Księciu - wywiad z prez. PSKite

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
zaq
Deska: Clash
Latawiec: Ozone Catalist
Postawił piwka: 21 razy
Dostał piwko: 71 razy
Kontaktowanie:

Post01 mar 2013, 08:34

Kto jeszcze nie czytał, polecam.
Wywiad z Księciem (prez. PSKite) na temat planów związanych z kite w Polsce, działaniach stowarzyszenia oraz zagadnieniach związanych z kite w Polsce (m.in bezpieczeństwo, szkolenia).

http://www.magazyner.pl/index.php?n=282 ... eciu-ceran

Awatar użytkownika
eska
Postawił piwka: 51 razy
Dostał piwko: 30 razy
Kontaktowanie:

Post01 mar 2013, 09:59

zaq pisze:Kto jeszcze nie czytał, polecam.
Wywiad z Księciem (prez. PSKite) na temat planów związanych z kite w Polsce, działaniach stowarzyszenia oraz zagadnieniach związanych z kite w Polsce (m.in bezpieczeństwo, szkolenia).

Księciu "I love U" za ten tekst: "IKO jest prywatną firmą, a nie organizacją." Kij im w oko generalnie, na własnym podwórku róbmy swoje.

Crazy Horse
Deska: Cabrinha Spectrum
Latawiec: Cabrinha Drifter
Postawił piwka: 29 razy
Dostał piwko: 117 razy
Kontaktowanie:

Post01 mar 2013, 10:42

eska pisze:
zaq pisze:Kto jeszcze nie czytał, polecam.

Księciu "I love U" za ten tekst: "IKO jest prywatną firmą, a nie organizacją." Kij im w oko generalnie, na własnym podwórku róbmy swoje.

Tak jest Księciu liczę na Ciebie, że wytniemy "samowolkę z 2 połatanymi szmatami", grupony etc.
IKO ... jak ktoś chce jechać zagarnice to tez niehc sprawdzi, jakie podejscie ma dany kraj do IKO, bo są takie, które już dawno wsadziły Kij, choc w większości miejsc je respektują ale myślę, że dobry instruktor bez IKO, jak dobrze zagada, pokaze swoje foty, czy filmik i cv z pl z kilku lat to i tak go przyjmą.
Zasadzniczo, jak ktoś chce zacząć uczyć, to jak najbardzije mu się przyda.
Jeśli ktoś już uczy kilka lat to niech zapomni, bo dowie się 2-3, może max 5 rzeczyz :wink:

Wracając do tematu jestem za Księciem i z miejsca podpisze się za większością jego decyzji i proponowanych zmian, tak trzymać :thumbsup:

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post01 mar 2013, 15:13

To jest bardzo dobry news dla Zwiazku :idea: :!: Ciezko mi wyobrazic sobie lepsza osobe ( z calym szacunkiem dla Adama ), pozostaje jedynie wyrazic nadzieje ze kitesurfing bedzie rozwijal sie naprawde we wszystkich jego odmianach :)

Nie wiem tylko co macie do IKO :?: Nie jest obowiazkowe w Polsce ( zadne nie jest ) ale czy sie tego chce czy nie, zawsze jest jakims tam potwierdzeniem rzetelnosci, i sporym jednak kawalkiem wiedzy ktora na tych swoich kursach przekazuja. Generalnie dobry instruktor po 3-4 latach W PL ( gdzie spora czesc szkol uczy wg standardow IKO lub podobych ) raczej nie potrzebuje ITC, ale to co robia np Brazylijczycy i Hiszpanie w miejscach gdzie nie ma i nigdy nie bylo IKO, czasem moze wydawac sie abstrakcja. Podobnie moge przedstawic liste szkol ( DOBRYCH szkol ) na swiecie gdzie bez papieru IKO po prostu nie ma czego szukac. Dla mnie rowniez, zatrudniajac instruktora za granica, nie ma lepszego sprawdzianu kompetencji niz papier IKO. To ze ktos robi railey do blinda i uczyl kiedys swoja dziewczyne nie robi z niego automatycznie super instruktora.

pzdr

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post04 mar 2013, 08:23

nie ma lepszego sprawdzianu kompetencji niz papier IKO.
:lol: dawno sie tak nie usmialem . Chyba juz zapomniales jak ten papier robiles bo jakos nie zwierze ze wiele sie zmienilo .. :hand: zwykly monopol .W razie draki nie ma zadnej mocy prawnej uswiadomil mi to Mario na ostatnim wyjezdzie i ma racje .

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post04 mar 2013, 10:51

rolnik pisze:
:lol: dawno sie tak nie usmialem . Chyba juz zapomniales jak ten papier robiles bo jakos nie zwierze ze wiele sie zmienilo .. :hand: zwykly monopol .W razie draki nie ma zadnej mocy prawnej ..

nno, "nie ma" - ale : (cytat z wywiadu z Księciem)

Pytanie: Jeśli dojdzie do wypadku podczas zajęć i kursant postanowi pozwać szkółkę, to czy papiery IKO mogą stanowić zabezpieczenie/potwierdzenie kwalifikacji bazy i jej pracowników?

Odpowiada Łukasz Ceran: Żadne papiery nie zwalniają szkółki czy instruktora z odpowiedzialności. Wszyscy będą odpowiadać zgodnie z kodeksem karnym jeżeli dojdzie do poważnego wypadku. Bardziej niż dokumenty IKO w takim wypadku będzie pod uwagę brana rzetelność szkoły, kompetencje kadry, zabezpieczenie akwenu itp.

osobiście rozumiem to tak,
iż..jeśli zbierze się szanowne grono "biegłych" - to mam wrażenie (ale tylko wrażenie :hand: )
iż papier IKO będzie miał jednak większą wartość niż np prawo jazdy kategorii E + D ..

poza tym, możesz robić wszystko co jesteś w stanie - w danym zakresie, by być "kompetentnym"
lub olewać, odrzucać, negować i psioczyć ze "be" - samemu w tym zakresie nie robiąc zbyt wiele.. poza krytykowaniem rzecz jasna :hand:

BĘDZIE POLSKI SYSTEM - Z NAJWIĘKSZĄ PRZYJEMNOŚCIĄ dostosuję do niego standardy szkoleniowe w Szkole , którą prowadzę
tym bardziej, że łatwiej będzie je "kontrolować" niż za pośrednictwem IKO - którego jedną z wad są wysokie ceny ;/
tymczasem polskiego systemu NIE MA - więc osobiście wciąż wybieram "COŚ" niz "NIC" , nawet z niestety sporym kosztem za każdy sezon..

peace

Awatar użytkownika
eska
Postawił piwka: 51 razy
Kontaktowanie:

Post04 mar 2013, 11:06

"Coś" niż "nic" jest lepsze, aczkolwiek w razie wypadku decyzja będzie należała do decydenta, który wyda wyrok i to "coś" MOŻE być uznane za równorzędne z "weekendowym kursem dla instruktorów jazdy na wrotkach na Polu Mokotowskim".

Polska.

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post04 mar 2013, 11:08

rolnik pisze:
:lol: dawno sie tak nie usmialem .

Rolnik - podaj LEPSZY sprawdzian kompetencji :idea: :?: ..pośmiejemy się wszyscy :wink:

bo ja , podobnie jak Przemass - NIE ZNAM :idea:
no , chyba że jak wspomniał Przemass - jak ktoś ląduje raily/blind to już "pozjadał wszystkie rozumy" i może uważać się za "lepszego" niż "marny" Instruktorzyna , który ledwo backrolle kręci.. ale za to gorszego niż 13sto latek łapiący lowmoby :hand: ..filozofia Kalego :doh:

..jak dla mnie - jeśli ktoś włożył ten czas i środki na szkolenie instruktorskie IKO ITC - to wykazał się zdecydowanie większym przyłożeniem, zaangażowaniem i chęcią zdobycia kwalifikacji szkolenia innych , niż ktoś, kto jedynie pływa ..i skacze oczywiście :hand:
dla mnie są to JEDNAK lepsze kwalifikacje WSTĘPNE - zawsze jednak decyduje rozmowa i okres próbny w Szkole :idea:
a lat doświadczenia nie przeskoczy żaden z nich - jeśli zaczynali w tym samym czasie..

wedle powyższej logiki - stażu jedynie - możesz się z nich , cytuję: "śmiać" , jeśli uważasz za stosowne :hand:
ale w takim toku rozumowania kilka osób z forum, może się "śmiać" ..z Ciebie :oops:

peace

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post04 mar 2013, 11:10

eska pisze:"Coś" niż "nic" jest lepsze, aczkolwiek w razie wypadku decyzja będzie należała do decydenta, który wyda wyrok i to "coś" MOŻE być uznane za równorzędne z "weekendowym kursem dla instruktorów jazdy na wrotkach na Polu Mokotowskim".

Polska.

..z całym szacunkiem Eska - wydaje mi się, iż NIE byłyby to "równorzędne kwalifikacje" :idea:

JEŚLI podobnie jak Rolnik - ZNASZ jakieś lepsze/równorzędne - podaj - podyskutujemy o nich :idea:

peace

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post04 mar 2013, 11:50

Ziomek zgadzam sie z Toba w 100% jednak nie widze powodu wykladania forsy na dziwny twor jakim jest iko mocno podparty marketingiem . Kiedys myslalem moze inaczej ale o dziwo poziom kitea w polsce nie jest wcale niski rozwija sie blyskawicznie wiec skoro juz macie placic to lepiej tutaj .

dla mnie są to JEDNAK lepsze kwalifikacje WSTĘPNE - zawsze jednak decyduje rozmowa i okres próbny w Szkole :idea:
a lat doświadczenia nie przeskoczy żaden z nich - jeśli zaczynali w tym samym czasie..

:clap:

Wzialem udzial w tej dyskusji jako poboczny obserwator kursow i instruktorow iko .W jednych sa to zachowywane standardy iko w innych dobra metka rekalmowa .
Moim zdaniem to dziwny twor w naszych realiach nie znaczy ze zly :wink:

Awatar użytkownika
Pinio
Postawił piwka: 25 razy

Post04 mar 2013, 12:07

Temat jest o Łukaszu a nie iko :wink:
Książe DUŻO wyrwałości i powodzenia na nowym "Etacie" :thumb:

Ziomek.
Kontaktowanie:

Post04 mar 2013, 12:49

rolnik pisze:.. skoro juz macie placic to lepiej tutaj .

:

..również się zgadzam - JAK tylko będzie taka możliwość - wolę płacić w Polsce :idea:

peace

Awatar użytkownika
zaq
Deska: Clash
Latawiec: Ozone Catalist
Postawił piwka: 21 razy
Dostał piwko: 71 razy
Kontaktowanie:

Post04 mar 2013, 13:44

Kurde ludzie, temat jest o Xsięciu nie o IKO! Mnie się podoba pomysł, by łączyć nie dzielić - wszystkie odmiany kite, promować go i rozwijać. Roboty jest sporo, nie tylko kwestia IKO, ważniejsze jest np. bezpieczeństwo na spotach czy system szkolenia. Dlatego życzę mu powodzenia.

A co do IKO i odpowiedzialności... każdy kursant gdy go zaczniemy uczyć - z IKO , innymi papierami czy bez - mamy za niego odpowiedzialność.
Nie wazne jaki kwit podłożymy mu do podpisania. W prawie polskim np. nie ma instytucji zrzeczenia się swoich praw.
W przypadku wypadku, obowiązuje kodeks karny i szereg uwarunkowań związanych z okolicznościami które mają miejsce. Chyba o tym niektórzy zapomnieli...

IKO, tak jeśli ktoś włożył ten trud by zdobyć te papiery, to dlaczego ma być gorszy? I tak wszystko okaże się na wodzie, czy nauczy. Czyli bardziej działa tu metodyka
nauczania i umiejętność przekazania podstaw związanych z kite.

Troche wiecej chillu, wiosna idzie! ;)

przemass
Deska: Encore Nirvana
Latawiec: Airush Razor
Postawił piwka: 26 razy
Dostał piwko: 25 razy
Kontaktowanie:

Post06 mar 2013, 02:10

rolnik pisze:
:lol: dawno sie tak nie usmialem . Chyba juz zapomniales jak ten papier robiles bo jakos nie zwierze ze wiele sie zmienilo .. :hand: zwykly monopol .W razie draki nie ma zadnej mocy prawnej uswiadomil mi to Mario na ostatnim wyjezdzie i ma racje .

Po pierwsze, wyciales moje slowa z kontekstu :wink: A kontekst byl taki - "zatrudniajac instruktora za granica, nie ma lepszego sprawdzianu kompetencji niz papier IKO." - podaj lepszy sprawdzian prosze :)

NIe do konca zapomnialem jak wygladal moj kurs, bo szkole i mam do czynienia z instruktorami na co dzien. Mam rowniez wrazenie ze sam nauczylbys sie paru przydatnych rzeczy, GDYBYS ten papier zrobil, choc moze jeszcze tego nie wiesz....niewazne.

W razie draki w Polsce ZADEN papier nie ma mocy prawnej jak na razie, natomiast jest bardzo duza szansa ze biegli wezma pod uwage miedzynarodowa licencje szkoly. Papier IKO nie sluzy do podpierania sie "w razie draki" - zaden taki papier nie jest zreszta nam potrzebny, bo sytuacje tego typu sa uregulowane w innych normach pawnych i zwyczajowych ( chocby klasyczna koncepcja odpowiedzialnosci k.c.). Dlatego mi osobiscie polski papier nie jest potrzebny i wolalbym szczerze w Polsce nie placic nikomu, bo nie za bardzo jest za co jak dotad.

Natomiast doskonale rozumiem instruktorow ktorzy chetnie robia papiery instruktorskie IKO, skoro daje im to mozliwosc wyjazdu w takie miejsca jak Brazylia, Australia czy inne Hawaje,ja nie zaluje niczego i chetnie zrobilbym ten kurs jeszcze raz jesli o to pytasz.\

Ksieciu napisal ze chcialby zeby polska organizacja byla podobna do BKSA. Swietny pomysl, BKSA we wspolpracy z IKO jako jedna z pierwszych organizacji na swiecie wprowadzila kursy convert - za stosunkowo niewielka kase instruktorzy moga zdobyc 2gi papier skoro posiadaja juz pierwszy...Podobnie trzeba byloby zrobic w Polsce, inaczej bedziemy po prostu zamknieci na naszym malym podworeczku gdzie tak naprawde zeby byc instruktorem trzeba bedzie miec 2 papiery - polski i miedzynarodowy. Znam juz jeden sport w ktorym tak to wyglada i bardzo bym nie chcial zeby tak sie stalo z kite.

Awatar użytkownika
march_in
Postawił piwka: 15 razy
Dostał piwko: 17 razy
Kontaktowanie:

Post06 mar 2013, 05:12

a gdzie mozna podyskutowac o wywiadzie jak nie tu? jesli to ma byc watek o ksieciu to co nalezy tylko pogratulowac i tyle? uscisk reki prezesa? :hand:
dla mnie to interesujace co ludzie pisza o wywiadzie i polemizuja z tematami w nim poruszanymi.

Wróć do „Forum Główne”