KITE/SURF TRIP- SPOTY??

Miejscówki Kitesurfingowe
madMike101
Deska: Nobile NHP
Latawiec: Nobile

Post16 lis 2012, 12:45

Witam Wszystkich,

W nadchodzącym sezonie planuję wypad Kiteowo-Surfowo-Poznawczy którego przybliżona trasa w linku poniżej.
Jest to oczywiście tylko szkic żadne sztywne punkty( może poza zachodnią Francją i Hiszpanią- tam znam Surf Spoty i jadę z pełną świadomością).
Będę bardzo wdzięczny za pomoc czy znacie może/pływaliście (chodzi mi o Kitea) gdzieś w okolicach trasy na Morzu Śródziemnym i/lub Adriatyku. Może gdzieś obok(Hiszpania niżej Barcelony) są spoko miejsca które znacie? Może nie koniecznie byliście ale słyszeliście ?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc: linkiem do geolokalizacji i informacje:))

Szkic trasy:
http://maps.google.pl/maps?saddr=Warsaw ... ,8&t=m&z=5

Z góry dzięki za pomoc!!

Awatar użytkownika
chrab
Latawiec: Slingshot RPM, Fuel
Kontaktowanie:

Post16 lis 2012, 13:06

dwie uwagi:
1) spoty kiteowe w okolicach barcelony sa zamkniete w wakacje dla nie-localesow
2) jedziesz na trip surfowo-kiteowy i pomijasz portugalie i poludnie hiszpanii. szczerze, to bym odpuscil chorwacje i wlochy na rzecz oceanu, bo ani nie sa to jakies turbo wietrzne miejsca, ani nie jest to ocean, zeby byly fale. no chyba, ze bierzesz pod uwage tez wake'a.

bartekk
Postawił piwka: 11 razy
Dostał piwko: 55 razy
Kontaktowanie:

Post21 lis 2012, 13:46

Olej chorwacje i ciśnij aż na tarife.

Koło barcelony to oczywiście leucate(jakieś 150 km) we francji.

madMike101

Post22 lis 2012, 10:13

Dzięki za podpowiedzi. Postanowiłem zmienić trasę i zupełnie zrezygnować z Włoch i Chorwacji. Tak jak poniżej :

http://maps.google.pl/maps?saddr=Warsaw ... 11&t=m&z=5

Ostatnia moja prośba dotyczy własnie Hiszpanii i Portugalii tzn. czy możecie podrzucić jak wygląda to ze spotami?

Chodzi o to że na pewno nie chcę rezygnować z surfingu więc Francja i Hiszpania( zaznaczone punkty na mapie) na pewno. Później jednak zastanawiam się czy nie zostawić oceanu i Portugalii i nie lecieć bezpośrednio na tarifę( posiedzieć tam kilka dni i lecieć dalej w górę). Oczywiście wiem, że Portugalia, Baleal itd. ale chodzi o to, że mamy max 3 tyg. i boję się, żeby więcej nie jeździć niż pływać :)

Dlatego moje pytanie brzmi czy możecie podpowiedzieć jak wygląda sytuacja ze Spotami od tarify do leucate ?
Czy może głupi jestem i jechać w drugą stronę do Tarify przez portugalię a Śródziemne olać?
Z góry dzięki
pzdr

Awatar użytkownika
przemjas
Deska: SU-2 Prorider
Latawiec: SS RPM 10m
Postawił piwka: 22 razy
Dostał piwko: 18 razy
Kontaktowanie:

Post22 lis 2012, 10:20

skoro jedziesz i tak przez niemcy, belgię i francję to zachacz też kilka tamtejszych spotów.

Awatar użytkownika
briku
Postawił piwka: 3 razy
Kontaktowanie:

Post22 lis 2012, 12:46

Jeśli chodzi o Portugalię, to dobra miejscówka na surfing jest w miejscowości Sagres (przejeżdżasz niedaleko). A kajtowe miejscówki to rozlewisko Alvor i rozlewiska na południe od lotniska w Faro (płasko i płytko na obu). Tu masz wątek o tych spotach:
http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic.php?f=5&t=4801&hilit=alvor

Jesli zaś chodzi o dobre spoty między Tarifą a Leucate - polecam Mar Menor w Hiszpani - niedaleko Cartageny. Widzę, że będziesz tamtędy przejeżdżał. Spot to coś takiego jak nasz polski Hel - dużo płaskiego i płytkiego. Więc jak prognoza siądzie, to warto się zatrzymać. Tu masz wątek o Mar Menor:
http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic.php?f=5&t=28313&hilit=mar+menor&start=15
Ja pływałem na Playa Honda i Los Nietos.

Fajne spoty w Hiszpani i niedaleko Leucate to np. Rosses czy Sant Pere Pescador (zresztą całe wybrzeże od Rosses do Escala to jeden wielki spot :)). Często było tak, że jak nie wiało w Leucate, to jeździlismy tam, bo tam akurat dmuchało:)

Pozdro :thumbsup:

madMike101

Post22 lis 2012, 15:08

Briku, wielkie dzięki za obszerną pomoc!! Zacznę to sobie rozkładać w czasie :) pozdr

Awatar użytkownika
briku
Postawił piwka: 3 razy
Kontaktowanie:

Post22 lis 2012, 15:54

np :thumbsup:
Koniecznie zdaj relację jak wrócisz :!: :!:

Awatar użytkownika
Kris.
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post23 lis 2012, 20:35

liczyłeś może ile mniej wiecej wyjdzie Ciebie paliwo plus autsotrady?trasa wygląda ciekawie :D

madMike101

Post24 lis 2012, 10:39

Paliwo po wstępnym przeliczeniu wychodzi ok 3000 zł... autostrad jeszcze nie liczyłem. Mam VW Passata 2011 silnik 2.0 140KM/założyłem ok 6-7 l/100. Przy ekonomicznej jeździe pali 5 ale muszę dodać doliczyć tull-a na dachu :)

Wróć do „Spoty”