Dokąd na Snowkite blisko Trojmiasta ??

Snowkiting - wszystko związane z tą zimową odmianą kitesurfingu.
Awatar użytkownika
Emede
Kontaktowanie:

Post26 gru 2005, 19:34

Hej. Mieszkam w Gdańsku, wie ktos moze gdzie blisko (powiedzmy do 30-40 km) sa dobre warunki do snowkit'a ?? Wiecie, duza wykosana polana, najlepiej na wzniesieniu, zeby sniegu bylo duzo no i oczywiscie jakis wiaterek. :P

Z gory thx

Włodar
Kontaktowanie:

Post27 gru 2005, 08:55

Można chyba próbować w aeroklubie w Pruszczu, zimą chyba tam nie latają, lepiej najpierw zadzwonić. A poza tym to wyspa sobieszewska, tam jest płasko totalnie, górki nie za bardzo uświadczysz. Przed sezonem objeżdżając różne miejsca na Kaszubach próbowałem zwrócić uwagę na takie miejsca. Wyjeżdżając w stronę Kościerzyny przez Kolbudy, po ominięciu przejazdu kolejowego i pokonaniu drogi, która przez jakiś czas wiedzie przez las, wyłonią się dosyć ładne otwarte i pagórkowate tereny. Takich jest wiele, np. kiedy z Żukowa wyjedziesz w kierunku Kościerzyny.
Poza tym jest opis fajnej miejscówki na jeziorze w Osowej, ale jeszcze jest zbyt mały mróz żeby porządnie zamarzło. Mi się widzi wypróbowanie pod kątem snowkitingu jeziora Raduńskiego, kiedy porządnie zamarznie...

Awatar użytkownika
Adam S
Postawił piwka: 1 raz
Dostał piwko: 9 razy
Kontaktowanie:

Post27 gru 2005, 11:30

1. Hipodrom w Sopocie - w centrum 3miasta, ładna trwa bez kamieni - można jeżdzić przy niskoim stanie śniegu, miejsca sporo, sporo sliderów, kickerów i typ podobnych obiektów pochodzenia hippicznego. Tyle, że wiatr często nierówny

2. Łąka w Rewie (w stronę Mechelinek) - trawa, trochę krzadyli, i najrówniejszy w okolicy wiatr z kierunków od nw przez n, ne, e, aż do se.

3. Wieżyca - łąki/pola nad małym wyciągiem - zwykle najlepsze warunki śnieżne (zawsze 2st C mniej, niż nad morzem), wiatr stosunkowo równy (jak na śródlądzie), mnóstwo przestrzeni i łagodnych pagórków.

A jak będzie bardzo zimno, to zamarźnie zatoka i wtedy już z miejscem nie ma żadnego problemu.

Awatar użytkownika
Emede
Kontaktowanie:

Post27 gru 2005, 12:12

Super, dzięki za odpowiedz, jestem totalnym nowicjuszem i znalem tylko Łąkę w Rewie, do ktorej mam uraz od kiedy przebilem balon na krzaczorach :roll:

Awatar użytkownika
nosens
Kontaktowanie:

Post28 gru 2005, 11:26

Witam.Ja chyba przejade sie do wiezycy.Jedzie ktos?W kupie zawsze razniej :)

Włodar
Kontaktowanie:

Post28 gru 2005, 12:47

Nosens, ja jutro jadę z żoną do Wieżycy tylko nie wiem o której jeszcze.

Awatar użytkownika
nosens
Kontaktowanie:

Post29 gru 2005, 16:48

No ja jutro uderzam z samego rana na wyspe sobieszewska.Mysle ze sniegu wystarczy,a jutro ma wiac jeszcze troche. 8)

Awatar użytkownika
Emede
Kontaktowanie:

Post29 gru 2005, 20:04

Ja bylem dzis na hippodromie. Po poludniu wialo ok, ale potem wiatry byly bardzo zmienne. Wiecej startowania kajta niz zabawy. Ale i tak bylo przednio.

NONSENS, jakiego kajta uzywasz na sniegu ?

Awatar użytkownika
nosens
Kontaktowanie:

Post29 gru 2005, 20:16

uzywam aero II 12 meterkow;]pzdr

Włodar
Kontaktowanie:

Post29 gru 2005, 20:18

A ja byłem dzisiaj w Wieżycy. Warun spoko, wziąłem ze sobą 4.0, bardziej dla zabawy gdyż nastawiałem się na jazdę z górki. Ale poszedłem sobie na tę łączkę obok małego wyciągu (po jego prawej stronie), wiało naprawdę nieźle i pomimo mojej sporej wagi (94 kg) ta 4.0 spokojnie wciągała mnie na górkę. Problem tam jest taki, że kiedy wiatr wieje w stronę jeziora trzeba bardzo uważać, żeby skrzydło nie wpadło na linie energetyczne. Po lewej stronie byłoby pewnie fajniej ale w końcu wskutek zmęczenia łap (nie miałem trapezu) wywaliłem się i posplątywały mi się linki. Druga rzecz, to że śnieg w tym miejscu nie był ubity, w nocy był świeży opad i sobie nartę zarysowałem na jakiejś grudzie ziemi. Ale generalnie zabawa była naprawdę przednia.

Awatar użytkownika
Emede
Kontaktowanie:

Post29 gru 2005, 20:35

OoO, ja tez mam 12 m2, ale to chyba za duzo na zime, gdyz waze 70 kg i dopiero zaczynam przygode. Jak myslicie? Dzis uzywalem 5.0 komorowca, ale wrazenia jeszcze za male :lol:

Awatar użytkownika
nosens
Kontaktowanie:

Post30 gru 2005, 00:35

Hej Kiciarz.Ja waze 74 kg i jest idealnie,nie za duzo nie za malo.Wszystko zalezy od tego jak bedziesz go prowadzil w oknie wiatrowym.Moze ustawka na sylwestrowe latanie na hipodromie ??Moze byc fajnie;] :roll:

Włodar
Kontaktowanie:

Post30 gru 2005, 12:06

nosens pisze: Moze ustawka na sylwestrowe latanie na hipodromie ??Moze byc fajnie;] :roll:

Niezły pomysł, ja mogę przyjechać rano, będziecie :?: Nosens, dzwoniłem do znajmoego rano na lotnisko, ich nie ma tam do 15 stycznia i wszystko pozamykane, natomiast wydaje mi się, że z wojakami to nie ma sensu nawet dyskutować bo i tak nie wpuszczą. Chyba, że władować się tam na nielegala przez płotek i po stronie aeroklubowej pojeździć. Nie wiem nawet co ryzykujemy ze strony wojaków, jakiś areszt :?: grzywna :?:

Potem stwierdziłem, że możnaby pojechać do Rębiechowa, tam w pewnej odległości od lotniska też są fajowe tereny, ale nie mogłem się do Ciebie dodzwonić.

Awatar użytkownika
nosens
Kontaktowanie:

Post30 gru 2005, 12:35

No to w takim razie..ja jutro z Wlodarem jestesmy na hipodromie,jesli miejscowka okaze sie fajna to zostajemy,jesli nie jedziemy w okolice rebiechowa.No kto jeszcze na sylwestrowe jezdzenie...Kiciarz idziesz?

Awatar użytkownika
Emede
Kontaktowanie:

Post30 gru 2005, 12:45

Ja moge jechac i popatrzec jak latacie :P Jak nie bedzie wialo za mocno, to moze sie odwaze. To o ktorej idziemy ? :twisted:

Wróć do „Snowkiting Forum”