Witam.
Rozpoczynam dopiero przygodę z kiteserfingiem i mam dylemat i mętlik w głowie.
Jaki wybrać trapez??? niski czy wysoki.
Chciałbym dobrze wybrać, tak aby nie trzeba było kupować za pół roku czegoś innego.
Co wybrać???
Mikolpa pisze:Witam.
Jaki wybrać trapez??? niski czy wysoki.
Chciałbym dobrze wybrać, tak aby nie trzeba było kupować za pół roku czegoś innego.
Co wybrać???
wicher pisze:stary ja pływalem z początku na wysokim, potem kupilem niski taki jak do windsurfingu,i nie zamienił bym sie na inny, zero podchodzenia,to moj wybór,zrobisz jak uważasz,zawsze mozesz sprzedac ten i kupic inny ,ja tez tak zrobilem
onzo pisze:
Co do trapezu wysoki czy niski to 90% ludzi przesiada się z czasem z niskiego na wysoki bo niezależnie od wielu czynników pozycja w niskim zawsze będzie "na kibel". Po prostu nie da się inaczej pływać, chyba, że ma się ręce do kolan, albo ciągle uczy się ostrzenia. No i spróbujcie przejść na switch i popływać chwilę w niskim trapezie - gorzej niż na orczyku na snowboardzie.
Trapez podchodzi gdy trzymasz latawiec w zenicie. Czyli prawie non stop jak jeszcze nie pływasz i przez większość czasu gdy uczysz się ostrzyć. Gdy już to załapiesz to trapez wysoki praktycznie nie podchodzi bo kite powinien być prowadzony raczej nisko. Sam zakładam trapez dosyć luźno żeby mógł sięobracać przy przechodzenia na switch/blind i w ogóle nie odczuwam problemu z podchodzeniem... Ale może to dla tego, że od urodzenia cierpię na brak brzucha
:peace:
Rigus pisze:klasyka wysokiego trapezu
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości