pęknięty balon

Pytania odnośnie naprawy, budowy, i modyfikacji sprzętu.
Awatar użytkownika
JarekJ
Deska: T5
Latawiec: Bularoo 9,Charger 12,speed3 19
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post19 sie 2013, 22:44

Cześć,prosze o pomoc jak samemu naprawić takie pęknięcie balonu zdjęcie: http://imgur.com/1XnrUZc Jest to tuba główna pęknięcie na samym końcu.Bardzo będe wdzięczny za każdą pomoc.Pozdrawiam i dziękuje.(latawiec Best Bularoo 9m 2010r)

Awatar użytkownika
boldek
Deska: Shinn Ronson, Sling Celeritas
Latawiec: Eleveight RS 8, 10, 12
Postawił piwka: 50 razy
Dostał piwko: 72 razy

Post20 sie 2013, 01:06

Hmm... ekspertem nie jestem, ale może wystarczy tylko to zgrzać kilka mm poniżej pęknięcia? :) Bez zabawy w naklejanie łat, itp. No chyba że balon krótszy o te 2-3cm to już spora różnica... Podpytaj Konia, on się zna na rzeczy - 605-327-791
Pozdr
Ostatnio zmieniony 20 sie 2013, 01:12 przez boldek, łącznie zmieniany 1 raz.

Fordon
Deska: Best Armada, Naish Haze XL
Latawiec: Ozone Catalyst
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 42 razy

Post20 sie 2013, 01:08

Najlepiej i najprosciej dla Ciebie bedzie jesli wpiszesz w wyszukiwarke: "kitesurfing bladder repair". Wtedy wyswietli sie wiele filmikow jak naprawy dokonac. Proponuje wpisac po angielsku by uzyskac wiecej wynikow. Proponuje rowniez filmik zamiast opisu, bo opis nie zawsze moze byc jasny, dokladny, itp. Moim zdaniem ten filmik powinien byc bardzo pomocny, pokazuje wszystko co i jak:

http://www.youtube.com/watch?v=jhnM7XXCUfs

Ale przed tym trzeba miec/kupic zestaw naprawczy. Ja mialem zestaw naprawczy dolaczony do latawca, jesli nie masz musisz poszukac w internecie, na allegro, na eBay`u, itp. Cena to kilkadziesiat zlotych lub nawet ponad stowe, zalezy co i ile w tym zestawie jest.

Awatar użytkownika
Grzegorz KiteLife
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 32 razy
Kontaktowanie:

Post20 sie 2013, 01:35

Na filmie koleś odcina kawałek balona z jego zakończenia ale czy owe podwójne zakończenie nie pełni czasami funkcji wzmacniającej końcówki balona??? Czy może jednak podwójne zakończenie jest po to by sobie odciąć kawałek w razie potrzeby??? :doh:

Rozcinasz pęknięcie w poprzek balona, nakładasz klej do środka ok 3 cm w głąb od jednej krawędzi do drugiej i czymś dociskasz. Klej rozpłynie się i masz sklejony balon. O klejach tu: http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic.php?f=3&t=29845 :idea:
Ja tak zrobiłem i trzyma bez problemu :thumbsup: . Jutro mogę wstawić zdjęcie. Ostatnio latawiec spadł jak kamień gdy ktoś wyłączył wiatr i balon znów pękł w identyczny sposób powyżej mojego klejenia i jest to waroo :idea: Podobny przypadek miałem też w kahoonie http://www.kiteforum.pl/forum/viewtopic.php?f=3&t=52318 ale w porę się zorientowałem gdy zrobił się bąbel na balonie i nakleiłem na niego taśmę nylonową. Teraz jest pytanie czy Best ma tak gówniane balony czy problem dotyczy również innych firm?

Fordon

Post20 sie 2013, 09:48

Wlasnie po to na koncach tub sa latki, by uzyc ich do naprawy. W zaden sposob nie wzmacniaja konstrukcji tuby, bo te latki sa za zgrzewem. Chociaz jezeli sie ma zestaw naprawczy to proponuje uzyc materialow z zestawu naprawczego.

Awatar użytkownika
Grzegorz KiteLife
Kontaktowanie:

Post20 sie 2013, 12:21

Nie chodziło mi dokładnie o wzmocnienie konstrukcji ale by pełniły rolę dodatkowej warstwy by balony tam nie pękały choć jak widać i pomimo tego pękają zatem pewnie masz rację. :thumbsup:

Fordon

Post20 sie 2013, 12:55

Mam nadzieje, ze autor fotografi i pierwszego postu nie bedzie zly, ze uzylem jego zdjecia.

Ten wystajacy material to zestaw naprawczy nie majacy nic wspolnego ze wzmocnieniem konstrukcji tuby. Konstrukcja tuby czy konstrukcja wplywajaca na wytrzymalosc tuby konczy sie na granicy zgrzewu. Jezeli nie mamy latek to smialo mozna odcinac ten wystajacy element z tuby i uzyc do naprawy - byle tylko nie odciac za blisko zgrzewu. Pozdrawiam!
Załączniki
Image2.jpg
Image2.jpg (164.36 KiB) Przejrzano 7315 razy

Awatar użytkownika
JarekJ
Kontaktowanie:

Post22 sie 2013, 19:22

Czesc,dzięki za odpowiedzi,obejrzałem sporo filmów na youtube ,ale nadal zastanawiam się jak to naprawić, czy skleić powyżej tego pęknięci,czy zgrzać żelazkiem też powyżej-ale wtedy balon będzie krótszy o kilka cm.-nie wiem czy to nie będzie przeszkadzało? Czy może nakleić łate na to pęknięcie?

Nomercy
Deska: Parapet z OBI
Latawiec: TESCO Bag
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post22 sie 2013, 22:22

ja u siebie zawiazalem koncówke na supel i plywam do dzis :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

balon jest zawsze dluzszy niz tuba wiec nic sie nie stanie jak zrobisz podobnie :wink: :wink: :wink:

Fordon

Post23 sie 2013, 00:12

Zgrzewac nie polecam, bo trzeba umiec, a jesli sie nie ma pewnosci, ze sie na 100% uda dobrze zgrzac, to nie warto ryzykowac. Osobiscie uwazam, ze zgrzanie to bardzo dobry sposob na naprawe, ale tylko pod warunkiem, ze sie wie co i jak, ze sie potrafi. Na pokazana na zdjeciu dziure w 100% wystarczy latka i klej. Najpierw posmaruj klejem obie krawedzie przy peknieciu i zaloz jedna strone na druga. Jak wyschnie to po chwili zachlap wszystko klejem i przyloz na to wycieta latke, tak by zakryla dziure i obszar wokol dziury celem wiekszej szczelnosci naprawy. Powinno byc szczelne i wytrzymale.

Nomercy
Deska: Parapet z OBI
Latawiec: TESCO Bag
Dostał piwko: 6 razy
Kontaktowanie:

Post23 sie 2013, 11:05

do balonów sa samoprzylepne laty nawet 30x40cm :? :? :? :? :?
wiec nie wiem po co zawracac sobie glowe klejeniem :idea: :idea: :idea: :idea:

Awatar użytkownika
Grzegorz KiteLife
Kontaktowanie:

Post23 sie 2013, 11:37

Fordon pisze:Mam nadzieje, ze autor fotografi i pierwszego postu nie bedzie zly, ze uzylem jego zdjecia.

Ten wystajacy material to zestaw naprawczy nie majacy nic wspolnego ze wzmocnieniem konstrukcji tuby. Konstrukcja tuby czy konstrukcja wplywajaca na wytrzymalosc tuby konczy sie na granicy zgrzewu. Jezeli nie mamy latek to smialo mozna odcinac ten wystajacy element z tuby i uzyc do naprawy - byle tylko nie odciac za blisko zgrzewu. Pozdrawiam!

Dobrze, ze wstawiłeś zdjęcie bo teraz już wiem, ze mówimy całkowicie o czymś innym. Na filmie odcinany jest kawałek który na zdjęciu zaznaczyłeś po prawej a nie po lewej :idea: i ja pytałem o podwójny balon który właśnie jest po prawe stronie o to jakie jest jego zastosowanie. Co do lewej strony to nie wszystkie balony mają tam ten sam materiał z którego wykonany jest balon.

Również i tym razem do środka naniosłem klej od krawędzi do krawędzi ścisnąłem, dociążyłem na noc i gotowe.
Balon po pęknięciu jest wyciągnięty + bliskość zgrzewu powoduje, że nie ma płaskiej powierzchni by skutecznie nakleić łatkę więc to dla mnie ostateczna ostateczność.

Jacek olsztyn
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 20 razy

Post01 wrz 2013, 07:52

Nomercy pisze:do balonów sa samoprzylepne laty nawet 30x40cm :? :? :? :? :?
wiec nie wiem po co zawracac sobie glowe klejeniem :idea: :idea: :idea: :idea:

O jakich łatach mówisz i gdzie je można kupić ???

Awatar użytkownika
eiphi
Dostał piwko: 3 razy

Post02 wrz 2013, 14:31

JarekJ pisze:Cześć,prosze o pomoc jak samemu naprawić takie pęknięcie balonu zdjęcie: http://imgur.com/1XnrUZc Jest to tuba główna pęknięcie na samym końcu.Bardzo będe wdzięczny za każdą pomoc.Pozdrawiam i dziękuje.(latawiec Best Bularoo 9m 2010r)

Możesz kombinować z łatkami ale osobiście nie polecam. Samemu zgrzewać też nie polecam bo gdy nie ma się doświadczenia w temacie można spaprać całą tubę. Taka różnica w długości balona jest nieodczuwalna.
Ostatnio zmieniony 19 lis 2013, 20:26 przez eiphi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
JarekJ
Kontaktowanie:

Post02 wrz 2013, 20:50

Gdybym miał możliwość oddać do zgrzania to bym tak zrobił,ale mieszkam na małej wyspie więc musze to sam naprawić.Pozdro

Wróć do „Zrób to Sam & Naprawa Sprzętu”