Odwieszam: Sprawa Pauli i Pluta

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
robertdr
Deska: biały Yamay
Latawiec: trzy gabrysie
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post09 lip 2012, 21:08

Zero tolerancji dla oszustów i ich protektorów :naughty: Szkoła ładna i zacna, ale lekko nieświeżo tam zalatuje.

Napisz jak się sprawa rozwija i czym się zakończyła. Każdy wpis na tej stronie to też antyreklama dla "towarzystwa" i może zmienią swoje zachowanie.

Robert

Awatar użytkownika
mecalac
Deska: Nobile T5
Latawiec: Ozone
Postawił piwka: 3 razy

Post10 lip 2012, 11:48

Dopóki Ziomek nie dostanie oficjalnego pisma z sądu o zajęciu pensji, jako pracodawca, nie ma prawa dotknąć pieniędzy powoda.
Moralny wymiar zatrudniania gościa to już zupełnie osobna sprawa. Można podtrzymywać stanowisko, że nie jest się stroną w sporze, ale sprawa nie dotyczy w tym przypadku tylko dwóch osób - to piwko rozlało się w kite'owym środowisku i zanieczyszcza nieco atmosferę. Zatrudnianie takiego delikwenta na pewno nie wpływa in plus na renomę szkoły...
Piotrek, ślij papiery do wszelkich możliwych instytucji - nie można odpuszczać - prędzej czy później koleżka poniesie konsekwencje (nie dostanie kredytu, nie kupi telefonu na abonament, itd., itp.), a czas leci, koleś dojrzewa i będzie musiał kiedyś swoje życie poukładać.
Może stracisz te pieniądze, ale odpuszczać nie warto (nie można) - promuje się w ten sposób bezkarność i poczucie braku konsekwencji za swoje czyny.

mazar
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 7 razy

Post10 lip 2012, 16:16

jaki sąd, jaka pensja ? zakładacie, że 'uczciwy inaczej' pluto płaci składki i podatki za pośrednictwem swojego pracodawcy ?
takie racjonalne założenie jak to, że pluto zwróci pieniądze...Color1 nie wiem na co czekasz, jeżeli dotąd nic nie oddali to nagle im się nie zachce, byłbyś już trochę czasu do przodu z windykacją a to zabiera sporoooo czasu, a co do miejsca gdzie pluto pracuje to dobrze wiedzieć gdzie szczególnie trza pilnować dobytku :?

Awatar użytkownika
mecalac

Post10 lip 2012, 22:04

mazar pisze:jaki sąd, jaka pensja ? zakładacie, że 'uczciwy inaczej' pluto płaci składki i podatki za pośrednictwem swojego pracodawcy?

Teraz jedziesz po pracodawcy... :naughty:

mazar

Post11 lip 2012, 11:46

To twoja interpretacja.
Nie wierzę w chęci pluta by płacić podatki a pracodawca w tej relacji jest tylko płatnikiem tych podatków z którym jak widać można się dogadać skoro pluto tam jeszcze pracuje.

Awatar użytkownika
maciekt1000
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post11 lip 2012, 11:52

no i dalej jedziesz po pracodawcy...

Awatar użytkownika
mecalac

Post11 lip 2012, 12:27

Trochę odbiegamy od tematu.
Ale po pierwsze nie "w tej relacji jest tylko płatnikiem tych podatków", lecz ma obowiązek odprowadzania świadczeń i podatków.
A po drugie nie myślisz chyba, że właściciel jednej z naj... (dopisz sobie sam) szkółki kitesurfingu w Polsce podejmowałby takie ryzyko.
W razie wpadki z uszczerbkiem na zdrowiu kursanta - szkoła zamknięta i renta do końca życia (ubezpieczenie nie działa).
Ziomek ma na głowie problem z oszustem w swojej szkole, ale samą głowę na pewno nie od parady.
Smrodek, który wywołujemy kontynuowaniem tego wątku powinien skłonić go wreszcie do przyciśnięcia delikwenta lub do jego zwolnienia.
W biznesie nie powinno być sentymentów, a wady zatrudniania gościa zaczynają przewyższać zalety.

mazar

Post11 lip 2012, 12:59

Piszesz jakbyś sam obliczał i 'puszczał' te podatki. :D :hand:
Jeżeli jest jak piszesz w zakresie 100% tej pensji to bardzo fajnie, cieszy się US i ucieszy się też Color1 mając co wskazać kumornikowi do zajęcia 8)
Co do smrodu i sentymentów zgadzam się z tobą w 100%. :thumbsup:

Awatar użytkownika
michooo

Post11 lip 2012, 16:22

tymczasem na lagunie
Z: Ty patrz znowu znowu o tobie pisza
P: Kumasz frajerow? Nie pogodza sie ze strata
Z: Ciagle w kolko o tym samy
P: Joo. Sluchaj pozycz stowke bo wiesz moja w ciazy a za 1700 ciezko utrzymac 6scioro dzieci
Z: Myslalem ze macie piatke?
P: Mielismy, znaczy ja mam dwojke plus trzecie w drodze. Jozka ma z Bartkiem, Wlodka z Henkiem, Andrzeja z Przemkiem i Teraz sie Bogus urodzil jak nie bylismy razem. Nie wiemy czyje. Ale i tak jest najpiekniejsza i namadrzejsza na swiecie
Z: Kumam ziom. Milosc. Wez z puszki ze zbiorka na te kaleke po wypadku.
P: Spoko, to i tak byla moja kursantka
Z i P: hahahahhaha

a tak powaznie jak sam sie w 2008 roku uczylem plywac na kajcie, Pluto byl moim instruktorem, ktorego nadzorowal wowczas starszy kolega. I taka sytuacja, lekcja 1, rozkladanie i skladanie latawca. No i pluto mowi mi ze kajta skladamy na 3 (juz byl zwiniety). No i sklada go mowiac przy tym: raz, dwa. Nie wiem czemu mowi sie na trzy.
Mysle sobie wtedy k**** jaki debil. A tu prosze, tyle szmalu od was wyciagnal.
a jesli juz dobrneliscie do tego momentu. Szczerze wspolczuje colorowi. Ktos inny by go wzial, w...dolil mu i kazal mu kase oddac. Color dzwoni, pisze i jest bezsilny a ta dwojka oszustow zupelnie bezkarna

Awatar użytkownika
targetti

Post11 lip 2012, 17:47

Color weź się ogarnij :!: Zgłaszaj sprawę tam gdzie trzeba a nie zachowujesz się jak chłopiec z bajki :!:
Tyle czasu minęło, więc na co jeszcze czekasz?

Awatar użytkownika
color1
Deska: nkb
Latawiec: nkb
Dostał piwko: 19 razy

Post11 lip 2012, 22:21

nie no "michooo: - aż się oplułem ze śmiechu :)
"mazar" - drugie zdanie 100% racji, skuteczny komornik wie co i jak zająć, nawet jeśli pluto goły i wesoły
"targetti" - jak wspominałem, sprawa formalnie rusza w tym tygodniu, w piątek... nie będzie przedawnienia.
"mecalac" ;) ...może hamata w październiku ?

pozdrawiam wszystkich.
color1

Brok

Post12 lip 2012, 12:14

Cala sprawa to poprostu masakra.
Nie wiem jak mozna sie kumplowac ze zlodziejem i oszustem. Jako pracodawca nie wiem tez jak mozna taka osobe zatrudniac, przecierz to on nas reprezentuje
A mozeby tak w miejscu pracy oszusta rozbic sie z oparawanem ozdobionym napisem: Panie instruktorze prosze oddac skradzione pieniadze.
Color1 powodzenia i wytrwalosci.

Awatar użytkownika
slawek
Postawił piwka: 18 razy
Kontaktowanie:

Post12 lip 2012, 12:52

dobry pomysl brok, nie wiem jak mozna sobie robic kurs w szkolce ktora zatrudnia zlodzieja. Pomijając, ze psuje to opinie szkółki to świadczy tez o poziomie jej szkolenia.

Awatar użytkownika
SWIRUS
Kontaktowanie:

Post12 lip 2012, 22:12

Chyba wiekszość tutaj piszących sie zagalopowała w temacie...
Dajcie juz spokój z pisaniem bzdur i czekajmy na wieści od zainteresowanych o postępach w sprawie, która nie jest w sumie tak prosta jak by się mogło wydawać.
Pozdro

Awatar użytkownika
Qba-EPP11
Deska: Czapla Kite., Moses
Latawiec: RRD, Cabrinha, Airush
Dostał piwko: 15 razy
Kontaktowanie:

Post13 lip 2012, 12:09

color1 pisze:.

p/s a machina rusza w czwartek...

Mamy piątek. Machina ruszyła?

Wróć do „Forum Główne”