z POZNANIA (i okolic) Kto/Gdzie/Kiedy?

Ustawki na pływanko, transport, spotkania, noclegi, imprezy, itp.
Dziećkowice | Kadyny | Mazury | Poręba | Poznań | Szczecin | Trójmiasto | Wrocław | Zegrze
Awatar użytkownika
Fin
Deska: F1 Trax HRD
Latawiec: Core Riot XR3 12/9/7
Postawił piwka: 37 razy
Dostał piwko: 17 razy

Post02 sie 2013, 10:10

Z tą 9tką to przesadził, no chyba, że z jego dużą dechą. Jeden kolega o 14.00 pływał na 18 :shock: , ale swoją wagę ma.

Generalnie jak siadało to wiało 10-15 knt jak się rozwiewało to 15-25 knt. Tak od 14.00 to 15.30 była w miarę stabilnie, później zdarzały się dłuższe dziury, że nie dało rady ostrzyć.

Awatar użytkownika
bartolomeo_n
Deska: (Super+)Shinn(+ster)
Latawiec: RRD, Best TS, Bandit
Postawił piwka: 14 razy
Dostał piwko: 35 razy

Post02 sie 2013, 11:30

mazar pisze:no właśnie, koleś jest na nas cięty a rybaków akceptuje, ciekawe skąd tak ma...
tylko jak rybaki przyjeżdżają szlaban jest otwarty, na jesień i zimę szlaban jest zamknięty i sprzęt trzeba w łapkach targać a kiedyś było inaczej...poza tym koleś jest właścicielem całego 'naszego' spot-u a nie tylko drogi dojazdowej, łączki regularnie kosi, utwardził wjazdy na 1 łączkę i z 1 na 2 etc. a jakby się bardziej wku... to mógłby całość zaorać i skąd byście latawce startowali, z pola ? a faktem jest, tak jak Bolo pisze, że jezioro zabrało mu spory kawał jego ziemi
fajnie byłoby się z nim jakoś dogadać i w chłodne dni dojeżdżać pod sama wodę, ale nie wiem czy z kolegami, którzy uważają, że jest im wszystko wolno porozumienie z właścicielem jest możliwe...

"groszkin » Cz sie 01, 2013 14:19
Żeby połowic ryby jest mnóstwo miejsc nad innymi jeziorami. Na kajta juz tak łatwo nie jest. Podejrzewam ze tam przyjeżdżają bo ich tam policja nie grania. Żeby łowić ryby trzeba mieć pozwolenie, kartę wędkarska itp wątpię żeby oni to posiadali."

Rozumiem, że jak nie mają karty wędkarskiej to można im po spławikach deską śmigać :thumb:

ostatnio wiało relatywnie mocno, Wiktor nawet twierdził, że na 9 by dał radę, ja załapałem się tylko/aż na godzinkę wieczornego pływania w pełnym słońcu - warto było przyjechać :D

Jak juz mowilem, jezioro jest dla wszystkich i calodziennej rezerwacji kilkuset m2 (nie przesadzam) wody nie akceptuje. Jak ktos tak chce, to niech sobie znajdzie spot w krzaczorach - jego problem.

Co do wlasciciela - jak nie wiadomo o co chodzi, to znaczy, ze chodzi o pieniadze...
Wedkarze mu za wjazd placa i on to moze ogarnac jakos umyslowo (chociaz widze, ze i tak tylko czesc z nich). Taki rybak z okolicy wie, ze np. jutro jedzie i wie z kim sprawe zalatwic. Nie jedzie nagle 'na prognoze', bedzie tam siedzial wiele godzin.
Kite i WS przeszkadzaja w wedkowaniu, czyli psuja 'gospodarzowi' zarobek. Watpie czy da sie dogadac z gosciem w takiej sytuacji - ja chetnie bym mu nawet zaplacil za korzystanie, jezeli faktycznie wszystko to jest jego (kogo nie spytam, mowi co innego :) ).
Tylko obawiam sie, ze dla niego to jest wybor w stylu - kasa od wedkarzy czy kasa od *surferow.... Statystycznie wieje mniej dni niz nie wieje, wiec rachunek jest prosty.

mazar pisze:Rozumiem, że jak nie mają karty wędkarskiej to można im po spławikach deską śmigać :thumb:

Ja tam sie nie znam, ale akurat wtedy to lowili gruntowo i zaden splawik na wodzie nie plywal :wink:

Fin pisze:Z tą 9tką to przesadził, no chyba, że z jego dużą dechą. Jeden kolega o 14.00 pływał na 18 :shock: , ale swoją wagę ma.

Generalnie jak siadało to wiało 10-15 knt jak się rozwiewało to 15-25 knt. Tak od 14.00 to 15.30 była w miarę stabilnie, później zdarzały się dłuższe dziury, że nie dało rady ostrzyć.

Heh... Bylem pierwszy i troche sie juz moczylem z 12m i faktycznie dosc mocno szkwalilo (chmury takie ciemne bokiem szly), co chwile majstrowalem przy depowerze bo ustac nie moglem... Jak zobaczylem ze ktos pompuje 18m to pomyslalem ze albo super-pro, albo totalny wariat-amator bez pojecia :) Ale wystartowal i poplynal :shock: i nie wygladalo, ze ma za duzo...

sztyvny
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 8 razy

Post04 sie 2013, 08:09

będzie ktoś dzisiaj na Bytyniu?

Awatar użytkownika
bartolomeo_n

Post04 sie 2013, 12:53

sztyvny pisze:będzie ktoś dzisiaj na Bytyniu?

Ale powedkowac chyba? :mrgreen:

Wg WG przynajmniej do konca nast. tygodnia nie ma co myslec o plywaniu...

Awatar użytkownika
Wiktorek
Deska: Skywalker, OR Mako!
Latawiec: RRDs, Rally
Postawił piwka: 10 razy
Dostał piwko: 11 razy

Post04 sie 2013, 18:46

mazar pisze:Proponowałbym również lepszą ocenę pływackich możliwości, by centralnie nie spływać z wiatrem po żyłkach, jak to miało miejsce przedostatnio co, spowodowało zamknięcie szlabanu przez jednego z rybaków.

Zamknięcie szlabanu było wynikiem wymiany zdań rybaka ze mną, co skończyło się tekstem: "jak w ciągu 15 minut nie wyjedziecie, to zobaczycie". O ile wiem, nikt wcześniej nie pływał im po linkach, nie licząc tych wywiezionych łódkami, ale tych nie da się ominąć, ani zauważyć. Rybak się wkurzył, bo zapłacił za klucz (tak myślę), a my na "krzywy ryj", no plus moja impertynencja :? .

groszkin pisze:Żeby łowić ryby trzeba mieć pozwolenie, kartę wędkarska itp wątpię żeby oni to posiadali.

O, tu się mylisz. Kilka razy widziałem "strażników", którzy sprawdzali wędkarzy. Tyle, że teraz muszą chodzić pieszo od bramy.

Fin pisze:Z tą 9tką to przesadził, no chyba, że z jego dużą dechą. Jeden kolega o 14.00 pływał na 18 :shock: , ale swoją wagę ma.

Jak pojechaliście wiatr się trochę wyrównał i ponad godzinkę pływaliśmy z "Mazarem", on na całkowicie odpuszczonej 12stce, ja na prawie całkowicie (momentami) zaciągniętej 13stce (obaj mamy wielkie dechy). Ja chyba nie umiem pływać :oops:
Potem siadło.

Fajnie, że wątek odżył.

Awatar użytkownika
bartolomeo_n

Post10 sie 2013, 18:31

Bedzie ktoś na Bytyniu jutro?
Prognoza wyglada w miare... WG slabo, wg ICM z 7m/s ma byc.

Awatar użytkownika
bartolomeo_n

Post13 sie 2013, 18:23

Będzie ktoś na Bytku jutro? Wybieram sie ok poludnia...

Awatar użytkownika
Fin

Post13 sie 2013, 19:24

Ja niestety odpadam... Trochę też ludzi jutro uderzy nad morze. Progno szykuje się fajne. Daj znać czy choć raz na Bytyniu zawieje w miarę równo :wink:

sztyvny
Postawił piwka: 2 razy
Dostał piwko: 8 razy

Post13 sie 2013, 19:32

ja jutro pracuję, może czwartek jak powieje?

mazar
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 7 razy

Post13 sie 2013, 19:39

jak się uda będę ok 15.00, może do 18 coś powieje :pray:
niestety w czwartek na razie na wiatr się nie zanosi

mazar
Postawił piwka: 9 razy
Dostał piwko: 7 razy

Post14 sie 2013, 22:10

3h na wodzie, sympatyczne pływanie 'po robocie' :D
idzie jesienne pływanie - wiater mocniejszy i równy :wink: ... jak na Bytyń

filipk
Deska: North Select
Latawiec: North Rebel 9 m2

Post22 wrz 2013, 11:08

We wtorkowe popołudnie na Powidzu zapowiada się sympatyczne dmuchanko. 17 węzłów średnio w porywach do 28.

Czy ktoś miałby ochotę się wybrać :-)

Filip

peya
Deska: Nobile
Latawiec: Cabrinha SB

Post24 wrz 2013, 12:22

Trochę mi daleko, może kamienica?
filipk pisze:We wtorkowe popołudnie na Powidzu zapowiada się sympatyczne dmuchanko. 17 węzłów średnio w porywach do 28.

Czy ktoś miałby ochotę się wybrać :-)

Filip

mav22
Dostał piwko: 1 raz

Post24 wrz 2013, 21:06

siema. Przeprowadziłem sie własnie do Poznania, powiedzcie tak w skrócie jakie tu sa możliwości jesli chodzi o spoty bo nie mam czasu na wertowanie całego forum.
Dzięki z góry

Awatar użytkownika
Fin

Post24 wrz 2013, 21:13

W wielkim skrócie...

Bytyń -> Gorszewice - S, SW,W,NW - przy czym najczęściej wszystkie odkrętki W
Kamienica -> Głowna plaża - NW, N, NE, E - przy czym najlepsze NW oraz E
Powidz -> Jabłonna - E, SE