Wrocław-- Może Razem będzie prościej ??

Ustawki na pływanko, transport, spotkania, noclegi, imprezy, itp.
Dziećkowice | Kadyny | Mazury | Poręba | Poznań | Szczecin | Trójmiasto | Wrocław | Zegrze
Awatar użytkownika
rolmigo
Deska: f-one
Latawiec: torch/rebel
Dostał piwko: 12 razy

Post18 sty 2014, 11:02

od późnej jesieni wszystkie porosty denne obumierają i nie będą przeszkadzały. ale obojętnie, który zbiornik żeby tylko nie był zamarznięty

Awatar użytkownika
Fikus
Postawił piwka: 7 razy
Dostał piwko: 28 razy
Kontaktowanie:

Post18 sty 2014, 11:26

...do niedawna też było mi to obojętne co pod wodą - mietkowska znieczulica - wtedy usłyszałem makabryczną opowieść która przydarzyła się na oceanie: kiter pływał w pobliżu laguny. W jednej chwili wiedziony niepojętą pokusą, niebezpiecznie zbliżył sie do płycizny zajętej przez wodorosty. Wtem latawiec ściągnęło w kierunku wodorostów. W tej chwili nie wiadomo czy tylko liznął powierzchnię wody na której unosiły się wodorosty, czy uderzył z impetem mącąc wodę i przerywając panujący pośród wodorostów spokój. Obojetne, latawiec nie powinien się tam znaleźć! Wodorosty bez ostrzeżenia rzuciły sie na linki z dyneemy. Odparały inwazje obcego. Możecie sobie wyobrazić co sie działo dalej. Latawiec stracił sterowność a bezlitosny wiatr zepchnał w zatokę i roztrzaskał o skały. Trzeba było sie ratować. Baru nigdy nie odnaleziono.

Awatar użytkownika
Piotrbyku
Deska: BraCuru , Moses -Onda
Latawiec: Soul, Soul ,Soul, Capa
Postawił piwka: 31 razy
Dostał piwko: 70 razy

Post18 sty 2014, 12:17

Podobne akcje miałem dwa razy na Jutrosinie . Tam są wodorosty które wystają ponad wodę i zajmowały prawie całą tafle wody . Jak wieje to wesoło przxelatujesz po zielonym jak po trawie , ale jakikolwiek kontakt linek z woda i masakra . Wodorosty atakują linki i bar . Myślałem ,że stracę bar ,tak linki się zaplątały w wodorosty .

Awatar użytkownika
Mikolpa
Deska: SU-2 Prorider 140, Trans 153
Latawiec: Rebel 10,12,14, Addiction 18
Postawił piwka: 126 razy
Dostał piwko: 142 razy

Post18 sty 2014, 15:37

Byłem tam w październiku i zarosnięta jest cała północna część zbiornika.
Połódniowa część (od wyspy do Jutrosina) jest znacznie głębsza i albo jeszcze nie zarosła, albo nie zarośnie.
Czy zamarzło? to jest pytanie :wink: jak się prognoza utrzyma to może się jutro skuszę sprawdzić.
Jak zamarzło to może Fikusowy lodołamacz pomoże :?: :wink:

Awatar użytkownika
Piotrbyku

Post18 sty 2014, 16:26

Mikolpa pisze:Byłem tam w październiku i zarosnięta jest cała północna część zbiornika.
Połódniowa część (od wyspy do Jutrosina) jest znacznie głębsza i albo jeszcze nie zarosła, albo nie zarośnie.
Czy zamarzło? to jest pytanie :wink: jak się prognoza utrzyma to może się jutro skuszę sprawdzić.
Jak zamarzło to może Fikusowy lodołamacz pomoże :?: :wink:

1.jpg
1.jpg (28.68 KiB) Przejrzano 2579 razy

To w miarę aktualne zdjęcie ale czy to woda czy lód ????

Awatar użytkownika
rolmigo

Post18 sty 2014, 18:07

Piotrbyku pisze:To w miarę aktualne zdjęcie ale czy to woda czy lód ????

wygląda mi na to że w zatoczce jest zamarznięte a dalej już nie.
to zdjęcie z dziś??
jeszcze chcwila i trzeba będzie podejmować decyzję jak spędzić niedziele.

no chyba że spakować jeszcze mountainboardy i jakwoda nie wypali to zawitać na lotnisko do leszna?

Awatar użytkownika
Piotrbyku

Post18 sty 2014, 18:12

Na jutrosinie sa łąki ktore na MB nadaja sie super nie bedziesz musial jechac do leszna na pewno.

Awatar użytkownika
Piotrbyku

Post18 sty 2014, 20:29

Na FB dostalem info , ze jutrosin nie jest zamarzniety , jakby co dobrej zabawy

Awatar użytkownika
Mikolpa

Post19 sty 2014, 08:33

Ktoś się wybiera na jutrosin? Mnie trochę zniechęca temp. odczuwalna -5

Awatar użytkownika
Fikus
Kontaktowanie:

Post19 sty 2014, 11:08

we wro spokojnie 10kt, Ee tam nie weszło na poczciwego mietka, rzeczywiście mozę jutro (jutrosin)...

r.sidor
Deska: north select
Latawiec: north/vegas, rebel, evo
Dostał piwko: 1 raz

Post19 sty 2014, 12:11

co do zamarzania to przypominam, że bercdorferzej nie zamarza poza rozpryskanymi falami przy brzegu i mariną, a przynajmniej w ubiegłym roku nawet w te największe mrozy nie było lodu na tafli jeziora. marina za to do połowy kwietnia była skuta lodem, ale tam jest płytka zatoka. tyle, że dziś nie wieje... ale jak przymrozi po 25 stopni za dnia to polecam odwiedzić jeziorko, bo tak z niego paruje woda, jakby się gotowała! pzdr rad

Awatar użytkownika
Fikus
Kontaktowanie:

Post19 sty 2014, 12:55

r.sidor pisze:co do zamarzania to przypominam, że bercdorferzej nie zamarza poza rozpryskanymi falami przy brzegu i mariną, a przynajmniej w ubiegłym roku nawet w te największe mrozy nie było lodu na tafli jeziora. marina za to do połowy kwietnia była skuta lodem, ale tam jest płytka zatoka. tyle, że dziś nie wieje... ale jak przymrozi po 25 stopni za dnia to polecam odwiedzić jeziorko, bo tak z niego paruje woda, jakby się gotowała! pzdr rad

Musi być coś dziwnego w jeziorze co nie zamarza... Przyznaje natomiast ze jak tam ostatnio pływałem to zamarzałem. Podobnie nie zamarza rybnik lecz tam jest elektrownia. W ogóle najgorzej na zamarzanie wpływa ujemna temperatura, ale także wiatr, wystarczy 1 bezwietrzna, gwiaździsta noc - woda przestaje sie mieszać i zamarza w bezruchu. Ja przypominam ze na dnie każdego normalnego zbiornika jest zawsze 4stC.

Awatar użytkownika
Mikolpa

Post22 sty 2014, 14:48

No to chyba koniec wydłużonego sezonu na wodzie :( śnieg spadł, idą mrozy :( trzeba schować sprzęt do szafy. Nie chowam głęboko bo mam nadzieje że wiosna przyjdzie szybko i rozpoczniemu nowy sezon na wodzie :wink:

Awatar użytkownika
rolmigo

Post23 sty 2014, 09:25

Mikolpa pisze:No to chyba koniec wydłużonego sezonu na wodzie :(

nie chowaj sprzętu do szafy. jeziora nie zamarzły bo przez cały czas coś się w powietrzu rusza. do skandynawii skrada się duży niż od atlantyku więc pewnie rozprawi się z wyżem nad finlandią i będzie piękna wiosna. no i wiatry!!!
to że tydzień temu odpuściliśmy z przyczyn bliżej "nieokreślonych" to nie znaczy, że odpuszczamy po całości,

Wiksa
Deska: Skywalker Rider 2007
Latawiec: Cabriha Vector 12m 2013r
Dostał piwko: 1 raz

Post30 sty 2014, 09:54

Wie ktoś może czy gdzies w okolicy Dolnego śląska jest wystarczająco śniegu na snowkite?

Wróć do „Kto/Gdzie/Kiedy”