feel pisze:Jestem ciekaw co na to KsPD oraz jakie sa ogolne zasady na nawrocie podczas zawodow wg kolegow doswiadczonych w takich zmaganiach.
KsPD to prawo zwyczajowe dla rekreacji a nie do zawodów
Nie da się bezkonfliktowo przeprowadzić zawodów w oparciu o KsPD.
Podczas zawodów obowiązują inne zasady, które muszą być przedstawione w regulaminie.
Jeśli ich nie ma to robi się kociokwik.
A jak wyglądają prawidła sportowe? Zapraszam tutaj:
http://pskite.pl/index.php/zawody/przepisy.html - przepisy dla CR lub slalomu.
Darkowic, mam nadzieję, że kiedyś skorzystasz ze sprawdzonych, praktycznych, gotowych wzorców i nie będziesz marnował swego drogocennego czasu na wymyślanie lepszych systemów a potem uzasadnianie czemu "lepsze" powinno być lepsze od "dobrego" choć nie jest
Feel - wg np. przepisów rozgrywania slalomu w Twoim przypadku winę ponosi prowadzący, bo jak pisał Koniu facet przed Tobą nie zrobił downloopa PRK 18.3.
Co do startu - patrz PRK 14.1, 14.2 i 16. Myślę, że wszystko jest tam jaśniejsze i precyzyjne niż w KsPD.
Wg mojej wiedzy skorzystanie z Przepisów Rozgrywania Slalomu PSKite w zimowym cyklu rozwiązałoby wszelkie wątpliwości i pomogło organizatorom a przede wszystkim zawodnikom. Wszystkie prawidła dotyczące prawa drogi w slalomie zawarte są poniżej i wiem, że na pierwszy rzut oka wyglądają skomplikowanie dla ludzi, którzy nie mieli nigdy kontaktu ze sportem. Dla zawodników to tlen
No i jeszcze jedna uwaga. Jakkolwiek nie byłyby to amatorskie zawody to zawsze będzie adrenalina, zawodnicy myślący, że walczą o mistrzostwo świata, trudności w interpretacji wymyślanych lub nie istniejących przepisów.
PRK 10. Na przeciwnych halsachGdy deski są na przeciwnych halsach deska będąca na lewym halsie musi ustąpić desce na prawym halsie.
PRK 14. Unikanie kontaktu; Niebezpieczna żegluga14.1. Unikanie kontaktuDeska nie może celowo dotykać innej deski.
14.2. Uszkodzenie i kontuzja; Niebezpieczna żeglugaDeska nie może podjąć żadnego działania skutkującego możliwym uszkodzeniem, kontuzją lub wywróceniem innej deski.
PRK 16. Zmienianie kursu lub pozycji latawcaDeska nie może zmienić swojego kursu ani pozycji swojego latawca podczas ostatnich 30 sekund przed jej sygnałem startu, jeżeli w rezultacie inna deska musiałaby natychmiast podjąć działanie dla uniknięcia kontaktu.
PRK 18. Miejsce przy znaku i Zwrot z wiatrem18.1. Kiedy przepis 18 ma zastosowaniePrzepis 18 ma zastosowanie pomiędzy deskami, gdy wymagane jest, aby pozostawiły znak po tej samej wymaganej stronie i przynajmniej jedna z nich właśnie okrąża lub mija go. Przepis nie ma zastosowania po tym jak deska upoważniona do miejsca przy znaku minęła znak.
18.2. Dawanie miejsca przy znakuJeżeli deski są w kryciu gdy pierwsza z nich właśnie okrąża lub mija znak, to deska która w tym momencie jest zewnętrzna musi od tego czasu dawać miejsce przy znaku desce wewnętrznej. Jeżeli deska jest swobodna z przodu, gdy okrąża lub mija znak to deska, która w tym momencie jest swobodna z tyłu musi od tego czasu dawać miejsce przy znaku.
18.3. Zwrot z wiatremGdy deska będąca w kryciu po wewnętrznej i mająca prawo drogi musi wykonać zwrot z wiatrem lub odpadać przy znaku, aby żeglować swoim kursem właściwym, dopóki nie wykona zwrotu z wiatrem lub nie odpadnie nie może ona żeglować dalej od znaku niż jest to wymagane do żeglowania tym kursem. Deska wykonująca zwrot z wiatrem przy znaku powinna wykonać pętle latawcem w dół. Jeśli deska nie wykonuje pętli latawcem w dół podczas mijania znaku, musi ona ustąpić desce robiącej to.
Ps.
Deska - czytaj: deska, zawodnik, latawiec, linki, bar - full package