Jaki Kite???

Kitesurfing i wszystko z nim związane.
xavier79
Kontaktowanie:

Post31 sty 2006, 10:49

Witam mam pytanko na czytałem sie dość sporo na forum i wciąz jestem zielony w temacie jaki kite?! Narazie mam troche doświadczenia na BUGGY z latawcami Nasa 4.5 i 6.5, pół roku dośc intensywnego trenningu:)! Chciałbym żebyście mi podpowiedzieli jaki byłby najbardziej uniwersalny latawiec i jaki duży taki który się sprawdzi dla początkujacego na lądzie, wodzie w warunkach śródlądowych na deske buggy i wszystko inne co mozna napedzać latwcem! Jedni twierdza że dmuchany 16m2 inni że wystarczy komorowy 10m2 planuje coś kupić lub ewentualnie zrobić ale to w ostateczności a niestety nie dysponuje zbyt dużą gotówka! Będe bardzo wdzieczny i zobowiązany jeśli pomożecie mi pozbyć sie watpliwości i dokonać trafnego wyboru lub ewnetualnie podsuniecie coś ciekawego do kupna!

Ziomek.
Deska: C L A S H / BEST Armada
Latawiec: BEST TS / Airrush Razor
Postawił piwka: 261 razy
Dostał piwko: 300 razy
Kontaktowanie:

Post31 sty 2006, 11:20

nie wiem ILE wazysz
ale 16 nie jest raczej najbardziej uniwersalnym latawcem
nawet na wodę,
już nie mówiąc o lądzie i zwlaszcza sniegu

osobiście raczej nie używam na śnieg rozmiaru wiekszego niz 12m2 pompowane
bo jak już nie wieje na 12tke ..nie wieje na nic :/
w zależności od podloża (zimowego) 12tka ciągnie od 8-10 wezlów
(przy zleżalym śniegu do glebokości okolo 15cm - najczestszy w Polsce)
12-14 wezlów - IDEALNY wiatr - przy glebszym sniegu, puchy itd..

xavier79
Kontaktowanie:

Post31 sty 2006, 13:25

No cóż waże około 90 kg plus minus:)! A jak wygląda sprawa z wykorzystaniem komorowych na wodzie i jaka jest róznica pomiedzy komorami otwartymi a zamknietymi??

Awatar użytkownika
pitoo
Kontaktowanie:

Post31 sty 2006, 14:38

witam
poruszyłeś sprawę z którą zmaga się na początku każdy:) Czyli uniwersalność latawa, żeby wydać jak najmniej a korzystać z niego jak najczęściej! Jeżeli chodzi o kwestie komorowców to są to najwłaściwsze latawce na ląd (przede wszystkim są tańsze i lżejsze co powoduje, że posiadają taki sam zakres wiatrowy przy dużo mniejszej powierzchni skrzydła), jednak jeśli chodzi o wodę najbardziej komfortowe są pompowane...Wiadomo, że na komorowych też polatasz (tych które charakteryzują się dobrym ciągiem w góre). Problem zaczyna się dopiero wtedy jak ci wpadnie do wody:)

Wróć do „Forum Główne”