pośrednictwem kiteforum.pl pragniemy zaprosić wszystkich chętnych do wzięcia udziału w kursach instruktorskich, jak również do wstąpienia w szeregi Polskiej Organizacji Instruktorów Kitesurfingu.

Wszystkie informacje znajdują się na stronie http://www.poik.pl ale korzystając z okazji, w kilku pkt. przekazujemy najważniejsze informacje:

1. kursy instruktora POIK level 1(odpowiednik IKO instr. level 1 - program http://poik.pl/file/do_pobrania/Program ... 1_POIK.pdf )- organizują w sezonie 2012 szkoły, które przystąpiły w sezonie 2011 do POIK i uzyskały licencję - wykaz szkół >> http://poik.pl/szkoly_poik_licencja.htm
2. koszt kursu został ustalony na kwotę 1000 pln ( w tym: legitymacja + certyfikat, egzamin, składka roczna, materiały dydaktyczne, 20 kart POIK, OC instruktora !!! ) - 6 dni szkolenia !!!
3. wymagania: posiadanie III stopnia IKO lub III stopnia POIK

4. kursy instruktora POIK level 2 (odpowiednik IKO instr. level 2 )- organizuje w sezonie 2012 POIK;
a) dla osób posiadających uprawnienia instruktora IKO level 1 lub MSiT - kurs "upgrade" - 2 dni, koszt - 300 pln - pierwszy termin: 23-24 czerwca 2012 - jeszcze przed WAKACJAMI
b) dla osób posiadających uprawnienia instruktora POIK level 1 lub instruktora SITS (+ dodatkowe wymaganie - III stopień IKO lub POIK) - kurs 4 dni, koszt - 500 pln - pierwszy termin: 21-24 czerwca 2012 - jeszcze przed WAKACJAMI

5. bazując na częściowo konstruktywnej krytyce naszej działalności, w sezonie 2012 część wymagań/kryteriów/... została skorygowana "in +" w stosunku do zapowiedzi.

6. na stronie http://poik.pl/oferty-pracy.htm pojawił się WYKAZ SZKÓŁ zagranicznych, z którymi POIK nawiązał współpracę a które to RESPEKTUJĄ uprawnienia POIK oraz oferują miejsca pracy dla instruktorów POIK; lista ta nadal będzie rozszerzana !

Życząc wszystkim kitesurferom wietrznego sezonu, zapraszamy do współpracy !

POIK Team

jacekdaktera
Dostał piwko: 30 razy

Post10 maja 2012, 16:57

Witam. Jest troche zamieszania z tymi kursami w związku z tym prosze o informacje

1. Kto prowadzi szkolenia na kursach
2.Jakie posiada w tym celu umocowanie tj dokumenty pozwalajace organizować i prowadzić kursy.
3. Kto wydaje odpowiednie zaświadczenia, legitymacje itp i czy one sa sygnowane przez Zwiazek Sportowy, Organy Samorzadowe itp
Pozdrawiam.

POIK

Post10 maja 2012, 17:24

jacekdaktera pisze:Witam. Jest troche zamieszania z tymi kursami w związku z tym prosze o informacje

2.Jakie posiada w tym celu umocowanie tj dokumenty pozwalajace organizować i prowadzić kursy.
3. Kto wydaje odpowiednie zaświadczenia, legitymacje itp i czy one sa sygnowane przez Zwiazek Sportowy, Organy Samorzadowe itp
Pozdrawiam.

Witamy

1. szkolenia na kursach prowadzi kadra powołana przez POIK - osoby posiadające niezbędne uprawnienia oraz przygotowanie pedagogiczne.
2. możliwość organizacji i prowadzenia kursów wynika z zapisów Ustawy o Sporcie - może to robić każda organizacja, w której np. statucie jednym z celów jest kształćenie kadr instruktorskich; obecna sytuacja prawna w Polsce nie wymaga żadnej zgody MSiT itd.
3. legitymacje i certyfikat wydaje POIK jako stowarzyszenie (patrz pkt.2)

POIK

jacekdaktera

Post10 maja 2012, 19:34

Witaj. Ja prosiłem o odpowiedz, a to jest brak odpowiedzi. Jesli kursy prowadza osoby o odpowiednich kwalifikacjach to prosze napisac jakie posiadaja kwalifikacje. Jak ja idę do lekarza to ważne jest czy do okulisty z bolącym kolanem czy do dermatologa. Wybierając Wasza propozycje warto wiedzieć, kto będzie mnie szkolił. A Wy jako argument w odpowiedzi piszecie, że nie wymagane są jakiekolwiek potwierdzenie posiadanych uprawnień. Nie rozumiem i prosza o wyjasnienie. Pozdrawiam.

POIK

Post10 maja 2012, 20:35

Witamy !

Kursy Instruktora POIK level 1 prowadzi kadra szkoły posiadającej licencję POIK a więc osoba posiadająca uprawnienia POIK level 2 zdobyte w sezonie 2011.
Każdy kurs jest zgłaszany do POIK i musi zostać zatwierdzony.

Kursy Instrutkora POIK level 2 prowadzi kadra powołana przez POIK.
Nie jesteśmy upoważnieni do wymieniania kadry z poza POIK z imienia i nazwiska, ale rozmowy prowadzimy z kilkoma osobami od wielu lat pracującymi w branży kitesurfingowej (szkoleniowej).

W zależności od wielkości grupy, kadra podstawowa będzie rozszerzana właśnie o osoby zaproszone. Idea jest bowiem taka, aby kurs nie był prowadzony przez jedną osobę, ale osoby, które będą prowadziły tą tematykę, na której się naprawdę znają.

Z osób z POIK pojawią się wśród prowadzących:

mgr Katarzyna Pokój - absolwentka AWF Wrocław, kierunku Menager Sportu - prowadzić będzie zajęcia z temtu: Organizacja spotu kitesurfingowego – szkoły
kitesurfingowej (Przygotowanie dokumentacji, planowanie organizacji , sprawozdawczość szkoły kitesurfingu, ...)

mgr Katarzyna Cebula - absolwentka AWF Wrocław, kierunku Menager Sportu, obecnie studentka Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu - prowadzić będzie zajęcia z tematu: Organizacja zajęć, obozów i szkoleń kitesurfingowych (Przygotowanie dokumentacji, planowanie organizacji , realizacja, zakończenie, sprawozdawczość, ...) oraz Podstawy sportu kitesurfingowego – konkurencje, przepisy, organizacja zawodów.

dr Piotr Kunysz - kierownik Zespołu Zimowych Form Rekreacji Ruchowej AWF Wrocław, prezes POIK, autor książki "Kitesurfing - bezpieczny i łatwy" - prowadzić będzie zajęcia praktyczne oraz teoretyczne z tematu: Organizacja zajęć, obozów i szkoleń kitesurfingowych (Przygotowanie dokumentacji, planowanie organizacji , realizacja, zakończenie, sprawozdawczość, ...) oraz Podstawy sportu kitesurfingowego – konkurencje, przepisy, organizacja zawodów.

Cała tematyka zgodna jest z programem zamieszczonym na http://www.poik.pl
Proszę pamiętać, że kurs Instruktora POIK level 2 jest kursem bazującym na wcześniejszym 6 dniowym szkoleniu na level 1. Inaczej więc niż w IKO, gdzie level 2 zdobywa się bez dodatkowego spotkania z prowadzącym kurs !

pozdrawiamy
POIK Team

jacekdaktera

Post10 maja 2012, 22:20

No dobrze. Zajecia teoretyczne , które nie obejmuja szkolenia w zakresie obslugi latawca, bezpieczeństwa, prawa drogi itp podstawowe, ale konieczne i to rozumiem, prowadza osoby wymienione z przygotowaniem teoretycznym, ale nie praktycznym. Tak zrozumiałem. Moge to sobie nawet wyobrazić i uznać, że lepsze sa suche zasady, niż zmanierowana złymi wzorcami praktyka. Ale kitowanie to również szkolenia praktyczne. I tutaj juz trzeba mieć umiejętności praktyczne i doswiadczenie aby wytumaczyć teoretycznie, a rowniez pokazac praktycznie przypadek np zerwanej linki , reakcje, starty z kamienistej obrosnietej rafa plaży, techniki ratunkowe i dziesiatki innych. Czy możemy uznać, że wszystkie te informacje wazne w konsekwencji dla naszego bezpieczeństwa przekażą nam Instruktorzy, którzy nabyli licencji w sezonie 2011, a szkoleni przez kadrę która nie poczęła się z niczego. Pamietając, że napisałem kiedys długi felieton , w którym postawiłem tezę, z która jakoś nikt nie podjał dyskusji, że szkolenie kitowe zwiazane powinno być moim zdaniem i skierowane wyłacznie na bezpieczeństwo, ponieważ sam proces nauki plywania jest tak banalnie prosty, że nie warto sie nim zajmować.
Jakie więc informacje i jaki cykl szkoleniowy, symulacji itp może zaproponowac nam POIK aby przekonać, że warto zainteresować sie Waszym kursem, lub może powalczyć na nim ze starymi złymi nawykami. Podpowiadam,że kilka lat temu ukończyłem kurs IKO, z upodobaniem dyskutuję publicznie nt szkolenia podpatrywanego na rożnych spotach krajowych i zagranicznych i mam na ten temat wlasne krytyczne opinie oraz, że spędzam na wodzie co najmniej połowe roku plywając sobie tu i tam brałem udział w wielu akcjach ratunkowych i sam byłem kilka razy w powaznych opałach.
Pozdrawiam.

Lachon
Postawił piwka: 4 razy
Dostał piwko: 5 razy
Kontaktowanie:

Post12 maja 2012, 00:45

POIK pisze:Witamy serdecznie !

Za pośrednictwem kiteforum.pl pragniemy zaprosić wszystkich chętnych do wzięcia udziału w kursach instruktorskich, jak również do wstąpienia w szeregi Polskiej Organizacji Instruktorów Kitesurfingu.

Wszystkie informacje znajdują się na stronie http://www.poik.pl ale korzystając z okazji, w kilku pkt. przekazujemy najważniejsze informacje:

1. kursy instruktora POIK level 1(odpowiednik IKO instr. level 1 - program http://poik.pl/file/do_pobrania/Program ... 1_POIK.pdf )- organizują w sezonie 2012 szkoły, które przystąpiły w sezonie 2011 do POIK i uzyskały licencję - wykaz szkół >> http://poik.pl/szkoly_poik_licencja.htm
2. koszt kursu został ustalony na kwotę 1000 pln ( w tym: legitymacja + certyfikat, egzamin, składka roczna, materiały dydaktyczne, 20 kart POIK, OC instruktora !!! ) - 6 dni szkolenia !!!
3. wymagania: posiadanie III stopnia IKO lub III stopnia POIK

4. kursy instruktora POIK level 2 (odpowiednik IKO instr. level 2 )- organizuje w sezonie 2012 POIK;
a) dla osób posiadających uprawnienia instruktora IKO level 1 lub MSiT - kurs "upgrade" - 2 dni, koszt - 300 pln - pierwszy termin: 23-24 czerwca 2012 - jeszcze przed WAKACJAMI
b) dla osób posiadających uprawnienia instruktora POIK level 1 lub instruktora SITS (+ dodatkowe wymaganie - III stopień IKO lub POIK) - kurs 4 dni, koszt - 500 pln - pierwszy termin: 21-24 czerwca 2012 - jeszcze przed WAKACJAMI

5. bazując na częściowo konstruktywnej krytyce naszej działalności, w sezonie 2012 część wymagań/kryteriów/... została skorygowana "in +" w stosunku do zapowiedzi.

6. na stronie http://poik.pl/oferty-pracy.htm pojawił się WYKAZ SZKÓŁ zagranicznych, z którymi POIK nawiązał współpracę a które to RESPEKTUJĄ uprawnienia POIK oraz oferują miejsca pracy dla instruktorów POIK; lista ta nadal będzie rozszerzana !

Życząc wszystkim kitesurferom wietrznego sezonu, zapraszamy do współpracy !

POIK Team

nie chce wyjsc na pesymistycznego polaczka, ale z tego co tutaj widze to to nie wyglada na kurs instruktorski tylko na kurs prowadzenia szkółki kite aka własnej działaności.

Anyway gratuluje inicjatywy i zycze Wam powodzenia !

seba76
Deska: Nobile NHP/50Fifthy
Latawiec: Cabrinha/North/Wainman
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 4 razy
Kontaktowanie:

Post13 maja 2012, 23:52

jacekdaktera pisze:Witam. Jest troche zamieszania z tymi kursami w związku z tym prosze o informacje

Pozdrawiam.

Heja

Ja niewidzie tutaj Żądnego zamieszania napisz do BKSA - ( jak widać Brytyjczykom nie przeszkadza ich organizacja i potrafią obyć się bez IKO - to samo w przypadku naszych Zachodnich sąsiadów Niemców,Włochów itd ) - potrafią zadbać o swój Rynek. Jeżeli ktoś ma czas i głowę na karku to niech to Robi z Jak Najlepszym Skutkiem - Pomysł jak Najbardziej Trafny - całkiem możliwe ze dojdzie do takiego Absurdu ze POIK będzie uznawany za granica a nie w PL.

http://www.vdws.de/en/schedules/?tx_browser_pi1%5BshowUid%5D=88&cHash=e59ba5caa2
http://www.britishkitesurfingassociation.co.uk/training/bksa-instructor-training-water.html

PS: każdy ma prawo wyboru Kursów,Organizacji a Rynek Zweryfikuje Wszystko - a jeżeli o nic nie chodzi to chodzi tylko o jedno kto zrobi KASE (-;

jacekdaktera

Post14 maja 2012, 00:32

Witaj "seba".
Wysuwasz daleko idące wnioski z prostych pytań. Te podobno nigdy nie sa glupie. Jak do tej pory nie uzyskałem satysfakcjonujacej odpowiedzi. Jak wiec mam dokonać wyboru, może Ty mi pomożesz. Pozdro.

seba76
Kontaktowanie:

Post14 maja 2012, 11:18

jacekdaktera pisze:Witaj "seba".
Wysuwasz daleko idące wnioski z prostych pytań. Te podobno nigdy nie sa glupie. Jak do tej pory nie uzyskałem satysfakcjonujacej odpowiedzi. Jak wiec mam dokonać wyboru, może Ty mi pomożesz. Pozdro.

Heja

Myślę ze każdy ma Prawo Wyboru Organizacji a Rynek i Sami Zainteresowani Zweryfikują wszystko w późniejszym czasie. Dokładnie taka sama Sytuacja jest w Boksie ,Sportach Walki itd gdzie Jest Cala Masa Organizacji ( jak wiadomo pieniądze w tym sporcie są bardzo istotne o ile nie najistotniejsze a sportowe aspekty często muszą poczekać ) w Kitesurfingu pod Pseudo Sloganem Bezpieczeństwo - nie chodzi o nic innego jak - KTO ZAROBI PIERWSZY KASĘ :thumbsup: a jezeli twierdzisz że tak nie jest - to zapytaj Instruktorów IKO - czy opłacili swoja składkę http://ikointl.com/iko.php?page=iko-instructors.php&current_menu_area=33 często ich nie ma na tej liście,czy szkoły,kursy są Ubezpieczone.Ile posiadamy Aktualnych Licencjonowanych Szkól IKO w PL ???? aż 4 :wink: http://ikointl.com/kiteboarding_centers/centers.php

Bardzo dobrze ze pojawiają się nowe możliwości na Rynku Kite w PL - informuje ze nie jestem związany z POIK - dla mnie szarego kitesurfera jest to Ciekawostka na Rynku Kite.

PS:Wyboru już Dokonałeś http://pskite.pl/index.php/zawodnicy/profile-zawodnikow.htmla jeżeli czujesz się nie usatysfakcjonowany Zapytaj swój Zarząd http://pskite.pl/index.php/pskite/wladze.html

jacekdaktera

Post14 maja 2012, 19:59

Witaj Seba. Z tym wyborem i linkami nie rozumiem. Ale wracając do tematu. Nie mam nic do zarzucenia POIK bo ich nie znam,a o dostrzeganych problemach w szkoleniu dzieliłem sie wielokrotnie publicznie. Brak odpowiedzi, od POIK zreszta tez, jak i od Ciebie. Stad ponawiane pytanie. POIK sie ogłasza. OK. Chce zarabieć duzo kasy. OK. Ale dlaczego ja mam wybrać POIK, a nie juz działajaca od lat. Chcę znac te powody zanim wpłacę kase, a nie wściekac sie, że popelniłem znowu błąd w wyborze. To jak kupowanie telewizora bo stary już sie zepsuł.Na półkach stoi ich od cholery, ale który wybrać. Zreszta z kitami jest to samo. Pozdro

Awatar użytkownika
mary.dk
Deska: Aero, Airush - Compact, Slayer
Latawiec: Airush Wave
Postawił piwka: 58 razy
Dostał piwko: 88 razy

Post14 maja 2012, 20:55

Obawiam sie Jacku ze na twoje pytanie - dlaczego wybrac POIK - nikt Tobie nie odpowie,
ale moze powiesz innym dlaczego wybrac IKO ?
Mysle ze fajnieby bylo gdyby w PL byly polskie uprawnienia instruktorskie,
szkoda tylko ze POIK jest tak malo komunikatywny,
a sam prezes tak bardzo nielubiany,
tak czy inaczej kto pierwszy ten lepszy - ktos sie dogada z ministerstwem sportu (olimpiada raczej tutaj pomoze).

Pozdro...

jacekdaktera

Post14 maja 2012, 21:46

Witaj. Oczywiście polityka ma swoje prawa, a ja mam marne szanse na nią wpływać. Pewnie, że najlepiej byłoby aby byly polskie uprawnienia i tam zostawala kasa, a nie leciała do Wenezueli. Ale wiemy, że kursanta mało obchodzi, kto organizuje szkolenia i czy pozyczy sprzęt za granica. Idzie na lep ogłoszeń, prostych technik wmawiających mu wybór najlepszego rozwiązania. Z naiwnym uporem namawiam do dyskusji na temat programu kursów stawiając tezę, że ich naczelna zasadą powinna być nauka bezpiecznych zachowań i dbałości o bezpieczeństwo pływania, a nie plywania jako takiego. Tak więc dyskusji nt sposobów szkolenia z symulacja zdarzeń przypadkowych związanych z niebezpieczeństwem, mając oczywiście swiadomośc, że o wszystkiego nie przewidzimy.
Kończyłem kurs IKO bedac juz po 50 i nie mając wyboru, ale z nadzieją poznania tego problemu od drugiej strony,dokształcając sie niejako. Oczywiście bez jakiegokolwiek pomysłu, a tym bardziej zamiaru bycia w perspektywie Instruktorem.
Pozdro.

seba76
Kontaktowanie:

Post15 maja 2012, 01:56

Panie Jacku z pewnością ma Pan racje - mam tylko nadzieje ze jakiekolwiek Stowarzyszenie,Organizacja itd - Kitesurfingu w Polsce nie będzie przypominała PZPN-U - i w 100% zgadzam się z wypowiedzią Mary.dk cyt: ... Mysle ze fajnieby bylo gdyby w PL byly polskie uprawnienia instruktorskie ..... tylko z jednego powodu (-: Kapitał pozostawał by na Naszym Podwórku tak jak to ma miejsce w przypadku BKSA,VDWS itd

PS: nie rozumiem tylko dlaczego prezes jest nie lubiany - hmm

jacekdaktera

Post15 maja 2012, 09:47

Witam. Mnie tez nikt nie lubi, co nie jest oczywiście argumentem. :lol: A może na Prezesa trzeba spojrzeć z innej perspektywy, z perspektywy bajki o Byku i zajaczku. Pozdro.

Wróć do „Forum Główne”