wilqpl pisze:Witam.
Chciałbym zacząć zabawę z deską wave.
....
Nie wiem czy są potrzebne ale podaję swoje wymiary: waga 72 kg, wzrost 186 cm.
Z góry dziękuję za porady.
Hej, wymiary są mega ważne

przy twojej wadze lepsza będzie mniejsza deska, a z uwagi na wzrost większa
Na Bałtyku większość z nas nawet wyższych i cięższych pływa na deskach 5'10'' i 5'11'' bo zawsze możesz nadrobić latawcem. Pływanie z samej deski z "wyłącznym" latawcem wymaga sporo czasu i duzego doświadczenia więc tego kryterium bym wogóle nie rozważał, a sobieru przy takim pływaniu rolę gra wielkość deski.
Mam opływane oba rozmiar z rocznika 2012 i 2013 w F-One i lepiej kupuj z rocznika 2013 5'10'', z 2012 6'0''. Te roczniki się sporo różnią.
6'0'' 2013 to bardzo wdzięczna deska ale nie na nasz czop i mała falkę. Jeżeli mieszkasz nad morzem i naprawdę będziesz miał spinkę na wave jest 30% dni w roku, zazwyczaj jak jest sztormowo i w akcji są latawce 5-7m, na których ta deska sprawdzi się lepiej niż 5'10''

lepiej nie znaczy ze na 5'10'' będzie coś nie tak. 5'10'' ładnie odpala jest stabilna i mega skrętna. 6'0'' ma wolniejszy skręt zapewnia większą stabilność i kontrolę na dużych falach ponad 2-2,5m...
Co do deski Mitu trudno coś powiedzieć bo na razie jeszcze nikt na niej nie pływał. Ja mam obawy co do jednego jej parametru -> szerokość. Z doświadczenia uważam że deski szersze nić 46-47cm na Bałtyku słabo działają, ale to moje subiektywne odczucie...