KasicaM pisze:Osobiscie nie wyobrazam sobie plywania na Rebelu wiekszym niz 12m... jak dla mnie ten latawiec ciagnie jak opetany

faktycznie przy 25m linkach jak uzywam Rebela to zwykle starczy mi rozmiar o jakies 2m mniejszy niz innym przy tych samych warunkach ale tez nie waze wiecej niz 70kg.
...no właśnie, osoby - które ważą powyżej 80-90 kg - spokojnie mogą sobie wyobrazić Rebela w rozmiarze > 12+ m2
kilka dni temu akurat warunki idealnie zgrały się na testy dużych sajzów
50 % ekipy idąc za głosem "forumowego" tłumu posiadało duże sajzy Ozone Edge - bdb swojądrogą wybór

na umiejętności dość podstawowe ( umiejętności do wysokich skoków i nic więcej ) wyśmienity latawiec
ale.. jak się okazuje - nie jedyny
pomijam Kahoonę 2014 , bo będę "neiobiektywny"

(pierwsza delta na której bar sam wpadał mi do ręki przy power hp, a wysokie triki typu boardoff czy deadman nie staniowily tajemnic..)
ale..
kumpel, około 100 kg wagi , jak zobaczyl że w warunkach 12-15 węzłów niemal WSZYSCY powyciągali Edge - zapytał, czy nie karnąłbym się na Jego Rebelu 13m2 2013 .. bo juz nie wie, czy ma go sprzedać, czy się pomylił, czy Mu wcisnęli w sklepie, czy siędo czegoś nadaje..

sceptycznie, ale ok - wziałem
kilka halsów i CO się okazuje:
(porównuję do "miszcza" (w opinii forum) tej klasy

- Ozone EDGE )
- bar nieporównywalnie LEPSZY

od Ozone
- właściwości dolnozakresowe (podstawowe kryterium w dużym sajzie) - genialne, dla przeciętnego użytkownika po wpływaniu - różnica z Edge 13m2 nie do znalezienia
- ostrzenie w słabym wietrze - porównywalne z Edge
- lekkość, miękkość prowadzenia - lepsza niż w Edge
- szybkość - reaktywność - ZDECYDOWANIE lepsza niżw Edge - Edge zmula przy skrętach, zwrotach, zmianach klierunku, dopiero ustabilizowany na halsie ciągnie jak lokomotywa
- noszenie, hangtime - zbliżony do Edge
- więszka uniowersalność latawca - kopie całkiem cąłkiem też po zdjęciu z haka, czego brak Edgowi

minusy - jakość materiuału - "miękki" , nawet nowy, napewno słabszy niż Edge
na pewno nie wybrałbym go na mały rozmiar silnowiatrowy

np takie 7m2 dla siebie
ale 7-8 m2 dla dziewczyny 50-60 kg juz mógłbym polecić (używany na inne wiatry..)
peace