Wrocław-- Może Razem będzie prościej ??

Ustawki na pływanko, transport, spotkania, noclegi, imprezy, itp.
Dziećkowice | Kadyny | Mazury | Poręba | Poznań | Szczecin | Trójmiasto | Wrocław | Zegrze
ZuO
Deska: SU-2 Prorider
Latawiec: Airush DNA

Post22 sie 2013, 14:33

Dorzucę swoje 5 groszy, by zabezpieczyć dane stacji można wprowadzić system logowania aczkolwiek by łączyło się to z umieszczeniem haseł na serwerze, chociaż istnieje opcja umieszczenia tego w kodzie strony ale to już gimbus jest w stanie złamać.

ss7pro@gmail.com
Dostał piwko: 8 razy

Post22 sie 2013, 17:36

Mikolpa pisze:
ss7pro@gmail.com pisze:
Stacja powinna raportowac dane do zewnetrznego serwera ;P A ten serwer niech udostepnia te dane dalej. Na Upartego mozna to zrobic za free nawet na Goole.Docs.

Stacja będzie przesyłała dane na serwer zewnętrzny nie ma innej opcji. Tak jak piszesz można znaleźć za free z pewnymi ograniczeniami (za niewielką opłatą roczną typu 20zł będzie serwer bez limitu wejść / logowań się) oraz trzeba mieć stronę www, którą też można mieć za free ale dane nie prześlą się same, musi być jakiś "kabelek" i za to trzeba niestety płacić i o pozyskaniu pieniędzy na ten właśnie "kabelek" pisał Piotrbyku.

Virginmobile za 12PLN daje 500MB m-c :-) Do wysylania predkosci raz na minute wystarczy :P

ss7pro@gmail.com

Post22 sie 2013, 17:38

ZuO pisze:Dorzucę swoje 5 groszy, by zabezpieczyć dane stacji można wprowadzić system logowania aczkolwiek by łączyło się to z umieszczeniem haseł na serwerze, chociaż istnieje opcja umieszczenia tego w kodzie strony ale to już gimbus jest w stanie złamać.

na upartego mozna to zrobic za free, kodami USSD prepaidem w T-Mobile: https://developers.t-mobile.pl/

Awatar użytkownika
rolmigo
Deska: f-one
Latawiec: torch/rebel
Dostał piwko: 12 razy

Post22 sie 2013, 19:55

jak dobrze pójdzie to w następnym tygodniu uruchomimy stację!!
już część sprzętu zamówiona, miejsce montażu zaklepane!

jak na razie nie mamy pomysłu jak zorganizować dostęp do danych ze stacji.
moze uruchomimy własną stronę coś na wzór kiteforum gdzie po zalogowaniu będziemy widzieć dane ze stacji i bedziemy mogli opisywać swoje kitewypady, opinie i spostrzeżenia...

Awatar użytkownika
Mikolpa
Deska: SU-2 Prorider 140, Trans 153
Latawiec: Rebel 10,12,14, Addiction 18
Postawił piwka: 126 razy
Dostał piwko: 142 razy

Post22 sie 2013, 20:24

ss7pro@gmail.com pisze:Virginmobile za 12PLN daje 500MB m-c :-) Do wysylania predkosci raz na minute wystarczy :P

Dzięki za info, muszę sprawdzić jaki zasięg mają w DPS i jaką mają tam transmisję danych. 12zł to taniej od T-Mobile o 2zł :D
T-Mobile 14zł/mc limit 1gb, zasięg 3g czyli transfer powyżej 512kb/s
Plus ok 20zł/mc limit 2gb, zasięg tam jedynie 2g czyli transfer poniżej 512kb/s. Korzystam i jest mega niestabilnie. Centrum Wrocławia raz 3g pięć kresek raz jedna. Mietków raz 3g 3 kreski raz dwie i 2g a czasmi w cale nie ma :shock: Skaze zasięg to skacze transfer danych
Orange podobnie jak plus
Play co dziwne brak możliwość internetu mobilnego w tym miejscu, po drugiej stronie mietka mają a tu nie.
Virginmobile ??? trzeba sprawdzić
Informacje o zasięgach transmisji danych z mapek zasięgów operatorów.

Ale wszystkie te opcje to internet mobilny i jest problem ze stabilnością :( Częste skoki prędkości przesyłu danych i czasami całkowity brak. Może pojawić się problem że trzeba będzie jeździć i coś restartować. Jak będą złe warunki atmosferyczne to zasięg może skakać. Czy to wszystko wpłynie na działanie stacji.... Nie wiem....

Najpewniejsze chyba byłoby stałe łącze (po kablu). Byłem dzisiaj na spotkaniu które dyrektor przełożył z poniedziałku w celu klepnięcia umowy. Miałem być w poznaniu no ale cóż..... wypadło mi pilne spotkanie...
Niestety nie dostaniemy dostępu do neta od dps. Mają sponsorowany internet przez TPSA i nie mogą nikomu udostępniać połączenia
więc musimy to wziąć na siebie.

Jest jeszcze coś takiego jak Eutelsat (internet satelitarny), reklamują się że zasięg wszędzie transfer 20mb/s i duża stabilność, niby ok 40zł. Trzeba dokładnie to sprawdzić bo tylko widziałem reklamę.

Na dziś:
1. Umowa praktycznie podpisana, muszę nanieść kilka zdań, które chce zamieścić Dyrektor. Piotrbyku dzięki za jej napisanie, oszczędziło mi to wiele czasu. :thumbsup:
2. Stacja kupiona wczoraj wieczorem na allegro!!!! także odwrotu nie ma, 395zł ( na koniec powysyłam linki do aukcji). Dzisiaj wysłana kurierem, jutro ma być. Rolmigo dzięki za znalezienie stacji i podesłanie linka.
3. Na poniedziałek umówiony montaż na dachu dps. Musimy zrobić to do środy bo potem robią dach i przez pewien czas będzie ograniczony dostęp.
4. Musimy dokupić terminal, serwer jak zwał tak zwał, taki mały komputerek co będzie pobierał dane ze stacji i przesyłał do modemu internetowego. Rolmigo szuka odpowiedniego dla nas. Koszt z tego co mi mówił troszkę mniejszy od stacji.
5. Trzeba wyszukać wszystkie opcje neta i podjąć decyzję co bierzemy. Jutro dowiem się co z tym Eutelsat. Jak macie jakieś inne opcje to piszcie.

Jak to się wszystko zazębi, żaden kurier nie nawali i wszystko będzie działać to stacja będzie we wtorek gotowa do przesyłu danych. Jak będzie net to będą dostępne dane:D może zabraknąć jedynie wiatru....

wow.. ale się rozpisałem, soryyy ale przynajmniej wiecie na co idzie kasa i co się dzieje

freju94
Postawił piwka: 1 raz

Post23 sie 2013, 10:48

Siemanko.
Właśnie wyczytałem , że montujecie stacje i potrzebujecie internet. Właśnie rozmawiałem z szefem MikoSport i jest jak najbardziej za tym by placic abonament za internet w zamian za udostępnienie danych na jego stronie. Co więcej ma w planach zamontowanie kamery internetowej skierowanej na akwen Mietkowski. Tak więc jeśli zaczniecie juz cos kombinować to wpadnijcie się dogadać do MikoSportu.

Awatar użytkownika
Fikus
Postawił piwka: 7 razy
Dostał piwko: 28 razy
Kontaktowanie:

Post23 sie 2013, 11:37

a może Aero2, czyli darmowy internet
http://www.mmwarszawa.pl/409775/2013/8/ ... ry=magazyn

tam jest napisane: Aero2 to spółka, która wygrała przetarg na częstotliwości 2500-2600MHz służące do obsługi sieci bezprzewodowej LTE. Umowa z Urzędem Komunikacji Elektronicznej jest taka, że w zamian za częstotliwości spółka musi udostępniać Polakom darmowy internet do grudnia 2016 roku.

I teraz pisze o tym dlatego że to rzeczywiście działa do surfowania po internecie u mojego znajomego, natomiast nie wiem czy specyficznie zadziała do transmisji danych ze stacji...

tu natomiast jest o tym jak podłączyć stacje do windfindera:
http://www.windfinder.com/contact/contr ... erdata.htm

Awatar użytkownika
rolmigo
Deska: f-one
Latawiec: torch/rebel
Dostał piwko: 12 razy

Post23 sie 2013, 12:16

sprawa wygląda tak:
stacja wysyła dane przez terminal na (serwery) stronę internetową a wszyscy zainteresowani za pomocą www mają dostęp do tych informacji.

cały problem polega na tym, żeby łącze było stabilne. cały serwis i konfigurację będziemy wykonywać online żeby nie kręcić się komuś po podwórku i nie nabijać kilometrów. jak np zabraknie prądu. czy czasem zawiesi się przekaz danych między stacją a terminalem. (co u mnie się czasem zdarza ok. raz na miesiąc)

miałem kiedyś do czynienia z internetem GSM i problem polega na tym, że za każdym razem jak zawiesi się oprogramowanie modemu będzie musiał ktoś tam pojechać i go zrestartować. a ten internet co miałem to wymagał tego kilka razy na dzień ( i to przy stałym zasięgu w biurze )

z konfiguracją stacji i problemami komunikacji pomiędzy urządzeniami to sobie poradzimy w ten czy inny sposób, bo pomysłów mamy już co najmniej kilka, trzeba je tylko sprawdzić na mojej stacji, co uczynimy na weekend, ale jak padnie net to jest klapa...!

Awatar użytkownika
mecalac
Deska: Nobile T5
Latawiec: Ozone
Postawił piwka: 3 razy

Post24 sie 2013, 17:43

Montuję wyjazd w kierunku zachodnim - Berzdorfer albo Eurosee.
Jakiś ochotnik? Służę transportem z Wrocławia - wyjazd ok. 8.00

Dokąd lepiej? Jakieś wskazówki na pierwszy raz?
Pozdrawiam
Radek

Awatar użytkownika
mecalac
Deska: Nobile T5
Latawiec: Ozone
Postawił piwka: 3 razy

Post24 sie 2013, 17:43

Montuję wyjazd w kierunku zachodnim - Berzdorfer albo Eurosee.

Pozdrawiam
Radek

Awatar użytkownika
Mikolpa
Deska: SU-2 Prorider 140, Trans 153
Latawiec: Rebel 10,12,14, Addiction 18
Postawił piwka: 126 razy
Dostał piwko: 142 razy

Post24 sie 2013, 18:06

mecalac pisze:Montuję wyjazd w kierunku zachodnim - Berzdorfer albo Eurosee.

Pozdrawiam
Radek

Ja niestety nie mogę, mała kontuzja łokcia :(
Na tym kierunku na Berzdorfer chyba będzie ciężko.

ss7pro@gmail.com

Post24 sie 2013, 18:22

Pozdrawiam
Radek

Dopisz sie do grupy: https://www.facebook.com/groups/114464288587444/

Jutro uderzamy nad eurosee.

ZuO

Post24 sie 2013, 19:46

ss7pro@gmail.com pisze:

Pozdrawiam
Radek

W poniedziałek nie planujecie się wybrać? Bo wygląda na to, że wtedy bym mógł się zabrać a jutro niestety nie mam czasu.

ss7pro@gmail.com

Post24 sie 2013, 20:25

ZuO pisze:
ss7pro@gmail.com pisze:

Pozdrawiam
Radek

W poniedziałek nie planujecie się wybrać? Bo wygląda na to, że wtedy bym mógł się zabrać a jutro niestety nie mam czasu.

niestety ja tylko jutro :(

ZuO

Post24 sie 2013, 22:10

To może ktoś jednak będzie się wybierał w poniedziałek, bo akurat powinny być warunki by uruchomić moją 10, która leży rok czasu przez nieustanny brak czasu.

Wróć do „Kto/Gdzie/Kiedy”