Kreta sierpien lub wrzesien, pn-zach czesc.

Miejscówki Kitesurfingowe
paveu27
Dostał piwko: 1 raz

Post25 lip 2013, 21:35

Jak bylo do przewidzenia jedno chce zwiedzac, drugie chce plywac ;)

Pomozta dobre ludziska, ktokolwiek byl, ktokolwiek wie...a wiec takie opcje:

1 Sierpien Na wzgórzu w cichej części Kato Daratso, około 4 km od centrum Chanii
lub
2 Wrzesien - Hotel Peli w Kissamos

Oba miejsca jak widac w google sa lekko "ogrodzone ladem", wiec zastanawiam sie jak jest z wiatrem gdy nie wieje centralnie z polnocy, no i te miesiace...

Preferencja jest Kissamos ze wzgledu na bliskosc podobno pieknej laguny do ktorej "wszyscy z calej Krety zjezdzaja zobaczyc" :)

Awatar użytkownika
bolo272
Postawił piwka: 1 raz
Kontaktowanie:

Post31 lip 2013, 11:48

Cześć

Byłem na krecie pod koniec czerwca, właśnie w Kissamos. Miejsce wybrane właśnie ze względu na dobrą bazę wypadową do pozwiedzania. Kilka informacji.

Kissamos. Jedzie się około gidzinę z Chanii. Mieścina mała, około 8 tyś mieszkańców, 4-5 hoteli (podobno 15 ale naliczyliśmy mniej). Zero życia nocnego, kilka restauracji w "centrum" i na deptaku nad morzem, kilka sklepów dla turystów. Zwiedzanie można uskuteczniać autobusem, jest kilka dziennie w różne kierunki (9 euro w dwie strony do Chani, 7 do Falasarny) autobusy klimatyzowane zazwyczaj jest miejsce do siedzenia ale nie zawsze. Druga opcja to wypozyczenie samochodu. Najtaniej było w AutoFun (mała kanciapa na ryneczku), fiat Panda na 3 dni - 80 euro bez limitu kilometrów z pełnym ubezpieczeniem (ale tylko na drogach asfaltowych - istotne przy wycieczce do Balos), do tego ok 30 euro benzyna.
Pływanie - udało mi się dwa dni popływać przed hotelem (Sunny Bay), przy północno - zachodnim wietrze, ze względu na otoczenie zatoki górami wiatr był szkwalisty więc przydał się większy rozmiar (12m), gdyby było równiej spokojnie dało by rade na 9m. Sam spot jest ok, lekki chop ale nie przeszkadza, nikogo nie ma poza sporadycznymi plażowiczami przy brzegu. Jest trochę miejsca do rozłożenia kajta ale startować trzeba z wody. Zejście do wody jest w tym miejscu kamieniste.

Elafonisi - https://maps.google.pl/maps?q=elafonisi&hl=pl&oe=UTF-8&hnear=Elafonisi&t=h&z=10 - jedna z naprawdę pięknych lagun, na południowo-zachodnim krańcu wysypy. Dostać się można autobusem (chyba około 15-20 euro), zorganiowaną wycieczką (25 euro) lub samochodem, około 3-4h jazdy. My pojechaliśmy samochodem trudniejszą trasą nad samym brzegiem morza (druga droga idzie w głębi wyspy). Jedzie się dłużej ale sama trasa jest już przeżyciem, czasem wykuta w zboczu, bardzo kręta, czasem wąska na jeden samochód - polecam. Laguna naprawdę robi wrażenie, piękne widoki, turkusowa woda i skałki. Można odejść od głównego turystycznego miejsca, przejść kawałek przez wodę i wydmy na plażę gdzie jest mniej ludzi.
Pływanie - jako że dotargałem tam sprzęt i wiało spokojnie ponad 20 węzłów stwierdziłem, że muszę spróbować mimo, że warunki były kiepskie (off-shore, ludzie i skały) po 10 minutach przyleciał do mnie ratownik, powiedział, że nie wolno tu pływać i że zawsze jest z nami problem. Zapytany powiedział, że mogę pływać 100m za skałami w otwartym morzu. Przeprosiłem, podziękowałem i zawinąłem sprzęt do samochodu.

Falasarna - https://maps.google.pl/maps?q=falasarna&hl=pl&sll=35.269167,23.5325&sspn=0.644696,1.234589&t=h&hnear=Phalasarna,+Chania,+Grecja&z=15 - plaża na zachodnim wybrzeżu (podobno w 2002 wybrana najpiękniejszą plażą w Grecji :) z Kissamos niecała godzina jazdy. Bardzo fajne falki, na oko 1-5 do 2m. Jest tam wypożyczalnia i szkoła surfingu.
Pływanie - nie pływałem, wiatr w ciągu dnia się wzmacniał do około 16-18 węzłów przy kierunku on-shore. Widziałem, że ktoś z forum tam pływał kiedyś. Na pewno trzeba uważać na sporą ilość plażowiczów, którzy bawią się w falach.

Balos - https://maps.google.pl/maps?q=crete&hl=pl&ll=35.585642,23.591509&spn=0.020068,0.038581&sll=53.087426,19.863281&sspn=3.79429,9.876709&t=h&hnear=Kreta,+Grecja&z=15 - druga piękna laguna. Dostać się można statkiem z Kissamos (25 euro) lub samochodem. Niestety tutaj nie będzie nas obowiązywało ubezpieczenie bo droga jest szutrowa, ale warto podjąć ryzyko. Droga jest upierdliwa, przez sporą ilość kamieni, dołów, kolein i innych pierdów na drodze trzeba jechać bardzo wolno a jest sporo podjazdów. Jedzie tam sporo osób więc warto wybrać się tam wcześniej po to też żeby znaleźć miejsce na partkingu. Jedzie się około godzinę. Z parkingu do przejścia jest jeszcze około 30 min do laguny. Na miejscu jest bar i leżaki. Woda od strony otwartej zatoki jest chłodna i wchodzą małe falki, z drugiej strony jest płycizna w której woda nagrzewa się do ponad 30 stopni w ciągu dnia, ale dalej jest też głębina gdzie woda nadal jest chłodna. W ciągu dnia przypływają statki, z któych wysypują się setki turystów ale i tak nie jest specjalnie tłoczno.
Pływanie - z rozmowy z barmanami wynika, że pływać tam nie wolno (co przy ilości ludzi w wodzie jest raczej zrozumiałe), chyba, że daleko od brzegu. Zresztą trzeba by znośić sprzęt górską scieżką przy temperaturze powyżej 30 stopni :/.

I to tyle, byliśmy tydzień, było zajebiście, popływać też się da całkiem fajnie jak powieje. Bardzo dobra miejscówa na zwiedzianie i pływanie bo na samo pływanie są na pewno miejsca lepsze.

Ps. słońce tam jest dużo mocniejsze niż u nas i pali niemiłosiernie. Mimo kremu 30 i przebywania głównie w cieniu i w koszulkach, spaliliśmy sobie wszystko, każdego dnia co innego - inni podobnie więc chyba trzeba się przyzwyczaić :)

pozdro

Bolo

paveu27

Post31 lip 2013, 13:12

Wielkie dzieki za wyczerpujaca odpowiedz :: <piwo>
Juz zaklepany Hotel Peli w Kissamos w 1 polowie wrzesnia.
Okolica ladniejsza, ale chyba jestem skazany na czysto polnocne kierunki z powodu gor wlasnie po bokach.
Statystki wiatrowe nie wygladaja najgorzej, ale kierunek NE w September bedzie chyba haczyl o ten wielki skalny penis po prawej stronie, nie wiem jaki on wysoki z perspektywy poziomu wody: http://www.windfinder.com/windstats/win ... t=kissamos

Awatar użytkownika
bolo272
Kontaktowanie:

Post31 lip 2013, 13:56

Mi haczyło o ten z lewej strony. Szkwaliło ale dało się pływać. Ten po prawej jest podobnej wysokości więc może da rade.

Miłego wyjazdu :)

paveu27

Post31 lip 2013, 14:06

True, czerwiec jest z przewaga zachodnich...
Dzieki, dam znac jak bylo :) , musze cos z bagazem wykombinowac, bo sobie zycza 60 euro w 1 strone za extra sportowy bagaz....sprobuje sie w 1 glowny wcisnac najwyzej dam 30 euro za extra kilogramy.

Awatar użytkownika
bolo272
Kontaktowanie:

Post31 lip 2013, 14:12

A jakimi liniami lecisz?

paveu27

Post31 lip 2013, 15:42

Linie lotnicze
Travel Service Airlines (QS)
Czeska linia lotnicza założona w 1997 roku, posiada flotę liczącą 26 samolotów, głównie są to samoloty typu Boeing 737-800, 737-500, Airbus 320.

Bagaż:
Waga bagażu przysługującego pasażerowi (w tym dzieci): 20 kg
Waga bagażu przysługującego dzieciom poniżej 2 lat: 0 kg

UWAGA, wyjątek stanowi przelot na trasach (z oferty LATO 2013):
Warszawa - Lanzarote - Warszawa (QS)
Warszawa - Azory - Warszawa (QS)

Waga bagażu przysługującego pasażerowi: 15 kg

Bagaż podręczny:
Waga: 5 kg
Wymiary: 56 x 45 x 25 cm

Nadbagaż:

Od 01.11.2012 opłata za przekrocznie limitu wagowego wynosi 30 EUR za każde dodatkowe/rozpoczęte 8 kg.

Przykładowo:
Jezeli bagaż rejestrowany będzie ważyc 21-28 kg - opłata wyniesie 30 EUR, jeżeli 29-32 kg - 60 EUR.
(przy kierunkach gdzie limit wynosi 15 kg *: 16-23 kg - 30 EUR, 24-31 kg - 60 EUR, 32 kg - 90 EUR)

Waga jednej sztuki bagażu nie może przekroczyć 32 kg.

Catering:
Brak cateringu, możliwość skorzystania z usługi typu SKY BAR.

Wyjątek: na trasach na Dominikanę, do Kenii oraz na Margaritę serwowane są bezpłatnie jeden ciepły posiłek, jedna kanapka i jeden napój bezalkoholowy.

Odprawa:
Informujemy, że od 23.05.2012 obowiązują bezbiletowe odprawy paszportowo-bagażowe na rejsach realizowanych przez linię Travel Service.
Klienci wylatujący zarówno z Polski, jak i z miejsca wypoczynku, powinni na lotnisku kierować się od razu do stanowiska check-in, gdzie bez biletu, zostaną odprawieni na podstawie właściwego dokumentu tożsamości i otrzymają karty pokładowe.
Jednocześnie informujemy, ze podczas każdej odprawy pozostaje do Państwa dyspozycji nasz przedstawiciel na stanowisku Itaki w Polsce oraz rezydent w destynacji.
Przypominamy również, ze uczestnicy wyjazdów do Tunezji są zobowiązani do odbioru voucheru hotelowego przed wylotem z Polski u przedstawiciela Itaki na lotnisku (miejsce odbioru biletów).

Sprzęt sportowy podlegający opłacie za nadbagaż:
- rower, hulajnoga
- wyposażenie narciarskie - tj. para nart (łącznie z kijkami) lub 1 snowboard oraz buty narciarskie (snowboardowe) *
- sprzęt do nurkowania np. butla z wyposażeniem, para płetw, maska, pianka, głębokościomierz itp. (wyposażenie do snorklingu, tj. 1 okulary, rurka, 1 para płetw nie jest traktowane jako sprzęt do nurkowania)
- wyposażenie do windsurfingu - tj. 1 deska z żaglem i 1 masztem
- kiteboard + kite
- deska surfingowa
- wyposażenie do gry w golfa
- wędki
- spadochron, paralotnia, lotnia

* Przewóz sprzętu narciarskiego i snowboardowego do Bułgarii (SOF) i Turcji (ERZ) do 10 kg/osobę jest bezpłatny

UWAGA: Wymieniony sprzęt sportowy nie wchodzi w skład bezpłatnego limitu bagażu rejestrowanego.
W przypadku chęci nadania wymienionego sprzętu sportowego, pasażer jest zobowiązany do uiszczenia opłaty za nadbagaż - niezależnie od tego czy wykorzystuje swój bezpłatny limit bagażu czy nie. Przewóz nadbagażu podlega oplatom zgodnie z Tabelą Opłat Dodatkowych.

Awatar użytkownika
bolo272
Kontaktowanie:

Post02 sie 2013, 10:38

Ja Small Planet, udało się bez dopłaty w obie strony

paveu27

Post02 sie 2013, 13:40

Miales podreczny, walizke do tego quiver i sie nie doczepili ?

Awatar użytkownika
bolo272
Kontaktowanie:

Post05 sie 2013, 11:44

We dwójke mieściliśmy się w limicie wagowym (walizka i quiver razem 40kg), na początku w Warszawie babka powiedziała, że za sprzęt sportowy powinna być dopłata ale przekonałem, że przecież mieści się w limicie i nigdy nie było problemu. W Chanii mają taki p******* na lotnisku, że nikt nie bawił się w doliczanie. Mają tylko dwa stanowiska do odprawy, waga jest tak mała że musiałem podtrzymywać quiver żeby nie upadł i wyszło 16 kg. Tam nawet nie mają pasów transmisyjnych i po odprawie trzeba walizkę przenieść do skanera i tam dopiero odjeżdża.

Swoją drogą skasowali mnie za quiver chyba tylko 2 razy w życiu. Jeśli quiver mieści się w wadze i nie przekracza za dużo wymiarów to często puszczają bez pytania a jak się czepią to można się dogadać. Raz udało mi się nawet przejść z quiverem 36kg (plus walizka) na dwie osoby. A, i w Polsce jeszcze nigdy nie dopłacałem, co najwyżej w drodze powrotnej.

Pozdr

paveu27

Post05 sie 2013, 13:58

No to pazerne fiutki z TSA sie wycwanily, wlasnie na opisany przez Ciebie scenariusz:

"UWAGA: Wymieniony sprzęt sportowy nie wchodzi w skład bezpłatnego limitu bagażu rejestrowanego.
W przypadku chęci nadania wymienionego sprzętu sportowego, pasażer jest zobowiązany do uiszczenia opłaty za nadbagaż - niezależnie od tego czy wykorzystuje swój bezpłatny limit bagażu czy nie."

Mam zamiar wlasnie spakowac wszystko do quivera i nie miec zadnej walizki, tylko podreczny+quiver.

Wróć do „Spoty”