Więcej info o FS Pulse

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post24 sty 2006, 10:04

Pojawiła się wreszcie bardziej oficjalna informacja na temat FS Pulse, który ma być odpowiedzią FS na kite'y typu Bow o czym było już tutaj:

http://kiteportal.pl/?kite=news&news=sh ... number=393

Nowa konstrukcja zastąpi XTC. Oto trochę info na jej temat:

http://www.flysurfer.de/Content/199/

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post24 sty 2006, 12:20

I parę fotek:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
zgred
Deska: nbl
Latawiec: ozone, best
Dostał piwko: 1 raz
Kontaktowanie:

Post24 sty 2006, 12:29

Czy te czarne kropki przy "olinowaniu spadochronu ;)" to łączniki czy bloczki?? I jaka sjest spodziewana sumka za ten materacyk. Swoją droga tylko 2 wloty powietrza, ciekawe ciekawe

patron
Postawił piwka: 6 razy
Kontaktowanie:

Post24 sty 2006, 12:35

z tego co jest napisane na stronie FS, to będzie kosztować bardzo podobnie (jak nie tyle samo) co XTC w 2005 roku.

Swoją drogą to linki czaszy wyglądają strasznie skomplikowanie. Ale to może dlatego ze mojego nie widziałem w górze już ze 2 tygodnie ;p

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post25 sty 2006, 09:49

Ilość linek w tym niebieskim wynika z faktu, że to jeszcze model przedprodukcyjny. Zobacz, że ten czerwony ma już mniej linek.

Co do bloczków - mam nadzieję, że ich nie będzie ;) Ale moim zdaniem ewidentnie sa to bloczki i zapewne będą w finalnym rozwiązaniu bowiem bloczki jednak baaardzo pomagają zwiększyć możliwości latawca, chociaż patrząc na XTC - można zrobić dobrego kite'a i to bez bloczków.

Dwa wloty powietrza powodują, że kite'a trudniej utopić co w przypadku początkujących jednak się przytrafia (a to przecież kite dla początkujących - średniozaawansowanych), poza tym bardzo pomaga lepiej utrzymywać profil kite'a bo po prostu powietrze wolniej znajduje miejsce do ucieczki. Ilość zaworków bezpieczeńśtwa pomiędzy wlotami wskazuje , że nie powinno być natomiast problemu z rozerwaniem kite'a przy uderzeniu.
Podoba mi się, że wmocnili konstrukcję wewnętrzną, chociaż w powietrzu wygląda to po prostu brzydko (te ciemne paski na poszyciu to prześwitujące łączenie warstw latawca moim zdaniem)
Natomiast co mnie najbardziej zastanwia to fakt, że są tylko 4 jett-flapy. Nie wiem czy po prostu tyle wystarcza w zupełności - bo są chyba większe - czy może nie są one aż tak potrzebne przy obecnych konstrukcjach. Jeden z prototypów (ten żółty na MB) nie miał w ogóle flapów - może dlatego testowali je bez jet flapów, zeby sprawdzić czy jest potrzeba bawić sie w zwiększanie kosztów produkcji dodawaniem w sumie skomplikowanego rozwiązania, skoro okazuje się, ze kite radzi sobie i bez nich. Tylko, że wtedy sugerowałoby to, że można z nich w końcu zrezygnować, a przecież widać wyraźną różnicę, między konstrukcjami sprzed "ery" jet-flapów, a tych późniejszych.

Ceny mają być takie jak XTC.

Awatar użytkownika
maciekt1000
Postawił piwka: 3 razy
Kontaktowanie:

Post25 sty 2006, 10:32

Kiedy mają się pojawić na rynku?

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post25 sty 2006, 10:40

W marcu pierwsze modele będą już w sprzedaży. Domyślam się, że chciałbyś go mieć wcześniej, ale niestety nie ma szans :( Swojądrogą - zamówiłeś już XTC :?:

Awatar użytkownika
Max/Łódź
Deska: Naish Haze
Latawiec: Flysurfer Speed
Kontaktowanie:

Post25 sty 2006, 10:46

Ten bar jakos tak do mnie nie przemawia... przyzwyczailem sie do stajla oldFSowego... 8) A takto ciekawa koncepcja - z checia przetestuje w sezonie.

Awatar użytkownika
sander
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post25 sty 2006, 11:28

Podoba mi sie koncepcja baru z pełnym depowerem, przydałoby mi sie takie coś w Coolu. Obacny system nie do końca mnie przekonuje. Ostatnio jak troche mocniej wiało po zliszowaniu sie miałem nie mały problem żeby ciągnąc za leasha dosięgnąć do baru, bo latawiec chociaż był na ziemi to nadal mocno ciągnął.

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post25 sty 2006, 12:18

Max: Pomysł niezły, chociaż ja czekam jak to będzie wyglądało naprawdę bo to to chyba projekt komputerowy a nie finalna wersja. Poprawiłbym tam parę rzeczy bo moim zdaniem trochę za bardzo uprościli tę konstrukcję. Rotor-leash miał jednak swoje zalety. Chociaż z drugiej strony jeśli tak dobrze działa depower to rzeczywiście nie ma potrzeby stosowania dodatkowego leasha.

Sander: Jeżeli używasz cool'a dosyć krótko (poniżej 15h w mocniejszym wietrze) to zapewne jest to spowodowane tym, że środkowa linka jeszcze się nie rozciągnęła i kite jest bardziej ustawiony na wiatr po zliszowaniu. Z czasem powinno sięto poprawiać. Zawsze możesz skorzystać z "systemu" pull-stop, co polega na tym, że po prostu ściągasz jedną linkękierunkową i kite układa się wzdłuż więc traci cały ciąg. W sytuacji kiedy zostajesz na leashu jest to jednak dosyć trudne bo jest za daleko do linek żeby je chwycić. Jeśli rzeczywiście nie możesz dojść do latawca bo tak mocno ciągnie na leashu to możesz jeszcze spróbować go przyciągnąć, a następnie podbiec i chwycić leasha bliżej baru, jak to też nie wystarcza, albo ślizgasz sięna lodzie mając kite'a tylko na leashu, tzn że czas zmienić rozmiar na mniejszy ;) Albo poskakać ;)

Awatar użytkownika
rolnik
Deska: SU2
Latawiec: Obojetne
Postawił piwka: 44 razy
Dostał piwko: 44 razy

Post25 sty 2006, 12:18

Osweieccie mnie co jest takiego zlego w bloczkach :? czy sa z nimi jakies klopoty ? wycieraja sie ?zacieraja? zuzywaja szybko ? moze trzeba o nie jakos specjalnie dbac?

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post25 sty 2006, 12:55

No więc z bloczkami były zawsze problemy. Tzn tak naprawdę była to jedyna zawodząca część latawca. Kite wytrzymuje baaaardzo długo, natomiast bloczki uwielbiają się jednak zacinać. Piasek niestety wchodzi wszędzie i to dość szybko i bloczki przestają się obracać. Tym samym linki poruszają się ślizgowo i bardziej się wycierają. W XTC z bloczków prawie w ogóle zrezygnowano natomiast zastosowane stalowe kółka przy samym latawcu. Linki co prawda ślizgaly się a nie toczyły wraz z bloczkiem, natomiast opory na takim rozwiązaniu były na tyle niewielkie, że wyraźnie zmniejszyło się zużycie linek. Niestety muszę przyznać, że linki przy kicie nei wyglądają na "zadowolone" z takiego rozwiązania. Nie przecierająsię, ale myślę, że bardziej się zużywają i to będzie puierwszy element, który peknie w razie czego. Rozwiązaniem jest zastosowanie lepszych bloczków i w sumie nie wiem czemu FS tego nie robi. Może teraz wyglądają znacznie lepiej.
Aha - nie wiem jak wygląda kwestia ze zużywaniem się linek w speedzie (bo z tego co wiem masz tylko speeda z FS) bo tam bloczki są ustawione w niezłej płaszczyźnie. Najgorzej chyba było w psycho2, gdzie bloczki mocno wykańczały linki, chyba, że ktoś w porę zmienił bloczki na lepsze. Nie słyszałem, żeby ktoś narzekał na bloczki w speedzie, więc chyba jest lepiej. Pulse ma chyba podobne rozwiązanie, więc powinno być dobrze. Ostatecznie jest tam ktoś od myślenia ;)

Awatar użytkownika
sander
Postawił piwka: 5 razy
Dostał piwko: 11 razy
Kontaktowanie:

Post25 sty 2006, 13:03

onzo pisze:Sander: Jeżeli używasz cool'a dosyć krótko (poniżej 15h w mocniejszym wietrze) to zapewne jest to spowodowane tym, że środkowa linka jeszcze się nie rozciągnęła i kite jest bardziej ustawiony na wiatr po zliszowaniu. Z czasem powinno sięto poprawiać. Zawsze możesz skorzystać z "systemu" pull-stop, co polega na tym, że po prostu ściągasz jedną linkękierunkową i kite układa się wzdłuż więc traci cały ciąg. W sytuacji kiedy zostajesz na leashu jest to jednak dosyć trudne bo jest za daleko do linek żeby je chwycić. Jeśli rzeczywiście nie możesz dojść do latawca bo tak mocno ciągnie na leashu to możesz jeszcze spróbować go przyciągnąć, a następnie podbiec i chwycić leasha bliżej baru, jak to też nie wystarcza, albo ślizgasz sięna lodzie mając kite'a tylko na leashu, tzn że czas zmienić rozmiar na mniejszy ;) Albo poskakać ;)

Właśnie miałem zamiar pociągnąć za linke kierunkową tak żeby latawiec ustawił sie wzdłuż wiatru bo akurat kończyłem zabawe, ale nie mogłem dojść do baru. Podbiegnięcie do baru chyba by pomogło, ale nie było za bardzo miejsca, bo w bliskiej odległości za latawcem były krzaki.
Spędziłem już sporo czasu na Coolu, ale zazwyczaj przy słabszym wietrze, bo niestety ostatnio jak u mnie wieje to albo słabo, albo od razu ponad 30 kts :(, a Cool 9 nie potrzebuje aż takiego wiatru żeby sobie na nim fajnie poskakać :D

Awatar użytkownika
maciekt1000
Postawił piwka: 3 razy
Kontaktowanie:

Post25 sty 2006, 14:22

Tak Onzo. Airman wczoraj go do mnie wysłał. Dziś-jutro powinienem go mieć :D Tylko nie wiem jak z naszym spotkaniem w tem weekend bo mam na uczelni 3 egzaminy :( , ale zobacze-może damy rade :)

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post26 sty 2006, 07:48

Spooko - jak nei tereaz to następnym raqzem. W sumie szykuje siechyba wyjazd gdzieśdalej w następny weekend...

Wróć do „Forum Główne”