Odpiszcie prosze

Snowkiting - wszystko związane z tą zimową odmianą kitesurfingu.
Awatar użytkownika
onzo
Deska: Wainman Joke 138
Latawiec: Vegas 9,12,16
Postawił piwka: 41 razy
Dostał piwko: 89 razy
Kontaktowanie:

Post27 sty 2006, 07:53

Matt pisze:
Wydaje mi się że robi się to z cienkiej dynemy. Kiedyś ktoś sprzedawał to na Allegro, powinni też mieć w sklepie żeglarskim na Waryńskiego (przy Metrze Politechnika).
Pochwal się co i jak będziesz tuningował. Też muszę popracować nad swoją "stajnią" :wink:

Właśnie spróbuję dzisiaj na Waryńskiego. Dzięki.

Będę tuningował swoje XTC bo wyczytałem keidyś na foilzone, zę można go przyspieszyć dodając dwie linki przy czaszy. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Awatar użytkownika
pitoo
Kontaktowanie:

Post27 sty 2006, 09:26

Anonymous pisze:Szukam tanich i porządnych lin do moich kitów. Najlepiej ok 175 kg.
Znacie ludzi którzy handlują takimi rzeczami?

wystarczy wpisać linki do kite w google!!! I nie mów, że odkryłem amerykę!
Jak widzisz troszeczkę trzeba się pomęczyć :twisted:

mic001
Kontaktowanie:

Post27 sty 2006, 10:24

Pitoo nie chodzi nam (szukającym linek) o standardowe oferty ze sklepów, czyli linki no-name - 200zł/komplet i firmówki 300-500 zł/komplet.
Gość, który zaczął tego posta szuka linek 175kg o to są linki słabsze niż standardowo oferowane więc pewnie nie chce płacić po 2zł/m, a poza tym szuka większej ilości i jak się domyślam chciałby je kupić z metra. Takich ofert w Google nie znajdziesz.
Ja też chętnie bym kupił szpulę 100m linki 250-300kg i też nie mogę znaleźć dobrej oferty.
Myślę że stąd nasze pytanie a nie z lenistwa i nieznajomości wyszukiwarek internetowych.

Zastanawia mnie, że w Angli jest, co najmniej 5 e-sklepów gdzie można kupić linki Ockerta Climax impregnowane w szpulach po 100m lub gotowych kompletach a u nas chyba nikt tego nie sprowadza (a jeśli sprowadza to właśnie JEGO szukamy). Już prawie byłem gotów ściągać sobie taką szpulkę z Anglii, ale jak się skalkuluje koszt przesyłki i problemy z płatnością to gotowy komplet linek naisha wychodzi za tyle samo, choć jakość gorsza. Dla jednej szpulki import się nie opłaca, zresztą w GB mają cholernie wysokie ceny na kite-stuff ale u Niemców już nie, tylko niestety niemieckiego nie znam.

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post27 sty 2006, 11:30

mic001 pisze:... ale u Niemców już nie, tylko niestety niemieckiego nie znam.

Wpisz Kite leinen.

Myślę, że jak wpiszesz w google to się trafi jakiś link. Tylko nie wiem jakie ceny Cię interesują więc trudno stwierdzić. Myślę, że zakup niewielkich ilości czegokolwiek po doliczeniu transportu przestanie się opłacać. No chyba, że nie ma tego w ogóle w Polsce.

mic001
Kontaktowanie:

Post27 sty 2006, 12:04

no na tyle to niemiecki znam ale dzięki dzięki,
Na razie sprawdzam czy się Ockert w ogóle do mnie odezwie.

Ale Onzo skoro już stuknąłeś w klawisze to może wypowiedz się czy linki 220-250 wystarczą jako nośne czy się urwą i trzeba mieć ok 300kg, w końcu jesteś praktykiem. Jakoś nikt nie chce się wypowiedzieć w tym temacie (Poza Mattem /dzięki/ ale Matta spotkałem i wiem czemu obtuje za 300kg)

A tak w ogóle to co sądzicie o linkach Ockerta vs. Dynema?

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post27 sty 2006, 13:06

Niestety muszę Cię zmartwić - nigdy nie miałem głowy do liczb i parametrów linek. Z tego co pamiętam środkowe maja nawet 300, ale to zależy od ich obciążenia. Jeżeli kite jest projektowany w taki sposób, że najbardziej obciążony jest środek - wtedy ta linka (te linki) muszą byćmocniejsze. Jeśli obciążasz linki w miarę równo, siła się lepiej rozkłada. Natomiast z mojej wiedzy mogę Ci potwierdzić, że wytrzymałości nigdy nie za wiele, szczególnie w ekstremalnym zastosowaniu. Jeżeli projektujesz kite'a tylko pociągowego to myślę, że mniejsza wytrzymałość sięsprawdzi - nawet jak linka peknie to nikomu nic sięnie stanie (kite może siętrochę uszkodzić). Jeżeli jednak ma to byćkite równieżdo skoków - wtedy dałbym mocniejsze linki bowiem pęknięcie linki i upadek z kilku metrów na lód nie będzie chyab przyjemny. Najwięcej info wyciągniesz grzebiąc w archiwum foilzone.com, albo po prostu pytając tamże o parametry linek w komorówkach.

Awatar użytkownika
onzo
Kontaktowanie:

Post27 sty 2006, 13:50

Zapytałem na foilzone i potwierdziło się, zę główne maja do 300 kg. Czekam na dlasze wypowiedzi, możesz też sam śledzić temat na http://www.foilzone.com

Awatar użytkownika
pitoo
Kontaktowanie:

Post27 sty 2006, 15:48

Anonymous pisze:Szukam tanich i porządnych lin

piszac posta wyżej, chodziło mi o to, że ciężko zestawić ze sobą niską cenę z wysoką jakością, więc dlatego delikatnie napisałem żeby nikogo nie urazić o udanym szukaniu w google:)
Jeżeli chodzi o OCKERTA CLIMAX-a, to pogadaj z toomajem bo wiem, że coś w tym kierunku robi żeby były dostępne w Polsce! :)[/list]

toomaj
Kontaktowanie:

Post28 sty 2006, 14:27

można kupić linki Ockerta Climax impregnowane w szpulach po 100m lub gotowych kompletach a u nas chyba nikt tego nie sprowadza (a jeśli sprowadza to właśnie JEGO szukamy).

no to znalezliscie :D, linki firmy Ockert beda juz niebawem dostepne u mnie, jesli ktos jest zainteresowany tymi linkami to bardzo prosze o kontakt - niedlugo bedzie cos przyjezdzalo wiec moglbym sciagnac w szybkim terminie

gg: 9513187

toudi
Kontaktowanie:

Post29 sty 2006, 13:53

Od jesieni sobie z ockertem dyskutuję i będę miał te linki w tym sezonie. Będą na pewno komplety, ale głównie będę sprowdzał linkę z metra (bo wielu klientów kupujących u mnie małe latawce chce linki 50 m) oraz oplot do własnoręcznego zakończenia.
Myślałem jednak, że trochę jest za wcześnie na przywożenie. Jeśli jednak jest już teraz zainteresowanie, mogę je zamówić choćby i w poniedziałek.

Produkują kilka typów linek - nawet inne do buggy i inne do snow. Są też cieniutkie linki do akrobatów o liny 500 daN i inne: www.ockert.net

Dla przykładu: gotowa para climax basic 250 daN powinna kosztować ok. 80 zł. Kupiona z metra: 1,15zł/m + 6 zł za zakończenia.

Najmocniejszy komplet 4 linkowy na snb 240/160; 25 m: 210 zł, z metra niestety ta linka wychodzi niewiele taniej.

Taki komplet buggy: ok 200 zł.

Linki na wodę: 240/240; 25 m: 240 zł; 350/350; 25 m: 350 zł.

Linki na uprząż: np 140 kg: 23 zł/10 m; 60 kg: 20 zł.

Jeśli macie pytania, to piszcie na toudi@toudi.pl (może do połoey lutego ruszy strona, to będzie to również na stronie).

Jeśli ktoś chce zamówić to pierwsze zamówienie będzie oczywiście trochę taniej.

Awatar użytkownika
Krasy
Kontaktowanie:

Post30 sty 2006, 11:05

z tego co sie orientuje jest polski producent linek dyneemy, www.splot.pl

Awatar użytkownika
Krasy
Kontaktowanie:

Post30 sty 2006, 11:05

z tego co sie orientuje jest polski producent linek dyneemy www.splot.pl

Mariusznia

Post01 lut 2006, 23:45

U Dudka - polski producent bardzo dobrych paralotni i latawcow w standardzie paralotniowym (bez żadnych badziewiasto wiązanych linek, ale wszystko zszywane, koncówki zabezpieczone, szwy wzmocnione, etc.) - możesz sobie zakupic też linki, uchwyty i inne akcesoria: http://www.dudek.com.pl/dudek.php?go=cennik .

Awatar użytkownika
TomFly
Kontaktowanie:

Post03 lut 2006, 13:22

W tej chwili posiadam w ofercie nastepujące linki:

Obrazek

Linki Dynema kolor biały zakończone pentelkami

Wróć do „Snowkiting Forum”