Iberia - lot z quiverem

Dyskusje nie związane z profilem forum.
czezz
Postawił piwka: 20 razy
Dostał piwko: 3 razy

Post22 kwie 2013, 08:46

Witam,
wybieram się na Teneryfę i lecę tam Iberią.
Już raz korzystałem z tego przewoźnika i pamiętam, że nie było problemu z przewiezieniem sprzętu kitesurfingowego, spakowanego w quiver. Żadnych dopłat. Było to jednak w 2008.
Ciekaw jestem czy od tego czasu coś się zmieniło. Może ktoś z Was ostatnio korzystał ?

---
Dodatkowo:
Na stornie Iberi znalazłem rozdział zatytułowany "Surfing , windsurfing equipment and kiteboard" - http://www.iberia.com/web/product.do?cn ... Popup=true

Z punktu 1 - wynika, ze sprzęt trzeba wcześniej zadeklarować
Z punktu 5 - wynika, ze trzeba zapłacić dodatkowo 150 EUR
Z punktu 3 - wynika, ze jeśli się nie zadeklaruje wcześniej sprzętu... to może nie polecieć ???

Jednak:
w "Baggage allowance in hold" - http://www.iberia.com/luggage/allowance-in-hold/ - jest informacje, ze STANDARDOWY bagaż może mieć max: 157cm i 23kg.
Mój quiver to 140cm i 20kg i jest to mój jedyny bagaż (boardshorty i havaianay biorę do podręcznego ;) ).

Jak dla mnie to powinien to być standardowy bagaż... ale na lotniskach nigdy nie wiadomo..
Doradźcie proszę.

Pozdrawiam,
czezz

czezz
Postawił piwka: 20 razy
Dostał piwko: 3 razy

Post10 maja 2013, 23:41

Naprawdę nikt nie latał Iberią ?

Awatar użytkownika
color1
Deska: nkb
Latawiec: nkb
Dostał piwko: 19 razy

Post11 maja 2013, 00:32

skrobnę nie na temat iberii ale na temat tego wpisu "STANDARDOWY bagaż może mieć max: 157cm i 23kg" - 158 cm to jest suma trzech boków bagażu z limitem 23 kg a ty masz quiver o samej długości 140 cm więc nie podlega on temu zwolnieniu - quiver to jest obligatoryjnie bagaż typu oversized, niezależnie czy jako jedyny czy jako dodatkowy - przerabiałem to w klm-ie

dodatkowo bagaż ten (tzn. z limitem gabarytów) 158 cm może mieć max wagę 32 kg ale dopłaca się według taryfy za nadbagaż, a jeśli przekroczy tą wagę nie będzie zabrany na lot... chyba że jako cargo przy jeszcze wyższej opłacie.

tyle w teorii i na podstawie regulaminów, po prostu bądź przygotowany na opłatę mimo że zdarza się że osoba odprawiająca coś przeoczy i poleci za darmo, ale to nie jest reguła. ja bym nie zgłaszał wcześniej właśnie licząc na przeoczenie a w razie czego twierdził, że zgłoszenie wysłane mailem ;)

Wróć do „Offtopic”