O'Neill Psychofreak

Recenzje, oceny, opisy, porady sprzętowe.
emill
Postawił piwka: 2 razy

Post08 lut 2013, 20:16

Cześć czy ktoś mógłby napisać coś o tym neoprenie. A wie ktoś może o co chodzi z tymi literami na końcu w jednym sklepie jest
O'Neill Psychofreak FSW, a w innym O'Neill Psychofreak SSW?
Z góry dzięki za odpowiedzi

GURU 10.5
Latawiec: OZONE EDGE, C4, CATALYST
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post08 lut 2013, 22:40

emill pisze:Cześć czy ktoś mógłby napisać coś o tym neoprenie. A wie ktoś może o co chodzi z tymi literami na końcu w jednym sklepie jest
O'Neill Psychofreak FSW, a w innym O'Neill Psychofreak SSW?
Z góry dzięki za odpowiedzi

Generalnie jeden z najwyższych modeli O'neill'a, rozwinięcie serii Psycho2 [ mam taką piankę od kilku sezonów]...mega elastyczny neopren, dopasowanie, szczelność, a przez to termika i komfort na max. poziomie.

FSW- Fluid seam weld

SSW- Super seam weld

Z grubsza chodzi o szwy, uszczelniane silikonową taśmą . SSW jest kolejnym wcieleniem FSW.
Psychofreak ma szwy uszczelniane obustronnie: od wewnątrz i na zewnątrz.

emill
Postawił piwka: 2 razy

Post09 lut 2013, 11:17

dzięki za odpowiedz i wyjaśnienie skrótów ;D Zastanawiam się nad nabyciem takowej pianki. Myślę jeszcze właśnie o psycho zen 2 albo Voltege Mystic'a z 2012 jest jeszcze z ciekawszych Xcel Infinity X zip 5/4/3 Co myślisz? Chodzi mi o pływanie całoroczne, w zimie ewentualnie dorzucę jakiś docieplacz (nie lubie sucharów).

GURU 10.5
Latawiec: OZONE EDGE, C4, CATALYST
Postawił piwka: 24 razy
Dostał piwko: 24 razy
Kontaktowanie:

Post09 lut 2013, 11:54

emill pisze:Myślę jeszcze właśnie o psycho zen 2 albo Voltege Mystic'a z 2012?

Obie pianki bardzo dobre, z elastycznych neo., świetnie wykończone.

O'neilla cenię za nieco inną filozofię robienia pianek: bardzo dopasowane, a przy tym mega elastyczne, efekt?: super komfort [pianki nie czuje się na sobie,w ogóle nie ogranicza ruchów], szczelne i ciepłe, z kolei nieco bardziej upierdliwe w zakładaniu/zdejmowaniu, coś za coś!

Mystic to bardziej klasyka.

Co, kto woli...kwestia preferencji, priorytetów;)

Awatar użytkownika
FilipN
Postawił piwka: 68 razy
Dostał piwko: 77 razy

Post09 lut 2013, 12:27

W Mysticu model High Voltage jest zrobiony zgodnie z - jak to napisał Guru - filozofią prezentowaną przez O'neilla
Jest bardzo mocno przylegający, co razem "klapą" i zamkiem na klatce odpowiada za minimalne dostawanie się wody do środka. Przy tym jest dużo bardziej elastyczny niż jakakolwiek inna pianka Mystica z którą miałem kontakt. Nie krępuje ruchów, zapewnia duży komfort termiczny, jest upierdliwy przy zdejmowaniu ;)

kite24.pl
Deska: SU-2
Latawiec: Gin Cannibal
Postawił piwka: 8 razy
Dostał piwko: 29 razy
Kontaktowanie:

Post09 lut 2013, 12:42

producent podaje Tak
"SSW Super spoiny wykorzystuje 60% mniej materiału niż poprzednia FSW na spoiny. Zastosowane z obu stron potrójne szwy klejone pokryte silikonem uretanowym . Dzięki temu jest najlżejszym i najbardziej miękkim materiałem ( i dodatkowo najbardziej trwałym kiedykolwiek wyprodukowano)"

Wróć do „Recenzje & Opinie”