fuerteventura 15 września

Miejscówki Kitesurfingowe
kuba1002
Kontaktowanie:

Post12 wrz 2013, 16:29

Siema , 15 września jestem w Sotavento czy to prawda , że w tym czasie prawie w ogóle nie wieje ? Sprawdzając windguru na to wychodzi :cry: :cry: :cry: Może ktoś tam jest i powie , że WIEJE :pray: :pray:

pietkun
Latawiec: vegas
Dostał piwko: 6 razy

Post12 wrz 2013, 19:09

poszukaj na forum było o tym pisane kilka razy !
z tego co pamiętam wiać może, ale pewości wiatru( jak w miesiącach wakacyjnych )zdecydowanie brak

pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
pawbuh
Latawiec: BEST
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 9 razy

Post12 wrz 2013, 19:58

mam ten sam problem, 16 lece z katowic, jednym słowem jest kupa, za to na lokalnym spocie u nas ma cały tydzień wiać.

Awatar użytkownika
Sayyid_Ahmad
Deska: SU-2
Latawiec: Evo / Razor
Dostał piwko: 7 razy
Kontaktowanie:

Post13 wrz 2013, 20:30

Dołączę się do tematu.
Lecę 22 z Poznania do Esquinzo, niedaleko Sotavento i jak patrzę na pogodę to jestem załamany :(
Natomiast patrząc po kamerze http://www.rene-egli.com/pl/webcam/ to warunki są .
Oby pieniądze były w dobry kierunek zainwestowane :pray:

Awatar użytkownika
pawbuh

Post14 wrz 2013, 08:09

Nie jest źle, prognoza już się poprawia, zauważyłem że progno nic nie pokazuje a na kamerze z rene egli widać że pływają

szreder1981

Post14 wrz 2013, 23:25

Generalnie spot Sotawento to jedna wielka ściema.

Siedziałem tam dwa tygodnie od 26.08 do 09.08 i z pływania było tylko parę dni. Prognozy windguru ogólnie nie pokazują prawdy i można w nie wierzyć z prawdopodobieństwem poniżej 50%. Również nie polecam się sugerować kamerkami, tam są same duże rozmiary od 11/12 w górę. Pływanie w miejscu gdzie pokazują kamerki jest mega nierówne i naprawdę trzeba mieć dużo umiejętności żeby opanować szkwały jakie powstają od góry i przez hotel melia. Najlepszy jest wiatromież zamontowany na wieży obserwacyjnej na spocie, przy totalnej ciszy pokazuje wiatr około 10 węzłów. Instruktorzy w bazie znacząco się uśmiechają na pytanie czy to prawda. Znacznie równiej jest paredziesiąt metrów od brzegu ale w tym wypadku mieć lepiej assistance inaczej można zaliczyć wpadkę na 50 euro (jednorazowa pomoc skuterem). Samo wykupienie assistance to jest już droga przez mękę. Jeżeli będziecie mieli pecha to będą wam kazali udowadniać poziom umiejętności pływackie na kite, jaki nie jest to konkretnie powiedziane. Pani w bazie twierdziła iż wyżej niż IKO3, ale chyba nie ma IKO4;). Nie polecam ogólnie gadać z nikim w bazie poza Agatą i Pauliną dwie normalne osoby, reszta tam jest za kare zatrudniona przez Rene Egli, takie odniosłem wrażenie. Z nimi również udało się wszystko załatwić i normalnie porozmawiać. Na zakończenie dodam iż sami tubylcy mówią iż koniec sierpnia początek września to już czas na serfing po drugiej strony wyspy niż kite na sotavento. Patrząc na to co było to tak faktycznie jest. Niemniej życzę wam paru dni wietrznych. A propo laguna to też jedna wielka ściema, dwie może trzy godziny pływania i to też może jak szkółki się nie rozwalą po całej i zostawią trochę miejsca.

Awatar użytkownika
Sayyid_Ahmad
Kontaktowanie:

Post15 wrz 2013, 21:03

szreder1981 pisze:Generalnie spot Sotawento to jedna wielka ściema.

Siedziałem tam dwa tygodnie od 26.08 do 09.08 i z pływania było tylko parę dni. Prognozy windguru ogólnie nie pokazują prawdy i można w nie wierzyć z prawdopodobieństwem poniżej 50%. Również nie polecam się sugerować kamerkami, tam są same duże rozmiary od 11/12 w górę. Pływanie w miejscu gdzie pokazują kamerki jest mega nierówne i naprawdę trzeba mieć dużo umiejętności żeby opanować szkwały jakie powstają od góry i przez hotel melia. Najlepszy jest wiatromież zamontowany na wieży obserwacyjnej na spocie, przy totalnej ciszy pokazuje wiatr około 10 węzłów. Instruktorzy w bazie znacząco się uśmiechają na pytanie czy to prawda. Znacznie równiej jest paredziesiąt metrów od brzegu ale w tym wypadku mieć lepiej assistance inaczej można zaliczyć wpadkę na 50 euro (jednorazowa pomoc skuterem). Samo wykupienie assistance to jest już droga przez mękę. Jeżeli będziecie mieli pecha to będą wam kazali udowadniać poziom umiejętności pływackie na kite, jaki nie jest to konkretnie powiedziane. Pani w bazie twierdziła iż wyżej niż IKO3, ale chyba nie ma IKO4;). Nie polecam ogólnie gadać z nikim w bazie poza Agatą i Pauliną dwie normalne osoby, reszta tam jest za kare zatrudniona przez Rene Egli, takie odniosłem wrażenie. Z nimi również udało się wszystko załatwić i normalnie porozmawiać. Na zakończenie dodam iż sami tubylcy mówią iż koniec sierpnia początek września to już czas na serfing po drugiej strony wyspy niż kite na sotavento. Patrząc na to co było to tak faktycznie jest. Niemniej życzę wam paru dni wietrznych. A propo laguna to też jedna wielka ściema, dwie może trzy godziny pływania i to też może jak szkółki się nie rozwalą po całej i zostawią trochę miejsca.

uuuuu... Pocieszyłeś ! :shock:
Trudno, wezmę w takim razie trzy szmaty, 9,12 i 17 :lol:
Jak nie pływanie to smażenie na słońcu pozostanie :thumbsup:

stiv amoralny
Deska: 50fifty/Su-2/Spleene
Latawiec: Cabrinha/SShot/Airush
Postawił piwka: 12 razy
Dostał piwko: 32 razy
Kontaktowanie:

Post16 wrz 2013, 02:48

Sayyid_Ahmad pisze:Dołączę się do tematu.
Lecę 22 z Poznania do Esquinzo, niedaleko Sotavento i jak patrzę na pogodę to jestem załamany :(
Natomiast patrząc po kamerze http://www.rene-egli.com/pl/webcam/ to warunki są .
Oby pieniądze były w dobry kierunek zainwestowane :pray:

spokojnie, NO STRESS :)

Saiyyd!,

po piewsze się nie załamuj zaraz, po drugie, jesteś szczęśliwcem, który ma w secie 17m2:), po trzecie jeśli masz jeszcze jakies 6-7m2 to też zabierz, żebyś się nie wq..wiał, jak przez kilka dni będziesz miał na małe pływanie :twisted: :) Z laguną, to jest tak, że najczęściej, gdy woda wchodzi w lagunę, to wiatr słabnie. Ale to też nie reguła. Wyspa jest jednak spora, trzeba się przemieszczać, nie ograniczaj się tylko do Sotavento! Na drugi koniec wyspy do Coralejo mozna w 80 min dojechać. A sprawdzalność prognoz..., hm, najczęściej się sprawdzają, ale zawsze warto też lokalesów się popytać.., na miejscu powinna być Wiktoria Rosińska, ona napewno dobrze ci doradzi, jak będziesz mieć wątpliwości. POza tym, masz jeszcze tydzień przed sobą, najbliższy do jakichś mega mocnych nie należy - tym bardziej zwiększa to Twoje szanse na lepsze warunki. Ja praktycznie o każdej porze roku tam "bywałem" i nigdy jakiejś tam totalnej klapy z wyjazdu nie zaliczyłem(fakt, że zawsze min na 2 tygodnie latam), ale reasumując z Furty zawsze wracaliśmy bardzo zadowoleni. Pytanie jakie są twoje oczekiwania, no bo jeśli spodziewasz się 6/7 dni wiatru powyżej 20 knt..., no to lepiej do Cumbuco.. - wiadomo :), chociaż oczywiście tego Tobie na Furcie też życzę :thumb:

pozdrawim

stiv a

Awatar użytkownika
Sayyid_Ahmad
Kontaktowanie:

Post20 wrz 2013, 09:54

Jak tam warunki? :D

Awatar użytkownika
pawbuh

Post24 wrz 2013, 03:53

Sayyid_Ahmad pisze:Jak tam warunki? :D

Generalnie, jeżeli chodzi o wiatr było ok. progno nie pokazywało nic, a wiało jakieś 25knt, na 7 dni, 5 wiatrowych.
Pływanie tylko na oceanie, zaczynało wiać jak woda schodziła z laguny, zresztą jak pływać w 10cm wody? Do tego spore kopy, najrówniej wiało przy granicy ze strefą WS.
No i chyba najważniejsze, side off, w jednym dniu laguna była całkiem pusta i wszyscy poszli na ocean, skutery zapie..ały tam i z powrotem, non stop.
Jak nie masz nic wykupione w Rene Egli, jedno holowanie, lub odwiezienie deski = 50 EUR

Awatar użytkownika
wojol
Kontaktowanie:

Post13 paź 2013, 21:49

Uaktualnie pytanie w temacie Fuerte

Od 20 października wybieram się z rodzinka do Corralejo na tydzień.

1. gdzie najbliżej znajdują się jakieś sprawdzone miejsca do pływania na kite ?
2. Czy jest opcja wypożyczenia gdzieś na miejscu dechy - jakby przypadkiem moja nie zmieściła się do bagażu.
3. Jakieś istotne wskazówki ? - jadę pierwszy raz w te okolice.

Dzięki

Wojtek.

flysurfer
Deska: Crazy Fly Raptor
Latawiec: Flysurfer Boost 3
Dostał piwko: 1 raz

Post18 paź 2013, 14:15

Hey,Corralejo to fantastyczna klimatyczna miejscowka i na pewno bedzicie zadowoleni z pobytu,co do kajta to nie sadze,ze wiele skorzystasz jako ze to juz berdziej sezon surfingowy i na dobry wiatr trudno liczyc,nie sugeruj sie za bardzo windguru gdyz na FlagBeach jest zawsze wiecej niz pokazuje..........to w zasadzie jedyna bliska i dobra miejscowka do plywania jesli lubisz otwarte morze i fale.
Zakladam,ze bedziecie mieli auto bo bez tego trudno sie obyc,ja zawsze uzywam Cicar i jestem z nich zadowolony,ostatnio placilem tylko 15euro przy wynajmie na 2 tyg..
Na pewno warto pojechac do Sotawento i zajechac do bazy Rene Egli jak bedziesz mial szczescie to nawet tam mozna tez poplywac,aczkolwiek jest to w zasadzie spot wylacznie windsurfingowy z powodu bardzo nieprzyjemnego porywistego wiatru wiejacego tam typowo wzdluz,a nawet zza ladu!!
Co do pozyczenia deski to zadzwon do szkolki Flag Beach i zapytaj,oni tez maja kontakt z pobliskim sklepem i powiedza czy jest taka opcja.
Jak bedziecie samochodem na Lanzarotte to warto pojechac do Famara Beach,to tez kajtowy spot,ale podobnie jak z Flag Beach lepiej nastawic sie na surfing o tej porze roku,deske do surfingu mozna pozyczyc wszedzie za mala kase.
Fantastycznego pobytu :D

Wróć do „Spoty”