Fueraventura wrzesień

Ustawki na pływanko, transport, spotkania, noclegi, imprezy, itp.
Dziećkowice | Kadyny | Mazury | Poręba | Poznań | Szczecin | Trójmiasto | Wrocław | Zegrze
zeppelin

Post02 wrz 2013, 13:38

Witam kolegów,

Jako ze pierwszy raz wybywam na kita poza granice Polski, to mam następujące pytanie, bo przejrzałem forum, poszukałem w necie ale dalej nie wiem.

16 września wylatujemy na fuertaventure, z tego co sie orientuje to wieje około 15 węzłów + dochodzi termika, mam latawiec 12m2 i zastanawiam sie czy dokupić coś mniejszego czy faktycznie ta termika tak podnosi moc wiatru o te 10-15 węzłów czy z 12m2 bedzie orajt ?

Umiem juz halsowac, podstawowe skoki la enie chciał bym być mocno przepowerowany.

A może też ktoś leci w tym czasie ?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
pawbuh
Latawiec: BEST
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 9 razy

Post02 wrz 2013, 15:02

zeppelin pisze:Witam kolegów,

Jako ze pierwszy raz wybywam na kita poza granice Polski, to mam następujące pytanie, bo przejrzałem forum, poszukałem w necie ale dalej nie wiem.

16 września wylatujemy na fuertaventure, z tego co sie orientuje to wieje około 15 węzłów + dochodzi termika, mam latawiec 12m2 i zastanawiam sie czy dokupić coś mniejszego czy faktycznie ta termika tak podnosi moc wiatru o te 10-15 węzłów czy z 12m2 bedzie orajt ?

Umiem juz halsowac, podstawowe skoki la enie chciał bym być mocno przepowerowany.

A może też ktoś leci w tym czasie ?

Pozdrawiam

lece 16 z katowic. nie biore ze soba sprzetu. wezme w rene egli. na nasze warunki mam tylko duze latawce-13 i 16. z tego co widze to na sotavento wieje codziennie do 30 knt. nawet dla mnie (a waze
sporo) 12m bedzie za duzo

woki
Dostał piwko: 1 raz

Post02 wrz 2013, 21:10

Jak byłem za pierwszym razem w kwietniu na Sotavento, miałem tylko jeden latawiec 12m.
Zero możliwości pływania na tym sprzęcie, wiało non stop na 6-7m. Codziennie 30-35 węzłów.
Za drugim razem wrzesień/październik, też wiało głównie na 7m. Były chyba dwa dni na 12m.
Moim zdaniem dla początkującego jest to męczący spot. Jak wieje mocno to jest bardzo duża fala i mocno szkwali.

mateusz-77
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 1 raz

Post03 wrz 2013, 19:26

A czy aktualnie jest ktoś na Fuercie? Jestem od wczoraj do 16ego w Costa Calma Beach i chętnie się z kimś skontaktuję :thumbsup:

Wróć do „Kto/Gdzie/Kiedy”